bannernew5

Τελευταία Νέα

Γιώργος Καββαθάς: «Τα κόστη θα είναι πολλαπλάσια αν αφεθούν οι επιχειρήσεις στην τύχη τους- Είμαστε σε ένα άτυπο lock down και η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της μεταφέροντας το βάρος στις επιχειρήσεις»

Για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αγορά, ειδικότερα για την απεργία στην εστίαση, τη σχέση της ΓΣΕΒΕΕ με το Δημόκριτο στη Χαλκίδα αλλά και μία σειρά από προτάσεις της που αφορούν την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και τον εκσυγχρονισμό της Β. Εύβοιας, μίλησε το πρωί της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου, στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο EVRIPOS 90FM, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Α βάθμιων Ενώσεων και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων αποφασίστηκε να έχουμε ένα 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων, το οποίο στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία. Σχεδόν το 100% των επιχειρήσεων του κλάδου, έκλεισαν. Ακόμα και στην Αθήνα το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 80% » είπε ο κ. Καββαθάς αναφερόμενος στην απεργία των επιχειρηματιών εστίασης και συνέχισε αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου αλλά και στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό:

«Τα αιτήματα του κλάδου είναι ότι ενώ έχει βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Έχει στηρίξει την προσπάθεια για τους εμβολιασμούς. Έχει τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η παραβατικότητα του κλάδου παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως κάτω του 0,5, σε χιλιάδες ελέγχους που γίνονται καθημερινά.

Παρα ταύτα δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Και πραγματικά, ο περιορισμός των δυνητικών πελατών στην προσέλευση τους, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του κύκλου εργασιών που φτάνει το 50%και το 60%. Αυτό, φέρνει τεράστια προβλήματα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι 48% των επιχειρήσεων, δηλώνει το φόβο για το επόμενο χρονικό διάστημα. Που σημαίνει ότι αν παρ’ ελπίδα έχουμε απώλεια επιχειρήσεων και χιλιάδες λουκέτα θα έχουμε αντίστοιχη απώλεια θέσεων εργασίας. Το κόστος για την πολιτεία θα είναι πολλαπλάσιο από το να στηρίξει σήμερα τον κλάδο.»

Σε ότι αφορά τα μέτρα, και το σχήμα οξύμωρο που δημιουργείται για τα καταστήματα εστίασης και τους ανεμβολίαστους που έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Και την ίδια ώρα κανένας έλεγχος για τα delivery. Που παραδίδει δηλαδή τις παραγγελίες. Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι κατά την άποψη τους τα μέτρα θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, έτσι ώστε να μην αφήνεται καμία δυνατότητα κάποιος να σκεφθεί ότι εργαλοιοποιείται ο ένας ή ό άλλος κλάδος.

«Δε μπορεί κάποιος να πηγαίνει χωρίς rapid test στο λεωφορείο ή στην εκκλησία ή στο supermarket και να χρειάζεται rapid test για να μπει σε ένα εμπορικό κατάστημα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε ότι η απεργία στην εστίαση γίνεται χωρίς λόγο και ότι δεν έχει το κράτος να δώσει άλλα χρήματα ο κ. Καββαθάς σχολίασε:

«Κανένας μας δε μηδένισε, τη βοήθεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις εστίασης από την πολιτεία, αν και δεν έχουν φτάσει στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου. Παρα ταύτα ήταν μία βοήθεια η οποία κράτησε ανοιχτές τις επιχειρήσεις και δε χάθηκαν σχέσεις εργασιας.

Από την άλλη πλευρά τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε συγκεκριμένα lock down. Του 2020 και του 2021. Τώρα έχουμε ένα νέο πρόβλημα. Είμαστε σε ένα άτυπο lock down και η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις δικές της ευθύνες γι’ αυτό το lock down, μεταφέροντας όλο το κόστος και όλο το βάρος στις επιχειρήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν έχει λογική.

Βεβαίως, πήραμε επιστρεπτέες για την περίοδο που ήμαστε κλειστά με κρατική εντολή. Βεβαίως πήραμε κεφάλαιο επανεκκίνησης για να ξαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Μετα από 9 μήνες σε lock down. Τώρα όμως είμαστε σε ένα άτυπο lock down, από τις 13 Σεπτεμβρίου στους εσωτερικούς χώρους και από τις 8 Νοεμβρίου, στους εξωτερικούς χώρους. Άρα δε μπορεί να αναλάβει το κόστος αυτό η επιχείρηση.»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε και στην διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα της ΓΣΕΒΕΕ που θα πραγματοποιηθεί η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ΓΣΕΒΕΕ δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, τα βάρη που ανέλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του lock down και τα δυσμενή αποτελέσματα στην οικονομία και στην οικονομία των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η κεντρική εικόνα που μπορώ να δώσω. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσουμε τη Δευτέρα όταν γίνει η παρουσίαση και σχολιάσουν τα στοιχεία της έκθεσης ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Σταικούρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα πολιτικά κόμματα και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης» είπε ο κ. Καββαθάς.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, τι περιμένουν πλέον από την Κυβέρνηση μετά και το ψήφισμα που κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό για την εστίαση, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση που είχαν την περ. Δευτέρα, αναγνώρισε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και είναι και ο κλάδος ο οποίος και τώρα με τα νέα περιοριστικά μέτρα, έχει δεχθεί πλήγμα. Επικαλέστηκε, όπως είπε, δημοσιονομικούς όρους. Η απάντηση η δική τους είναι όπως είπε και προηγουμένως ότι τα κόστη θα είναι πολλαπλάσια, αν αφεθούν οι επιχειρήσεις στην τύχη τους.

«Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό παρατάσεις αποπληρωμών υποχρεώσεων και ανοιχτό το επίπεδο της συζήτησης μέσα στο Νοέμβριο, στα τέλη Νοεμβρίου να αποτιμήσουμε την κατάσταση όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί. Ξέρετε όμως, ότι το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων στους εξωτερικούς χώρους, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών στο 50%» είπε ο κ. Καββαθάς.

Τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο Πρόεδρος δημιουργούν τα πρόστιμα. Καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να είναι 100% ασφαλείς στους ελέγχους που διενεργούν να έχουν ένα πρόστιμο 5.000€ και σφράγιση της επιχείρησης για 15 μέρες.

«Αυτό είναι τιμωρητική πολιτική η οποία συμβάλει στο να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις ασφαλώς» είπε ο Πρόεδρος.

Ο ρόλος της ΓΣΕΒΕΕ στη επαναλειτουργία του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στήριξη της ΓΣΕΒΒΕ στην επαναλειτουργία του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. «Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ο επιστημονικός βραχίονας της Συνομοσπονδίας, ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για την επαναλειτουργία της Τεχνικής Σχολής ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ » είπε ο κ. Καββαθάς και συνέχισε: «Όπως όλοι ξέρετε ήταν μία Σχολή η οποία λειτούργησε επι 40 χρόνια και έβγαλε ανθρώπους που ήταν χρήσιμοι για τα επαγγέλματα. Και τα ερασιτεχνικά επαγγέλματα. Εμβληματική η προσπάθεια που κάνει το Επιμελητήριο της Εύβοιας. Και βέβαια πρέπει να το τονίσω ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, βλέπουν σιγά σιγά το όραμα τους να γίνεται πραγματικότητα, μέσα από τη Μελέτη που έκανε το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ και παραδόθηκε πριν από 20 μέρες και παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο της Εύβοιας.

Και βεβαίως, με τη στήριξη της Περιφέρειας γρήγορη επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων και των Σχολών. Και ταυτόχρονα, ένας πολυχώρος που δημιουργείται στη Χαλκίδα, για τις ανάγκες όχι μόνο του Επιμελητηρίου και των εκπαιδευόμενων αλλά και όλης της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, είναι μία κρίσιμη περίοδο για την Εύβοια. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε νέες δεξιότητες για τους κατοίκους της Β. Εύβοιας, τους εργαζόμενους, και τους επαγγελματίες, διότι τα πράγματα άλλαξαν άρδην μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.»

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια ο Πρόεδρος, στο πλαίσιο της αποκατάστασης, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη Β. Εύβοια, να λειτουργήσει άμεσα ένα Παράρτημα της Τεχνικής Σχολής «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στη Β. Εύβοια, για την αύξηση των δεξιοτήτων, και για την αλλαγή κατεύθυνσης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που είδαν οι ίδιοι και είδαμε κι εμείς που επισκεφθήκαμε την περιοχή ότι αλλάζει η ζωή τους, αλλάζει και η επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας: «Ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος»

Κι επειδή η ΓΣΕΒΕΕ δεν έμεινε εκτός σε ότι αφορά την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας, έχει ήδη καταθέσει τις δικές της προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καββαθάς:

«Το βασικό για μένα μια και είμαι Ευβοιώτης στην καταγωγή, θα πρέπει να τονίσω αυτό που είπα και στη σύσκεψη υπό τον κ. Μπένο, στη Λίμνη. Απέναντί μας έχουμε το χρόνο. Οι κινήσεις είτε για τα αντιπλημμυρικά είτε για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή, πρέπει να είναι άμεσες έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και φυγή του τοπικού πληθυσμού.

Κι εκεί θα πρέπει να σκύψουμε όλοι στην κατεύθυνσή με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς και κυρίαρχα με το Επιμελητήριο της Εύβοιας και τις τοπικές ομοσπονδίες τόσο των εμπόρων όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών, να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα μία ώρα αρχύτερα. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 23:27

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr