bannernew5

Τελευταία Νέα

Βαγγέλης Αμπελιώτης: «Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φως μόνο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής»- Τι ανέφερε για την αναστολή εργασίας, τις απολύσεις και τις επιταγές

Στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, μίλησε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο γνωστός λογιστής-φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης. Ο κ. Αμπελιώτης αναφέρθηκε στις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Επιταγές, επιστρεπτέα προκαταβολή, ενίσχυση των 800€, αναστολή εργασίας και απολύσεις, αναστολή πλειστηριασμών, βοηθήματα στις ευπαθείς ομάδες. Θέματα που απασχολούν τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους που εν μέσω πανδημίας δεν αποκλείεται να τους κοινοποιηθεί ακόμα και απόλυση αν η επιχείρηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Αμπελιώτης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα. Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του δεν προχωρά σε ανάλυση των οικονομικών δεδομένων γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει στη διάθεση του στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ και από τα δεδομένα της ΑΕΔΕ. Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί μέχρι πότε αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί. Σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον κ. Αμπελιώτη θα πρέπει να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι δεν έτυχαν του επιδόματος των 400 ευρώ. Γιατί όπως αναφέρει, αυτοί που έλαβαν, και που θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ είναι περίπου 130.000. Σε συνολικό αριθμό μακροχρόνια ανέργων που είναι (+) (-) τις 500. Είναι περίπου 350.000 που δεν έχουν λάβει το επίδομα αυτό και θα πρέπει να ενταχθούν στο βοήθημα αυτό που θα δοθεί το Δεκέμβριο.

Επίσης, οι πληττόμενοι ή αυτοί που έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις. Εδώ πάμε σε ένα πολύ μεγάλο θέμα γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ασκούντες ατομική επιχείρηση επιτηδευματίες που δεν έχουν προσωπικό, αυτοί που είναι στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως ο διευρυμένος ΚΑΔ του Απριλίου, παίρνουν 1.000 ευρώ.

Και αυτοί που έχουν κλείσει με κρατική Εντολή, από την επιστρεπτέα προκαταβολή παίρνουν 2.000 ευρώ και επιστρέφουν το 50%. Αυτά τα παίρνουν για τις ανάγκες της επιχείρησής τους. Δηλαδή, για να πληρώσουν το 60% του ενοικίου, να πληρώσουν τα διάφορα πάγια έξοδα φως νερό τηλέφωνα και όλα αυτά.

Άρα λοιπόν αυτό που απολαμβάνουν δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες της επιχείρησης. Για τη βιωσιμότητα, ως ατομικά έξοδα, τα προς το ζην δεν τους παρέχονται όπως παρέχονται στους υπαλλήλους, έστω με αυτό το μικρό ποσό, τα 534 και του Νοεμβρίου. Και πέραν του Νοεμβρίου πάλι 800 θα είναι για το Δεκέμβριο. Εδώ θα πρέπει να δοθεί και σ αυτούς ένα σημαντικό ποσό μέσα στο Δεκέμβριο.

Να ξεκαθαρίσουμε λίγο κ. Αμπελιώτη ότι άλλο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλο τα 800€, σωστα;

Τα 800€ τα παίρνουν οι υπάλληλοι των οποίων αστέλλεται η εργασία τους. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε είναι στους ΚΑΔ που πλήττονται, αυτοί έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους την υποχρέωση να θέσουν σε αναστολή και το προσωπικό και θα λάβει 800 ευρώ στο λογαριασμό του. Όμως, 800 ευρώ δεν θα τα λάβει κανείς.

Γιατί αυτό αρχίζει από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Αναλογία δηλαδή 26,6 ευρώ την ημέρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το 534 ευρώ.

Αυτό σε ότι αφορά τους υπαλλήλους. Σε ότι αφορά τον επιχειρηματία που είναι σε αναστολή ο ΚΑΔ του;

Εκείνος δεν παίρνει τίποτα. Παίρνει μόνο αν δικαιούται την επιστρεπτέα η προκαταβολή της οποίας επιστρεπτέας προκαταβολής η 4η φάση που θα ανοίξει, έχει υποχρέωση να επιστρέψει το 50% αυτής. Δηλαδή οι ασκούντες την ατομική επιχείρηση τους. Παίρνουν για την επιχείρησή τους.

Άρα, δεν ισχύει αυτό που είχε δώσει την πρώτη φορά για τους ΚΑΔ που ήταν σε αδράνεια; Γιατί κάτι τέτοιο είχε αναφέρει αρχικά ο υπουργός…

Όχι δεν ισχύει. Δεν είχε αποσαφηνιστεί. Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για την επιστρεπτέα προκαταβολή που πηγαίνει μόνο στους ασκούντες ατομική επιχείρηση. Είπε δε ότι για όσους κλείνουν με κρατική εντολή, σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν χρειάζεται να έχουν πτώση τζίρου, θα την πάρουν όλοι εξ αυτών, χωρίς διάκριση και χωρίς περιορισμούς. Και το ελάχιστο είναι 2000€ επιστρέφοντας το 50%.

Θα έλεγε κανείς όμως ότι με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ουσιαστική στήριξη των επιχειρηματιών;

Όχι δεν έχουμε. Μόνο αυτό που προαναφέραμε και των άλλων που προβλέπονται είτε από τις Περιφέρειες καθως η Περιφέρεια μπορεί να δίνει χρήματά μέσω των κονδυλίων αυτών που εχει πάρει για το σκοπό αυτό, σε επιχειρήσεις που θα καλύπτει το 50% των δαπανών του 2019. Όμως και εκεί δεν είναι μεγάλα τα ποσά.

Και σε αυτή την περίπτωση κ. Αμπελιώτη σε ότι αφορά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν ευνοείται καθώς δεν στηρίζεται από αυτά τα χρήματα, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας…

Ευνοεί αυτούς που έχουν προσωπικό. Και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Και μέσω τραπεζών που δίνονται τα εγγυοδοτούμενα από το Κράτος προγράμματα. Κι εκεί δε διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν «φως» μόνο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και αυτό ισχύει για την επιχείρηση καθώς αυτό δεν δίνεται στο φυσικό πρόσωπο. Να πούμε όμως ότι εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσοι σε σχέση με πέρυσι, είχαν χαμηλότερους τζίρους κατά 20% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη- Οκτώβρη. Αυτό για τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με Κρατική Εντολή, αλλά είναι πληττόμενες. Και να έχει τουλάχιστον 300€ τζίρο. Η επόμενη, θα είναι για το μήνα Νοέμβριο.

Να πάμε λίγο στο σημαντικό θέμα που έχει προκύψει με την κάλυψη των επιταγών; Αν η επιχείρηση σου είναι σε αναστολή λειτουργίας μπορείς να πάρεις μέχρι 72 μέρες παράταση. Διαφορετικά υποχρεούσαι να την πληρώσεις. Σωστά;

Οι επιταγές, η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής εξόφλησης επιταγής, αφενός μεν βοηθάει αυτούς οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να καλύψουν την επιταγή την οποίαν εξέδωσαν. Αυτός όμως ο οποίος είναι ο κομιστής της επιταγής και όποιος την επιταγή αυτη οι περισσότεροι εξ αυτών της δίνουνε σε άλλους προμηθευτές τους και τις δίνουν στις τράπεζες για να τύχουν προεξόφληση των επιταγών, για να κάνουν τις αγωγές τους να κάνουν τις αγορές τους.

Αυτοί έχουν έρχονται σε πολύ δυσχερή θέση διότι εάν το δώσουνε τα καλύμματα η τράπεζα δεν θα μπορέσει να τους ξαναχρηματοδοτήσει. Άρα, ωφελούμε τους μεν και δημιουργούμε πρόβλημα στους άλλους. Τί λύση μπορεί να υπάρξει; Σωστό είναι να ανασταλούν οι επιταγές για να μπορέσει να ανασάνει αυτός που έχει υποχρέωση αλλά θα πρέπει να γίνει στο σύνολο. Γιατί διαφορετικά, οι πληττόμενοι δημιουργούν προβλήματα και στους μη πληττόμενους.

Άρα εδώ, θα πρέπει να δημιουργήσουμε γι αυτούς που έχουν τις επιταγές και δεν μπορούν να τις ξοφλήσουν, μέσω έστω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μεγαλύτερη ρευστότητα γι΄ αυτό το λόγο. Να πάνε και αυτοί χωρίς κριτήρια, αρκεί να είναι στους ΚΑΔ και να μπορέσουν να εισπράξουν ένα ποσό το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να τις καλύψουν.

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς και από την μεταξύ μας συζήτηση είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη του επιχειρηματία και με το που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις θα μετράμε πολλά περισσότερα προβλήματα…Θα μπουν περισσότερα λουκέτα.

Αν η πανδημία διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή ξεπεράσουμε τους δυο -τρεις μήνες, τότε η ρευστότητα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να δοθεί με άλλους όρους. Να είναι μεγαλύτερη και να μην επιστρεπτέα ούτε στο 50%. Πρέπει να δοθεί ρευστότητα. Χρηματοδότηση χωρίς επιστροφή. Πρωτίστως, μιλάω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και το ποσό της Περιφέρειας είναι πολύ λίγο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλης της περιφέρειας της δικιάς μας.

Η δικιά μας πρέπει να έχει 100 εκατομμύρια ευρώ και να διοχετευτούν με κριτήρια όχι τόσο στενά για τις μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα. Διότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Καλύτερα να ρίξουμε λεφτά και να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις διότι αν κλείσουν οι επιχειρήσεις αυτές, δεν ξανανοίγουν εύκολα.

Το κόστος για να ξανανοίξει μία επιχείρηση είναι πολύ μεγάλο. Και είναι προτιμότερο να τις διατηρήσουμε. Εδώ είναι αναγκαίο να διοχετευτούν μέσω αυτής της διαδικασίας πολύ περισσότερα χρήματα τα οποία να φτάσουν με λιγότερους περιορισμούς και σε αυτόν που έχουν ένα υπάλληλο δύο υπαλλήλους κανένα υπάλληλο.

Γιατί εκεί που δεν έχεις υπάλληλο, έχεις τον εαυτό σου. Αν κλείσει η επιχείρηση η οικογένεια αυτή θα μπει στην ανεργία. Δε σημαίνει ότι επειδή δεν έχει υπάλληλο, δεν έχει πρόβλημα.

Σε ότι αφορά την Εύβοια, είναι μία ένα κομμάτι της Ελλάδας το οποίο δεν είδε ούτε μεγάλη ανάπτυξη και υπέστη σημαντικές μειώσεις κατά την έφεση. Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν στα όρια. Αρα, εδώ θα πρέπει και από την Περιφέρεια να δοθεί όπως είπα η δυνατότητα να δοθούν τα 534 η 800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και σε αυτούς που έχουν ατομική επιχείρηση.

Να δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Ξέρετε τι όφελος έχει η οικονομία αν τα Χριστούγεννα δώσει αυτά τα λεφτά με την ανακύκλωση του χρήματος; Αυτά θα επιστρέψουν σημαντικά πίσω στο δημόσιο.

Αυτά να τα μεταφέρετε κ. Αμπελιώτη στο Υπουργείο…

Τα μεταφέρω. Τα πάντα κρίνονται και από την από το πακέτο ανάκαμψης που θα βρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι λεφτά, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έρχεται από μία μακροχρόνια ύφεση, δεν είχε τη δυνατότητα να ισορροπήσει. Θα πρέπει το πακέτο ανάκαμψης να έρθει γρήγορα, ούτως ώστε μέσα από αυτό να μπορέσει να δημιουργηθεί μία καλύτερη κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 20:24

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr