100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Νύχτα θρίλερ στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Βαρύ το κλίμα σε όλες τις πλευρές - Πολιτική λύση επιδιώκει ο Τσίπρας - Πληροφορίες για σκληρή στάση του Ντράγκι όσον αφορά τη ρευστότητα - Ντάισελμπλουμ: Μικρή η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της Ελλάδας - Στο τραπέζι των συνομιλιών οκτώ τελικά συνομιλητές, με την προσθήκη του Ούβε Κορσέπιους, γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Nύχτα θρίλερ απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, καθώς η κρίσιμη επταμερής συνάντηση ξεκίνησε μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα.

Στην «μίνι-σύνοδο» για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, του προέδρου της Κομισιούν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα είναι συγκρατημένο. Φαίνεται μάλιστα πως την τελευταία στιγμή, η επταμερής συνάντηση έγινε... οκταμερής, με την προσθήκη του Ούβε Κορσέπιους, γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τουσκ.

Ήδη πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα για ρευστότητα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος αναφέρθηκε στην «μικρή» πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την μεγάλη αντίφαση από τη μια να δέχονται οι Ευρωπαίοι παράγοντες ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη «όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια».

Πρόσθεσε, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο - στο οποίο αναζητείται λύση - και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. «Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

Πληροφορίες για σκληρή στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα

Αρνητική διαφαίνεται οτι θα είναι η στάση του Μάριο Ντράγκι στην αποψινή επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εάν δώσει κανείς σημασία σε όσα έλεγε παράγοντας της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στους διαδρόμους του συμβουλίου, η ΕΚΤ απορρίπτει και τα τρία αιτήματα, που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση:

- όχι στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο,

- όχι στην επαναφορά της εξαίρεσης που προβλέπει ότι η ΕΚΤ μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα,

- όχι στην απόδοση του 1,9 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ελλάδα από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Ντράγκι θα τηρήσει σκληρή στάση και μόνο εάν υπάρξει συνολική στροφή στην ευρωπαϊκή στροφή επί του ελληνικού προβλήματος, θα αλλάξει ρότα. Προφανώς σε αυτή τη φάση η Αθήνα δεν έχει να περιμένει πολλά από τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά τις προσδοκίες που ειχαν καλλιεργηθεί αρχικά.

 

Ντάισελμπλουμ: Μικρή πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας

Μικρή είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στον χώρο της Συνόδου Κορυφής ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, υποστήριξε ο κύριος Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση θα αξιολογηθεί η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί έως τώρα, ενώ προσέθεσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν απόλυτα σαφής και θα πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ την ίδια στιγμή η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα.

Πηγη: protothema.gr

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr