bannernew5

Τελευταία Νέα
Press

Press (63)

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το Τελικό Συνέδριο του Έργου SMART HERITAGE, στο οποίο η Αναπτυξιακή Ευβοίας έχει το ρόλο του Επικεφαλής Εταίρου. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ευβοίας και φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στη Χαλκίδα, ενώ η συμμετοχή ήταν δυνατή και διαδικτυακά.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε μέσω ZOOM ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας ΑΕ Ευάγγελος Κούκουζας ο οποίος δήλωσε :

« Η Πολιτιστική Διαδρομή «Ηρακλής» καθώς και η ψηφιακή εφαρμογή της αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Εύβοιας, μας επιτρέπουν να εμβαθύνουμε στις παραδόσεις μας, και στα μνημεία του τόπου μας, και να μπορέσουμε μέσα από τα «εργαλεία» που μας προσφέρει το έργο να συμβάλουμε στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν ενώ ταυτόχρονα διαφυλάττουμε την πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας ».

Το SMART HERITAGE είναι έργο διακρατικής συνεργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Interreg V-B Adriatic Ionian programADRION και στο συνέδριο παρουσίασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των 4 χωρών που συμμετέχουν μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Ευβοίας ως Επικεφαλής Εταίρος. Η Αναπτυξιακή Ευβοίας παρουσίασε την Πολιτιστική Διαδρομή «Ηρακλής» η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου ενώ ταυτόχρονα προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να «επισκεφτούν» τα σημεία της διαδρομής και να εξερευνήσουν τις ομορφιές της Εύβοιας με τη βοήθεια Περιηγήσεων Εικονικής Πραγματικότητας.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η προβολή των επιτευγμάτων του έργου και πιο συγκεκριμένα της πολιτιστικής διαδρομής SMART Heritage Cultural RouteConnecting the faces of Europe”, που ακολουθεί τα βήματα πέντε προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Στην Εύβοια (Ελλάδα), στο Gerace (Ιταλία), στο Forlì (Ιταλία), στο Mostar (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), στην Αλβανία, ακολουθούμε τους ήρωες επηρέασαν την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής αλλά και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών ADRION.

 267110987 3133988516916642 4016459297459009510 n

Επισκεφτείτε την ψηφιακή εφαρμογή της Πολιτιστικής Διαδρομής «Ηρακλής»

http://herculesroute.smartheritage.eu/

*****

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Σωλήνων ElvalHalcor, Πάνος Λώλος, εκπρόσωπος της «βαριάς οικονομίας» της Χώρας, μιλά αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο Evripos 90fm, και στην εκπομπή «τάδε έφη», το πρωινό της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, για τις δράσεις του Συνδέσμου, τον κοινωνικό χαρακτήρα, το μέλλον της Βιομηχανίας σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, τις προτεραιότητες αλλά και το έκδηλο ενδιαφέρον για δημιουργία επιπλέον βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Στερεά που θα σημάνει και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Εκπρόσωπος της «βαριάς οικονομίας» της Χώρας, ο κ. Λώλος, αφού οι περισσότερες από 100 Επιχειρήσεις στον βιομηχανικό κλάδο – μέλη του συνδέσμου που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις οποίες εργάζονται πάνω από 17.150 περίπου εργαζόμενοι στη Στερεά Ελλάδα, συνεισφέρουν και το 70% του ΑΕΠ παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς. Οι επιχειρήσεις του Βιομηχανικού κλάδου της Περιφέρειας Στερεάς παράγουν το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας, και συμβάλουν με ποσοστό 3,85% στο ΑΕΠ, της Χώρας. Μετά τα παραπάνω, μπορεί να αντιληφθεί κανείς και ποια είναι η σημασία τους για την περιφερειακή οικονομία.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ του συνδέσμου απαρτίζεται από αξιόλογα και καταξιωμένα στο χώρο μέλη, από όλη τη Στερεά. Η Περιφέρεια Στερεάς, φιλοξενεί μερικές από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Άνω του 11,5%, των απασχολούμενων στην Ελληνική Μεταποίηση, εργάζονται στη Στερεά Ελλάδα. Κάτι που την κατατάσσει ως Περιφέρεια, όπως επισημαίνει ο κ. Λώλος, πρώτη ανάμεσα στις Περιφέρειας της Χώρας, ενώ διακρίνεται από τον υψηλότερο δείκτη δημιουργίας μεικτής προστιθέμενης αξίας, σε απόλυτο νούμερο, αλλά και ως ποσοστό εξέλιξης, τα τελευταία έτη, ανάμεσα στις Περιφέρειες.

«Οι πρόσφατες αρχαιρεσίες που έγιναν στις 30 Σεπτέμβρη, έδωσαν τη δυνατότητα να αναδειχθεί όπως είπατε, ένα νέο διευρυμένο και πολύ δυναμικό από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δώσει μία νέα δυναμική στο Συμβούλιο. Δεν το κρύβουμε, ότι θέλουμε να προσφέρουμε υψηλότερες και περισσότερες υπηρεσίες διαμεσολάβησης στα μέλη μας, στα ποικίλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λώλος και συνέχισε:

«Να έχουμε πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια, όσον αφορά τη Βιομηχανία, αλλά και τις ανάγκες και τις προοπτικές της. Γιατί είναι σημαντικός Πυλώνας, όχι μόνο για την Περιφερειακή αλλά και για την Εθνική Οικονομία. Και να έχουμε μία ευρύτερη, διευρυμένη κάλυψη και γεωγραφική και κλαδική. Δεν είναι τυχαίο, ότι νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αναδειχθεί άνθρωποι από εμβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες προέρχονται, όχι μόνο από τη γνωστή βιομηχανική δύναμη της περιφέρειας, που είναι η Βοιωτία, αλλά και από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, όπως είναι η Εύβοια αλλά και η Φωκίδα.»

Αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του νεοσύστατου Δ.Σ του Συνδέσμου, διότι αναλαμβάνετε και σε μία περίοδο, όπου τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία, δοκιμάζονται. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε ότι αφορά την επανατοποθέτηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας;

Νομίζω ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα, το ζήτημα των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας. Ήδη πριν από τη διεύρυνση του Δ.Σ, δεδομένου ότι τα ατυχή γεγονότα έγιναν τον Αύγουστο. Ανταποκριθήκαμε ως Σύνδεσμος συνολικά, ως Όργανο αλλά και οι εταιρίες μέλη μας. Μερικές εταιρίες μέλη, όπως είναι αυτή που εκπροσωπώ εγώ, η ELVALHALCOR, έχουν ανακοινώσει και έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικές προσφορές για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Με μία σειρά από ποικίλες δράσεις. Η ELVALHALCOR συγκεκριμένα, κα Ντίνη, ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 500.000€.

Να σημειώσω εδώ ότι καταθέσατε τις προτάσεις σας σε αυτό και στη Λίμνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας…

Ακριβώς. Είχαμε την ευκαιρία εκεί να συζητήσουμε αναλυτικά αρκετά θέματα με την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σπανού αλλά και του Ειδικού Συντονιστή του κ. Μπένου. Κάναμε συγκεκριμένη τοποθέτηση, όσον αφορά το πλάνο αποκατάστασης, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρη διαφάνεια αλλά και διασφάλιση των δωρητών ως προς την συνέχεια. Το επεσήμανα πάρα πολύ γιατί νομίζω ότι ως Χώρα έχουμε ιδιαιτερότητες, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Και ο ιδιωτικός τομέας και οι πραγματικοί αποδέκτες αυτής της βοήθειας, πρέπει να διασφαλίζονται απόλυτα, όσον αφορά τη διαχείριση οποιαδήποτε βοήθειας είτε σε επίπεδο μελέτης είτε είναι σε επίπεδο αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος, είτε ανακούφισης των προτεραιοτήτων που έχουν ανακύψει για τους ανθρώπους της Β. Εύβοιας. Άρα, η πρώτη προτεραιότητα αν θέλετε, συνέβη αυτόματα. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο κληθήκαμε και ως Σύνδεσμος αλλα και ως Εταιρίες –μέλη του Συνδέσμου, να ανταποκριθούμε.

Μία δεύτερη προτεραιότητα για να απαντήσω πάνω στο ερώτημά σας, έχει να κάνει με υο υπο εξέλιξη έργο, που αφορά το Πάρκο Επιχειρηματικής Εξυγίανσης Οινοφοίτων-Ασωπού. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ξεκινάει από το 2009 και το 2011 έχει διακομματική αποδοχή, και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Με την έννοια ότι το πολιτικό προσωπικό της Χώρας μας, αντιλαμβάνεται τις αναπτυξιακές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα, και τις προτεραιότητες που απορρέουν από την ανάγκη αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Και προστασίας. Όχι μονο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Έχει ήδη συσταθεί κατά το Νόμο η ΕΑΝΕΠ, η εταιρία ανάπτυξης αλλά και η ΕΔΕΠ, η εταιρία διαχείρισης, αυτή δηλαδή που θα αναλαμβάνει μετά την παράδοση των έργων από την ΕΑΝΕΠ, ως προς να το διαχειριστούν. Και αυτό που απομένει είναι να κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ο φάκελος, εκ μέρους της ΕΑΝΕΠ, προκειμένου να υπάρξει και η τυπική πλέον έγκριση του χαρακτηρισμού της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Οινοφύτων, ως Βιομηχανική Ζώνη.

Αυτό αναμένουμε να γίνει όπως κατά το Νόμο επιβάλλει η προθεσμία, μέχρι τα τέλη Απρίλη. Και από εκεί θα μεσολαβήσει ένα διάστημα διαβούλευσης ουτως ώστε η Γενική Γραμματεία να αποφανθεί, εάν ο φάκελος είναι πλήρης ή όχι. Άρα, θα έλεγα ότι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, εφόσον έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πάλι μαζί του χρόνου, το Νοέμβριο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλα έχουν κλείσει και τυπικά. Το Πάρκο πλέον υπάρχει και τυπικά δια νόμου και ξεκινούν τα έργα.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται από το παρελθόν και φέρει τη σφραγίδα και του πρωην Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και των συνεργατών του, γιατί στη συνέχεια θα δούμε και τη συνεργασία που έχετε σα Σύνδεσμος με την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού. Συνεχίζεται από το σημερινό Περιφερειάρχη το Φάνη Σπανό και χαίρομαι που με βάση τα όσα μας αναφέρατε πιστεύετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε αυτή τη θήτεία της Περιφερειακής Αρχής. Σωστά;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ευρεία ανάγκη υποστήριξης, αναγνώρισης της προτεραιότητας και υποστήριξης του Πάρκου. Όντως, οι πρωτοβουλίες ξεκίνησαν από την εποχή που ο Κώστας Μπακογιάννης, ήταν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Και ενήργησε πραγματικά αρκετά δυναμικά, με σκοπό και οι Βρυξέλλες να μπορέσουν να συναινέσουν αλλά να συμμετάσχουν και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθώ ότι υπάρχει αυτονόητη στήριξη από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, τον κ. Σπανό, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό και δεν έχει μόνο συμβολισμό. Έχει και ουσία. Αξίζει όμως να αναφερθώ ότι υπάρχει και η πλήρης αποδοχή και υποστήριξη από την παρούσα δημοτική αρχή, από το δήμαρχο Τανάγρας συγκεκριμένα, κ. Περγάλια. Ο οποίος είναι αρκετά ικανός στο να υποστηρίζει την ολοκλήρωση του έργου με βάση και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Και αυτό είναι κάτι αυτονόητο που απορρέει από τις υποχρεώσεις του ως δημάρχου, αλλά πρέπει να αναφέρω ότι είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί του μιας και είναι ο δήμος που φιλοξενεί το έργο. Ούτως ώστε να ολοκληρωθεί με έναν τρόπο ο οποίος διασφαλίζει και το σύννομο της καταστάσεως αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών, υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτό όμως δε θα πρέπει να ξεχάσουμε καθόλου, ότι ο σύνδεσμος υπήρξε επίσης πρωτοπόρος από την εποχή του τότε και νυν επιτίμου προέδρου κ. Νίκου Κουδούνη, στο να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα, όπως και οι εταιρίες μέλη μας.

Ως προς το θέμα που θέσατε για την ολοκλήρωση, εκτιμούμε ότι φυσικά η τυπική σύσταση θα έχει με την παρούσα Περιφερειακή Αρχή αλλά φυσικά τα έργα, και αναφέρομαι στα έργα υποδομών θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, εκτιμούμε γύρω στα επτά με οχτώ, ουτως ώστε να έχουμε ολοκληρώσει όλα αυτά τα οποία απορρέουν ως σημαντική υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στο Νόμο, αλλά απέναντι και στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Ήδη, στη μέχρι τώρα κουβέντα που κάνουμε μας έχετε δώσει το στίγμα συνεργασίας του Συνδέσμου με τον Α και Β βαθμο αυτοδιοίκησης σε δύο θέματα. Μετά τις δύο πολύ σημαντικές προτεραιότητες να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες;

Έχουμε αναφέρει ήδη δύο πολύ σημαντικές. Έκανα ήδη μία μνεία προηγουμένως στο γεγονός ότι ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί κατ΄αρχάς να επιδείξει μία εξωστρέφεια. Να εξηγήσω γιατί. Σε τι συντείνει αυτή η εξωστρέφεια. Η βιομηχανία είναι μία παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Και διέπεται από αρνητικά στερεότυπα, επιτρέψτε μου να πω. Και αυτά δεν είναι ένα τωρινό γεγονός. Είναι κάτι που μας σημαδεύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Η Βιομηχανία παράγει το 9% του ΑΕΠ της Χώρας. Είναι ένας διακηρυγμένος στόχος, όλων των φορέων που εκφράζουν τη Βιομηχανία, αλλά και Κυβερνητικός, να ανέλθει στο 12% μέχρι το 2025 και στο 15% του ΑΕΠ, εντός των επόμενων 15 ετών.

Για να γίνει αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από στρεβλές αντιλήψεις και αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της. Άρα, ένας από τους στόχους θα λέγαμε του νέου Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος είναι να έχει αυτή την εξωστρέφεια η οποία αναδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική της Βιομηχανίας, η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει ποικίλες προεκτάσεις. Για παράδειγμα, η Βιομηχανία είναι ένας τομέας της οικονομίας, ο οποίος χρηματοδοτεί το 36% των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε λίγοι. Άρα, αντιλαμβάνεστε τι κοινωνικές επιπτώσεις έχει. Συνεισφέρει στο 40% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και στο 13% των αμοιβών των εργαζόμενων, στην Ελλάδα.

Αποβιομηχάνιση σημαίνει, η μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και του εισοδήματος μας. Αρα, το συμφέρον όλων μας ως κοινωνία, γιατί η Βιομηχανία είναι εθνική υπόθεση, είναι να έχουμε ισχυρότερη βιομηχανία. Δείτε το παράδειγμα κα Ντίνη, όλων των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, είναι και οι πρωτοπόρες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, και η Κίνα.

Να πούμε ότι η Εύβοια σε επίπεδο Στερεάς, ήταν η πρώτη που πλήρωσε πολύ ακριβά την αποβιομηχάνιση…

Έχετε πολύ μεγάλο δίκιο σ΄ αυτό. Μια προτεραιότητα είναι να αναδείξουμε αυτή την εξωστρέφεια η οποία συνάδει με τις προτεραιότητες πλέον της Χώρας και όχι μόνο των φορέων που εκπροσωπούν τη Βιομηχανία. Μία δεύτερη προτεραιότητα όπως σας είπα, είναι να προσφέρουμε καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες διαμεσολάβησης για τα μέλη μας. Τι σημαίνει αυτό;

Βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον Επιμελητηριακό θεσμό και τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας, μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο τυπικά και θεσμικά, αυτή τη συνεργασία, προκειμένου η επιχειρηματικότητα και όχι μόνο η Βιομηχανία, να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στην Περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε πολύ θετικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που μένουν στην Περιφέρεια.

Θα λειτουργήσετε ως συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι μία ερώτηση που ήθελα να κάνω στη συνέχεια. Έχουν γίνει ήδη προτάσεις και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Εύβοιας αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακού Επιμελητήριο, για να συνδυαστεί το κομμάτι της εκπαίδευσης, με απόφοιτους που θα κάνουν πρακτική στις Βιομηχανίες-επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σ΄αυτό;

Είναι πράγματι μέρος της ατζέντας και της συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει με τα Επιμελητήρια. Φιλοδοξούμε σε μερικούς μήνες να έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι πιο χειροπιαστό. Και μια από τις προτεραιότητες είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Και η ανάγκη κατάρτισης ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στην Περιφέρεια. Και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έχει ευεργετικές επιπτώσεις συνολικά.

Γιατί δεν είναι μόνο οι άμεσες, μιας και οι βιομηχανία συνεισφέρει φυσικά με την απασχόληση, αλλά έχει και έμμεσες. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα μέλος από μία οικογένεια δουλεύει στη βιομηχανία, αυτό έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και στον τοπικό περίγυρο. Εκεί που ζει δηλαδή, η οικογένεια την καθημερινότητα της. Σε επίπεδο αγοραστικής ικανότητας, και όχι μόνο.

Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται φαίνεται και ο κοινωνικός χαρακτήρας, στην όλη προσπάθεια που κάνετε. Ως Σύνδεσμος φάνηκε πως ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για πάρα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Βιομηχανία, όπως είναι το κόστος της ενέργειας. Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ημερίδας που έγινε;

Κάναμε όντως μία διαδικτυακή εκδήλωση με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Σδούκου. Είχαμε την ευκαιρία εκεί να παρουσιάσει η διαΝΕΟσις, που είναι όπως ξέρετε ερευνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μία μελέτη για την ενέργεια. Αλλά, δώσαμε έμφαση στο ζήτημα ενεργειακής κρίσης και ως προς τις επιπτώσεις της για την ελληνική βιομηχανία.

Είδαμε το θέμα σε δύο βάσεις, σε Ευρωπαϊκό θα λέγαμε περίγραμμα. Και σε αυτό μας βοήθησε ο κ. Νίκος Κεραμίδας, από τη «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», αλλά και σε καθαρά εγχώριο, με την παρουσία του κ. Κοντολέωντα που είναι ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης που εκπροσωπεί τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας.

Πρέπει να πούμε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ναι μεν είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αλλά δεδομένης της μεγάλης διαφοράς του ενεργειακού κόστους εις βάρος της Βιομηχανίας, αυτό την καθιστά ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική.

Άρα, πρέπει να πούμε: Όχι! Δεν έχουμε κάνει ως Χώρα αυτά που πρέπει για να προστατέψουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας, από πλευράς κόστους ενέργειας. Και οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, πρέπει να επιταχυνθεί με σκοπό να προστατεύσει, όπως έχει γίνει και από άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εγχώρια Βιομηχανία, η οποία απειλείται να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαφορά που έχει, εάν συνεχίσει αυτή η ενεργειακή κρίση, η οποία φαίνεται δυστυχώς, ότι ήρθε για να παραμείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να δούμε λίγο τι γίνεται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιομηχανίας και τις μεταβλητές του;

Καταρχάς να πούμε ότι η πρόκληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν αναφέρεται μόνο στην ανάγκη να υιοθετήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αλλά να επιτύχουμε παράλληλα και μία διττή θα λέγαμε μετάβαση, σε πράσινη ανάπτυξη.

Αυτά τα δύο για μας είναι δύο βασικά ζητήματα. Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θέσατε, πρέπει να το πούμε πάρα πολύ απλά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το «industry for», όπως το ξέρει το ευρύτερο κοινό,  είναι μία ευκαιρία. Όχι μόνο για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και για τη Χώρα μας.

Γιατί; Είναι πλέον τέτοια η δομή, αν θέλετε και ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η τεχνολογία. Εύκολα και γρήγορα. Που μικρά έθνη, μικρά κράτη, χωρίς ιδιαίτερη πλουτοπαραγωγική δράση, όπως είναι η Ελλάδα, κατ’ εξοχήν, μπορεί να επιτύχουν αλματώδη ανάπτυξη, με χαμηλό κόστος.

Δεν υιοθετώ την άποψη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει κόστος. Τουναντίον. Απλά, οι έξυπνες επενδύσεις μπορούν να καταστήσουν την Ελληνική Βιομηχανία, πολύ περισσότερο ανταγωνιστική, εις βάρος των ανταγωνιστών της, και πολύ γρήγορα. Εάν αυτό δε συμβεί, θα υπάρξει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ό,τι το οποιοδήποτε χάσμα υφίσταται αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στην Ελληνική και την ξένη, την Ευρωπαϊκή κατά κύριο λόγο βιομηχανία, θα διευρυνθεί. Άρα αυτό σημαίνει, ότι ο χρόνος είναι λίγος, αλλά υπάρχουν δυνατότητες, όχι μόνο γιατί είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τεχνογνωσία, και τεχνολογία και να την υιοθετήσουμε. Αλλά γιατί και στην Ελλάδα παράγεται τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Η Εύβοια για παράδειγμα, μιας και την αναφέραμε και πριν, η Βοιωτία, είναι η περιοχή στην οποία εδρεύει και η επιχείρηση που και εγώ εκπροσωπώ στο Σύνδεσμο, έχει επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν και στον αυτοματισμό και στον εκσυγχρονισμό τον ψηφιακό, των Ελληνικών Βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Άρα, αυτό συνδέεται και με το κόστος, το οποίο πρέπει διαρκώς να ελέγχουμε, αν όχι, να συμπιέζουμε, αλλά και με την δυνατότητα, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε επίπεδο όχι μόνο διαδικασιών αλλά και τελικών προϊόντων που παράγουμε. Ακόμη και υπηρεσιών. Είναι προτεραιότητα, και τα ευχάριστα είναι ότι είμαστε και σε καλή θέση προκειμένου να την επιτύχουμε.

Φυσικά, πρέπει να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κίνητρα, όπως και με την ενέργεια που συζητούσαμε πριν, αλλά να μην υποτιμούμε και τη βούληση των ίδιων των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να κάνουν ένα ή δύο βήματα προς τα εμπρός και ειδικά όσες είναι παραδοσιακού χαρακτήρα, οικογενειακής μορφής.

Θέλει τόλμη όλο αυτό. Και αυτό το λέω γιατί θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί, πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την Ελληνική βιομηχανία;

Θα σας μιλήσω με νούμερα κα Ντίνη. Παρά τα πρωτοφανή υφεσιακά φαινόμενα, στην παγκόσμια οικονομία και τη Χώρα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, το 2020, τον προηγούμενο χρόνο, υποχώρησε κατά 2%, όταν η μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στο 7,9%. Επίσης, κάτι άλλο που θα ήθελα να σας αναφέρω, είναι ότι το τρέχον έτος, το 2021, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε 9% περίπου, στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εννοώ. Όταν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 4% με 4,2%.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν πέρυσι, και ήταν λογικό, η Βιομηχανία υποχώρησε, αλλά μόνο κατά 2%. Όταν το σύνολο των άλλων τομέων της Οικονομίας, οι υπηρεσίες που είναι ο τριτογενής τομέας και ο πρωτογενής, ο γεωργικός υπέστη μία μείωση και μάλιστα σημαντική. Οδήγησε σε απώλεια 10% του ΑΕΠ της Χώρας.

Φέτος όμως, όχι απλά αυξάνεται όπως αυξάνονται αντίστοιχα και οι άλλοι τομείς αλλά αυξάνεται και πάρα πολύ δυναμικά. Ένα παράδειγμα το οποίο και πάλι μπορεί να υποστηριχτεί με νούμερα, είναι οι εξαγωγές. Στις εξαγωγές αγαθών σημειώθηκε φέτος το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 25%, αλλά και σε σχέση με το πρόπανδημικό επίπεδο του Α εξαμήνου του 2019, σημείωσαν αύξηση 18%.

Δεν είναι τυχαίο, ότι υπάρχει μία σταθερή δυναμική αύξηση των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, τώρα αυξάνονται με ρυθμό 9%. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική Βιομηχανία ήταν πολύ ανθεκτική στην πανδημία. Αντιμετώπισε φυσικά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, που εργάζεται στην Ελληνική Βιομηχανία. Άρα, υιοθέτησε πολύ γρήγορα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Αυστηρά μέτρα. Δεν μπορούμε παρά να μην είμαστε αυστηροί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία.

Έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων, σε όλες τις εταιρίες οι οποίες αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην ελληνική βιομηχανία και ειδικά στις βιομηχανικές επιχειρήσεις Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι ήμασταν σε πολύ στενή συνεργασία με το συντονιστικό όργανο, που ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός είχε δημιουργήσει για την αντιμετώπιση από την αρχή της πανδημίας, με σκοπό να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και το αδιατάραχτο της βιομηχανικής παραγωγής.

Γι’ αυτό είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε ότι τα εργοστάσια δεν έκλεισαν, με ευεργετικές πάλι επιπτώσεις και για την απασχόληση, μεταξύ άλλων. Άρα, ναι μεν η πανδημία στην αρχή δημιούργησε ένα σοκ σε επίπεδο αγοραστικής ζήτησης, το οποίο παρουσιάστηκε και σε επίπεδο πωλήσεων, πολύ μικρότερο από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όχι μόνο επανέκαμψε, αλλά ειδικά και εταιρίες μέλη μας που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μπόρεσαν όχι απλά να ανταποκριθούν αλλά να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα, όπως ήταν για παράδειγμα τα αντισηπτικά, τα οποία χρειαστήκαμε πάρα πολύ για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση η οποία μας έβαλε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ήταν οι Ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, μέλη του συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες μπόρεσαν να ανταποκριθούν σ αυτές τις επείγουσες ανάγκες.

Πώς προβλέπεται το μέλλον της Βιομηχανίας σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Οι επιχειρηματίες προχωρούν σε νέες επενδύσεις που θα σημάνουν και νέες θέσεις εργασίας;

Νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω χωρίς κανένα φόβο ότι και έχουν δρομολογηθεί ήδη πολύ σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, και όχι μόνο, αλλά και δρομολογούνται και άλλες επενδύσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με το δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας, τη βιομηχανία.

Αυτό όπως πολύ σωστά είπατε μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό, μεταφράζεται φυσικά και σε φορολογικά έσοδα. Μεταφράζεται σε μία άνοδο του βιοτικού επιπέδου γενικότερα, και όχι μόνο ειδικά, σε στενά τοπικά πλαίσια. Γιατί, οι επιχειρήσεις μέλη μας κα Ντίνη, προσπαθούν, στα πλαίσια της εταιρικής -κοινωνικής ευθύνης να ενισχύουν και την τοπική οικονομία, να ενισχύουν παντοιοτρόπως. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουμε τους τοπικούς προμηθευτές για παράδειγμα. Σε αναλώσιμα ή σε είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο.

Αυτό σημαίνει, ότι μία σειρά, ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων, που συνδέονται με την υποστήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας, αναπτύσσονται παράλληλα και αρμονικά, για χάρη των δικών μας αναγκών, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα έχει με τη νέα προγραμματική περίοδο στην Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας όπου υπενθυμίζω ότι υπερδιπλασιάζονται πλέον οι πόροι που έχει η Περιφερεικη αρχή στη διάθεση της.

Νομίζω ότι δημιουργούν την κατάλληλη μίξη κι σε συνδυασμό φυσικά με τα έργα υποδομής, των οποίων η ανάγκη είναι αδήριτη. Δεν φέρνουν την ανάπτυξη αλλά είναι υπόθεση ανάπτυξης. Όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του Λιμένα της Χαλκίδας. Όλα αυτά δημιουργούν την κατάλληλη μίξη, η οποία προοιωνίζει μία ανεπτυγμένη Στερεά Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη όλοι και όχι μόνο οι επιχειρήσεις εγκατεστημένες ή μη στην περιοχή. Αλλά και όλοι όσοι τα συμφέροντα μας, αν θέλετε, ταυτίζονται με τη Στερεά Ελλάδα.

Και εγώ ο ίδιος είμαι Στερεοελλαδίτης, υπερήφανος Ευρυτάνος, και το τονίζω πάντοτε. Και αυτό είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη και για συναισθηματικούς λόγους πέραν των προφανών πρακτικών λόγων που έχουμε.

Λίγο πριν και μέσα από τις προτεραιότητες αναδείξαμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Θα ήθελα να πούμε περισσότερα για το κοινωνικό έργο που δε φαίνεται τις περισσότερες φορές αλλά μέσα από αυτό στηρίζονται η τοπική κοινωνία και οι συνάνθρωποι μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες δράσεων. Αυτές οι οποίες φαίνονται και παρουσιάζονται, σε εταιρικό επίπεδο. Αυτές οι οποίες γίνονται χωρίς να παρουσιάζονται αλλά και χωρίς να αποκρύπτονται και αυτές που γίνονται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και μάλιστα σε επίπεδο καθημερινότητας.

Ξεκινώντας από τις πρώτες, θα έλεγα ότι γενικότερα οι εταιρίες – μέλη είναι αρκετά κοινωνικά παρούσες. Είτε μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία είτε μέσα από τους τοπικούς οργανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν εκστρατείες στήριξης για κοινωφελούς πάντοτε σκοπούς. Είτε μέσα από τη συνεισφορά τους σε επίπεδο δωρεών οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Όπως αποκαταστάσεις, όπως συμμετοχές σε project κλπ. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία δράσεων.

Η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτές οι οποίες γίνονται μεν, όπως αυτές που σας είπα πριν αλλά χωρίς να παρουσιάζονται επισήμως. Υπάρχουν αρκετά αιτήματα τα οποία φτάνουν σε μας είτε από τοπικες οργανώσεις είτε από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες φροντίζουμε να βρίσκουμε πάντοτε το βέλτιστο τρόπο για να ανταποκριθούμε .Και σας διαβεβαιώ ότι είναι σχεδόν καθημερινά, αυτό που παρατηρείται.

Η τρίτη όμως κατηγορία έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σας είπα πριν ότι μόνο και μόνο οι εταιρίες μέλη μας απασχολούν πάνω από 17.150 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα της Ελληνικής Βιομηχανίας στη ζωή αντίστοιχων σχεδόν οικογενειών. Με ότι αυτό σημαίνει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όλοι οι άνθρωποι σε καθημερινό επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με κρίσεις ή με πρόσκαιρες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η Ελληνική Βιομηχανία είναι ο καλύτερος εργοδότης και από πλευράς μέσων αποδοχών, σας ανέφερα πριν κάποια στοιχεία για το ποσό δαπανά για την έρευνα ανάπτυξης, αλλά κυρίως κα Ντίνη είναι ο πιο σταθερός.

Όποιος ξεκινάει σε μία Ελληνική Βιομηχανία και επιχείρηση μπορεί να πιστεύει, φροντίζοντας ο ίδιος για να εκτελεί τα καθήκοντά του με επάρκεια, ότι όχι απλά θα ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του εκεί αλλά θα έχει και την ευκαιρία να αναπτυχθεί.

Αυτό, του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει και αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλω να επισημάνω, ό,τι και ο Έλληνας Βιομηχανικός Εργοδότης είναι εκεί για να τον υποστηρίξει ως εργοδότης σε οποιαδήποτε κατάσταση υπεισέλθει, προσωπική, οικογενειακή. Αυτό πιστέψτε με ανήκει στην κατηγορία των ενεργειών οι οποίες γίνονται αλλά δεν δημοσιοποιούνται ποτέ. Είναι και το κυριότερο θα έλεγα ατού της Ελληνικής Βιομηχανικής Επιχείρησης. Είτε είναι μικρής, είτε μεσαία είτε μεγάλου μεγέθους.

Μιας και οι μέρες το επιτάσσουν, το επιβάλλουν θα ήθελα να κλείσουμε με ευχές για το 2022

Θα ήθελα μιας και μου δίνετε την ευκαιρία και σας ευχαριστώ παρα πολύ για τη δυνατότητα συνομιλίας που είχαμε σήμερα, να ευχηθώ όχι μόνο στους ακροατές σας αλλά στο σύνολο των συμπατριωτών μας που έλκουν την καταγωγή τους είτε είναι απόδημοι, είτε είναι ντόπιοι, από τη Στερεά Ελλάδα. Να ευχηθώ Υγεία και Πρόοδο.

Η Πρόοδος είναι μία έννοια πολυσύνθετη. Έχει σχέση με τον οποίο νοητικά αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα. Έχει με τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε το μέλλον μας. Και η Ελληνική Βιομηχανία το βλέπει με πολύ δυναμικό τρόπο και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

Έχει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους δεσμούς μας. Έχει τέλος και με όσα οραματιζόμαστε για το μέλλον μας. Και νομίζω ότι μπορούμε όλοι οι Στερεοελλαδίτες και οι ακροατές σας να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε πολύ συνειδητά και συγκροτημένα, για ένα μέλλον πολύ πιο δυναμικό, στο οποίο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις και ειδικότερα η Ελληνική Βιομηχανία μπορούν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εύχομαι Υγεία και Πρόοδο, παντού! Και Καλές Γιορτές…

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΟΥ ΛΩΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Η ομάδα Φάνη Σπανού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δουλεύει μεθοδικά και αθόρυβα και συχνά μας εκπλήσσει ευχάριστα! Οι Ευβοιώτες Ρούλα Κεχρή και Πέτρος Γίγας, εκπροσωπούν επάξια την Περιφέρεια Στερεάς στο πεδίο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της επιχειρηματικότητας…

Όταν έχεις συμβούλους σαν την Ρούλα Κεχρή και τον Πέτρο Γίγα, το σίγουρο είναι ότι δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό τους ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, επιβεβαιώθηκε με απτά αποτελέσματα όπως το πρόσφατο πρόγραμμα αξίας 1,3 εκατ. ευρώ για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων Π.Ο.Π. στην αραβική χερσόνησο. 

Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο θετικό πρόσημο σημειώνουν οι δύο συνεργάτες του μετά τις συναντήσεις που κάνουν για λογαριασμό της Περιφέρειας, οι προσδοκίες είναι πια αυξημένες. Και τα καλύτερα είναι μπροστά, όταν έχεις, επιστημονικούς συνεργάτες δημιουργικούς, που πορεύονται στοχευμένα και σωστά.

Δύο νέοι άνθρωποι γνώστες του αντικειμένου τους και με ευρεία επαγγελματική πείρα σε διάφορα πεδία που συμπλέουν αρμονικά με την υπόλοιπη δυναμική ομάδα του γραφείου Περιφερειάρχη. Δείχνουν επαγγελματισμό, προγραμματισμό και αφοσίωση και βάζουν απλά στόχους τους οποίους επιτυγχάνουν. Η κ. Κεχρή και ο κ. Γίγας αντιλαμβάνεται κανείς παρακολουθώντας το έργο τους ότι εκπροσωπούν επάξια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Καλοί φίλοι και καλοί συνεργάτες, δίδυμο της επιτυχίας, τι άλλο θα μας φέρουν μελλοντικά άραγε;

Μία δυναμική γυναίκα με καταγωγή από την Εύβοια έχει καταφέρει όλο αυτό το διάστημα από την θέση που της εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει μέσα σε όλο αυτό το ανδροκρατούμενο σκληρό σύστημα. Ένα σύστημα που από την πρώτη στιγμή, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, αν και έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα, φαίνεται πως έχει πετύχει το στόχο. Ο λόγος για τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, με καταγωγή από την Εύβοια, και συγκεκριμένα από το Πυργί, που πέρασε και τα παιδικά της χρόνια.

Δυναμική και συνάμα ευαίσθητη, αυστηρή και παράλληλα διαλλακτική χειρίζεται τα θέματα της Αντεγκληματικής Πολιτικής και αλλάζει το σωφρονιστικό σύστημα, έτσι ώστε τα καταστήματα κράτησης πλέον να λειτουργούν πραγματικά ως σωφρονιστικά ιδρύματα. Η κα Νικολάου σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο EVRIPOS90 FM, το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, μίλησε για τις νέες φυλακές της Χαλκίδας, την πιθανή μετεγκατάσταση στο χώρο των νέων φυλακών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, τις αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα. Τι προβλέπεται για τις μωρομάνες κρατούμενες, ο σωφρονισμός των τοξικομανών, η εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που αποτελεί επίσης προτεραιότητα, ο διαχωρισμός των κρατουμένων, η εκπαίδευση των κρατουμένων μέσα από μια σειρά προγραμμάτων, μερικά από τα θέματα που ανέφερε.

Με αφορμή τη χθεσινή σας επίσκεψη στη Χαλκίδα και την ανακοίνωση για την κατασκευή νέας δομής κράτησης στο παλιό πεδίο βολής, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το συγκεκριμένο έργο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Η προσπάθεια για την μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2019, λίγους μήνες αφού ανέλαβα ως γενική γραμματέας. Διότι ως Ευβοιώτισσα, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είναι οι φυλακές μέσα στον αστικό ιστό, μέσα στην πόλη. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, να φύγουν. Άρα ξεκινήσαμε την προσπάθεια, ήταν ενήμερος και ο δήμος φυσικά και η περιφέρεια να φύγουν οι φυλακές μέσα από την πόλη και να πάνε εκτός.

Αρχικά είχαμε την κουβέντα με την εκκλησία. Με το συμβούλιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού. Όμως είχαμε θέματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οπότε κρίθηκε ακατάλληλο το σημείο και για αυτό υπήρξε και μία καθυστέρηση αν θέλετε, στο να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και να μπορούμε να πούμε πλέον , επειδή τώρα μπορούμε να το πούμε, πως οι φύλακες της Χαλκίδος θα με μετεγκατασταθούν στο παλαιό πεδίο βολής, κοντά στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Επισκέφθηκα και το σημείο χθες .Κάναμε την αυτοψία μαζί με τον στρατηγό. Τον επικεφαλής της μονάδας Στρατού που θα αναλάβει τις μελέτες. Είναι ένας πραγματικά φανταστικός χώρος θα έλεγα. Δεν περίμενα να είναι τόσο καλός γιατί έχω δει κι άλλους. Υπάρχει ξέρετε ένα συνολικό σχέδιο αποκέντρωσης των φυλακών και σε άλλα μέρη, όχι μόνο στην Εύβοια.

Σε τι είναι αυτό που δίνεται βάρος; Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο στις νέες οικοδομές που γίνονται για τις φυλακές σε ότι αφορά το μέρος γιατί το κράτησα αυτό που είπατε ως προς τη χωροθέτηση;

Θα πρέπει να πληροί τα πάντα. Να είναι σύγχρονες. Με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για όλους και κρατούμενους και προσωπικό φυσικά. Να είναι ασφαλής, να μην υπάρχει κίνδυνος από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα. Άρα να είναι ασφαλής το ξαναλέω για όλους και για τους κατοίκους φυσικά. Βέβαια, αν θέλετε αυτό το εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι θα γίνουν στη Χαλκίδα οι οικονομικές φυλακές της Χώρας. Δηλαδή, θα φιλοξενούνται μόνο οικονομικοί «εγκληματίες», ελαφροποινίτες κυρίως θα έλεγα, και για αυτό θα γίνουν εκεί. Αφού στατιστικά ξέρουμε πόσοι είναι σε όλη την Ελλάδα.

Πόσοι κρατούμενοι είναι τώρα στις Φυλακές της Χαλκίδας; Έχουμε εικόνα;

Πως δεν έχουμε! Καθημερινή εικόνα! Έχει έναν διευθυντή που δεν σε αφήνει σε ησυχία. Η Χαλκίδα, ευτυχώς . Έχει περίπου 200 κρατούμενους. Κανονικά είναι περισσότεροι βέβαια από τις θέσεις που προβλέπονται. Εδώ και καιρό έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια με μεταγωγές. Σκεφτείτε ότι έχω υπογράψει περίπου 7.000 μεταγωγές για να διαχωρίσω τους κρατούμενους στις φυλακές. Κατά κύριο λόγο λοιπόν στην Χαλκίδα είναι οικονομικοί κρατούμενοι ακριβώς γιατί θα κρατούνται τέτοιου τύπου κρατούμενοι στις φυλακές της Χαλκίδας. Δεν έχει τώρα η Χαλκίδα φυλακή για να κρατάει πολύ σκληρούς ποινικούς.

Να ρωτήσω κάτι πριν συνεχίσετε κάποια στιγμή είχε γίνει λόγος για έναν χορό στη Ριτσώνα. Αυτός ο χώρος απορρίφθηκε ή δεν έπεσε καν στο τραπέζι η πρόταση για να γίνουν οι νέες φυλακές σε εκείνο το χώρο;

 

Πότε! Σε κάθε περίπτωση όμως σας λέω ότι ο νέος χώρος στο Πεδίο βολής είναι ο πλέον κατάλληλος και είναι και εύκολο πλέον να έρθει και στην ιδιοκτησία μας, ακριβώς επειδή είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο στρατό να ξέρετε είναι γρήγορες όλες οι διαδικασίες.

Αυτό ήταν δική σας απόφαση κυρία Νικολάου ή αποφασίσθηκε αφου ήρθατε σε επαφές με το δήμο και την περιφέρεια. Το αποφασίσατε από κοινού;

Προέκυψε ο χώρος. Διότι η μονάδα μελετών του στρατού, η οποία είχε αναλάβει να αξιολογήσει και τον χώρο στον Δοκό, ιδιοκτησίας της εκκλησίας, κάτι που το γνωρίζει και ο δήμος και η περιφέρεια, τον έκρινε ακατάλληλο μαζί με κάποιους άλλους αρμόδιους. Με την κουβέντα προέκυψε ότι ξέρετε υπάρχει εκεί και μία δική μας ιδιοκτησία στο Παλαιό Πεδίο Βολής, όπου θα μπορούσαν να γίνουν οι φυλακές. Έτσι προέκυψε, δηλαδή.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες;

Τα έχουμε ετοιμάσει όλα! Έχουμε ετοιμάσει και προσχέδια για το πώς θα είναι, θα γίνουν και πολλά συνοδά έργα. Οπότε δεν νομίζω ότι θα προκύψει εμπόδιο στο συγκεκριμένο οικόπεδο για αυτό και προχωράμε με ταχείς ρυθμούς.

Τι προϋπολογισμό θα έχει το έργο;

Υπολογίζουμε 70.000.000€ με90.000.000€.

Σε τι χρονικό διάστημα θα είναι παραδοτέο, με βάση τα στοιχεία που έχετε μέχρι τώρα;

Να επικαλεστώ την εμπειρία μου με βάση τη μετεγκατάσταση και του Κορυδαλλού και άλλες φυλακές, γιατί τελειώσαμε την Δράμα τελειώνουμε και την Κρήτη 2. Θα έλεγα ότι μέσα στην πενταετία θα είναι έτοιμες οι φυλακές.

Να πάμε λίγο επειδή ανοίξατε το θέμα και στις μεταγωγές ;

Θα πω δύο άλλα σημεία αν μου επιτρέπεται τα οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά για τους δημότες της Χαλκίδας. Μιλήσαμε με τη δήμαρχο για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ακριβώς πάνω από το νοσοκομείο και η Αστυνομική Διεύθυνση. Το θέμα είναι υπό εξέταση γιατί γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον χώρο της αστυνομίας. Τα 9 στρέμματα τα οποία είναι ιδιοκτησίας μας και είναι χτισμένες οι παλαιές πλέον φυλακές, έτσι θα τις λέμε, θα διατεθούν στο δήμο για να γίνει η ανάπλαση του χώρου.

Νομίζω ότι είναι σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τον Δήμο πολύ σωστά το επισημαίνετε αυτό…

Ανακεφαλαιώνουμε! Ογδόντα στρέμματα είναι αυτά που χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Ή αν χρειαστεί να είναι και στον χώρο αυτό η Αστυνομική Διεύθυνση φυσικά και χωράει. Είναι πολύ μεγάλη η έκταση.

Να πάμε λίγο στις μεταγωγές γιατί δράττομαι της ευκαιρίας πέρα από την επισήμανση που κάνατε λίγο πριν, έχετε δώσει βάρος θα πει κανείς, στον διαχωρισμό των κρατουμένων στις φυλακές. Δηλαδή βαρυποινίτες να είναι σε άλλα Κέντρα. Με ποια κριτήρια έχετε προχωρήσει όλο αυτό τον σχεδιασμό; Γιατί φαντάζομαι για σχεδιασμό θα πρόκειται όταν μου λέτε ότι έχετε υπογράψει πάνω από 7.000 μεταγωγές.

Προέκυψε από την ανάγκη του Σωφρονιστικού Συστήματος, να διαχωρίσει το ίδιο τους κρατούμενους. Όταν ανέλαβα, η κατάσταση ήταν μπάχαλο. Ξέφραγο αμπέλι. Οι κρατούμενοι ισοβίτες με ειδεχθείς εγκλήματα είναι μαζί με οικονομικούς εγκληματίες, για φορολογικά. Αντιλαμβάνεστε, τι γινόταν μέσα στις φυλακές και τι μπούλινγκ δέχονταν τέτοιοι κρατούμενοι από τους εγκληματίες τους σκληρούς. Στο ψυχιατρείο ήταν «παρκαρισμένοι» χωρίς να έχουν ψυχολογικά θέματα γνωστοί -άγνωστοι που δημιουργούσαν προβλήματα. Αν θυμάστε τη σφαγή στο ψυχιατρείο, κάποια στιγμή στις αρχές του 19.

Δηλαδή, είδα την ανάγκη του να αρχίσει ο διαχωρισμός. Βεβαίως, προβλέπεται και από τον παλαιό Σωφρονιστικό Κώδικα Καταστήματα A τύπου Και β τύπου. Που δεν τηρείται σε καμία περίπτωση.

Άρα, για να επέλθει ηρεμία στις φυλακές, να πάψουν οι πολλές εμπλοκές που οδηγούσαν σε θάνατο, να ηρεμήσουν και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να ανακτήσουν τον έλεγχο των φυλακών, γιατί πολλές φυλακές είχανε και αυτό το πρόβλημα, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Δηλαδή, ο Κορυδαλλός ήταν στα χέρια των κρατουμένων. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Δεν ήταν τυχαία η «πρόποση» που έκανα για σας κατά πόσο είναι εύκολο μία γυναίκα να μπορεί να μπει μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο.Γιατί όταν έχουμε τον νόμο της φυλακής να τον ορίζουν οι κρατούμενοι, πόσο εύκολο ήταν για σας να μπορέσετε να γυρίσετε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, όλο αυτό το παιχνίδι εκεί;

Τώρα κάνεις το δίκαιο και το σωστό. Νομίζω ότι είναι το πιο ισχυρό από οτιδήποτε άλλο Βρίσκεις τη δύναμη και κάνεις τη δουλειά σου.

Βρήκατε εμπόδια κυρία Νικολάου;

Καθημερινά είναι τα εμπόδια και δεν θα σταθώ μόνο στον πόλεμο που έχω δεχθεί από την αντιπολίτευση. Έναν ανελέητο και βρώμικο πόλεμο από κάποιους. Οι απειλές και κατά της ζωής μου, έχουν υπάρξει.

Είναι πολύ δύσκολο αυτό το κομμάτι που διαχειρίζεστε δηλαδή πραγματικά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το βάρος που φέρεται στις πλάτες σας όλο αυτό το διάστημα και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι δεν σας έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Υπήρξαν αλλαγές διαφορές αλλά εσείς παραμείνατε στο πόστο σας. Και αυτό δείχνει ότι γίνεται δουλειά. Αυτά πρέπει να τα λέμε το περνάτε και θα πρέπει να τα λέμε πού και πού να τα ακούνε και κάποιοι που λένε διάφορα. Θέλω λίγο να σταθώ στους τοξικόεξαρτημένους. Υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους; Είναι άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άρρωστοί. Καμιά φορά με τον σωφρονισμό και την φυλακή ή κάποιοι θα βγουν καλύτεροι ή κάποιοι θα βγουν χειρότεροι. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχετε για αυτήν την μερίδα ανθρώπων γιατί υπάρχουν και νέα παιδιά βασικά που είναι σε αυτήν την κατηγορία των κρατουμένων;

Καταρχάς έχουμε εκτείνει όλες τις δράσεις σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα πλέον, γιατί ήταν σε λίγα καταστήματα. Να ξεκινήσω όμως, γιατί εμένα μου αρέσουν πολύ τα νούμερα και οι στατιστικές. Οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας για ναρκωτικά είναι περίπου 5.000. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και αρκετοί από αυτούς είναι ή χρήστες ή τοξικό εξαρτημένοι. Αλλά σίγουρα με προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες.

Άρα, είναι πάρα πολλοί αυτοί που χρειάζονται βοήθεια και και δεν πρέπει πολιτεία να περιμένει να απευθυνθούν σε όποιους κοινωνικούς λειτουργούς έχουμε μέσα στις φυλακές. Πρέπει οι ίδιοι να βρούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν προβλήματα. Για αυτό και προχωρήσαμε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, ώστε σε όλα τα καταστήματα κράτησης να εκπαιδεύσουμε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Στο πώς θα ανακαλύπτουν αυτούς τους τοξικοεξαρτημένους, τους οποίους έχουν προβλήματα με τα ναρκωτικά και φυσικά από κει και πέρα να αρχίσει μετά από αυτό η θεραπεία τους. Και αυτό δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε δηλαδή σε όλα τα καταστήματα κράτησης, γιατί το ΚΕΘΕΑ έχει και πρόγραμμα συμβουλευτικής αλλά και πρόγραμμα στην θεραπευτική κοινότητα.

Έχει απόδοση σε αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο το εφαρμόζετε όλο αυτό;

Έχει αποδώσει αισθητά και για πρώτη φορά, επειδή γενικά το λέω, η εμπειρία δείχνει τι πρέπει να κάνεις όσο θέλεις και να ασχοληθείς και την προσπάθειά σου να φτιάξεις ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα. Για αυτό, προχωρήσαμε και φτιάξαμε πάλι για πρώτη φορά ξενώνα φιλοξενίας Κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ στον Κορυδαλλό. Να έχουν το δικό τους χώρο, γιατί τι γινόταν; Όσοι πήγαιναν στην θεραπευτική κοινότητα, επέστρεφαν στα κελιά τους. Οπότε έρχονται πάλι σε επαφή με άλλους κρατούμενους και πολλές φορές υπήρχε η δυνατότητα να λυγίσει. Για αυτό, φτιάξαμε αυτόν τον ξενώνα φιλοξενίας και θέλουμε να το κάνουμε και σε άλλα καταστήματα, όπου, αφού τελειώνουν τη θεραπεία τους πηγαίνουν στο σπίτι τους, γιατί για ένα διάστημα οι φυλακές, σπίτι λογίζονται. Πηγαίνουν στο χώρο τους, χωρίς να συγχρωτίζονται με άλλους κρατούμενους. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές άλλες δράσεις. Έχουμε την 18 άνω, τη Μονάδα απεξάρτησης διάπλους, ΟΚΑΝΑ, βέβαια. Πολλές δράσεις ακριβώς, επειδή έχουμε και πολλούς με προβλήματα με ναρκωτικά.

Το ευχάριστο στην όλη η κουβέντα μας και το οποίο κρατάω είναι ότι έχει αποδώσει το πρόγραμμα. Ξέρω ότι εγκαινιάσατε πριν από περίπου ένα χρόνο, τη σωφρονιστική ακαδημία στις γυναικείες φυλακές Θήβας. Θέλω να μιλήσουμε γενικότερα για τις γυναικείες φυλακές, επειδή γνωρίζω ότι είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Γιατί υπάρχουν και γυναίκες μητέρες μέσα στις φυλακές. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως έχετε δείξει την ευαισθησία σας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες και μετά να πούμε δυο λόγια για τις γυναικείες φυλακές της Θήβας και για τη σωφρονιστική ακαδημία, γιατί πιστεύω ότι είναι άξια λόγου.

Να ξεκινήσουμε από την σωφρονιστική Ακαδημία. Να πω ότι και η ανάγκη αυτή προέκυψε διότι το προσωπικό πρέπει συνεχώς να μετεκπαιδεύεται, στις νέες πρακτικές. Όπως εξελίσσεται το σωφρονιστικό σύστημα, το έγκλημα αν θέλετε, αλλάζει. Όπως βλέπετε, υπάρχουν περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα και το προσωπικό πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, ώστε να αντιμετωπίζει κάθε είδους κρατούμενο και φυσικά να επιτελεί και τον σκοπό του, ο οποίος είναι ο σωφρονισμός του.

Και να βγουν εκτός φυλακής πλέον και να είναι κανονικοί άνθρωποι. Άρα, δημιουργήσαμε τη σωφρονιστική Ακαδημία, πρώτον αυτή τη στιγμή προβαίνουμε σε προσλήψεις προσωπικού. Ήδη τρέχουν δύο προκηρύξεις θα έχουμε και άλλη μέσα στο ΄22 που αυτοί όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε φυλακές ανάλογα με τον τύπο της φυλακής. Για αυτό μιλήσαμε και νωρίτερα για διαχωρισμό. Γιατί άλλος ο σωφρονιστικός υπάλληλος που θα είναι στη σκληρή σωφρονιστική φυλακή του Δομοκού, άλλος ο σωφρονιστικός υπάλληλος με άλλα προσόντα, πρέπει να είναι στην οικονομική.

Πρέπει να έχει δηλαδή περισσότερη , στα θέματα ασφάλειας ένας σωφρονιστικός σε φυλακές σκληρές. Οπότε, θα πρέπει όλοι αυτοί οι υπάλληλοι να είναι εκπαιδευμένοι και επίσης να μετεκπαιδευτούν και οι 5.500, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις ελληνικές φυλακές. Άρα, βρήκαμε τον χώρο αυτό στον ελαιώνα Θηβών, τον διαμορφώσαμε κατάλληλα, ολοκληρώσαμε τώρα το πρόγραμμα και είναι έτοιμο. Προχωράμε τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία, επειδή η Πανδημία είναι λίγο στα κάτω της, να προχωρήσουμε πλέον και στα μαθήματα. Όπου να ναι δηλαδή, ανοίγει η Σωφρονιστική Ακαδημία.

Τέθηκε ακόμα ένα θέμα πριν από περίπου ένα χρόνο, με τις κρατούμενες των φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών, να ζητούν αποσυμφόρηση των φυλακών. Υπάρχει όντως το πρόβλημα αυτό; Είναι τόσες πολλές οι κρατούμενες και δεν μπορούν να συνυπάρξουν;

Όχι! Ο Ελαιώνας Θηβών αυτή τη στιγμή χωράει και τις γυναίκες του Κορυδαλλού. Είναι περίπου 150-200 σε θέσεις κενές στον Ελαιώνα Θηβών και στόχος είναι κάποια στιγμή να φιλοξενήσει όλες τις γυναίκες. Δηλαδή, ο Ελαιώνας Θηβών θα έχει πτέρυγες υπόδικων γυναικών, θα έχει πτέρυγες κατάδικων γυναικών, θα έχει ψυχιατρείο για πρώτη φορά και νοσοκομείο γυναικών, γιατί δεν υπάρχει και είναι τεράστιο ζήτημα αυτό.

Όταν μία γυναίκα αντιμετωπίζει ψυχιατρικά ή άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός. Το ψυχιατρείο που ξέρετε τώρα, είναι μόνο για άντρες του Κορυδαλλού και φυσικά επειδή έχουμε και την ιδιαίτερη ευαισθησία όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την εγκληματική και για τις γυναίκες αλλά και για τις μωρομάνες.

Θα φτιάξουμε βρεφονηπιακό σταθμό, και δεν ήταν ανακοινώσιμο τώρα. Αυτή την εποχή ετοιμάζουμε τον σωφρονιστικό κώδικα. Το νέο σωφρονιστικό κώδικα, τροποποιημένο και αναθεωρημένο στις νέες συνθήκες. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στους νεαρούς εγκληματίες, αλλά κυρίως τις γυναίκες. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε και θα νομοθετήσουμε Φυλακές τέτοιου τύπου για τις γυναίκες όπως σας είπα, με ιδιαίτερη μέριμνα για αυτές και ενισχυμένες αγροτικές και για τις μωρομάνες ξεχωριστός χώρος, έτσι ώστε να μην αποχωρίζονται τα παιδιά τους και τα παιδιά τους να μην μεγαλώνουν πίσω από τα σίδερα. Θα μεγαλώνουν πίσω από τα σίδερα μεν, αλλά χωρίς να έχουν την αίσθηση αυτή. Γιατί αντιλαμβάνεστε τι σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό.

Αυτό θα έχει όριο ηλικίας; Δηλαδή θα είναι μέχρι πρέπει μέχρι το νήπιο; Θα μπορούν να τα κρατάνε εκεί μετά ή θα πρέπει να φεύγουν;

Αυτή τη στιγμή είναι μέχρι 3 ετών τα παιδιά που είναι με τις μητέρες τους. Όμως, αυτό το επιμηκύνουμε λίγο ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση, είτε σε ένα συγγενικό περιβάλλον, είτε σε άλλες μονάδες φροντίδας τους, ώστε να είναι ομαλός ο αποχωρισμός από τη μητέρα. Αλλά ξέρετε, είναι πάρα πολύ λεπτές ισορροπίες.

Εκεί φαντάζομαι θα χρειαστούν και παιδοψυχολόγοι από την αρχή να παρακολουθούν την όλη κατάσταση να ετοιμάζουν το κλίμα ώστε να μπορέσει να εγκλιματιστεί το παιδί στη συνέχεια στην ευρύτερη κοινωνία. Σωστά;

Αυτή τη στιγμή, λες και σας το είχα πει, αλλά δεν σας το είχα πει όμως, συνεδριάζουμε στην επιτροπή και εξετάζουμε ακριβώς το ζήτημα. Έχουμε ξεκινήσει κουβέντες με τους παιδοψυχολόγους για να δούμε μέχρι ποια ηλικία μπορούν να είναι τα παιδιά. Υπάρχει ο κανόνας για τα βρέφη μέχρι 3 ετών. Γιατί μετά έχουν πιο έντονη μνήμη. Οπότε, τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να θυμούνται τα κάγκελα και την μητέρα τους με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα όμως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα έχουμε ξεχωριστό χώρο για τις μωρομάνες, που δεν θα είναι μέσα στη φυλακή και δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλες κρατούμενες.

Και προφανώς θα δείτε και μέσα από τον κώδικα πώς θα επικοινωνεί η μητέρα μετά τα τρία έτη με το παιδί για να μην χάνει την επαφή;

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, επειδή ακριβώς θα αλλάξει και το καθεστώς της επικοινωνίας και αδειών. Δηλαδή, δεν θα είναι οι άδειες, ίδιες για όλους. Θα αξιολογηθούν οι κρατούμενοι οι οποίοι πρέπει να παίρνουν περισσότερες άδειες ή οι κρατούμενες γυναίκες που έχουν άλλες συνθήκες. Άρα, θα δώσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στην μωρόμάνα με το παιδί της. Ακριβώς, γιατί αυτή η επαφή με το παιδί βοηθάει και στον σωφρονισμό της ίδιας. Βοηθάει και το παιδί.

Να περάσουμε και να κλείσουμε με ένα επίσης σε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση κρατουμένων. Εκείνοι που θέλουν να σπουδάσουν δηλαδή, που βρίσκονται μέσα στις φυλακές και αποφάσισαν να γίνουν φοιτητές Ανωτέρων και Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εκεί τι γίνεται;

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυξήσαμε τις δομές. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν 13 οι εκπαιδευτικές δομές. Το ‘19 λειτουργούν 20 δομές στα 34 καταστήματα κράτησης και μία δομή στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου. Ανοίξαμε και το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού. Για πρώτη φορά δηλαδή, η Πανδημία δεν μας βοήθησε, αλλά δεν σταματήσαμε παρόλα αυτά. Κάναμε και μαθήματα ηλεκτρονικά, όποτε μας επέτρεπαν οι συνθήκες και δια ζώσης. Οι Πανελλαδικές και άλλες εξετάσεις γίνονται κανονικά. Δώσανε πολλοί κρατούμενοι και είχαμε και επιτυχίες στα πανεπιστήμια και συνεχίζουμε τώρα αυτή τη στιγμή λειτουργούν κανονικά τα μάθει στα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης.

Έχει μπει στο πρόγραμμα και η δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων. Αλλάζει κάτι σε αυτό το κομμάτι;

Θα δώσουμε έμφαση σε όλα τα προγράμματα που χρειάζονται οι κρατούμενοι, Ακριβώς γιατί αυτά τα προγράμματα είναι που τους βοηθούν στην επανένταξή τους στην κοινωνία αλλά και αυτό τώρα είναι αντικείμενο της επιτροπής για τις αλλαγές του σωφρονιστικού. Είναι ωραίες οι εθελοντικές δράσεις αλλά είναι κατά πρώτον η υποχρέωση της πολιτείας, οπότε θα είναι λίγα τα πράγματα που δεν κάνει η κοινωνία για να στηρίζεται το σωφρονιστικό σύστημα στις εθελοντικές δράσεις. Θα τις αυξήσουμε και θα της θεσμοθετήσουμε. Θα είναι υποχρεωτικές σε κάθε κατάστημα. Κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Νομίζω ότι θα βοηθάει και γενικότερα στην εξέλιξη του κρατουμένου να «ακονίζει» το μυαλό του. Να μάθει να σκέφτεται διαφορετικά, κάνοντας ουσιαστικά πράγματα μέσα από ένα σωφρονιστικό σύστημα, χωρίς να σπαταλά το χρόνο του με άλλα πράγματα που δεν του προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, σωστά;

Σωστά! Οι περισσότεροι κρατούμενοι θέλουν να βγάλουν τη φυλακή τους εποικοδομητικά όπως λέτε και να γυρίσουν στο σπίτι τους και στην οικογένειά τους. Δεν είναι κακοί όλοι οι κρατούμενοι. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, οι οποίοι είναι λίγοι και δεν σώζονται. Η πολιτεία οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ακόμα και αυτούς να τους σωφρονίσει. Πρέπει να σταθούμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ακριβώς, για να επανεξετάσουμε τους κρατούμενους στην κοινωνία και να μην επαναλαμβάνουν τα εγκλήματά τους, λόγω της αποτυχίας της κοινωνίας να τους σωφρονίσει.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα εκπαιδευτικά σε όλους τους τομείς. Κάθε κρατούμενος θα έχει το πρόγραμμα του ανάλογα με την προσωπικότητα του, το αδίκημα που έχει τελέσει, τη συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή. Θα αξιολογείται για όλο αυτό και ξέρετε τα προγράμματα και η παρακολούθηση τους επειδή θα εφαρμόσουμε ένα point system. Ένα σύστημα αξιολόγησης των κρατουμένων. Όσοι παρακολουθούν προγράμματα, είτε απεξάρτησης, είτε εκπαιδευτικά ή άλλα, θα μπορούν να παίρνουν πόντους για αποφυλάκιση νωρίτερα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζει αυτή τη στιγμή η επιτροπή για το σωφρονιστικό κώδικα. Άρα, θα επιβραβεύονται όλοι αυτοί.

Θα έχουμε την ευκαιρία πολύ σύντομα να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα. Νομίζω ότι μία γεύση μας δώσατε σήμερα, για το δικό σας έργο, το οποίο είναι πάρα πολύ ουσιαστικό πάρα πολύ δύσκολο, θα το επισημάνω για ακόμα μία φορά. Μία γυναίκα, μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο «καθεστώς», που ελλοχεύει κινδύνους, γιατί το κομμάτι των φυλακών κρύβει πάρα πολλές παγίδες. Πρέπει και εσείς να είστε ιδιαίτερα προσεκτική. Άλλωστε, τα είπατε όλα λίγο πριν για το τι αντιμετωπίζετε μπροστά σε όλα αυτά βέβαια που αντιμετωπίζεται φαντάζομαι ότι η αντιπολιτευτική διάθεση περνάει απαρατήρητη νομίζω, μπροστά στα άλλα…

Πλέον, Ναι! ξέρετε για όλα υπάρχει η δύσκολη πρώτη φορά, αλλά τώρα, ΟΧΙ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Γ.Γ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ EVRIPOS 90FM

 

Οι άνεμοι που έπνεαν από την Παρασκευή το μεσημέρι στην περιοχή δεν επέτρεψαν το στήσιμο των περιπτέρων των επιχειρηματιών που θα συμμετείχαν στην έκθεση τοπικών και αγροτικών προϊόντων που διοργάνωνε η Ένωση Επαγγελματιών Αυλωναρίου και Περιχώρων το τριήμερο από 1η έως 3 Οκτωβρίου, στα Χάνια Αυλωναρίου με τη στήριξη του Επιμελητηρίου της Εύβοιας, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών –Εμπόρων Εύβοιας και του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και με δεδομένο ότι δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν , αποφάσισε να αναβάλει την έκθεση γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι εκθέτες αντιλαμβανόμενοι και έχοντας ιδίαν αντίληψη των πραγμάτων αφού κι εκείνοι είχαν επισκεφθεί από την Παρασκευή το χώρο προκειμένου να στήσουν τα περίπτερα, συντάχθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου, αναμένοντας τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της έκθεσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, ζητά συγνώμη, από τον κόσμο και τους συμμετέχοντες για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το βράδυ που επρόκειτο να γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκαν στο Αυλωνάρι στηρίζοντας τη διοργάνωση της Ένωσης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης με τους επιμελητηριακούς συμβούλους Γιάννη Μαραγκό, Βασίλη Βαρελά, Χρήστο Παύλου και Βιβή Μπουραντά, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας Τάσος Βελισσαρίου, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Βαγγέλης Κούκουζας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών –Εμπόρων Εύβοιας Ηλίας Θαλάσσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Γιώργος Ζέρβας, ο Αντιδήμαρχος Αυλωνος Γιώργος Κότσαρης, ο Αντιδήμαρχος Κύμης Αλέξανδρος Θεοδώρου με τις δύο συμβούλους του Τοπικού Συμβουλίου Κύμης Νίνα Γαλάνη και Κατερίνα Κουτέλου, ο Αντιδήμαρχος Δυστίων Χρήστος Σαμαράς κ.α

enper3enper5

enper18

enper6

enper7

enper10enper1

enper2

enper12

enper14

enper15

 

 

 

 

 

Εμπράκτως στέκεται δίπλα και στηρίζει τους επιχειρηματίες της Εύβοιας που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, το Επιμελητήριο της Εύβοιας, κάτι που αναγνωρίστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου από όλους. Από τους επιμελητηριακούς συμβούλους που βρέθηκαν στην περιοχή και περιόδευσαν μετά την καταστροφή μιλώντας με τους επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου, είναι και ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαραγκός.

Ο κ. Μαραγκός βρέθηκε και πάλι στην Β. Εύβοια, όχι μόνο για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Επιμελητηρίου, αλλά μία μέρα πριν, στην παρουσίαση από τον κ. Σταύρο Μπένο του έργου αποκατάστασης της Β. Εύβοιας, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, φορέων, μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων της περιοχής κ.α

Ο φωτογραφικός φακός του eviakosmos.gr τον «συνέλαβε» σε μία εποικοδομητική κουβέντα όπως μας είπαν με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη Δημήτρη Στολίδη και τον Αντιπρόεδρο Νίκο Κορομπίλης, στη Λίμνη. Μεταξύ άλλων συζήτησαν με τον κ. Μαραγκό τη στήριξη από πλευράς Επιμελητηρίου στο εγχείρημα του Συνεταιρισμού να αυξήσει την εξαγωγική του δράση και σε άλλες Χώρες του εξωτερικού. Αναμενόμενη η απάντηση από τον κ. Μαραγκό για την στήριξη τους προς αυτή την κατεύθυνση και όπως μάθαμε ανανέωσαν το ραντεβού τους πολύ σύντομα στους Ταξιάρχες… για τις λεπτομέρειες!

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μαραγκός θα επισκεφθεί και πάλι τη Β. Εύβοια συνεχίζοντας τις συναντήσεις με επιχειρηματίες της περιοχής. Ενώ παράλληλα μέσω του Επιμελητηρίου της Εύβοιας έφτασαν νταλίκες με πράγματα στη Β. Εύβοια, που συγκεντρώθηκαν και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιμελητήρια της Ελλάδας. Στην παράδοση αυτών συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου. Και συνεχίζει την αρωγή στους πυρόπληκτους, με το Επιμελητήριο να έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του για την στήριξη τους.

Το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Εύβοιας με Πρόεδρο τον κ. Γεωργατζή εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ακόμα δεν ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά και δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα που είχε δηλώσει ο υπουργός κ. Σκρέκας στην συνάντηση μας στην Αθήνα. Αν δεν τηρούν και αυτά σκεφτείτε τι μας περιμένει το χειμώνα!

Συγκεκριμένα στη χτεσινή συνάντηση των συνεταιρισμών με το δασαρχείο, μας ανακοίνωσαν με ποιους όρους θα δουλέψουμε στα αντιδιαβρωτικά, όταν θα τελειώνουν οι μελέτες. Εκεί αποκαλύφθηκαν 3 ψέματα της κυβέρνησης:

  1. Η πληρωμή μας, δε θα γίνει από το κράτος, αλλά από ανάδοχο.
  2. Η τιμή που θα μας δώσουνε για τα έργα (κορμοδέματα κλπ), θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που δεσμεύτηκε ο υπουργός.
  3. Σαν να μη φτάνανε αυτά, τώρα που τελειώνουμε τους καθαρισμούς των κεντρικών δρόμων, αντί να μας πληρώσει το υπουργείο αυτά που μας χρωστάει, μας βάζει με το στανιό μεσάζοντα την ΤΕΡΝΑ.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προχωράει κανονικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κι εμάς μας πουλάει φούμαρα. Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι και το «καινούριο φρούτο» του Μπένου μας λένε ότι δεσμεύονται, ότι τα αιτήματα μας τα έχουν για ευαγγέλιο κι ενώ μας δίνουν το ένα χέρι, με το άλλο υπογράφουν τις συμφωνίες, που μας ξεριζώνουν από τον τόπο μας. Νομίζουν πως θα την βγάλουν καθαρή αν μας χορταίνουν με λόγια, παινέματα, φιέστες, υποσχέσεις και πάνω στις πλάτες μας θα στήνουν χορό για τους ομίλους χωρίς αντιδράσεις. Δεν έχουν μπέσα! Είναι τόσο αδίστακτοι, όσο και τα μεγάλα συμφέροντα που τακιμιάζουν.

Οι «ανάδοχοι» και οι «χορηγοί» έρχονται σαν ευεργέτες να μοιράσουν «δωρεές». Ποιον πείθουν; Κοράκια που πέφτουν πάνω στα καμένα να χορτάσουν κέρδη είναι.

Και τώρα μας εκβιάζουν να αποφασίσουν οι συνεταιρισμοί αν θα πάρουν το ξεροκόμματο των χορηγών ή αν θα μείνουν άνεργοι! Μας λένε να αποφασίσουν οι συνεταιρισμοί αν θα αναλάβουν το κάθε έργο με την χορηγία του ανάδοχου ή διαφορετικά να το παραδώσουν σε εργολάβο.

Τους απαντάμε: Οι εκβιασμοί σας δεν περνάνε εδώ! Εμείς μαζί με το λαό της περιοχής, δε ζητάμε τίποτα παραπάνω, από το να μπορούμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας και θα τα καταφέρουμε!

Συγκεκριμένα για τα αντιδιαβρωτικά:

  • Άμεσα να προχωρήσει η σύνταξη όλων των μελετών των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την περιοχή που κάηκε και όχι σε τμήματα της. Την ευθύνη και επίβλεψη να την έχει το κράτος. Έχει περάσει ένας μήνας. Μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και η εκπόνηση των έργων εξαρτάται από αν θα βρεθεί ανάδοχος! Σταματήστε να παίζετε τις ζωές μας κορώνα γράμματα.
  • Σύντομα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων.
  • Καμία εμπλοκή χορηγών και εργολάβων στην χρηματοδότηση και εκτέλεση των έργων.
  • Να εξασφαλιστεί απασχόληση συνολικά για όλους τους ρετσινάδες-δασεργάτες-ανέργους της περιοχής, στην εκπόνηση των έργων με αξιοπρεπείς αποδοχές.

Τους ξεμπροστιάζουμε κι ενημερώνουμε όλους τους ρετσινάδες και δασεργάτες για να οργανώσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά! Δε θα μας χορεύουν αυτοί! Εμείς θα τους χορέψουμε!

Όλοι στη συνέλευση του σωματείου

την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη στις 19:00 στην Αγία Άννα

Έξι σύλλογοι του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας αντιστέκονται στην κατασκευή αιολικών πάρκων στο δήμο. Με επιχειρήματα, ζητούν να χαρακτηριστεί ως ενδικοφανής ένσταση το έγγραφο τους προς το αρμόδιο υπουργείο, που αφορά την έγκριση από τη ΡΑΕ αίτησης αδειοδότησης αιολικών πάρκων σε 3 περιοχές στο δήμο.

Αναλυτικά το έγγραφο:

   

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε εντελώς ξαφνικά αιτήσεις αδειοδότησης αιολικών πάρκων σε τρεις (3) περιοχές μέσα στα όρια του Δήμου μας. Με τις υπ΄αριθ. 504/2021, 506/2021 και 507/2021 αριθμούς έγκρισης.

             Οι παρακάτω σύλλογοι σε κοινή μας σύσκεψη, αποφασίσαμε τα ακόλουθα:

             Πρώτον, είμαστε αντίθετοι με τις τρεις (3) αυτές αδειοδοτήσεις από τη ΡΑΕ για τους σοβαρούς και αντικειμενικούς λόγους που σας παραθέτουμε:

  1. Η Βόρεια Εύβοια δεν ήταν ποτέ στους σχεδιασμούς για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, λόγω του ανάγλυφου και της δασοκάλυψης όλης της περιοχής.

2. Η περιοχή της Βορειο-Κεντρικής Εύβοιας είναι από τις λίγες περιοχές που ασχολούνται ακόμη οι κάτοικοι με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, καθώς επίσης και με τον αναπτυσσόμενο τουρισμό. Επίσης, θα πρέπει να παραμείνει η βασική περιοχή παραγωγής ρητίνης, γιατί μέχρι σήμερα κάλυπτε περίπου το 80% της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας.

3. Καμία επιστημονική επιτροπή και αρμόδιος φορέας δεν έχει ορισθεί ούτε έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, ώστε να ξέρουμε όλα τα θετικά και αρνητικά για τα αιολικά πάρκα και τις νέες αυτές αδειοδοτήσεις στη περιοχή μας.

   4.   Οι ΑΠΕ (εναλλακτικές μορφές ενέργειας) απ΄ ότι γνωρίζουμε δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες. Είναι ακόμη ο ήλιος, το νερό, η γη, η θάλασσα και άλλες μορφές οι οποίες στη χώρα μας μπορούν να δώσουν ενέργεια αλλά και θέσεις εργασίας.

            5.   Δεν υπάρχει η αναλογικότητα στις μορφές ενέργειας, ώστε να έχουν το αντίστοιχο ποσοστό παραγωγής που τους αναλογεί στη χώρα και στην περιοχή μας.

   6.   Για τα αιολικά πάρκα δεν προβλέπεται η ανακύκλωση και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος από κανένα αρμόδιο φορέα. Αυτό είναι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα.

              7. Η Στερεά Ελλάδα που ανήκουμε διοικητικά απ΄ ότι πληροφορούμαστε φιλοξενεί περίπου το 41% των αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Γιατί φορτώνεται συνεχώς η περιοχή μας; Δεν υπάρχει καμία νόμιμη αναλογικότητα ή μήπως παραβιάζεται;

             8. Τέλος, θέλουμε να ξέρουμε η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας μας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (ΡΑΕ και άλλες) πέραν του ότι μας έχουν τελείως ανημέρωτους και ξεχασμένους, τελικά είναι με το μέρος μας ή με τις εύκολες ευκαιριακές επιχειρηματικές δράσεις;

                           ---------------------------------------------

   Σας αναφέραμε παραπάνω τους πλέον σοβαρούς λόγους της αντίθεσής μας για τις τρεις (3) αδειοδοτήσεις και γενικά για τα αιολικά πάρκα στη χώρα μας και στην περιοχή μας.

   Περιμένουμε από εσάς να ακυρώσετε τις εν λόγω άδειες αδειοδότησης και να μας ενημερώσετε το συντομότερο για όσα σας αναφέραμε με την επιστολή μας αυτή.

                           ------------------------------------------------

             Επίσης, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό και τη ΡΑΕ να θεωρήσουν την επιστολή μας αυτή ως ενδικοφανή για τις διαδικασίες ένστασης κατά των τριών (3) αδειοδοτήσεων, 504/2021, 506/2021 και 507/2021.

                                                                               

                                                                                  Με τιμή

Σύλλογος Περιβάλλον-Πολιτισμός «Μάκιστος»             Ψαρρός Ιωάννης

Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης                                           Ανυφιώτη Γιάννα

Ένωση Ελυμνίων Ευβοίας                                           Αποστόλου Δημήτρης

Ένωση Δασεργατών Λίμνης                                           Ευγενικός Γιώργος

Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων                               Μπακαλάκης Ιωάννης

Κίνηση Πολιτών του Δήμου                                           Γαρυφάλλου Νίκος

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 2

Δεν άφησε περιθώρια για διαστρέβλωση των λεγομένων του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αιδηψό, που αφορούσε τη φωτιά και την αποκατάσταση της καμένης γης, τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής αλλά και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν από αύριο! Ο κ. Σπανός στην εισήγηση του, αρχικά, ανέφερε μεταξύ άλλων: ««Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά μέσα επίγεια, είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν…»

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Στερεά Υπεροχής» κ. Αναγνωστάκης ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης είπε ότι δόθηκε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Κάτι που χρησιμοποίησε ως φράση στην τοποθέτηση του και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξής «Ελεύθερη Στερεά» κ. Βούλγαρης, στη συνέχεια. Ωστόσο, χωρίς να χάσει χρόνο, ο Περιφερειάρχης πήρε το λόγο και διευκρίνισε ότι μετέφερε στο συμβούλιο συζητήσεις κατοίκων που έδιναν μάχη με τις φλόγες. Δεν ήταν άποψη του ιδίου αυτό που ειπώθηκε περί εντολής μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Θα ήθελα να εξηγήσω κάτι πολύ συγκεκριμένο, επειδή έχω μάθει να λέω την αλήθεια. Και επειδή το τελευταίο που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη όχι εγώ, αλλά ο τόπος είναι κομματικά ή αλλά παιχνίδια να στρεβλώνουν τη φράση μου, θέλω να το ξεκαθαρίσω: Σε σχέση με το ζήτημα που αναφέρθηκε νωρίτερα, σχετικά με την κατάσβεση, αναφέρθηκα με ειλικρίνεια σε συζητήσεις με κάποιους κάτοικους. Και αυτές οι συζητήσεις προφανώς συνδυάζονται με την κατάσβεση. Συνδέονται με κινδύνους για τους πυροσβέστες. Από ανθρώπους που όπως είπα και πριν με τον ένα ή άλλο τρόπο κατέβαλαν προσπάθειες με κίνδυνο της ζωής τους και το είδαμε όλοι. Εμείς οι ίδιοι επειδή ήμασταν εκεί, μιλήσαμε και για τα λάθη, για τις ολιγωρίες που έγιναν. Όμως για να κλείσω αυτό το θέμα και να έχουμε και ένα μέτρο λογικής, δεν περίμενα ποτέ να χρειαστεί να το πω αλλά, είναι απολύτως αυτονόητο, ότι καμία πυροσβεστική ή καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα, να έχει λόγο, επιθυμία ή έστω και βούληση να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά» είπε ο Περιφερειάρχης για να μην υπάρχει παρερμηνεία των λεγομένων του σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ τι είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός στην αρχική τοποθέτηση του στο θέμα

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ τι είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός για την παρερμηνεία των λεγομένων του

 

Της Έφης Ντίνη

Η Ρούλα Κεχρή είναι γνωστό από τη δράση και τα λεγόμενά της ότι αγαπά πολύ τον τόπο της, την Κύμη. Όποτε κλήθηκε να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της – πάντα από θέσεις τιμητικές και άμισθες-, το έπραξε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κεχρή ήταν εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος (2006-2010) όπως επίσης διορισμένη Πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο Κύμης (2004-2009) και εν συνεχεία Πρόεδρος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (2009-2012). Από τις θέσεις που πέρασε ανέπτυξε πλούσια δράση (τουριστική μαρίνα, ένταξη του Ρίχτη στα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, ψηφιοποίηση των σπάνιων αρχείων κ.ά), συνεργάστηκε πάντα αρμονικά με τα μέλη των Δ.Σ. και πρόσφατα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παρούσα θέση της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

            Όπως σημειώνει αρχικά η κ. Κεχρή, αυτός ο χρόνος φαινομενικής στασιμότητας του Ινστιτούτου λειτούργησε τελικά υπέρ της Οικίας Παπανικολάου. «Η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και o χρόνος που χρειάστηκε για να τακτοποιηθούν ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από ακατανόητες κινήσεις κάποιων μελών του Δ.Σ., μας επέτρεψαν να αποσαφηνίσουμε το ρόλο του καθενός, τις δυνατότητες και τα όρια δράσης μας, να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης και τελικά να διερευνήσουμε το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Παπανικολάου», μας δήλωσε.

            Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις και διαμορφώθηκε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Οικίας Παπανικολάου, που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, παράλληλα με την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Γ. Ν. Παπανικολάου, του ιατρού ευεργέτη των γυναικών που επινόησε το «Τεστ-Παπ».

Αποκορύφωμα αυτού του επιδιωκόμενου σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας αποτελεί η πρόταση που υπεγράφη στις 20/4/2021 από τον Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου κ. Θ. Μπουραντά προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάδειξη της προσωπικότητας Παπανικολάου στην Κύμη με τίτλο «Πολιτιστική Ψηφιακή Υποδομή Διαχείρισης Ιστορικού Περιεχομένου & Ανάδειξης του Γ. Παπανικολάου ως την πιο Λαμπρή Προσωπικότητα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου” στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού 217.248 ευρώ, στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός & Αθλητισμός», με τίτλο «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021» ενώ ήδη έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία μελέτη για τη διάθεση επιπλέον ποσού 50.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν συντήρηση και επισκευές στην Οικία Παπανικολάου.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η κ. Κεχρή, «στόχος της έκθεσης εντός της Οικίας θα πρέπει να είναι αφενός να διατηρηθεί η μνήμη ενός εξαίρετου ανθρώπου και επιστήμονα του τόπου μας και αφετέρου να προωθηθεί η σκέψη και το έργο του, ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, δηλαδή τη διατήρηση της μνήμης, εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός «προσωποκεντρικού» μουσείου (βλ. Μουσείο AnneFrank σε Άμστερνταμ & Βερολίνο, Μουσείο Martin Luther King στις ΗΠΑ), με αξιοποίηση των λίγων αυθεντικών προσωπικών αντικειμένων του Παπανικολάου που διασώζονται. Άλλωστε, «δεν είναι απαραίτητη ή επωφελής η δημιουργία αντιγράφου ενός ακόμη επιπλωμένου σπιτιού του 19 ου αι. καθώς η Κύμη διαθέτει ήδη ένα καταπληκτικό Λαογραφικό Μουσείο, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Οικία Παπανικολάου».

Αναφορικά με τον δεύτερο στόχο, δηλαδή να προωθήσει το Ινστιτούτο τη σκέψη και το έργο του μεγάλου επιστήμονα μέσω της λειτουργίας της Οικίας Παπανικολάου, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, η κ. Κεχρή θεωρεί απαραίτητη την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη λειτουργία «εκπαιδευτικής γωνιάς» δραστηριοτήτων-προγραμμάτων για εφήβους & νέους εντός της Οικίας Παπανικολάου, στα πρότυπα των σύγχρονων μουσείων της Ελλάδας & του εξωτερικού. «Με την κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό (π.χ. μικροσκόπια), οι μαθητές όλων των βαθμίδων αλλά και οι φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τη διάρκεια όλου του έτους θα επιδιώκουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κύμη, συνδυάζοντας τη γνώση με την περιήγηση στα φυσικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και -γιατί όχι-, ακόμη και με μια επίσκεψη στη γειτονική Σκύρο!»

Η κ. Κεχρή πρότεινε σε όλες τις μέχρι σήμερα συναντήσεις του Δ.Σ. -όπως αποδεικνύεται από τα Πρακτικά- την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής διάστασης της Οικίας Παπανικολάου καθώς έτσι εξασφαλίζεται για την Κύμη, η επίσκεψη μαθητών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα, για το διάστημα από το Σεπτέμβριο έως και το Μάιο, δηλαδή καθ’ όλο το σχολικό έτος. «Αυτό μεταφράζεται σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο θα υπάρχουν σχολεία που θα επισκέπτονται την Κύμη και τις γύρω περιοχές σε συνδυασμό με την Οικία Παπανικολάου, για μία ή και περισσότερες ημέρες, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, τονώνοντας την τοπική οικονομία κατά τους δύσκολους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες».

Σύμφωνα με την κ. Κεχρή, για να καταστούν η Οικία Παπανικολάου και η Κύμη ένας ελκυστικός εκπαιδευτικός προορισμός, προτείνεται η δημιουργία «εκπαιδευτικών πακέτων» προετοιμασίας των σχολείων που θα επιθυμούν να επισκεφτούν την Οικία. Αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η κ. Κεχρή, ως πρώην Σχολική Σύμβουλος Β/θμιας Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας, έχει ζητήσει και έχει εξασφαλίσει την πολύτιμη συνδρομή της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δρ. Ελένης Μπενιάτα όσον αφορά τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού της Οικίας Παπανικολάου.

Περαιτέρω, όπως σημειώνει «η Οικία Παπανικολάου μπορεί να αποτελέσει έναν μοναδικό εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές και σπουδαστές από όλο τον κόσμο, με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και κύκλων σεμιναρίων από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Παπανικολάου, τα μέλη του οποίου είναι εξέχοντες επιστήμονες και ήδη δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Εντός της Οικίας, έχει προταθεί από την κ. Κεχρή να αναδειχθεί εν συντομία η διαχρονικότητα της Κύμης με τη δημιουργία ενός οριζόντιου χρονολόγιου της περιοχής της Κύμης από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Η δε αίθουσα του τελευταίου ορόφου, προτείνει να φιλοξενεί μόνιμα έργα τέχνης, περιοδικές εκθέσεις όπως επίσης να υπάρξει εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού κατάλληλου για φιλοξενία επιστημονικών, επιμορφωτικών & πολιτιστικών εκδηλώσεων της τοπικής κοινωνίας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κεχρή πιστεύει ότι επιβάλλεται η δημιουργία εντός της Οικίας ενός χώρου που θα λειτουργεί στα πρότυπα των σύγχρονων μουσείων και θα ανταποκρίνεται στην αισθητική και στις προσλαμβάνουσες των νέων ανθρώπων, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. «Ο διαμορφωμένος εσωτερικός χώρος δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένος σε μια εικοσαετία. Η Οικία Παπανικολάου θα πρέπει να είναι ένας χώρος σύγχρονος και ελκυστικός κυρίως για τους μαθητές και τους φοιτητές του σήμερα αλλά και για τους νέους ανθρώπους του αύριο, ώστε η Κύμη και η ευρύτερη περιοχή να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια ως ένας σημαντικός πόλος έλξης και υποδοχής εκπαιδευτικού τουρισμού από τη Ελλάδα και το εξωτερικό».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η κ. Κεχρή τόνισε ότι “εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ο Δήμαρχος κ. Θ. Μπουραντάς επέλεξε και πρότεινε τα μέλη του Διοικητικού αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου με στόχο τη δημιουργική συνεργασία και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γιατί όπως είναι γνωστό “οι ομάδες κερδίζουν τους αγώνες” και εφόσον ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο μας τίμησαν με τη θέση του μέλους του Ινστιτούτου, οφείλουμε να συνεργαστούμε αρμονικά, οφείλουμε να ακολουθήσουμε διαφανείς και σύννομες διαδικασίες, οφείλουμε να καταθέσουμε αφιλοκερδώς τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Άλλωστε, το χρωστάμε στον ευεργέτη γιατρό Γ. Ν. Παπανικολάου, το χρωστάμε στους νέους της περιοχής μας, το χρωστάμε στην Κύμη μας!

*Σημείωση συντάκτη: Οι χρονικές εκτιμήσεις των ειδικών που έχουν επισκεφθεί ανεπίσημα την Οικία συμπίπτουν ότι για να γίνουν τα εγκαίνια και να ανοίξει σε πλήρη λειτουργία, αρκούν 1 μήνας για τη σύνταξη της μελέτης και 4-5 μήνες για την υλοποίηση του έργου. Όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ., έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το άνοιγμα καθώς το Ινστιτούτο με την υποστήριξη του Δήμου Κύμης Αλιβερίου έχει κινήσει τις εγκεκριμένες και προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες αρχικά για την μελέτη και εν συνεχεία για την υλοποίηση του έργου.

Σελίδα 1 από 5

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr