bannernew5

Τελευταία Νέα

Πλήθος πιστών στην Εξόδιο Ακολουθία της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Χαραλάμπους - Λευκών Ευπραξίας

Την  Τετάρτη  13  Νοεμβρίου  το πρωί  στο Καθολικό  της  Ιεράς  Μονής  Αγίου Χαραλάμπους  Λευκών  Αυλωναρίου τελέσθηκε  η  Αρχιερατική  Θεία  Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος της Καθηγουμένης της  Ιεράς  Μονής,  Ευπραξίας  Μοναχής, προεξάρχοντος  του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Καρυστίας  και  Σκύρου κ. Σεραφείμ  πλαισιωμένος  απο  τον Πρωτοσύγκελο  Νικόδημο Πόγκα  τον  Πνευματικό της Ιεράς Μονής Παύλο Κουντούρη εφημέριο ενορίας Παρθενίου  Αλιβεριου  καθώς  και  την συμμετοχή  πολλών  ιερέων  από  όμορες ενορίες  της επαρχίας Αλιβερίου της Κύμης και  του  Διακόνου  Στυλιανού Πεταχτή.

Το   απόγευμα της ιδίας  ημέρας  τελέστηκε κατά το ορισθέν τυπικό η  εξόδιος  εις μοναχούς  ακολουθία  της  Καθηγουμένης της  Ιεράς  Μονής στην οποία και προεξήρχε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και  Σκύρου κ. Σεραφείμ  συμμετέχοντος του εκ Στύρων καταγόμενου  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως  κ. Νικάνδρου  εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την συμμετοχή  του  Πρωτοσυγκέλλου  Νικοδήμου  Πόγκα  του  Γενικού Αρχιερατικού  Επιτρόπου  Ελευθερίου  Σταμπέλου  του  Πνευματικού της Ιεράς Μονής Παύλου Κουντούρη του Νικοδήμου Γιαννακόπουλου  Γέροντος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης και Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρυών - Αχλαδερής του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικόδημο Τσιμόγιαννη Προϊστάμενο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου επίσης συμμετείχαν  χορεία πολλών ιερέων  από όμορες ενορίες της επαρχίας Αλιβερίου - Κύμης ,  την Αθήνα και την Χαλκίδα  καθώς και μοναστικές  αδελφότητες  απο  τις  Ιερές  Μονές Μεταμορφώσεως  του  Σωτήρος  Κύμης, Αγίου  Αντωνίου  Αχλαδερής,Τιμίου Προδρόμου Καρυών - Αχλαδερής πλήθος  πιστών  που  συνέρρευσαν  στην  ιερά μονή  για το ύστατο χαίρε στην Καθηγουμένη η  οποία  ήταν  σεβάσμια  φιλακόλουθη ιεροπρεπής  με  πολλά και ποικίλα  χαρίσματα,  φιλόξενη  σε όλους τους προσκυνητές που επισκέπτονταν καθημερινώς την Ιερά Μονή.

Μετά του πέρατος της εξοδίου ακολουθίας, στον επικήδειο λόγο  του, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην σημασία του ονόματος της Ευπραξίας το οποίο σημαίνει  καλή πράξη και αντοποκρίθηκε πλήρως στο όνομα αυτό ώστε με το όνομα αυτό να έχει την χάρη και το αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής της η οποία ήταν πλήρης ημερών με κατάρτηση πνευματική και επιστημονική  ακόμα επεδώθηκε νωρίς στην ζωή της στην εκπαίδευση και άφησε μετάμελο όπως και εργάστηκαν με την αείμνηστη Ευφροσύνη στην Βόρεια Ελλάδα υπό σκληρές συνθήκες με αποτέλεσμα να αφήσουν εποχή με τους μαθητές τους μεγάλοι πλέον τώρα να έρχονται εις την Ιερά Μονή αυτή όπου είχε εγκατασταθεί η αδελφότητα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και να διακηρύξουν την προσφορά των διδασκαλισσών τότε νεαρών εις την σταδιοδρομία τους και την μόρφωση τους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, ανάφερε ότι αφήνουμε την ιδιωτική και πάμε στην πνευματική ζωή της Ευπραξίας και της Ευφροσύνης οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και εντάθηκαν εις την Ιερά Μονή της Πάτμου και εκεί ασφαλώς καθοδηγούμενες από τον ήδη Άγιο ανακυρυχθέντα Όσιο Αμφιλόχιο Μακρή και με την καθοδήγηση του το αποτέλεσμα ήταν η μοναχική κατάρτιση τους όπου στην συνέχεια ήρθαν στην ιερά μονή.

Επιτέλεσαν το έργο τους ως μοναχές αλλά και ως Ηγουμένη απόλυτα με σεβασμό εκτίμηση και ευλάβεια εις τον Επίσκοπο με υπευθυνότητα και προσπάθεια για την καλλιέργεια την πνευματική των αδελφών και προσφορά υλική φιλανθρωπική και πνευματική σε όλους όσους επισκέπτονταν στο μοναστήρι.

Η Ευπραξία όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, ήταν καταρτισμένη πνευματικά και παιδαγωγικά δεχόταν τους πάντες με σοβαρότητα με ευλάβεια και με ένα χαμόγελο που δημιουργούσε μία εντύπωση που προσέλκυε τους πιστούς με  την φιλόξενη υποδοχή της.

Ήλθε η ώρα κατά την οποίαν ο θεός έκρινε για την Ευπραξία να αφιερώσει και εκείνη το κοινό του βίου της χρέος με τις ημέρες της δοκιμασίας της ασθένειας της καρδίας της η οποία ήτο ήρεμη  ήσυχη χαμογελαστή παρ' όλο που υπέφερε και πονούσε υπέμεινε της τελευταίας της πνοής το θέλημα του Θεού και του Αγίου Χαραλάμπους χωρίς καμία ανησυχία παρέδωσε το πνεύμα της.

Τελειώνοντας τον επικήδειο λόγο ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ακόμα μια φορά το βίο της Ευπραξίας και εμείς θα την ενθυμούμαστε για την μορφή και το έργο της το οποίο ήταν πλήρης εργο καλό έργο αυτό το πραγματοποίησε με την ζωή της και μας το αφήνει μία διαθήκη που θα προσφέρουμε το άνθος στον τάφο της και θα διαβάζουμε Ευπραξία Μοναχή πλήρης καλών έργων που με την ευχή της θα αποκτήσουμε και εμείς.

Ακολούθησε η  ταφή της Καθηγουμένης εντός του περίβολου της ιεράς μονής δίπλα από την  προκάτοχον την  αοίδιμο Καθηγουμένη Εφροσύνη ακολούθως παρετέθει μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους πιστούς για την ανάπαυση της μακαριστής Καθηγουμένης.

f3

 

ef2

 ef1

 

 f5

f6

f7

f8

Φωτογραφίες  Δημήτριος Πετρογιάννης. Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης.          Αναστάσιος Ρέτσας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 23:21

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr