100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Ο υπ. Ευρωβουλευτής Ν.Δ Δημήτρης Τσιόδρας για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση: Ένα ανοιχτό στοίχημα με την ιστορία

Ημέρα της Ευρώπης σήμερα 9 Μαϊου. Γιορτή, αλλά και σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού. Το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αυτή η ωραία και εξαιρετικά φιλόδοξη περιπέτεια που ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένει πάντοτε ένα ανοιχτό στοίχημα με την ιστορία. Η Ένωσή μας πέτυχε πολλά στη μακρά διαδρομή της ως εδώ: διασφάλισε για πολλές δεκαετίες συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στην ήπειρό μας, διαμόρφωσε έναν χώρο δημοκρατίας, ελευθερίας και δικαιωμάτων χωρίς προηγούμενο, δημιούργησε ένα πεδίο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.
Η πορεία για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν υπήρξε ευθύγραμμη κι ανέφελη –ήταν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να είναι δύσβατη και ανηφορική. Τη διαδρομή σφράγισαν οι εσωτερικές διαμάχες, οι σκληροί εθνικοί ανταγωνισμοί, οι διαφωνίες, οι συμβιβασμοί, οι διαρκείς ασκήσεις ισορροπίας, ακόμη και τα πισωγυρίσματα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες, πρωτοφανείς προκλήσεις. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές και πολύπλοκο, βλέπει το ειδικό της βάρος στη διεθνή σκακιέρα να μειώνεται και τους Ευρωπαίους σε κάθε χώρα να προβληματίζονται έντονα για το μέλλον. Η απάντηση στις προκλήσεις δεν είναι να κλειστεί ο καθένας στον εαυτό του. Οι πολίτες αναζητούν λύσεις, σχέδιο και προοπτική. Δεν αρκούν γενικόλογες απαντήσεις, ούτε μικροδιευθετήσεις. Η στρατηγική αυτονομία παραμένει ζητούμενο –και είναι εφικτή μόνον με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο: θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ΄ αρχάς θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη» ανέφερε ο Ρ. Σουμάν στη διακήρυξή του που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Μαϊου του 1950. Έχουμε κάνει πολλά βήματα από τότε αλλά απέχουμε πολύ από αυτόν τον στόχο. Η επίτευξή του είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Με μια καλύτερη Ευρώπη που θα εγγυάται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τους πολίτες της!

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr