Μία σημαντική ημερίδα εργασίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Επιμελητήριο Εύβοιας με θέμα: «Η ταυτότητα της Χαλκίδας- ένα όραμα για την πόλη» και ομιλητή το συγγραφέα-δημοσιογράφο-εκδότη Βάγια Κατσό. Συνδιοργανωτές σε αυτή την ημερίδα ήταν το Επιμελητήριο Εύβοιας, το ΤΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος της Χαλκίδας. Τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των πολίτικών αρχών και της αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν με προτάσεις για το θέμα. Ο κ. Κατσός μίλησε για την ημερίδα την Δευτέρα το πρωί στο Ράδιο Εύριπος στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm καταθέτοντας τις σκέψεις του πάνω στο θέμα που ανέπτυξε με επιχειρήματα.
«Θέλοντας να δείξω ότι υπάρχει κάτι πολύ σπουδαιότερο από τον ήλιο, τα θαλασσινά αλλά και το Παγκοσμίου φήμης μας Παλιρροϊκό φαινόμενο. Χαίρομαι ιδιαίτερα όπου τρεις κοινωνικοί φορείς στήριξαν την ιδέα μου. Το Επιμελητήριο, το ΤΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος της Χαλκίδας » είπε ο κ. Κατσός και συνέχισε: «Οι σκοποί της ημερίδας ήταν δύο και είναι κύριοι. Ο πρώτος σκοπός είναι, να κάνει γνωστό στη Χαλκίδα, ποια είναι να σημαντικά της πλεονεκτήματα. Τα ουσιαστικά της όμως πλεονεκτήματα. Κατά δεύτερον, αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα με ποιον τρόπο μπορούμε να τα αναδείξουμε.»
Ο κ. Κατσός αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην ημερίδα: «Αυτό το οποίο είπα στην αρχή της εισηγησής μου είναι: Για ποιο λόγο δεν είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα της Χαλκίδας; Οι λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος λογος είναι η άγνοια η οποία επικρατεί, η οποία αφενός με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και με την παιδεία, όπου το μάθημα της ιστορίας κάνει όλο και περισσότερα βήματα, είμαι θα έλεγα σχετικά αισιόδοξος για το μέλλον. Αυτό στο οποίο αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα σήμερα η πόλη μας, είναι αυτό που ονόμασα στην ημερίδα, οπτική εμπειρία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε μεν σπουδαία ιστορία, αλλά όταν περπατάμε την πόλη, δεν την αντιλαμβανόμαστε. Και δεν την αντιλαμβανόμαστε μέσα από σωρεία λαθών που έχουν γίνει αφενός στο παρελθόν, αλλά και μέσα από αδιαφορία, η οποία εξακολουθεί να επικρατεί, εως και τις ημέρες μας. Και αυτό το οποίο τόνισα στην ημερίδα ήταν το εξής: Επι Γαζέπη, υπήρχε η δικαιολογία της άγνοιας. Σήμερα όμως, τι δικαιολογία έχουμε; »
Ο κ. Κατσός στην τοποθετησή του αναφέρθηκε και στο Καρναβάλι της Χαλκίδας: «Για το Καρναβάλι της Χαλκίδας ήμουν πολύ συγκεκριμένος. Το να στρογγυλεύουμε γωνίες, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι δε βολεύει και πολύ. Γενικότερα, θεωρώ, ότι πρέπει να μάθουμε να ακούμε κριτική. Ακόμη και αν κάτι δε μας αρέσει ενδεχομένως, καλύτερα είναι να το ακούμε και αν μπορούμε ας το αντικρούσουμε, ή ας το αλλάξουμε! Το κυριότερο.
Ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος. Επι Ζλακώνη, έγινε ένα θαύμα. Εγώ προσωπικά, άσκησα κριτική. Λέγοντας επι της ουσίας τι; Ό,τι αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως, πρέπει αφενός να το συνεχίσουμε, και αφετέρου αυτό το κάτι που κάνουμε σήμερα να το ενισχύσουμε κάνοντας δική μας αφήγηση.
Δίνοντας δικό μας αποτύπωμα. Δική μας ταυτότητα. Με ποιο τρόπο; Όλες οι ιστορίες που θα παρουσιάζουμε, όλα τα δρώμενα τα οποία θα παρουσιάζουμε, να συνδέονται άμεσα και αποκλειστικά με τη δική μας ιστορία και μυθολογία, όπου είναι όχι απλά πλούσια, μπορεί να δώσει άπειρα κείμενα και παραστάσεις, αρκεί όσοι τα διοργανώνουν αφενός να έχουν γνώση βαθύτατη της πόλης και το κυριότερο, φαντασία και ικανότητα.»
Στη συνέχεια ο κ. Κατσός αναφέρθηκε στο συμβούλιο που είχε γίνει παρουσία της δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και της αντιδημάρχου κας Σακελλαράκη πριν 2 χρόνια συμμετέχοντας και ο ίδιος με ιδέες και σκέψεις για το καρναβάλι. «Όσον αφορά τα drones επειδή ήμουν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση, ένα από τα πράγματα που τους είχα πει τότε ήταν ότι αντί να κάνουμε κάτι που να είναι αποκλειστικά μέσα στο νερό, να το συνδέσουμε και με drones. Παρουσιάζοντας και στον αέρα ένα αντίστοιχο θέαμα. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Χαλκιδέος είναι ότι όταν ειπώθηκε αυτή η ιδέα, αγνοήθηκε πλήρως! Και όταν ανέφερα ότι εντάξει δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό φέτος γιατί ενδεχομένως δεν υπάρχουν τα χρήματα, θέλετε να το ψάξω για του χρόνου; Μου απάντησαν, όχι δε γίνεται. Και βλέπω ότι μετά από ένα χρόνο πάνε να το κάνουν. Το ότι δεν πέταξαν τα drones δείχνει προχειρότητα. Και όλο αυτό δεν θα έπρεπε να υποστηριχτεί και να στηρίζεται αποκλειστικά σε drones. Φροντίζεις να έχεις ένα θέαμα το οποίο είναι δοσμένο με διάφορους τρόπους, ένα εκ των οποίων ασφαλώς μπορεί να είναι τα drones. Στη Χαλκίδα αυτό που έχουμε μάθει είναι να έχουμε μόνο σουβλάκι και πυροτέχνημα! »
Κάνοντας μία επισήμανση, ο κ. Κατσός αναφέρει γιατί η πόλη δεν έχει βρει ακομα την ταυτότητα της. «Στην πόλη μας έχουμε μία κατάρα» είπε και συνέχισε: «Αντί να ασχολούμαστε με ιδέες, ασχολούμαστε με πρόσωπα. Και όταν κάποιος κάνει κάτι σωστό, δεν το αναφέρουμε. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι το καρναβάλι επι Ζλακωνη ήταν καλό… Για να πετύχει το καρναβάλι θέλει να το δουλεύουμε όλο το χρόνο. Όχι, να δουλεύουμε 15 μέρες πριν από κάθε καρναβάλι. Πρέπει επιτέλους κάποια πράγματα στην πόλη μας να τα δούμε πολύ σοβαρά. Όχι, στο πόδι. Όχι, με ένα διαχειριστικό τρόπο, πήρα κάτι, είναι λίγο δύσκολο αυτό πως θα γίνει να το διεκπεραιώσω προκειμένου να μη φανεί ότι εγώ δεν κάνω τίποτα ενώ οι προηγούμενοι έκαναν κάτι. Αυτή η αντιμετώπιση είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα στην πόλη μας και πρέπει να αλλάξει…Δεν έχουμε μάθει να συζητάμε ιδέες! Το υλικό που παρουσίασα στην ημερίδα, βρίσκεται στο συρτάρι της κας Βάκα ουσιαστικά πριν από τις εκλογές. Και μάλιστα είχα κατέβει έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα είμαι σύμβουλος πολιτισμού στο κομμάτι αυτό που γνωρίζω! Και ενώ ειχε όλες τις προτάσεις στα χέρια της, αφενός δεν φρόντισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, και αφετέρου όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να κριθούν από την ίδια τη Χαλκίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που πήρα την πρωτοβουλία να κάνω την ημερίδα, προκειμένου ολες αυτές οι προτάσεις να τεθούν στο Χαλκιδέο, να τις γνωρίζει ο Χαλκιδέος και βέβαια να τις κρίνει… »
Ο κ. Κατσός αναφορικα με την ημερίδα επεσήμανε ότι τα βίντεο να είναι στη διάθεση οποίων θέλουν να ενημερωθούν σχετικά ενώ του χρόνου θα κάνει και ειδική έκδοση πρακτικών με ότι αναφέρθηκε στην ημερίδα θα δημοσιευθεί με σκοπό να παραμείνει ως παρακαταθήκη στη Χαλκίδα.
«Αναφέρθηκα στο κομμάτι των ανασκαφών. Δηλαδή, στη Χαλκίδα έχουμε μηδενικο ανασκαφικό έργο. Είμαστε μία πόλη που έχει 5000 χρόνια ιστορίας και δεν έχουμε να δείξουμε στον επισκέπτη μας, αλλά και στον κάτοικο και στο παιδί μας, μία κολώνα στο δρόμο. Αυτό είναι αδιανόητο και έχει γίνει εξ αιτίας λαθών. Έχουμε το Βαθροβούνι που είναι πάνω από τη Χαλκίδα, έχουμε εμφανή δείγματα οχυρώσεων. Ξέρουμε ότι εκεί από τον 19ο αιώνα βρίσκεται η Ακρόπολη της Αρχαίας Χαλκίδας και δεν κάνουμε τίποτα απολύτως. Ακούω να μιλάνε π.χ για το Δάριγκ, αλλά ούτε έναν δεν έχω ακούσει να λέει ότι ξέρετε κάτι: Το Δάριγκ ήταν στην καρδιά της Αρχαίας Χαλκίδας. Στο Δάριγκ βρίσκεται ένας σημαντικά μικρός χώρος αρχαιολογικός όπου έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό και έχουμε επίσης και κάποια άλλα δείγματα. Τι υπάρχει δίπλα στο Δάριγκ… » είπε ο κ. Κατσός και συνέχισε…
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ