Είναι δραστήρια, αγωνίστρια στη ζωή και έχει καταφέρει όλα τα χρόνια να πετυχαίνει τους στόχους που βάζει. Αυτή τη φορά στοχεύει αρκετά ψηλά αλλά όλα τα χρόνια έχει αποδείξει στη ζωή της ότι δε φοβάται τα ύψη. Έδωσε τα χέρια με την υποψήφια δήμαρχο Χαλκιδέων Άννα Παππά και ξεκινάει μαραθώνιο για μια θέση το δημοτικό συμβούλιο Χαλκιδέων όπου θα μπορέσει να δώσει στο δήμο όλα όσα έχει ονειρευτεί.
Η Μαρία Κατσικαντάμη ζει στην Αρτάκη. Είναι μητέρα μίας κόρης 26 ετών, εργάζεται στην Περιφέρεια ως Περιφερειακός Υπάλληλος ορισμένου χρόνου στον Τομέα των Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με υποθέσεις της Διεύθυνσης Μεταφορών.
Της Έφης Ντίνη
Συνεχίστηκε την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου από το Τριμελες Εφετείο Πλημμεληματων στη Χαλκίδα, η διακοπείσα ακροαματική διαδικασία της 17ης Φεβρουαρίου για την πολύκροτη δίκη «Θωμά». Στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκτός από τον πρώην δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά, έκατσαν οι κ.κ Κατερίνα Κουιμτζή, Ευάγγελος Γεωργούσης, Δημήτριος Παλάσκας Αθανάσιος Μάστορης και Ιωάννης Λημάξης.
Το πρόσωπο «κλειδί» που κλήθηκε από το δικαστήριο να ρίξει άπλετο φως στην ακροαματική διαδικασία, ο άνθρωπος πάνω στο πόρισμα του οποίου στηρίχτηκε το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών για να παραπέμψει σε δίκη τους κατηγορούμενους, ο οικονομικός Επιθεωρητής Αναστάσιος Τσοπανίδης, τον οποίο είχε ζητήσει το δικαστήριο να είναι «παρών» στη διαδικασία και τις δυο μέρες, που κατέθεταν μάρτυρες κατηγορίας και συγκεκριμένα Πρόεδροι Τ. Κ, δεν προσήχθη, ενώ αιτιολόγησε την απουσία του με την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Η δίκη συνεχίστηκε και τις δύο μέρες με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη κατέθεσαν οι διατελέσαντες επι θητεία Θωμά Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων: Κονιστρών- Γιώργος Σπανός, Αχλαδερής- Παναγιωτης Κάργας, Αγίου Λουκά- Νίκος Αντωνίου, Κήπων Ιωάννης Δημητρός, Οξυλίθου Κώστας Τριανταφύλλου. Και την Παρασκευή οι Χρήστος Τρανός Πρόεδρος Τ.Κ Ζαράκων, Αλέξανδρος Ηλίας Πρόεδρος Τ.Κ Λεπούρων και Ιωάννης Κουσερής Πρόεδρος Τ.Κ Ωρολογίου, οι οποίοι είχαν υπογράψει δελτίο τύπου-καταγγελία, ένα μήνα πριν τις εκλογές, το 2014 σε βάρος του κ. Θωμά, μετά από υπόδειξη όπως ανέφεραν δημοτικών συμβούλων της τότε αντιπολίτευσης στο δήμο, για συγκεκριμένα έργα της ΔΕΥΑΚΑ, με βάση τα ΧΕΠ (Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής), με γενική περιγραφή που τους είχαν δοθεί.
Στην καταγγελία αυτή, χωρίς να γίνεται αναλυτική μνεία στα έργα, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, είχαν υπογράψει τότε οι προαναφερόμενοι Πρόεδροι ότι τα έργα δεν έγιναν στα χωριά τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν σε αντιφάσεις οι μάρτυρες, να μη γνωρίζουν να απαντήσουν σε ποια ΧΕΠ αναφέρονταν οι καταθέσεις που έδωσαν το 2016 στον οικονομικό Επιθεωρητή κ. Τσοπανίδη, βάση των οποίων συντάχτηκε το πόρισμα. Απαντώντας ακόμα και πανομοιότυπα οι περισσότεροι εξ αυτών, στις καταθέσεις τους στον Οικονομικό Επιθεωρητή, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Θωμά, κ. Ευσταθίου.
Σε ότι αφορά τα έργα «φαντάσματα», σύμφωνα με έγγραφα που έθεσε ενώπιων του δικαστηρίου η πλευρά του κ. Θωμά, , προσκομίζοντας στο δικαστήριο βεβαιώσεις των τότε αντιδημάρχων, επιβεβαιώνει εγγράφως, ότι τα εν λόγω έργα έγιναν «διαψεύδοντας» τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Κάτι όμως, που θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο όταν κατατεθούν τα έγγραφα στο σύνολό τους.
Να σημειωθεί εδώ, ότι μετά από αυτό ζητήθηκε και η κατ΄ αντιπαράσταση, εξέταση των μαρτύρων. Κάτι για το οποίο επιφυλάχτηκε η Εισαγγελέας της έδρας, να αποφασίσει προς το τέλος της δίκης.
Σε ότι αφορά στις προμήθειες, μετά από αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Φακή, για τον τρόπο με τον οποίο αγοράζονται και σήμερα τα δομικά υλικά από το δήμο και μάλιστα με την ίδια αιτιολογία στο τιμολόγιο και από τον ίδιο προμηθευτή, που αγόραζε και τότε ο κ. Θωμάς, κάνοντας αναφορά σε τιμολόγιο, επι των ημερών του κ. Μπουραντά, αξίας 500.000€, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του δικαστηρίου που απευθυνόμενος στον κ. Κουσερή, τον τότε Πρόεδρο Ωρολογίου τον ρώτησε ευθέως αν η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει να συνεργάζεται με τους ίδιους προμηθευτές και σήμερα. Προμηθευτές που κατηγορούνται για «εικονικά» τιμολόγια. Επισημαίνοντας ο Πρόεδρος της έδρας «δηλαδή μας λέτε ότι αντί να ζητούν πίσω τα λεφτά από αυτούς που κατηγορούνται για εικονικά τιμολόγια σήμερα, συνεργάζονται μαζί τους…»
Αν και ο Πρόεδρος της έδρας ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρουν το δικαστήριο τα κίνητρα που οδήγησαν τους μάρτυρες στην υπογραφή της καταγγελίας-δελτίου τύπου το 2014, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Προέδρου Τ.Κ Αγίου Λουκά, Νίκου Αντωνίου ρώτησε το μάρτυρα μεταξύ άλλων «Στο μάτι τον έχετε το Θωμά λόγω της Χωματερής;», ο οποίος μάρτυρας στην αρχή της κατάθεσης έλεγε ότι δεν είδε κιούγκια να τοποθετούνται στο χωριό του και κατά την ακροαματική διαδικασία έπεσε σε αντιφάσεις λέγοντας ότι τα είδε να μπαίνουν σε έργο στο Παρθένι, μετά την κατάθεση του στον κ. Τσοπανίδη.
Στην κατάθεση του κ. Δημητρού, Προέδρου των Κήπων ο Πρόεδρος του συνέστησε ψυχραιμία «Μην τρέμετε…Ηρεμήστε…Βρήκαμε έναν Πρόεδρο να μη μπερδεύεται και τώρα μας τα μπερδεύετε κι εσείς…», καθώς ο κ. Δημητρός στις ερωτήσεις και του Προέδρου της Έδρας, και των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και του κατηγορουμένου, ανέφερε «συγνώμη μπερδεύτηκα..». Ενώ για τα στοιχεία στα οποία είχε στα χέρια του ξεκαθάρισε ότι του τα έδωσε η πλευρά Μπουραντά, πριν καταθέσει. Αφησε δε άφωνο το δικαστήριο όταν ρωτήθηκε σε ποια Δ.Ε είναι το χωριό του και δεν απάντησε!
Στη συνέχεια, ο κ. Τριανταφύλλου, από την Τ.Κ Οξυλίθου στην κατάθεση του αναφορικά με τα στοιχεία είπε μεταξύ άλλων ότι του δόθηκαν προεκλογικά το 2014,και δεν ήξερε περι τίνος πρόκειται όταν υπέγραφε την καταγγελία το 2014. Ενώ ισχυρίστηκε ότι τα έργα δεν έγιναν και τα υλικά που χρεώθηκαν στο χωριό του δεν χρησιμοποιήθηκαν παρόλο που έχει επιβεβαιώσει γι΄ αυτά ενυπόγραφα ο τότε σύμβουλος της Κοινότητας κ. Κατσαρής και η αρμόδια αντιδήμαρχος. Ενώ αναφέρθηκε και σε υπάλληλο του δήμου, χωρίς να τον ονοματίσει και χωρίς να τον αναγνωρίσει ανάμεσα στους κατηγορούμενους, που σχετίζεται με την υπόθεση ότι έκλαιγε για ότι έχει γίνει…
Ενώ, έπεσε και αυτός ο Πρόεδρος σε αντιφάσεις και για τη σκεπή του σχολείου, με τη διευθύντρια να επιβεβαιώνει το έργο, ισχυριζόμενος ότι από τους άλλους έμαθε τι γινόταν. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τριανταφύλλου έχει παραδεχθεί στην κατάθεση του στον Ανακριτή το 2018, ότι έργο που ήταν μέσα σε ΧΕΠ που αρχικώς είχε αναφέρει ότι δεν έγινε, «θυμήθηκε» ότι το έργο που αφορούσε στο φρεάτιο έγινε.
«Τώρα λέτε ότι τα 6 ΧΕΠ δεν έχουν γίνει. Και στον Ανακριτή λέγατε ότι το ένα έγινε. Τι έχετε να πείτε;» ρώτησε ο Πρόεδρος της έδρας τον κ. Τριανταφύλλου για να απαντήσει στη συνέχεια «Μπερδεύτηκα…» Ένα από τα σημεία που χαρακτήρισε τη διαδικασία παρωδία ο Πρόεδρος της έδρας και διέκοψε για την Παρασκευή. Απευθυνόμενος και στις δυο πλευρές είπε «Μάρτυρες με κραυγαλέες αντιφάσεις. Ζητήστε να καταθέσουν μάρτυρες με πιο συγκροτημένη σκέψη…»
Από την ακροαματική διαδικασία κρίθηκε απαιτητή, η παρουσία του κ. Τσοπανίδη στη δίκη κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και αυτό γιατί, όπως προέκυψε, υπάρχουν κενά σε ότι αφορά τα έργα για τα οποία ρωτήθηκαν οι πρόεδροι και απάντησαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν γίνει στα χωριά τους. Με δεδομένο ότι και η λίστα της ΔΕΥΑΚΑ που πήραν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αναφέρουν γενικότερα κωδικούς και όχι έργα, και προμήθειες που όπως κατέθεσαν στο σύνολο τους οι μάρτυρες δεν ήταν στην αρμοδιότητα τους να γνωρίζουν. Καθώς η αγορά των υλικών γινόταν από τη ΔΕΥΑΚΑ και τα υλικά που χρεώνονταν τότε σε κάθε Τοπική Κοινότητα και σήμερα η δημοτική αρχή χρεώνει σε κάθε Δ.Ε, φυλάσσονται όπως τότε έτσι και σήμερα στις αποθήκες της.
Σε ερώτηση του κατηγορουμένου Δημήτρη Θωμά με τους Πρόεδρους κατά την εξέταση τους από το δικαστήριο, αν γνώριζαν για συγκεκριμένα έργα που τους υπέδειξε, ενώ στην αρχή της κατάθεσης τους ανέφεραν κατηγορηματικά ότι δεν έγινε κανένα έργο στο χωριό τους, παραδέχθηκαν στη συνέχεια ότι γίνονταν και αποκαταστάσεις βλαβών και μέρος έργων. Χωρίς να είναι δυνατόν να αποσαφηνίσουν αν τα έργα αυτά ήταν στα ΧΕΠ(Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής) που τους υπέδειξαν το 2014, για τα οποία κατέθεταν ότι έχουν πληρωθεί χωρίς να έχουν γίνει.
Με τον κ. Θωμά, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή, να εξηγεί στο δικαστήριο «είχαμε σε κάθε Τ.Κ τρεις κωδικούς των 6.000€ ο καθένας. Ένας χωματουργός μπορεί να ολοκλήρωσε εργασίες σε ένα χωριό, συνέχισε στο διπλανό και έκοψε το τιμολόγιο συνολικό για το διπλανό χωριό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έγινε έργο…»
Για περίπου 20 έργα θα κληθεί ο κ. Θωμάς να το αποδείξει στην κατάθεση των εγγράφων, όλα αυτά που προανέφερε. Ήταν κάτι όμως που προκάλεσε την αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής. Ο συνήγορος Παναγιώτης Περάκης διέκοπτε συνεχώς τους συνηγόρους της υπεράσπισης όταν έκαναν αντιπαραβολή στις διαδικασίες που γίνονταν τότε, επι Θωμά και που γίνονται τώρα με τη δημοτική αρχή Μπουραντά.
«Γιατί μόνο οι 18 Πρόεδροι σε σύνολο 47 κοινοτήτων;» ρώτησε ο Πρόεδρός τον Πρόεδρο των Ζαράκων κ. Τρανό για να απαντήσει στη συνέχεια ότι την καταγγελία –δελτίο τύπου εναντίον του Δημήτρη Θωμά υπέγραψαν Πρόεδροι της αντιπολίτευσης το 2014, με στοιχεία που τους έδωσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τότε, κ.κ. Μπενάκης, Μούντριχας και Βαρδακώστας. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι τα έργα που του υπέδειξε ο κ. Τσοπανίδης, στο χωριό του δεν έχουν γίνει. Σε ερώτηση δε της Εισαγγελέα της έδρας αν από το 2014 που έλαβε γνώση για τα έργα, διερεύνησε την υπόθεση αυτή κάνοντας ο ίδιος έλεγχο, απάνησε ότι ρώτησε έναν μηχανικό αν είχε έρθει ποτέ στο χωριό του και του είπε «όχι, άσε μην το ψάχνεις Χρήστο έχουν περάσει χρόνια», και κατάλαβε ότι δεν είχε πάει. Σε ερώτηση στη συνέχεια αν είδε την επιτροπή παραλαβής του έργου είπε όχι και εν συνεχεία σε άλλη ερώτηση αν γνωρίζει ποιες είναι οι σημερινές επιτροπές παραλαβής έργων και αν τις έχει δει, είπε και πάλι όχι. Ενώ σε ερώτηση του κ. Φακή, αν μπορεί υλικά να έχουν χρεωθεί στο ένα χωριό και να χρησιμοποιηθούν σε βλάβη σε άλλο, απάντησε ναι. Μάλιστα, ο κ. Φακής ανάγνωσε και σχετικό έγγραφο που κάτι ανάλογο έχει γίνει επι θητείας Μπουραντά, που πλέον δε χρεώνει τα υλικά στις αποθήκες ανά Τοπική αλλά ανά Δημοτική Κοινότητα.
Έργα δεν έγιναν, μόνο αποκατάσταση βλαβών γίνονταν, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στη συνέχεια ο τότε και σημερινός Τοπικός Πρόεδρος Λεπούρων Αλέκος Ηλίας. Ενώ κατέθεσε ότι δεν θυμάται τι είδε το 2014, όταν υπέγραψε την καταγγελία, αναφορικά με τα 6 επίμαχα ΧΕΠ που αφορούσαν στο χωριό του. «Ότι μου έδωσε ο Θοδωρής Βαρδακώστας…» είπε αρχικά ενώ από την ακροαματική διαδικασία στη συνέχεια προέκυψε ότι στον Ανακριτή το 2018 έχει επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε έργο από τη ΔΕΥΑΚΑ που αφορούσε διευθέτηση όμβριων υδάτων. Για το οποίο όταν ρωτήθηκε λεπτομέρειες από τον Πρόεδρο της έδρας και τους δικηγόρους, δήλωσε ότι δε μπορεί να θυμηθεί. «Άλλα σε ρωτάει και άλλα απαντάς ή δεν απαντάς» είπε ο Πρόεδρος της έδρας απευθυνόμενος στο μάρτυρα. Σε ότι αφορά την διαδικασία κατάθεσης στον κ. Τσοπανίδη, είπε ότι διήρκησε μία ώρα. Για να διερωτηθεί ο συνήγορος στη συνέχεια και να πει «μία ώρα για τρεις ερωτήσεις, με απαντήσεις τριών σειρών;»
Για χρονική ανακολουθία στα τιμολόγια που κόπηκαν για τα έργα στο χωριό του, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, ο τότε Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ωρολογίου, Ιωάννης Κουσερής. Ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έγινε ένα μικρό εργακι στο χωριό του. Ενώ ανέφερε ότι αν είχαν γίνει τα έργα και δεν τα είχε δει ο ίδιος θα τα είχαν δει άλλοι και θα του τα είχαν πει. Προκαλώντας την παρέμβαση του συνηγόρου του κ. Θωμά, κ. Φακή, ο οποίος επεσήμανε στο μάρτυρα ότι η ΔΟΥ, έχει αποφανθεί ότι τα τιμολόγια δεν είναι εικονικά. Και μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Μπουραντάς έχει καταθέσει εδώ, ότι συνεχίζει και σήμερα με τους ίδιους προμηθευτές. Ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Θωμά κ. Ευσταθίου ρώτησε το μάρτυρα αφού δεν ξέρει που έγιναν τα έργα, πως ξέρει ότι δεν έγιναν; Για να απαντήσει ο μάρτυρας ότι γι’ αυτό τα έκανε έτσι ο κ. Θωμας, για να τους μπερδεύει.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η τακτική του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, Νίκου Ζέρβα, ο οποίος επαναλάμβανε ερωτήσεις που είχαν ήδη απαντηθεί από τους μάρτυρες, προκάλεσε πολλές φορές τον πρόεδρο της έδρας «Να κάνετε ερωτήσεις με βάση τα στοιχεία και όχι τον καθένα». Πιο εύστοχες ερωτήσεις και οπότε έκρινε ότι έπρεπε να γίνουν, πάντα με σεβασμό στο δικαστήριο και χωρίς να διακόπτει, έκανε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Δημήτρης Ανδρέου.
Από την πλευρά της υπεράσπισης, εύστοχες οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις από πλευράς των συνηγόρων οι οποίοι κατάφεραν να εκμαιεύσουν πληροφορίες, να φέρουν σε δύσκολη θέση τους μάρτυρες που έπεφταν σε αντιφάσεις, και πολλές φορές να ανατρέψουν την μέχρι εκείνη εικόνα των ισχυρισμών των μαρτύρων.
Και τις δύο μέρες ήταν δύσκολη η ακροαματική διαδικασία για όλους. Το γεγονός ότι οι μάρτυρες δεν αποσαφήνισαν ουσιαστικά πράγματα από την αρχή, δυσκόλεψε τη διαδικασία και κούρασε το Προεδρείο, με τον Πρόεδρο της έδρας να κάνει λόγο για παρωδία! Μάρτυρες που κατέθεταν τα ίδια και τα ίδια και που έπεφταν σε αντιφάσεις μετά από ερωτήσεις του Πρόεδρου της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης.
Γι’ αυτό το λόγο προφανώς, το δικαστήριο κρίνει απαραίτητη την παρουσία του Οικονομικού Επιθεωρητή στην ακροαματική διαδικασία, ο οποίος να σημειωθεί, ότι έχει παραδεχθεί στην κατάθεση του στο δικαστήριο, ότι έχει συντάξει ένα πόρισμα κάνοντας πλημμελή έλεγχο. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο συντάχθηκε αυτό το πόρισμα, και κάτω από ποιες συνθήκες. Ένα πόρισμα που οδήγησε τόσους ανθρώπους στο εδώλιο…
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας και όπως προέκυψε από ερωτήσεις που τέθηκαν από έδρας αλλά και των συνηγόρων αναφορικά με τη σύνταξη του πορίσματος χρειάζεται αποσαφήνιση ορισμένων πραγμάτων για να μην υπάρξουν ψεγάδια. Καθώς από τη διαδικασία έχει προκύψει μέχρι εδώ, ότι οι Πρόεδροι των Τ.Κ, που κατέθεσαν αυτές τις δύο μέρες υπέγραψαν το 2014 μια καταγγελία, χωρίς να γνωρίζουν σε τι αναφέρονται συγκεκριμένα οι κωδικοί έργων, που τους έδειχναν.
Άραγε αποσαφηνίστηκε αυτό το 2016, με τις καταθέσεις τους στον κ. Τσοπανίδη; Έλαβαν, δηλαδή, γνώση οι εξετασθέντες Πρόεδροι, αναλυτικά των ΧΕΠ; Τους εξήγησε ο οικονομικός επιθεωρητής αναλυτικά σε ποια συγκεκριμένα έργα αναφερόταν, όταν εκείνοι υπέγραφαν κατηγορηματικά ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν έγιναν στα χωριά τους; Πήρε καταθέσεις από τους τότε αντιδημάρχους που διαβεβαιώνουν με έγγραφα, των οποίων έλαβε γνώση το δικαστήριο, ότι έχουν γίνει τα έργα που αμφισβητούνται από τους Προέδρους; Σε ότι αφορά τις προμήθειες υλικών, διερεύνησε ο κ. Τσοπανίδης αν με βάση τον Κώδικα περί Δήμων είναι στις τις αρμοδιότητες των Προέδρων, να γνωρίζουν τα υλικά που είναι χρεωμένα στην Τοπική τους Κοινότητα; Γιατί από τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει ότι ήταν υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να τους ενημερώνει για προμήθειες που γίνονται ακόμα και σήμερα ακόμα και για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποκατασταθεί μία βλάβη, της ΔΕΥΚΑ.
Άρα, πώς εκείνοι κατέθεσαν για τα υλικά που «κοσμούσαν» τις αποθήκες της ΔΕΥΑΚΑ και πως ήταν σε θέση να γνωρίζουν τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν στις βλάβες, που όλοι παραδέχθηκαν ότι βλάβες υπήρχαν, και γίνονταν συνεχώς εργασίες αποκατάστασης στα χωριά τους; Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη ερώτηση: Αν τα έργα έγιναν σε άλλα χωριά και χρεώθηκαν για κάποιο λόγο σε άλλα, τέθηκε στους Προέδρους από τον Οικονομικό Επιθεωρητή. Καθώς μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει απαντήσει από τους Προέδρους ότι τους ρώτησε κάτι τέτοιο.
Από την άλλη, ο κ. Θωμάς θα κληθεί με βάση τα όσα ειπώθηκαν αυτές τις δύο μέρες να αποδείξει ότι έργα που έγιναν στο ένα χωριό και πληρώθηκαν ως εργασίες σε άλλο, ότι δεν υπάρχουν τιμολόγια και για τα δυο χωριά για το ίδιο έργο. Και αν αυτό που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι γινόταν, ήταν στη διακριτική του ευχέρεια ως δήμαρχος να το κάνει και πως μέσα απ ο αυτή τη διαδικασία δε ζημίωσε το δήμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε έχει και η προσκόμιση βεβαιώσεων και η κλήτευση για κατάθεση των αντιδημάρχων που βεβαιώνουν εγγράφως, ότι τα έργα έγιναν «διαψεύδοντας» τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων…
Θα ακολουθήσουν δημοσιεύματα με τις καταθέσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων που κατέθεσαν την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα όσα αναφέρονται ότι λαμβάνουν χώρα κατα την ακροαματική διαδικασία είναι καταγεγραμμένα και στα πρακτικά της δίκης. Οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την ακροαματική διαδικασία ειναι: Εφη Ντίνη, Πόπη Καρκαλή, Σταματούλα Λεβέντη και Χρήστος Παθούλας.
Με δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο ο Κώστας Μαρκόπουλος ξεκαθαρίζει ότι κατεβαίνει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, ανεξάρτητος, εχοντας σκίσει την πολιτική ταυτότητα τελευταία της Ν.Δ, έχουν προηγηθεί Ανεξάρτητοι Έλληνες και Πολιτική Άνοιξη παλαιότερα.
Ακομμάτιστος και αχρωμάτιστος ο κ. Μαρκόπουλος στήνει ψηφοδέλτιο για τη Στερεά προσπαθώντας να βάλει σε αυτό και γαλάζια παιδιά. Αλήθεια, διερωτάται ο κόσμος, εκείνοι που θα κατέβουν μαζί του και έχουν κομματική ταυτότητα της Ν.Δ θα τη σκίσουν επίσης για να συμπορευτούν μαζί του;
Γιατί προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί τη ρήξη με την οικογένεια Μητσοτάκη; Και πως θα μπορεί να κάνει στερεά βήματα για τη Στερεά, ένας υποψήφιος Περιφερειαρχης με Κυβέρνηση Ν.Δ και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον πέταξε έξω από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ, το 2019, μέσα σε μια νύχτα; Θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα από έναν Περιφερειάρχη υποψήφιο με στήριξη του γαλάζιου κόμματος για τη Στερεά με αυτή τη συμπεριφορά που έχει; Θα δείξει…
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φαντασιόπληκτο και υποβολημιαίο δημοσίευμα , επιχειρεί να με εμφανίσει δυσυπόστατο, δηλαδή ότι μπορεί να είμαι είτε Υποψήφιος Περιφερειάρχης είτε Υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ.
Η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Έσκισα την κομματική μου ταυτότητα και αποφάσισα να αφιερωθώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είμαι Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με ψηφοδέλτιο χωρίς καμία κομματική χειραγώγηση. Ο τίτλος του συνδυασμού μου θα είναι «Στερεά Περιφέρεια» και για τον λόγο αυτό θα δοθεί συνέντευξη τύπου σε 2 εβδομάδες στην Χαλκίδα οπότε και θα ανακοινωθεί μεγάλο τμήμα του ψηφοδελτίου του Νομού Ευβοίας.
Οι υποβολείς του δημοσιεύματος θα υποστούν αυτό που επιχειρούν να αποφύγουν , δηλαδή να είμαι Υποψήφιος Περιφερειάρχης.
Οι υποβολείς του παραπλανητικού δημοσιεύματος φοβούνται τις ανεξάρτητες φωνές, τρέμουν τον ισχυρό και πολυσυλλεκτικό συνδυασμό που έρχεται με δύναμη και κυρίως υπηρετούν ένα «σύστημα» που καταδίκασε την Στερεά σε υποβάθμιση και εξυπηρετεί ολίγους και ισχυρούς.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι χειροκροτητής κανενός κόμματος , καμίας κυβέρνησης και καμίας πολιτικής οικογένειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ισχυρότερος διεκδικητής των πόθων και των προσδοκιών των πολιτών.
Αυτό θα κάνουμε ενώνοντας δυνάμεις και απορρίπτοντας τα «καθρεφτάκια-προσφορές».
Τα «μαγειρέματα» συνεχίζονται στους κόλπους της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η Περιφέρεια Στερεάς στις επερχόμενες αυτοδοιοικητικές εκλογές να βαφτεί και πάλι γαλάζια. Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει το χρόνο να τρέξει διεκδικώντας την, ενισχύει την πολιτική φαρέτρα του Φάνη Σπανού, καθώς παραμένουν τα δυνατά του χαρτιά και όπως όλα δείχνουν θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με νέα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.
Την ίδια ώρα ο Κώστας Μαρκόπουλος που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ν.Δ. Αυτό δε γίνεται μονομερώς. Οι «δυνάμεις» Σαμαρά και το κάλεσμα να επιστρέψουν πίσω κάποια πρώην δυνατά στελέχη της Ν.Δ φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά στο Μαξίμου.
Με τον Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος όλο αυτό τον καιρό είχε αρκετό κόσμο της Ν.Δ στο πλευρό του, τους αποκαλούμενους «δυσαρεστημένους» του Φάνη Σπανού, να παίζει μπάλα και πάλι στην πολιτική σκηνή , αυτή τη φορά όμως όχι στην Εύβοια, αλλά ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ, στην Αθήνα. Κάτι που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviakosmos.gr , δεν του είναι καθόλου αδιάφορο.
Γι’ αυτό προφανώς και ο ίδιος, ένας έμπειρος πολιτικός που ξέρει να παίζει μπάλα, εθεάθη τελευταία φιλοξενούμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, να δίνει τα εύσημα στην Κυβέρνηση και όχι να ασκεί κριτική όπως τον είχαμε συνηθίσει τελευταία.
Το σίγουρο είναι ότι ο Κώστας Μαρκόπουλος δεν έχει μάθει να χάνει. Συνεπώς, θα κάνει τη σωστή επιλογή που θα τον φέρει και πάλι «πρωταγωνιστή» στο πολιτικό σκηνικό της Χώρας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Οικία Παπανικολάου στην Κύμη παραμένει κλειστή για το κοινό και αναξιοποίητη. Την εβδομάδα που μας πέρασε μαθητές από το Hellenic Classical Charter, από τη Νέα Υόρκη που κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για τον αείμνηστο ευεργέτη γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, επισκέφθηκαν την Κύμη με σκοπό να δουν από κοντά το σπίτι που μεγάλωσε ο ευεργέτης γιατρός της ανθρωπότητας. Πληροφορίες σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κύμης, αναφέρουν ότι η ομάδα των παιδιών συνοδευόμενη από τον καθηγητή και μία ξεναγό πήγε στο νοσοκομείο της Κύμης και ζήτησε βοήθεια για να καταφέρει να επισκεφθεί το σπίτι.
Εργαζόμενη του νοσοκομείου σύμφωνα με πληροφορίες παρέπεμψε στο δήμο και βρέθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι Μαρία Χαρτσά και Νίνα Γαλάνη οι οποίες και συνόδευσαν παιδιά, καθηγητή και ξεναγό στο οίκημα Παπανικολάου. Να σημειωθεί εδώ ότι η κα Χαρτσά είναι και μέλος στο Δ.Σ του Ινστιτούτου Παπανικολάου. Δύο κυρίες που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, τιμώντας τον ευεργέτη γιατρό, έσπευσαν να δηλώσουν την φιλοξενία τους στους ξένους, δίνοντας τους και αναμνηστικά.
Όταν ο δήμος, όχι η Δ.Ε Κύμης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε λάβει εδώ και μέρες ενημέρωση από την ομάδα των παιδιών ότι θα επισκεφθεί την Κύμη, μέσω e mail. Ζητώντας και σχετικές πληροφορίες, τις οποίες δεν έλαβαν ποτέ! Με αποτέλεσμα να πάνε στην Κύμη και να ψάχνουν να βρουν ποιος έχει τα κλειδιά για να ανοίξει το σπίτι του αείμνηστου Παπανικολάου.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αγώνας για το αυτονόητο! Πάνω από 3000 κόσμος κατέκλυσε την παραλία της Χαλκίδας το μεσημέρι της Κυριακής, αντιστεκόμενος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια που έχει υπερκορεστεί! Με σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή, ο αγώνας ήταν απαραίτητος για να σταλεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες!
Η δράση οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο και την Επιτροπή Αγώνα της Σκύρου με τη στήριξη και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Παρόντες αυτοδιοικητικκοόι, πολιτικοί, τοπικοί φορείς, πολιτιστικοί Σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, από όλη την Εύβοια.
Τη συγκέντρωση άνοιξε το συγκρότημα «Kantinelia» με τραγούδια, ένα εκ των οποίων, όπως είπαν τα μέλη του συγκροτήματος ήταν αποκλειστικά γραμμένο για την Εύβοια.
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους παρισταμένους και ευχήθηκε καλή δύναμη, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. «Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη διαμαρτυρία όλου του νησιού και της Εύβοιας και της Σκύρου. Το μήνυμα είναι σαφές. Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε. Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο βάρος ήδη. Αν δε σταματήσει εδώ η βιομηχανική επέλαση θα χαθεί ουσιαστικά όλη η ζωή για τους επόμενους, οπότε είναι μια διαμαρτυρία προς την κεντρική κυβέρνηση, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εγκρίσεις που δίνει, προς την Περιφέρεια που πρέπει να πράξει τα δέοντα και προς του Δήμους, που ευτυχώς έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα και ακολουθούν το κάλεσμα με όλες τις ενέργειες. Εμείς είμαστε στον αγώνα αυτόν για περισσότερο από τρία χρόνια, προσπαθούμε να σώσουμε ότι μας έχει μείνει, τα βουνά στην κεντρική Εύβοια που είναι σημαντικά και τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 200», τα κομμάτια που έχουν μείνει παρόλο που έχει τεθεί σε τεράστια καταστροφή η Καρυστία αυτή τη στιγμή να μείνουνε κομμάτια γης για τους ανθρώπους εκεί, τους αρχαιολογικούς χώρους που θίγονται άμεσα, είναι ένας αγώνας για να σώσουμε ότι έχει μείνει», δήλωσε στο eviakosmos.gr.
Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης, , ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει ομόφωνο ψήφισμα κατά της άναρχης τοποθέτησης. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας ζητά αναλογικό σχέδιο προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη και είναι κατά όλου αυτού του εγκληματικού χωροταξικού σχεδιασμού που συμβαίνει στην Εύβοια. Είμαστε αρνητικοί σε οποιοδήποτε έργο».
Στη συνέχεια το λόγο πήρα ο Βασίλης Γουρνής, εκπροσωπώντας το δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπει καμία ανεμογεννήτρια στα δάση της Δίρφυ, της Σέττας και στο Καντήλι και πρέπει όλοι μαζί ανεξάρτητα σε ποιο μετερίζι ανήκουμε, να δώσουμε τη δική μας μάχη».
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς,και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κινούμενος και εκείνος στο ίδιο πνεύμα αντίστασης! « Δε θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια στο Δήμο μας. Όλοι μαζί είτε με το καλό, είτε με το άγριο, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Πρέπει η Περιφέρεια και όλοι οι δήμοι να είμαστε μαζί. Προέχουν οι πολίτες και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Ευχαριστώ πολύ τους Συλλόγους για αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, παρά την «επίθεση» που δεχόταν από παριστάμενους , ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του τα εξής: «Είμαι προσκεκλημένος εδώ. Περισσότερο από εμάς κανείς άλλος δεν αγαπάει την Κάρυστο. Εκ μέρους του δήμου συμμετέχουμε και χαιρετίζουμε τη σημερινή διαμαρτυρία και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ο δήμος Καρύστου είναι πρώτος δήμος σε παραγωγή ενέργειας και έχοντας αυτή τη γνώση και την εμπειρία σας μεταφέρω την αγωνία των συμπολιτών μου που δεν είναι άλλη από το να σταματήσει εδώ η αιολική ενέργεια όσον αφορά το δήμο Καρύστου. Δεν αντέχουμε άλλες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο, γιατί ως δήμος έχουμε δώσει περισσότερα από αυτά που αντέχουμε. Το σύνθημα «ως εδώ» πρέπει να εισακουστεί. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε για αυτό. Ο δήμος Καρύστου δε θα δεχτεί καμιά άλλη ανεμογεννήτρια».
Τη συνέχιση του αγώνα τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια τρέχουμε στα δικαστήρια και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο χρειαστεί. Όλοι οι δήμαρχοι αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά που γίνονται στο νησί μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν , μιας και είναι προεκλογική περίοδος, να πατήσει το πόδι του στο νησί μας. Και είμαι περήφανος με όλο αυτό που έγινε σήμερα στη Χαλκίδα και σήμερα που θα γυρίσουμε στο νησί μας θα είμαστε πιο δυνατοί και ισχυροί γιατί μόνο μαζί και ενωμένοι θα πιάσουν τόπο οι αγώνες μας».
Λακωνικός στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Καντζουρας, αντιδήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Αγίας Άννας, που συνέστησε αλληλεγγύη σε όλους τους δήμους ενισχύοντας το κάλεσμα της συλλογικότητας για να έχει επιτυχία ο αγώνας.
Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια γενικότερα και ειδικότερα στο δήμο Ερέτριας.Όχι, γιατί είμαστε ενάντιοι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά είμαστε εναντίον του αναρχισμού, της τακτικής μεθόδευσης που γίνεται προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς την ενημέρωση των τοπικών φορέων και χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αναλογικότητα. Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είτε έχει θεσπιστεί, είτε πρόκειται να θεσπιστεί. Οι κυβερνώντες πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και πίσω δεν κάνουμε. Αυτό πρέπει να δώσει το μήνυμα σήμερα η συγκέντρωση στη Χαλκίδα».
Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Γέφυρα του Ευρίπου όπου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο αυτής, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Σκύρος, Δίρφυς, Ξηροβούνι, αιολικά δε βάζετε θα γίνει εδώ το Κούκι», «Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, εδώ δε θα τολμήσετε να απλώσετε το χέρι» και με τη συνοδεία των τυμπάνων, εξέφρασαν τη δική τους διαμαρτυρία, περνώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανείς από την Εύβοια, ούτε και τη Σκύρο δε θα μείνει αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου τους, για το παρόν που τους ανήκει και το μέλλον που θέλουν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους.
Ο αγώνας δε ξεκίνησε σήμερα, ο αγώνας έχει ξεκινήσει! Σήμερα κορυφώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί με κάθε κόστος για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη φύση και το περιβάλλον.
Μια ιδέα, μία παρέα που έκανε πραγματικότητα αυτό που οι Σκυριανοί και όχι μόνο, ζητούσαν χρόνια! Την προστασία και στήριξη για την επιβίωση στο Νησί του Σκυριανού αλόγου που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομίας και συμβάλει ουσιαστικά με την ιπποθεραπεία σε άτομα με αυτισμό, σύνδρομο down κλπ.
Σάρκα και οστά πήρε η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι 5 4 φίλων στη Χαλκίδα τον περ. Σεπτέμβριο. Τότε που γινόταν χαμός με το γαϊδουράκι που είχε κακοποιηθεί από το «αφεντικό» του. Μία παρέα αποτελούμενη από την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία μετά από ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, πολιτεύεται πλέον με τη Ν.Δ στο Νομό, της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, του Προέδρου της Εταιρίας Ανακύκλωσης VKC, Βασίλη Καρατσώλη και του μέλους του Δ.Σ του ΕΟΤ Χρήστου Καραγιάννη.
Το γεγονός ότι η δημοσιογράφος είχε υιοθετήσει ένα Σκυριανό πουλάρι το καλοκαίρι που πέρασε έγινε η αφορμή να ευαισθητοποιηθεί η κα Σοφία Νικολάου η οποία πήρε και την πρωτοβουλία να βρει τρόπο στήριξης του Σκυριανού αλόγου. Η ίδια φιλόζωη, λατρεύει τα αλόγα συνεπώς όπως έχει αποδείξει ότι βρίσκει λύση για όλα, έτσι και έγινε και με το Σκυριανό Άλογο.
Αρωγός σε όλο αυτό, και ιδιαίτερα επίσης ευαισθητοποιημένος, ο πρώτος που βάζει οικονομικά πλάτη και το ανακοινώνει στο τραπέζι, είναι ο Βασίλης Καρατσώλης, ενώ η όλη κουβέντα έχει αγγίξει και τον Χρήστο Καραγιάννη ο οποίος φρόντισε μέσω του ΕΟΤ να γίνει η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σκύρο, τον περ. Οκτώβριο, παρουσία και του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Παρών βέβαια και ο δήμαρχος Νίκος Μαυρίκος με τους αντιδημάρχους αλλά και πολλούς Σκυριανούς. Εκπροσώπους και της Ναυτικής Εταιρείας Σκύρου που δεν έκρυβαν τη χαρά τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υιοθετημένο άλογο της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη και της ανιψιάς της Αρετής, που ακούει στο όνομα «Αμερισσα» και βρίσκεται στο Κτήμα Μουριές, του Μανώλη Τραχανά, έγινε η αφορμή για όλο αυτό. Μία φάρμα με 64 άλογα…
Και μπορεί η όλη ιδέα να ξεκίνησε για τη Φάρμα στις Μουριές, ο κ. Καρατσώλης όμως στην εκδήλωση στη Σκύρο ανακοίνωσε τη σύσταση Ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, συμπεριλαμβάνοντας και τα άλογα που βρίσκονται στην άλλη φάρμα περίπου 32 καθώς και κάθε άλογο που υπάρχει στο Νησί.
Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, περίπου 20 μέρες μετά τη συζήτηση στη Χαλκίδα έγινε η εκδήλωση στη Σκύρο και εν συνεχεία, χτες έφτασαν στο Νησί και οι πρώτες τροφές για τα Σκυριανά άλογα, πάντα με την υποστήριξη του κ. Καρατσώλη και της εταιρίας VKC που είναι Πρόεδρος. Και συνεχίζει δυναμικά έτσι ώστε να φροντιστούν όπως πρέπει τα Σκυριανά άλογα και σε τροφεία, αλλά και σε φάρμακα και ότι άλλη φροντίδα απαιτείται.
Γιατί όταν κάποιος θέλει κάτι και το πιστεύει, το κάνει πραγματικότητα! Και έτσι έγινε και με την παρέα των τεσσάρων στη Χαλκίδα που μόνο ευχαρίστηση και περηφάνια αισθάνονται μετά από αυτό το εγχείρημα.
Όσο για την πολιτεύτρια της Ν.Δ επιβεβαιώθηκε ο Υπουργός Τουρισμού στην αναφορά που έκανε στο πρόσωπο της στην εκδήλωση στη Σκύρο: «Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια.
Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική.
Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί.»
Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη
Παιδί από φτωχή οικογένεια, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ στην Εύβοια, Σοφία Νικολάου, ολοκληρώνοντας τα μαθητικά της χρόνια ανάμεσα στο Πυργί και το Αυλωνάρι του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου για να μεταβεί στη συνέχεια στην Αθήνα αφού πέρασε στη Νομική και να σπουδάσει δικηγόρος.
Θυμάται τον εαυτό της να παλεύει από μικρή, αρχικά βοηθώντας την οικογένεια της στα χωράφια και στη συνέχεια ως σερβιτόρα για να καλύπτει τις βιοποριστικές της ανάγκες μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της στη Νομική και να ανοίξει σε σχετικά μικρή ηλικία το δικό της δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. Παιδί της βιοπάλης, η Σοφία Νικολάου μιλά για πρώτη φορά, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της ζωής της, στην εκπομπή «τάδε έφη» και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm.
Η ενασχόληση της με τα κοινά έρχεται πολύ αργότερα, και η επιτυχημένη πορεία της στη Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συζητήσεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατεβάζει το «δικό του παιδί» υποψήφια στο Νομό που γεννήθηκε και να ανακοινώνει από τα πρώτα ονόματα την υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Μία γυναίκα που κατάφερε να βγει αλώβητη από μία θέση δύσκολη, ως Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και η οποία άφησε τη σφραγίδα της πίσω, με το νέο σωφρονιστικό νόμο με ευρωπαϊκά πρότυπα, η εφαρμογή ελεγκτικού μηχανισμού στις φυλακές και βέβαια η μετασοφρωνιστική μέριμνα με την ίδρυση έξι επανόδων. Τέλος, η σφραγίδα της μπήκε και για τη μετεγκατάσταση των φυλακών της Χαλκίδας, πάγιο αίτημα των πολιτών για απομάκρυνση τους από την πόλη, για κρατούμενους αποκλειστικά για οικονομικά αδικήματα. Και όλα αυτά μέσα σε 2,5 χρόνια θητείας.
Σε μία εφ΄ολης της ύλης συνέντευξη, μιλά για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα αλλά και για όσα σχεδιάζει στο μέλλον για την Εύβοια. Την πολύπαθη Εύβοια που όπως και η ίδια αναφέρει πρέπει να πάει μπροστά.
Η Σοφία Νικολάου είναι μία ήρεμη δύναμη. Καταφέρατε να κάνετε τομές πάνω στα θέματα αντεγκληματικής πολιτικής. Μία θέση που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, πόσο μάλλον για μία γυναίκα, μητέρα και σύζυγο. Έχει γνώσεις νομικής και θα δούμε πόσο αυτό τη βοήθησε σε όλα αυτά. Θα ξεκινήσω όμως, ανακαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές της Σοφίας Νικολάου, προσπαθώντας να ξεφυλλίσω το βιβλίο της ζωής της…
Και να δω αν θα τα καταφέρετε. Γιατί ούτε ο άντρας μου δεν τα έχει καταφέρει.
Θα ήθελα να μιλήσουμε για τα παιδικά χρόνια της Σοφίας Νικολάου, κάπου εδώ, στο Πυργί της Εύβοιας. Πώς ήταν;
Γεννήθηκα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδος. Μεγάλωσα στο Πυργί. Σχολείο είχαμε μονοθέσιο στο Πυργί. Ουσιαστικά ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου από τη Β΄ δημοτικού, στο Αυλωνάρι. Νηπιαγωγείο και Α δημοτικού ήμαστε όλα τα παιδιά του χωριού σε ένα μονοθέσιο το οποίο έκλεισε. Χρόνια που είχαν τις ομορφιές του αλλά και ολες τις δυσκολίες που έχει μία επαρχεία.
Προερχόμενη από μία οικογένεια φτωχή, αγροτών. Εχω και έναν αδερφό τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο.
Πότε φεύγετε από την περιοχή;
Δεκαεπτάμισι χρονών, είχα κερδίσει τη χρονιά, στην πόλη των Αθηνών για να σπουδάσω. Έχοντας δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και έχοντας μπει στη Νομική. Δεκαεπτάμισι έφυγα, έκτοτε ζούσα πλεον στην Αθήνα, γιατί τώρα είμαι λίγο Αθήνα και λίγο Χαλκίδα μετά την κάθοδό μου στις εκλογές στην Εύβοια.
Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην Αθήνα. Για σπουδές, γλώσσες, δουλειά πολύ. Η δουλειά δε σταμάτησε από τα παιδικά χρόνια. Δουλεύαμε στα χωράφια όταν ήμουν παιδί. Όπως και εγώ και ο αδερφός μου. Στην πορεία σε καφετέριες. Έχω σερβίρει μπορώ να σας πω όλη την Αθήνα.
Παιδί της βιοπάλης όπως και πολλά παιδιά που δούλευαν για να σπουδάσουν. Κι εγώ το ίδιο.
Όχι, ότι οι γονείς δε βοήθησαν. Βοήθησαν στο μέτρο που μπορούσαν.
Κάθε παιδί έχει τα δικά του όνειρα και βάζει τους δικούς του στόχους. Και η υπερηφάνεια ήταν ίσως αυτή που μας έκανε να θέλουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα…
Νομίζω ότι αυτός ήταν ο πιο σοβαρός λόγος.
Ολοκληρώνετε τις σπουδές σας και εργάζεστε ως δικηγόρος στην Αθήνα.
Η μαγκιά μου αν θέλετε ήταν ότι αμέσως με το που πήρα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άνοιξα δικό μου γραφείο.
Πόσο εύκολο ήταν αυτό για ένα παιδί που προέρχεται από επαρχεία και δεν προέρχεται από γονείς δικηγόρους;
Με πείσμα. Ήμουν μόλις 23 ετών, όταν άνοιξα το γραφείο. Σιγά –σιγά η πορεία έγινε επιτυχημένη θα έλεγα, στο χώρο αυτό.
Η σχέση σας στην πολιτική πότε ξεκινά; Και πως η Σοφία Νικολάου γίνεται το αγαπημένο παιδί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος της εμπιστεύεται μία θέση δύσκολη, από την οποία φεύγετε αλώβητη;
Ήταν ευχάριστο που μου έδειξε αυτή την εμπιστοσύνη. Μάλλον είδε ότι θα τα πήγαινα καλά. Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με την πολιτική, υπήρξε το 2016. Τότε ξεκίνησα ουσιαστικά να ασχολούμαι. Μέχρι τότε ήμουν δικηγόρος. Αρθρογραφούσα σε κάποιες εφημερίδες. Επειδή ασχολούμουν με το οικονομικό δίκαιο για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο το ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε και αρχηγός της Ν.Δ.
Γνωριζόσαστε πιο πριν;
Όχι. Προσωπικά δεν είχα την τύχη να τον γνωρίζω. Γνώριζα όμως αλλά σημαντικά στελέχη του κόμματος που με βοήθησαν ουσιαστικά και να μπω στο ψηφοδέλτιο τότε και να είμαι αργότερα Γενική Γραμματέας. Μια και είπατε για δυσκολίες. Μου θυμίσατε την πιο δύσκολη αν θέλετε στιγμή. Την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή στην Αντεγκληματική ήταν όταν χειρίστηκα το θέμα αυτό του Κουφοντίνα, όπου ενώ απεργούσε, εγώ γεννούσα, το πρώτο μου παιδί. Ήταν πράγματι μία πολύ δύσκολη στιγμή να χειριστώ αυτή την κατάσταση. Που εγκυμονούσε και κινδύνους αν θέλετε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από τους αναρχικούς. Και όχι μόνο αυτό. Γενικά ήταν δύσκολο το έργο της Αντεγκληματικής.
Όταν ανέλαβα διαπίστωσα ότι και πολλές φυλακές, και περισσότερο ο Κορυδαλλός η μεγάλη φυλακή της Χώρας, ουσιαστικά διοικούντο από τους κρατούμενους. Εκεί πάτησα για πρώτη φορά πόδι. Ήταν πολύ δύσκολο να σπάσεις τα συστήματα που είχανε διαμορφωθεί χρόνια μέσα στις φυλακές. Άλλαξα τα πρόσωπα φυσικά που διοικούσαν τις φυλακές. Με πολλούς ελέγχους. Δημιουργώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και με πολύ πείσμα να το ολοκληρώσω, νομίζω ότι οι φυλακές άλλαξαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου.
Πόσο κόστισαν στην ψυχολογία σας όλες αυτές οι τομές που έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να αφήνετε περιθώρια; Όλα έγιναν μέσα σε 2,5χρόνια και χωρίς να έχετε το χρόνο να μπορείτε να εξομαλύνετε τις καταστάσεις. Το αντίθετο μάλιστα χτυπούσατε το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Σωστά. Κάποια στιγμή καναμε μία εκπομπή σε ένα άλλο κανάλι, που εγώ και ο δημοσιογράφος περπατήσαμε παρέα όλη τη φυλακή με ανοιχτά κελιά. Δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο κόσμος που το έβλεπε στην εκπομπή, ότι η φυλακή του Κορυδαλλού ήταν ανοιχτή και εμείς κάναμε συνέντευξη.
Άρα, είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η Σοφία η Νικολάου από τη θέση της Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ωστόσο έχουμε και τομές που αφορά την μετασοφρωνιστική μέριμνα. Κάτι που δεν είχαμε δει όλα αυτά τα χρόνια. Και εδώ φαίνεται ότι έχουμε έξι επανόδους. Σωστά; Επι δικής σας θητεία γίνεται και αυτό.
Σωστά. Μία δομή μόνο στην Αθήνα, όπου φιλοξενεί 700 άτομα που έχουν αποφυλακιστεί. Δημιουργήσαμε και άλλες 6 δομές, μεταξύ αυτών είναι να δημιουργηθεί και στη Χαλκίδα μία τέτοια δομή, που ακριβώς μετά την αποφυλάκιση , θα μπορούν οι πρώην κρατούμενοι να πηγαίνουν εκεί να τους βοηθήσουν ψυχολογικά να βρουν εργασία, και αν δεν εχουν κάπου να μείνουν, να μένουνε στον ξενώνα.
Ξεκινάει η επανένταξη και από τη φυλακή, αλλά και μετά τη φυλακή, επειδή ακριβώς υπάρχει ένα διάστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινωνία. Χρειάζεται αυτή η δομή, ειδικά γι αυτούς που δεν έχουν οικογένεια να τους αγκαλιάσει μετά την έξοδο τους.
Εκεί όμως που γίνεται η μεγάλη τομή, και μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπογράφει την αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα που εσείς κάνατε.
Ολοκληρώθηκε θα έλεγα τότε ο Σωφρονιστικός Κώδικας και θα πάει για διαβούλευση. Υπογράφηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων λίγο αφότου έφυγα και υπέγραψα κι εγώ γιατί ήμουν και η Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής. Αν εν έχουμε νόμους, δε μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές στο Σωφρονιστικό σύστημα, γενικότερα.
Νόμους που υποστηρίζουν συνολικά, κρατούμενους, εργαζομένους, και ρυθμίζουν όλα αυτά τα ζητήματα και της εξόδου των αποφυλακισθέντων, από τις φυλακές. Άρα, έπρεπε ουσιαστικά να μαζέψουμε νομοθεσίες, να τις εντάξουμε σε έναν κώδικα, που θα είναι το εγχειρίδιο όλων. Και των υπαλλήλων, και της διοίκησης και των κρατουμένων. Και πολύ περισσότερο της πολιτείας για να εφαρμόζει οσα εκει μέσα γράφονται.
Σκεφτείτε ότι θα έχουμε και βρεφονηπιακό σταθμό στις φυλακές του Ελεώνα. Γυναικείες φυλακές. Εκεί υπάρχουν οι μωρομάνες, που έχουν παιδάκια μέχρι τριών , τεσσάρων ετών, μαζί τους. Περίπου 30 γυναίκες είναι με τα μωρά τους. Δεν είναι λίγες. Και τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κελί. Με τον κώδικα αυτό δημιουργείται και ένας βρεφονηπιακός σταθμός, οπότε θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά, να πηγαίνουν και οι μητέρες και ουσιαστικά να είναι κοντά στα παιδιά τους. Και τα παιδιά έξω από το κελί.
Θα ήθελα να έρθουμε λίγο στο θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών της Χαλκίδας. Πάγιο αίτημα των πολιτών και προσπάθεια χρόνια από τους αρμόδιους χωρίς αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια. Επι θητεία σας, ανακοινώνεται η κατασκευή των νέων φυλακών Χαλκίδας και οριστικοποιείται και ο τόπος κατασκευής αυτών. Μιλώντας πάντα για φυλακές που θα φιλοξενούν κρατουμένους για οικονομικά εγκλήματα.
Να ξεκαθαρίσουμε λίγο την κατάσταση με τις φυλακές της Χαλκίδος. Που βρισκόμαστε, τι πρόκειται να γίνει και πότε, για να ξέρουν οι Ευβοιωτες, ότι αυτό το έργο θα γίνει. Και θα γίνει σχετικά γρήγορα. Ξεκινώντας μετά και την εξαγγελία και του Πρωθυπουργού, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ένα έργο πνοής για την Αθήνα. Μαζί με αυτό, θεώρησα ότι έπρεπε να γίνει και η μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας.
Και όχι μόνο στη Χαλκίδα. Θα μετεγκατασταθούν και άλλες φυλακές. Αλλά, επειδή στη Χαλκίδα ακούω τις φυλακές, ότι θα μετεγκατασταθούν από τότε που ήμουν φοιτήτρια, σχεδόν 25 χρόνια. Λέω καιρός είναι να γίνει. Το έργο αυτό εντάχθη στα Εθνικής Στατηγικής Σημασίας σχέδια. Με χρηματοδότηση περίπου 70εκ ευρω. Πέρασε από Κυβερνητική Επιτροπή και εξ όσων γνωρίζω τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει και τη δημοπράτηση του έργου που υπεγράφη από το Υπουργείο και προχωράει.
Έχει τελειώσει και ο έλεγχος από την αρχαιολογική υπηρεσία. Έχουνε γίνει δηλαδή, οι απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσουμε πλέον στη δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή της φυλακής. Η νέα φυλακή θα είναι μεγάλη, θα είναι 1000 κρατουμένων, μόνο για οικονομικά εγκλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι πάνω από το Νοσοκομείο Χαλκίδος.
Γίνεται συζήτηση να μεταφερθούν εκεί και η Αστυνομική Διεύθυνση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχει πολύς χώρος για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες.
Νομίζω ότι ήταν και αντικείμενο της συζήτησης που κάνατε πρόσφατα σε συνάντηση που είχατε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Εύβοιας.
Έχει ωριμάσει πλέον στο μυαλό όλων ότι πρέπει να φύγουν και αυτές οι υπηρεσίες από το κέντρο της πόλης. Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να σας πω ότι είναι κατάλληλος ο χώρος. Γιατί μπορεί να προκύψουν αντιδράσεις γιατί εκεί και όχι κάπου αλλού.
Κάποια στιγμή αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν. Δεν ξέρω αν είναι ο τέλειος χώρος στα μυαλά όλων, σίγουρα είναι πολύ καλός για να μεταφερθούν εκεί και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Και το λέω γιατί καλό είναι οι αντιδράσεις να κάμπτονται σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Και να ολοκληρωθούν γρήγορα για να δούμε ακριβώς τη Χαλκίδα πιο άνετη.
Όπως ανέφερα και αρχικά, περάσατε αλώβητη από τη θέση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και αναμενόμενο μετά από αυτό, στα 2,5 χρόνια θητείας σας, παραιτείστε και ενώ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είναι στο τραπέζι, είστε μία από τις γυναίκες που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ ως υποψήφια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Εύβοια, όποτε εκείνες γίνουν. Γιατί στην Εύβοια αυτή τη φορά;
Μετά τις φωτιές, ζήτησα από τον Πρόεδρο, να είμαι υποψήφια στην Εύβοια. Για να βοηθήσω τον τόπο μου, ξεκάθαρα. Για κανέναν άλλο λόγο. Δεν κρύβει αδυναμία να κατέβω στην Αθήνα ή κάτι άλλο. Είναι μόνο για να βοηθήσω τον τόπο μου.
Η Σοφία Νικολάου, από τη στιγμή που παραιτείται, ξεκινάει πλέον να περιοδεύει στο Νομό της Εύβοιας. «Οργώνοντας» όλο το Νομό όλο αυτό το διάστημα, ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο; Είστε κομμάτι του Κυβερνώντος κόμματος κι εσείς. Το πρώτο όνομα γυναίκας που ανακοινώνει ως υποψήφια για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που σας γεμίζει ακόμα περισσότερες ευθύνες. Πως αισθάνεστε σε μια περίοδο όπου το σενάριο των εκλογών παίζει;
Όποτε να γίνουν οι εκλογές, το σίγουρο είναι ότι από τώρα μέχρι να γίνουν οι εκλογές, εγώ θα φροντίσω να ακούσω όσο περισσότερους Ευβοιώτες μπορώ. Κουβέντα κάνω. Δε θέλω να είναι ούτε τυπικός ο ρόλος μου, ούτε θεσμικά να εμφανίζομαι κάπου. Θέλω να κουβεντιάσω με τους Ευβοιώτες, με τους πολίτες, ώστε να ακούσω τα προβλήματα τους και αυτό που βλέπω και ακούω είναι το ότι έχουν ανάγκη από κάποιον να τους νοιάζεται.
Δεν είναι μεγάλες οι απαιτήσεις τους. Θέλουν απλά κάποιος να ενδιαφερθεί. Όχι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς, από την αυτοδιοίκηση κλπ. Και αυτό φάνηκε και μετά τις φωτιές. Το ενδιαφέρον από την πολιτεία το ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που θέλουν να τους εκπροσωπήσει, ότι θα είναι κοντά στα προβλήματα τους.
Πως θα συνδράμει η Σοφία Νικολάου σε αυτό που λέμε ανάπτυξη του Νομού της Εύβοιας από την ώρα που θα εκλεγεί; Ένα παραμελημένο για χρόνια Νομό που τώρα αναμένουμε με την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας να «παρασύρει» την ανάπτυξη και στον υπόλοιπο Νομό. Έχετε σχεδιασμό από πλευράς σας για την ανάπτυξη του Νομού; Και αν θέλετε τι προτεραιότητες βάζετε;
Όλοι θέλουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Η Εύβοια πρέπει να πάει μπροστά. Πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλο επίπεδο γιατί ακριβώς είναι και δίπλα στην Αττική. Το πρώτο που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και αυτό θα διεκδικήσω είναι έργα υποδομής. Όχι μόνο για τη Β. Εύβοια αλλά για όλο το Νομό. Υποδομές σε όλα τα επίπεδα. Σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα. Αλλά το πρώτο που πρέπει να φτιάξουμε είναι τους δρόμους μας. Δε μπορεί οι δρόμοι να είναι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια. Από 17,5 χρονών που έφυγα από το Αυλωνάρι, ο δρόμος είναι ίδιος.
Και μιλάτε για τη Ν. Εύβοια όπου λίγο πιο κάτω υπάρχει χαρακτηρισμένο Διευρωπαϊκό το λιμάνι της Κύμης. Το οποίο ακόμα δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως Διευρωπαϊκό Λιμάνι. Με ένα άθλιο οδικό δίκτυο που εγκυμονεί ένα σωρό κινδύνους.
Και αεροδρόμιο χρειαζόμαστε. Είναι ένα πολύ μεγάλο Νησί που δεν έχει αεροδρόμιο. Καλά είναι όλα αυτά κάποια στιγμή να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα διεκδικήσουμε και να τα προχωρήσουμε κατά κάποιο τρόπο.
Κα Νικολάου σήμερα ξεφυλλίσαμε κάποιες σελίδες από το βιβλίο της ζωής σας και πως από φοιτήτρια της Νομικής με απόφαση του Πρωθυπουργού από τις πρώτες στην Εύβοια, κατεβαίνετε υποψήφια στο Νομό με τη Ν.Δ. Σε μια από τις επόμενες συνεντεύξεις μας θα αναλύσουμε περισσότερο τα θέματα και τις προτεραιότητες που βάζετε για την Εύβοια και τη Σκύρο.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΤΑΔΕ ΕΦΗ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM
Τελεσίγραφο στον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά δίνουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι σύμβουλοι του μετά την είδηση ότι ο γιος του Γιώργος Μπουραντάς, εξέφρασε ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, μετά τον Αντιδήμαρχο Κύμης Αλέξανδρο Θεοδώρου.
Λίγο καιρό πριν, ο Θανάσης Μπουραντάς όπως και σύμβουλοι του δήλωναν στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Θεοδώρου, του Αντιδημάρχου της Κύμης, ο οποίος είναι και το πλέον «σιγουράκι» στην Εύβοια, ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Η είδηση ότι την τελευταία στιγμή ο Γιώργος Μπουραντάς εξέφρασε την επιθυμία να είναι και εκείνος υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο (χωρίς βεβαία να ξέρει κανείς τι τύχη θα έχει μέχρι το τέλος), έφερε τα πάνω κάτω στο συνδυασμό του δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου και τον Θανάση Μπουραντά «υπόλογο» όχι απέναντι στον Αλέξανδρο Θεοδώρου αλλά στους συμβούλους του, οι οποίοι ένας, ένας πλέον πηδάνε έξω από τη βάρκα του…
Παρόλο, που εκείνος διαβεβαιώνει ότι δε γνώριζε τίποτα για το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο γιος του για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, δεν κατάφερε να τους πείσει. Και άρχισαν τα όργανα!
Ακόμα και οι πιο πιστοί του «αυλικοί» δηλώνουν ότι αν ο Θανάσης Μπουραντάς κατέβει υποψήφιος ξανά για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, δε θα κατέβουν μαζί του στο ψηφοδέλτιο.
Αλλάζουν τα δεδομένα, ακόμα και για εκείνον που ενδεχομένως ο ίδιος θα ήθελε να δώσει «δαχτυλίδι». Με την κάθοδο του Θεοδώρου στις Εθνικές εκλογές, άνοιγε ο δρόμος για το Νίκο Μπαράκο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του δημάρχου που όμως οι τελευταίες εξελίξεις μόνο κακό του κάνουν. Διότι το μέτωπο έχει ανοίξει! Και ο διχασμός έχει επέλθει! Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια Θεοδώρου έβγαλε δήμαρχο το Θανάση Μπουραντά και στις δύο θητείες! Με τον Αλέξανδρο Θεοδώρου και το Γιάννη Πιλάτη να ισοψηφούν στις εκλογές, πρώτοι σε ψήφους στο δήμο, στις τελευταίες εκλογές!
Από ποιόν θα μπορούσε να στηριχτεί στην Κύμη, ο άνθρωπος Μπουραντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά το «άδειασμα» στο Θεοδώρου; Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν σύμβουλοί του, ο δήμαρχος έχασε την εμπιστοσύνη ακόμα και εκείνων που δήλωναν «φανατικοί» μαζί του, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει μερίδιο σε όλο αυτό. Δεν έκανε όμως μέχρι τώρα και κάτι για να σώσει την παρτίδα, όπως λένε!
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι μιλάνε οι δικοί του σύμβουλοι για το τέλος εποχής Θανάση Μπουραντά στο δήμο Κύμης –Αλιβερίου ή για την «αναγέννηση» μέσω του γιου Μπουραντά που ενδεχομένως να θέλει να περπατήσει ως υποψήφιος βουλευτής το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και να πάρει δαχτυλίδι από τον πατέρα και να μπει μπροστά στο δήμο.
Κάτι που ο ίδιος ο Γιώργος ο Μπουραντάς, έχει αποκλείσει στο παρελθόν, αφού γνωρίζει και ο ίδιος ότι κανείς από το νυν συνδυασμό του πατέρα του δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο. Δεν είναι «πρόβατα επι σφαγήν» οι εκλεγμένοι από τον κόσμο σύμβουλοι, όπως οι ίδιοι λένε.
Και όπως λέει ένα μεγάλο μέρος της ομάδας, ήρθε η ώρα να ράψει κουστούμι ο αναπληρωτής δημάρχου Γιάννης Πιλάτης, ο μόνος που τα έχει καλά με όλους και που ακόμα και η αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις, του δίνει τα εύσημα! Και που έχει δηλώσει όπως και πολλοί άλλοι, στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Θεοδώρου.
Ήρθε η ώρα που εκείνος όπως και άλλοι σύμβουλοι του δήμου θα κρατήσουν το λόγο τους στηρίζοντας Αλέξανδρο Θεοδώρου και που στη συνέχεια θα δημιουργήσουν έναν νέο συνδυασμό, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, που θα μπορέσει να πάει απέναντι στο συνδυασμό του Δημήτρη Θωμά, στις επερχόμενες εκλογές.
Όπως και να έχει και να είχε στο μυαλό του και στις φιλοδοξίες του μία Τρίτη θητεία ο Θανάσης Μπουραντάς και καλά κάνει, δεν ακολουθεί η ομάδα. Και για να μην ακολουθεί ενδεχομένως κάτι ξέρει….Και ο Θανάσης Μπουραντάς που δεν έχει μάθει να χάνει, θα αποσυρθεί στο τέλος για την υστεροφημία του, όπως λένε άνθρωποι δικοί του.
Της Έφης Ντίνη
Με αφορμή την κατάθεση του φακέλου στο Υπουργείο, αρχές Μαΐου(6/5), ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και Αντιπρόεδρος Β του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, Ανδρέας Λουκάτος, μίλησε για το έργο πνοής αυτό που θα σημάνει την ανάπτυξη της Βιομηχανίας με γρήγορους ρυθμούς σε ένα χώρο, με όρους και προϋποθέσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, στην περιοχή των Οινοφύτων, στις 24 Μαϊου, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM.
Το έργο φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά μετά την κατάθεση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Φακέλου Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων στις 6 Μάϊου, στο Υπουργείο, από την ΕΑΝΕΠ. Επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν στην περιοχή, με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα.
Ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού €116 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικούς πόρους. Με έκταση 11,5 χιλ. στρέμματα, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο της χώρας που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, με σύγχρονες υποδομές , δίκτυα και προστασία του περιβάλλοντος.
Διττός ο ρόλος του υπό δημιουργία και κατασκευή Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων. Αφενός, δημιουργείται ένας χώρος με όλες τις προδιαγραφές για Βιομηχανική Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πολλές επιχειρήσεις επιπλέον, που σηματοδοτούν δημιουργία πολλών επιπλέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Ένα έργο για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι συναινεί η τοπική κοινωνία. Μπορεί να συνυπάρξει δημιουργικά Βιομηχανία και Τοπική Κοινωνία. Συγκοινωνούντα δοχεία, θα έλεγε κανείς, αφού πολύς κόσμος εργάζεται στις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις της περιοχής και θέλουν την ανάπτυξη που θα σημάνει και νέες θέσεις εργασίας, αφού θα δοθεί η δυνατότητα πολύ πιο εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να επενδύσουν στην περιοχή επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Και το σημαντικότερο, εκτός του ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστική απαλλοτρίωση στις εκτάσεις γης, αλλά θα πάρουν υπεραξία, καθώς μιλάμε πλέον για βιομηχανική γη. Και όλο αυτό το εγχείρημα, με νομικά κατοχυρωμένη διαβούλευση.
Κύριε Λουκάτε σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μου και πάμε να δούμε μαζί όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Αρχής γενομένης από την ΕΑΝΕΠ που συστήνεται το 2019 για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων…
Αναφερθήκατε στην ΕΑΝΕΠ, και όπως είπατε είναι η Εταιρία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων. Σύμφωνα με ένα θεσμικό πλαίσιο που στην Ελλάδα έχει συστηματοποιηθεί μετά το 2011, για να υπάρξει ανάπτυξη ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, είτε εξυγίανσης, που είναι το πρώτο που γίνεται στη Χώρα. Και όταν λέμε εξυγίανση εννοούμε ότι ερχόμαστε σε μία περιοχή, το είπατε κι εσείς στην εισαγωγή σας, με άτυπη Βιομηχανική συγκέντρωση. Και προσπαθούμε με τα κατάλληλα έργα υποδομής, με την πολεοδόμηση, με παρεμβάσεις που να βοηθήσουν την καλή λειτουργία της περιοχής, να το μετατρέψουμε όπως πολύ σωστά το είπατε σε ένα Οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.
Θα γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω για να καταλάβει και ο κόσμος το τι ακριβώς γίνεται. Συστήνεται το 2019 η ΕΑΝΕΠ; Στην οποία θα πρέπει να αναφέρω ότι λογω του θεσμικού τους ρόλου συμμετέχουν στο Δ.Σ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Πάνος Λώλος. Αυτά εκ της θεσμικής τους ιδιότητας…
Πολύ σωστά και συμπληρώνω ότι ο Περιφερειάρχης έχει τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. Είναι μία απόφαση των μετόχων της ΕΑΝΕΠ, αναγνωρίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο των τριών αυτών φορέων, στα θέματα της περιοχής.
Και επειδή μιλάμε για επιχειρηματικότητα, να σημειώσω εδώ ότι ουσιαστική είναι και η συμβολή του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας. Και ο Πρόεδρος, ο κ. Αγνιάδης έχει στηρίξει αρκετά αυτή την προσπάθεια.
Πολύ σημαντική. Είναι και μέτοχος. Το Επιμελητήριο έχει κάνει και μία κίνηση αν θέλετε συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, να έχει έναν αριθμό μετοχών στην κατοχή του, ακριβώς για να μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια και με την ιδιότητα του μετόχου πέρα από τον γενικότερο ρόλο το, που έχει στο χώρο του «επιχειρείν», όπως σωστά αναφέρατε προ ολίγου.
Πάμε να δούμε και να καταλάβει και ο κόσμος, τι είναι αυτό που γεννά την ανάγκη για τη δημιουργία του πρώτου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην Ελλάδα, στην περιοχή των Οινοφοίτων; Τι είναι αυτό που συγκεντρώνει σε μία ομάδα, τους φορείς της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, σε μία εταιρία ανάπτυξης, που ο καθένας από το δική του θέση βάζει πλέον το δικό του λιθαράκι για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που θα είναι βιώσιμο, αφενός για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται αλλά και για εκείνες που ενδεχομένως θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτή τη Βιομηχανική Περιοχή; Πώς διασφαλίζονται τα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία έχει γίνει ντόρος τα τελευταία χρόνια; Και βέβαια, πώς συμμετέχει σε όλο αυτό η Τοπική Κοινωνία η οποία απ’ όσο γνωρίζω συναινεί σε όλο αυτό που πάει να γίνει; Να σημειώσω δε, ότι εργάζεται μεγάλος αριθμός ατόμων στις επιχειρήσεις των Οινοφύτων, που θέλει να είναι βιώσιμές…
Με δυο λόγια, με ρωτάτε, γιατί γίνεται αυτό το έργο. Και θα προσπαθήσω κι εγώ να το απαντήσω. Γίνεται, όπως είπα και πριν λίγο, για να μπει μία τάξη, από άποψη προστασίας του Περιβάλλοντος, που πολύ σωστά επισημάνατε είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Από άποψη Πολεοδομικής Οργάνωσης, από άποψη ύπαρξης υποδομών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις που είναι σήμερα εκεί εγκατεστημένες και λειτουργούν αλλά βεβαίως και επιχειρήσεις που θα τους δοθεί η ευκαιρία, σε έναν οργανωμένο υποδοχέα, με τάξη, με ασφάλεια δικαίου, να έρθουν και να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στο μέλλον.
Είδατε και στον τύπο πρόσφατα ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που έχει εκτιμηθεί περίπου στα 116εκ ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επειδή με ρωτήσατε για το περιβάλλον. Το 35% αυτού του προϋπολογισμού, αφορά έργα αποχέτευσης και Μονάδα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων που είναι ο σκληρός πυρήνας της Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και των έργων υποδομής για περιβαλλοντική αναβάθμιση για την περιοχή. Αυτό το ποσοστό που δίνω είναι μία πρώτη απάντηση, στο πως μέσα από αυτό το έργο της Ανάπτυξης του Πάρκου, επιδιώκεται η προστασία του περιβάλλοντος.
Θα μπορούσα να συμπληρώσω, ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, της τάξης του 22%-23% αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και αυτό έχει αναμφισβήτητα πέρα από όλα και περιβαλλοντική διάσταση. Και βεβαίως, ένα περίπου 15%, αυτού του προϋπολογισμού, αφορά το ζήτημα του νερού.
Δηλαδή, το ζήτημα της ύπαρξης μιας μονάδας για επεξεργασία νερού ώστε να δίνεται από κει και πέρα για χρήση στις βιομηχανίες και βεβαίως του δικτύου ύδρευσης. Άρα, αυτά τα τρία μεγέθη που έδωσα, υπάρχει μία πρώτη απάντηση με αριθμούς στο ερώτημα πως θα προστατευθεί το περιβάλλον μέσα από αυτή την παρέμβαση. Δεν είναι όμως το μόνο. Μίλησα πριν για Πολεοδομική Οργάνωση.
Τι έκταση θα έχει αυτό το έργο; Και τι περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης;
Το Πάρκο θα έχει μία έκταση, λίγο λιγότερο από 11,5χιλιάδες στρέμματα. Αν θέλουμε να δώσουμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι 11.348 στρέμματα. Σε αυτά τα στρέμματα θα υπάρχουν 2250 στρέμματα που θα είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Για να δώσω το μέτρο σύγκρισης, σήμερα στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, αυτοί οι χώροι είναι μόλις 590 στρέμματα.
Έχουμε λοιπόν μέσα από την Πολεοδόμηση, μία βελτίωση του ισοζυγίου για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους και υποδομές της τάξης του 280%. Ένα δεύτερο στοιχείο που θέλω να δώσω σχετικά με την πολεοδόμηση είναι το εξής:
Μέσα από αυτή την πολεοδομική οργάνωση η οποία βεβαίως θα γίνει όπως γίνεται και στον αστικό ιστό, με εισφορά σε γη και χρήμα των ιδιοκτητών είτε είναι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είτε είναι μεμονωμένοι πολίτες, ή επιχειρήσεις αδόμητων εκτάσεων στην περιοχή, θα δημιουργηθούν περισσότερα από 3500 στρέμματα, νέων βιομηχανικών γηπέδων.
Επαναλαμβάνω τον αριθμό, περισσότερα από 3500στρέμματα, νέων βιομηχανικών γηπέδων. Αυτό, δίνει αμέσως το μέτρο της δυναμικής για εγκατάσταση νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων. Η οικονομία μας να πάει καλά και από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα δούμε αυτή τη δυναμική να εξελίσσεται.
Και σημειώνω, μόνο ένα στοιχείο σε αυτό, ότι αυτή η έκταση, αυτά τα 3.500στρέμματα, κατά διαφορετικό τρόπο όπως συμβαίνει στις βιομηχανικές περιοχές, που έχουμε συνηθίσει και έχουμε γνωρίσει, η ιδιοκτησία θα ανήκει στους σημερινούς ιδιοκτήτες.
Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης γης σήμερα, θα βρεθεί προφανώς σε συνέχεια της προσφοράς του γης και χρήμα αλλά με ένα οικόπεδο εντός σχεδίου, με βιομηχανική χρήση.
Άρα, δεν υπάρχει διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης;
Καμία απαλλοτρίωση δεν υπάρχει.
Γιατί αρχικά υπήρχε μία ανησυχία στην τοπική κοινωνία για το τι θα γίνει με τα οικόπεδα και καλά κάνετε και το αποσαφηνίζετε αυτό το θέμα. Και βέβαια αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πάρουν και υπεραξία.
Προσομοιάζει η διαδικασία κα Ντίνη, όπως πολύ καλά το λέτε, με μία αστική πολεοδόμηση. Θα πάρουν υπεραξία. Μία προκαταρκτική εκτίμηση, ενός εγκρίτου που μας βοηθάει στο χρηματοοικονομικό κομμάτι, είναι ότι η τιμή του στρέμματος θα ανέβει κατά περίπου 240%.
Αυτή την ώρα να σημειώσουμε ότι έχουμε 250 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;
Μεταξύ, 250 και 300. Η τάξη μεγέθους αυτή που αναφέρατε. Πολύ σωστά.
Οπότε μιλάμε για το 1/3 του Βιομηχανικού ΑΕΠ της Χώρας. Αυτά πρέπει να τα επισημάνουμε για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτού του μεγάλου έργου που ετοιμάζεται. Κάτι που θα αλλάξει το ρου στην Περιφέρεια Στερεάς γενικότερα. Επηρεάζοντας και την Αττική που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά.
Νομίζω πως είναι όπως τα λέτε. Τι θα έχουμε, όταν όλο αυτό το εγχείρημα φτάσει στο τέλος του; Θα έχουμε το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο στην Ελλάδα. Το πρώτο εξυγίανσης, όπως είπατε, άρα μπορεί να είναι και ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη δουλειά που γίνεται και για άλλες τέτοιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη ή αλλού.
Και όλο αυτό τοποθετημένο σε συγκεκριμένο σημείο πάνω στον άξονα ΠΑΘΕ. Πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Πολύ κοντά στην Αττική. Πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας.
Άρα, θα έχουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο σύγχρονο. Με υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν θέλετε, σημείο κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια και γενικότερα για τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη στη Χώρα. Και εμείς αυτό βλέπουμε. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Αυτή είναι η προσπάθεια μας.
Θα είναι το θέλγητρο για πάρα πολλούς επιχειρηματίες που θα θελήσουν μέσα σε μια οργανωμένη ΒΙΠΕ. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες για να στήσουν μία επιχείρηση σε ΒΙΠΕ σήμερα. Λύνονται μια σειρά απο προβλήματα με το Πάρκο. Και το γεγονός ότι όπως προαναφέρατε λιμάνια κλπ είναι πολύ κοντά μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο και το κόστος μεταφορών των επιχειρήσεων, αντιλαμβάνεται κανείς πως όλο αυτό είναι προς όφελος όλων. Και θα γίνει πόλος έλξης και για ξένους επενδυτές αλλά και για επενδυτές από όλη την Ελλάδα.
Έτσι είναι κα Ντίνη. Και να πω ότι μετά το 2011 υπάρχει μία συστηματική βελτίωση της Νομοθεσίας σε ότι αφορά την προσέλκυση λειτουργίας Βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.
Βεβαίως είναι και άλλα βήματα να γίνουν. Περιμένουμε και εμείς να τα δούμε. Αλλά υπάρχει συνεχής βελτίωση. Αυτό λοιπόν πιστεύω θα αποτυπωθεί και με τον καλύτερο τρόπο, στον τρόπο που θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει και το συγκεκριμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.
Το σημαντικότερο είναι ότι έχετε κάτσει σε ένα τραπέζι, όλοι οι φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι. Κατατίθενται οι προτάσεις. Λύνονται τα οποία θέματα παρουσία και των εκπροσώπων της Τοπικής Κοινωνίας. Θέλω να κλείσουμε με τα ευχάριστα. Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε ο φάκελος στα αρμόδια Υπουργεία. Μετά από πόσα χρόνια;
Όπως είπατε και εσείς η ΕΑΝΕΠ δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019. Και ο φάκελος κατατέθηκε τον Μάϊο του 2022.
Στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που είχατε βάλει. Σωστά;
Αυτό ακριβώς. Ήταν εντελώς εντός χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όχι μόνο για τη δική μας την προσπάθεια αλλά για μία σειρά από παρεμφερείς προσπάθειες λόγω του κορονοϊού. Ήταν λογικό να υπάρξει μία μετάθεση χρονοδιαγράμματος.
Υπήρξαν περίοδοι που δεν μπορούσαν κρίσιμες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων. Να κάνει πραγματογνωμοσύνες. Πράγματα, που ήταν απαραίτητα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλος ο σχεδιασμός θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο για τον στόχο που κι εσείς τον είπατε από την αρχή, είναι η βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη σε ένα σημείο κρίσιμο, για τη Βιομηχανική οικονομία που είναι η περιοχή των Οινοφύτων.
Κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, αρχές Μαΐου, ο φάκελος για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου που νομίζω ότι αυτή θα είναι μία στιγμή ορόσημο για όλους εσάς που έχετε ζήσει από κοντά όλη αυτή την προσπάθεια. Τι περιμένουμε τώρα;
Καταρχάς, από την πλευρά της ΕΑΝΕΠ, έχουμε μία υποχρέωση, να συμπληρώσουμε αυτό τον φάκελο, με την χρηματοοικονομική ανάλυση, την οποία αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον σύμβουλο που έχουμε, εξετάζουμε και αξιολογούμε, έτσι ώστε μέσα στον Ιούνιο να συμπληρώσουμε, ως προς αυτή την τυπική απαίτηση, τον φάκελο μας. To οποίο θα συνοδευτεί αμέσως μετά, και από μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, ενόψει των επόμενων βημάτων της επένδυσης.
Από κει και πέρα, η μπάλα, είναι στην πλευρά των Υπουργείων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι τα δύο Υπουργεία, και σωστό είναι αυτό, που έχουν το ρόλο να εξετάσουν και να αξιολογήσουν το φάκελο μας, να δουν αν χρειάζονται διευκρινήσεις, αν ενδεχομένως χρειάζονται συμπληρώσεις, αν θέλουν να δουν κάποιες αλλαγές. Έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι γίνεται η ανάπτυξη των πάρκων.
Αυτή είναι η ασφάλεια δικαίου σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Και από όλα, αυτά θα μπορούσε κανείς να πει να εκτιμηθεί, ότι μέχρι το τέλος του 2022, αρχές του 2023 προσδοκούμε να οδηγήσουν στην έγκριση του φακέλου. Σε μία έγκριση ανάπτυξης για το πάρκο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε υποβάλλει και θα περιλαμβάνει και τη περιβαλλοντική αδειοδότηση του πάρκου. Άρα, δεν θα έχουμε σε δύο χρόνους. Θα έχουμε ένα ενιαίο χρόνο, τη συνολική αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αδειοδότηση του πάρκου.
Το ερώτημα που γεννάται τώρα μετά από όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε κάνει είναι: Θα έρθει σε διαβούλευση στην τοπική κοινωνία και τον κόσμο που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή; Είναι κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο κόσμος το βλέπει με θετικό πρόσημο…
Καταρχάς και να μη θέλουμε να είμαστε, υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένη στη Νομοθεσία, ότι τα Υπουργεία τα οποία ανέφερα, περιμένουν να ολοκληρώσουν όλο τον κύκλο της αξιολόγησης. Θα ζητήσουν βάση του Νόμου, να γίνει και διαβούλευση.
Άρα, να τεθεί υπόψιν κρίσιμων φορέων, αναφέρατε ήδη κάποιους. Η Περιφέρεια, ο δήμος Τανάγρας, ενδεχομένως και άλλοι δήμοι, είναι εύστοχη η επισήμανση που κάνατε. Θα τεθεί υπόψιν τους ο φάκελος, προκειμένου να διατυπώσουν παρατηρήσεις.
Και όλα αυτά, θα ληφθούν υπόψη από τα Υπουργεία, για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση. Από τη δική μας πλευρά θα ήθελα να πω το εξής: Ό,τι πέρα από αυτό που ήδη έχετε αναφέρει, δηλαδή, τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη στη θέση του Προέδρου, τη συμμετοχή του δημάρχου, στο Δ.Σ, του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, εμείς προχωρήσαμε σε μία συνεργασία με τους τέσσερεις αυτούς φορείς και στη φάση που ολοκληρώνουμε τις μελέτες.
Τις παρατηρήσεις που έκαναν, τις λάβαμε υπόψιν και βεβαίως, την ευθύνη κατάθεσης του φακέλου έχει η εταιρεία. Αυτή είναι το Νομικό πρόσωπο που αν θέλετε λογοδοτεί έναντι της πολιτείας, για την πληρότητα του φακέλου αλλά είναι προφανές ότι το σύνολο των παρατηρήσεων ελήφθησαν υπόψη και αυτό θα γίνεται σε όλη την πορεία.
Άρα, διαβούλευση υπάρχει. Υπάρχει αν θέλετε και νομικά κατοχυρωμένη, αλλά υπάρχει ως αυτονόητη, λειτουργική υποχρέωση για την καλή πορεία της ΕΑΝΕΠ.
«Όλα στο φως», όπως λέει ο λαός, κ. Λουκάτε θα μου επιτρέψετε να το πω, ότι γίνεται κάτι πολύ δυνατό, κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, κόσμος που εργάζεται στη βιομηχανία, και το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Ας μου επιτραπεί ο σχολιασμός…
Όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη κα Ντίνη, το είπατε από την αρχή. Είναι περιβαλλοντικό αλλά είναι και αναπτυξιακό και είναι και κοινωνικό. Και σε αυτό το τρίπτυχο, οι θέσεις εργασίας και θα έλεγα οι ποιοτικές και σταθερές θέσεις που προσφέρει η Βιομηχανία, είναι κρίσιμο σημείο για την επιτυχία του όλου έργου, του όλου εγχειρήματος.
Και σε μία χρονική περίοδο, επειδή παρακολουθώ και τα Επιμελητηριακά δρώμενα, όπου τα Επιμελητήρια σε όλη τη Στερεά, έχουν ζητήσει τα παιδιά που αποφοιτούν από τις πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές στην Περιφέρεια να απορροφούνται για πρακτική στις επιχειρήσεις της Στερεάς και αναλόγως να κρίνεται ότι κάνει και να παραμένει στη θέση εργασίας. Και να επισημάνουμε ότι όλο αυτό που γίνεται θα αποτελέσει ανάσα πνοής για μία Περιφέρεια που επίσης μαστίζεται από την ανεργία. Αισιόδοξα τα μηνύματα καθώς τα επόμενα χρόνια υπάρχει σχεδιασμός στο Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων, να ανοίξουν τις πύλες τους και νέες επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία κα Ντίνη.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Β του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΥΚΑΤΟΥ στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ