bannernew6

Τελευταία Νέα
Press

Press (69)

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αγώνας για το αυτονόητο! Πάνω από 3000 κόσμος κατέκλυσε την παραλία της Χαλκίδας το μεσημέρι της Κυριακής, αντιστεκόμενος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια που έχει υπερκορεστεί! Με σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή, ο αγώνας ήταν απαραίτητος για να σταλεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες!

Η δράση οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο και την Επιτροπή Αγώνα της Σκύρου με τη στήριξη και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Παρόντες αυτοδιοικητικκοόι, πολιτικοί, τοπικοί φορείς, πολιτιστικοί Σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, από όλη την Εύβοια.

Τη συγκέντρωση άνοιξε το συγκρότημα «Kantinelia» με τραγούδια, ένα εκ των οποίων, όπως είπαν τα μέλη του συγκροτήματος ήταν αποκλειστικά γραμμένο για την Εύβοια.

anemx27

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους παρισταμένους και ευχήθηκε καλή δύναμη, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. «Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη διαμαρτυρία όλου του νησιού και της Εύβοιας και της Σκύρου. Το μήνυμα είναι σαφές. Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε. Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο βάρος ήδη. Αν δε σταματήσει εδώ η βιομηχανική επέλαση θα χαθεί ουσιαστικά όλη η ζωή για τους επόμενους, οπότε είναι μια διαμαρτυρία προς την κεντρική κυβέρνηση, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εγκρίσεις που δίνει, προς την Περιφέρεια που πρέπει να πράξει τα δέοντα και προς του Δήμους, που ευτυχώς έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα και ακολουθούν το κάλεσμα με όλες τις ενέργειες. Εμείς είμαστε στον αγώνα αυτόν για περισσότερο από τρία χρόνια, προσπαθούμε να σώσουμε ότι μας έχει μείνει, τα βουνά στην κεντρική Εύβοια που είναι σημαντικά και τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 200», τα κομμάτια που έχουν μείνει παρόλο που έχει τεθεί σε τεράστια καταστροφή η Καρυστία αυτή τη στιγμή να μείνουνε κομμάτια γης για τους ανθρώπους εκεί, τους αρχαιολογικούς χώρους που θίγονται άμεσα, είναι ένας αγώνας για να σώσουμε ότι έχει μείνει», δήλωσε στο eviakosmos.gr.

ΓΑΛΑΝΗΣ

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης, , ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει ομόφωνο ψήφισμα κατά της άναρχης τοποθέτησης. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας ζητά αναλογικό σχέδιο προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη και είναι κατά όλου αυτού του εγκληματικού χωροταξικού σχεδιασμού που συμβαίνει στην Εύβοια. Είμαστε αρνητικοί σε οποιοδήποτε έργο».

anemx18

Στη συνέχεια το λόγο πήρα ο Βασίλης Γουρνής, εκπροσωπώντας το δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπει καμία ανεμογεννήτρια στα δάση της Δίρφυ, της Σέττας και στο Καντήλι και πρέπει όλοι μαζί ανεξάρτητα σε ποιο μετερίζι ανήκουμε, να δώσουμε τη δική μας μάχη».

anemx6

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς,και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κινούμενος και εκείνος στο ίδιο πνεύμα αντίστασης! « Δε θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια στο Δήμο μας. Όλοι μαζί είτε με το καλό, είτε με το άγριο, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Πρέπει η Περιφέρεια και όλοι οι δήμοι να είμαστε μαζί. Προέχουν οι πολίτες και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Ευχαριστώ πολύ τους Συλλόγους για αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

anemx14

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, παρά την «επίθεση» που δεχόταν από παριστάμενους , ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του τα εξής: «Είμαι προσκεκλημένος εδώ. Περισσότερο από εμάς κανείς άλλος δεν αγαπάει την Κάρυστο. Εκ μέρους του δήμου συμμετέχουμε και χαιρετίζουμε τη σημερινή διαμαρτυρία και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ο δήμος Καρύστου είναι πρώτος δήμος σε παραγωγή ενέργειας και έχοντας αυτή τη γνώση και την εμπειρία σας μεταφέρω την αγωνία των συμπολιτών μου που δεν είναι άλλη από το να σταματήσει εδώ η αιολική ενέργεια όσον αφορά το δήμο Καρύστου. Δεν αντέχουμε άλλες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο, γιατί ως δήμος έχουμε δώσει περισσότερα από αυτά που αντέχουμε. Το σύνθημα «ως εδώ» πρέπει να εισακουστεί. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε για αυτό. Ο δήμος Καρύστου δε θα δεχτεί καμιά άλλη ανεμογεννήτρια».

 anemx29

Τη συνέχιση του αγώνα τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια τρέχουμε στα δικαστήρια και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο χρειαστεί. Όλοι οι δήμαρχοι αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά που γίνονται στο νησί μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν , μιας και είναι προεκλογική περίοδος, να πατήσει το πόδι του στο νησί μας. Και είμαι περήφανος με όλο αυτό που έγινε σήμερα στη Χαλκίδα και σήμερα που θα γυρίσουμε στο νησί μας θα είμαστε πιο δυνατοί και ισχυροί γιατί μόνο μαζί και ενωμένοι θα πιάσουν τόπο οι αγώνες μας».

anemx32

Λακωνικός στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Καντζουρας, αντιδήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Αγίας Άννας, που συνέστησε αλληλεγγύη σε όλους τους δήμους ενισχύοντας το κάλεσμα της συλλογικότητας για να έχει επιτυχία ο αγώνας.

anemx20

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια γενικότερα και ειδικότερα στο δήμο Ερέτριας.Όχι, γιατί είμαστε ενάντιοι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά είμαστε εναντίον του αναρχισμού, της τακτικής μεθόδευσης που γίνεται προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς την ενημέρωση των τοπικών φορέων και χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αναλογικότητα. Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είτε έχει θεσπιστεί, είτε πρόκειται να θεσπιστεί. Οι κυβερνώντες πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και πίσω δεν κάνουμε. Αυτό πρέπει να δώσει το μήνυμα σήμερα η συγκέντρωση στη Χαλκίδα».

anemx1

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Γέφυρα του Ευρίπου όπου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο αυτής, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Σκύρος, Δίρφυς, Ξηροβούνι, αιολικά δε βάζετε θα γίνει εδώ το Κούκι», «Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, εδώ δε θα τολμήσετε να απλώσετε το χέρι» και με τη συνοδεία των τυμπάνων, εξέφρασαν τη δική τους διαμαρτυρία, περνώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανείς από την Εύβοια, ούτε και τη Σκύρο δε θα μείνει αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου τους, για το παρόν που τους ανήκει και το μέλλον που θέλουν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους.

anemx13

anemx19

Ο αγώνας δε ξεκίνησε σήμερα, ο αγώνας έχει ξεκινήσει! Σήμερα κορυφώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί με κάθε κόστος για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη φύση και το περιβάλλον.

anemx4

anemx53

anemx7

anemx44

anemx45

anemx46

anemx8

anemx9

anemx47

anemx48

anemx49

anemx10

anemx11

anemx51

anemx50

anemx12

anemx52

anemx13

anemx17

anemx54

anemx21

anemx22

anemx24

anemx25

anemx26

anemx28

anemx30

anemx31

anemx33

anemx34

 anemx35

anemx36

anemx37

anemx39

anemx40

anemx41

anemx42

anemx43

 

 

Μια ιδέα, μία παρέα που έκανε πραγματικότητα αυτό που οι Σκυριανοί και όχι μόνο, ζητούσαν χρόνια! Την προστασία και στήριξη για την επιβίωση στο Νησί του Σκυριανού αλόγου που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομίας και συμβάλει ουσιαστικά με την ιπποθεραπεία σε άτομα με αυτισμό, σύνδρομο down κλπ.

Σάρκα και οστά πήρε η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι 5 4 φίλων στη Χαλκίδα τον περ. Σεπτέμβριο. Τότε που γινόταν χαμός με το γαϊδουράκι που είχε κακοποιηθεί από το «αφεντικό» του. Μία παρέα αποτελούμενη από την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία μετά από ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, πολιτεύεται πλέον με τη Ν.Δ στο Νομό, της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, του Προέδρου της Εταιρίας Ανακύκλωσης VKC, Βασίλη Καρατσώλη και του μέλους του Δ.Σ του ΕΟΤ Χρήστου Καραγιάννη.

Το γεγονός ότι η δημοσιογράφος είχε υιοθετήσει ένα Σκυριανό πουλάρι το καλοκαίρι που πέρασε έγινε η αφορμή να ευαισθητοποιηθεί η κα Σοφία Νικολάου η οποία πήρε και την πρωτοβουλία να βρει τρόπο στήριξης του Σκυριανού αλόγου. Η ίδια φιλόζωη, λατρεύει τα αλόγα συνεπώς όπως έχει αποδείξει ότι βρίσκει λύση για όλα, έτσι και έγινε και με το Σκυριανό Άλογο.

Αρωγός σε όλο αυτό, και ιδιαίτερα επίσης ευαισθητοποιημένος, ο πρώτος που βάζει οικονομικά πλάτη και το ανακοινώνει στο τραπέζι, είναι ο Βασίλης Καρατσώλης, ενώ η όλη κουβέντα έχει αγγίξει και τον Χρήστο Καραγιάννη ο οποίος φρόντισε μέσω του ΕΟΤ να γίνει η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σκύρο, τον περ. Οκτώβριο, παρουσία και του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Παρών βέβαια και ο δήμαρχος Νίκος Μαυρίκος με τους αντιδημάρχους αλλά και πολλούς Σκυριανούς. Εκπροσώπους και της Ναυτικής Εταιρείας Σκύρου που δεν έκρυβαν τη χαρά τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υιοθετημένο άλογο της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη και της ανιψιάς της Αρετής, που ακούει στο όνομα «Αμερισσα» και βρίσκεται στο Κτήμα Μουριές, του Μανώλη Τραχανά, έγινε η αφορμή για όλο αυτό. Μία φάρμα με 64 άλογα…

Και μπορεί η όλη ιδέα να ξεκίνησε για τη Φάρμα στις Μουριές, ο κ. Καρατσώλης όμως στην εκδήλωση στη Σκύρο ανακοίνωσε τη σύσταση Ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, συμπεριλαμβάνοντας και τα άλογα που βρίσκονται στην άλλη φάρμα περίπου 32 καθώς και κάθε άλογο που υπάρχει στο Νησί.

Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, περίπου 20 μέρες μετά τη συζήτηση στη Χαλκίδα έγινε η εκδήλωση στη Σκύρο και εν συνεχεία, χτες έφτασαν στο Νησί και οι πρώτες τροφές για τα Σκυριανά άλογα, πάντα με την υποστήριξη του κ. Καρατσώλη και της εταιρίας VKC που είναι Πρόεδρος. Και συνεχίζει δυναμικά έτσι ώστε να φροντιστούν όπως πρέπει τα Σκυριανά άλογα και σε τροφεία, αλλά και σε φάρμακα και ότι άλλη φροντίδα απαιτείται.

Γιατί όταν κάποιος θέλει κάτι και το πιστεύει, το κάνει πραγματικότητα! Και έτσι έγινε και με την παρέα των τεσσάρων στη Χαλκίδα που μόνο ευχαρίστηση και περηφάνια αισθάνονται μετά από αυτό το εγχείρημα.

Όσο για την πολιτεύτρια της Ν.Δ επιβεβαιώθηκε ο Υπουργός Τουρισμού στην αναφορά που έκανε στο πρόσωπο της στην εκδήλωση στη Σκύρο: «Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια.

Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική.

Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί.»

sa2

sa3

sa4

sa5

ΑΜΕΡΙΣΣΑ

sa6

sa7

sa8

sa9

sa10

sa12

 

 

Μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η οποία είχε ήδη το καλοκαίρι υιοθετήσει ένα σκυριανό αλογάκι την Αμέρισσα, έπεσε στο τραπέζι που βρισκόταν όπως όλα έδειξαν από μία πολύ δυνατή ομάδα, την πρώην γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο πρόεδρός της εταιρείας VKC Βασίλης Καρατσώλης και το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, Χρήστο Καραγιάννη, αναφορικά με την προστασία του Σκυριανού αλόγου, πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγους μήνες, στο στενό του Ευρίπου, σ’ ένα ουζερί, από την Σοφία Νικολάου που ξεκίνησε τον αγώνα σε ότι αφορά την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης 64 Σκυριανών αλόγων με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, που φιλοξενούνται στο Κτήμα Μουριές, του ΜανώληΤραχανά και της οικογένειας του. Τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική τους περίθαλψη, ανέλαβε η εταιρία VKC. Στην ίδια φάρμα, που πριν από ένα χρόνο γεννήθηκε και η Αμέρισσα.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όλη η παρέα, μετά από τη συζήτηση που έγινε για τα έξοδα που απαιτούνται για να βιοποριστούν τα Σκυριανά αλογάκια, ο κ. Καρατσώλης βάζει πρώτος πλάτη να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα ενώ ταυτόχρονα στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος το φτάνει το θέμα στο Υπουργείο Τουρισμού αφού τον συνδέει μακρόχρονη φιλία όπως και την κα Νικολάου, με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο οποίος επίσης με τη σειρά του, γίνεται συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την ουσιαστική προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού είναι και χαρακτηρισμένο προστατευόμενο είδος. Να σημειωθεί εδώ ότι το θηλυκό Σκυριανό αλογάκι, απαγορεύεται να βγει εκτός Σκύρου.

Και «ήγγικεν η ώρα», που αυτή η παρέα με αφορμή την προστασία και στήριξη για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου θα μεγάλωνε. Ο Δήμος Σκύρου, η Ναυτική Εταιρία, ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Νησιού, Σύλλογοι και Φορείς αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και έτσι όλοι μαζί στήνουν μία γιορτή στο Νησί της Στερεάς, τη γραφική μας Σκύρο, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, στην ταβέρνα Μουριές της οικογένειας του Μανώλη Τραχανά που διαθέτει και τη φάρμα με τα άλογα, δίπλα.

Παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο κ. Καρατσώλης, ο στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας ανακοινώνει την δημιουργία του Ιδρύματος Προστασίας του Σκυριανού αλόγου! Η συγκίνηση των παρισταμένων, δεν περιγράφεται! Πόσο μάλλον του Μανώλη Τραχανά που όλα αυτά τα χρόνια συντηρεί με έξοδα προσωπικά τη φάρμα. Και επειδή η «αγκαλιά» του κ. Καρατσώλη είναι μεγάλη, σε αυτή την προσπάθεια εντάχθηκαν ακόμα 32 άλογα που διαθέτουν σε άλλη φάρμα στη Σκύρο, ιδιοκτησίας της κας Αμαντα, καθώς επίσης και όσα Σκυριανά άλογα έχουν ιδιώτες στο Νησί.

Η Σοφία Νικολάου, έκανε την ιδέα πράξη με τη στήριξη ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα, σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν πρέπει να δίνονται εφήμερες λύσεις, αλλά διαχρονικές και ουσιαστικές. Αυτή η κίνηση είναι η αρχή, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Που θα συμβάλλει παράλληλα, στην τουριστική ανάπτυξη του Νησιού, με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Όλα τα διαδικαστικά ακόμα και την διοργάνωση αυτής της γιορτής στη Σκύρο έτρεξε ο Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, με την αιγίδα του οποίου έγινε η εκδήλωση.

Με την έλευση και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο Νησί, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και πρέπει να πούμε εδώ ότι μαζί και με τη Σοφία Νικολάου και την υπόλοιπη παρέα, πέρασαν πολλές ώρες, με τα άλογα στη φάρμα του κ. Τραχανά. Και βέβαια, ο Υπουργός στην σύντομη τοποθέτηση του ζήτησε τη στήριξη στο πρόσωπο της Σοφίας Νικολάου που πολιτεύεται για πρώτη φορά στην Εύβοια, σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που αποδεικνύουν καθημερινά με τη στάση τους ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον τόπο τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Σκυριανο αλογάκι, είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano.

«Είναι μεγάλη η χαρά νομίζω όλων να βρισκόμαστε σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Χώρας μας. Και βρισκόμαστε εμείς εδώ, αυτή η παρέα που προανέφερε ο Χρήστος, προκειμένου να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου. Το συγκεκριμένο άλογο, όπως είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, είναι πάνω από 2000 χρόνια σε αυτό το Νησί. Είναι συγκλονιστικό. Το Σκυριανό άλογο, είναι απόγονος του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απεικονίζεται στη ζωοφόρο του Παρθενώνα. Αντιλαμβάνεστε την αξία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε στην τοποθέτηση της η κα Νικολάου και συνέχισε:

«Και πως αυτή η Πολιτιστική κληρονομιά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου η Σκύρος να αποτελέσει ίσως το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό του κόσμου. Γιατί πέρα από τα Σκυριανά άλογα, έχει και ένα φυσικό κάλος το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μοναδικό. Τα Σκυριανά άλογα όμως, προκειμένου να διασωθούν χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Αυτή η παρέα έκανε μία καλή αρχή. Προκειμένου οι 4 άνθρωποι, ο Μανώλης, η Αμάντα, ο Νίκος και ο Στάθης, να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αντέξουν τα Σκυριανά άλογα, στο χρόνο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή. Κακή διαχείριση ίσως στην αναπαραγωγή τους, έχει κάνει σοβαρή ζημιά» δήλωσε η πρώην Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και πολιτεύτρια της Ν.Δ στην Εύβοια Σοφία Νικολάου.

 

 

Συγκινούν τα λόγια του επιχειρηματία Βασίλη Καρατσώλη, που ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του περιβάλλοντος πήγε την ιδέα ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας τη σύσταση Ιδρύματος για την διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

«Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, μια παρέα ουσιαστικά στη Χαλκίδα, ήταν το έναυσμα για να μπορέσει να γίνει αυτή η δράση, από τον Όμιλο των Εταιριών μου, για να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να περισώσουμε και να διαφυλάξουμε και τον πολλαπλασιασμό του Σκυριανού αλόγου.

Η εταιρία η δική μου, είναι μία εταιρία που κατά κύριο λόγο, ασχολείται με την ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση σχέση, με την προστασία του Περιβάλλοντος. Προστασία όμως του Περιβάλλοντος για μένα, δεν είναι μόνο, προστατεύω το περιβάλλον από τα σκουπίδια ή δίνω το έναυσμα με την ανακύκλωση για την κυκλική οικονομία. Αλλά είναι φυσικά, προστασία πανίδας και χλωρίδας.

Με αυτή τη φιλοσοφία, πραγματικά προχωρήσαμε σε αυτή την ιδεά, σε αυτή τη δράση γνωρίζοντας στην αρχή, τον κ. Τραχανά για την πρώτη μονάδα. Στη συνέχεια, βέβαια ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο, ότι υπάρχουν και άλλες φάρμες στη Σκύρο και από αυτό το βημα εγω δίνω μία …ότι υπάρχει ήδη στα σκαριά μία ενέργεια για δημιουργία ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτος από τον Όμιλο των Εταιριών μου και άλλους επιχειρηματίες. Και με αυτή μας την ενέργεια θα αγκαλιάσουμε όλες τις φάρμες, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Είναι αυτή μια ενέργεια ουσιαστικά, όπως είπε και ο Χρήστος ο Καραγιάννης, σε μία προσπάθεια την οποία κάνουμε πανελλαδικά, εταιρίες οι οποίες είναι ευαισθητοποιημένες για το θέμα του περιβάλλοντος, και της κυκλικής οικονομίας. Και πράγματι, είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα, να ανακοινωθεί η ίδρυση του δικτύου προστασίας περιβάλλοντος και προώθησης της κυκλικής οικονομίας με την ονομασία “ΣΥΜΒΑΛΩ”. Κάτω από την αιγίδα αυτού του δικτύου θα βρίσκεται και το Ίδρυμα που προείπα, για την προστασία του Σκυριανού αλόγου.

Θέλω να υποσχεθώ σε όλους τους φορείς, και στο δήμαρχο, ότι έχουμε σκοπό, με βάση το δίκτυο να συμβάλλουμε ευρύτερα στην προστασία του Περιβάλλοντος, της Ανακύκλωσης και γενικότερα των απορριμμάτων στο χώρο της Σκύρου. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Νησί σας. Είναι εκπληκτικό. Είναι δεδομένο ότι θα το επισκεφθώ και οικογενειακά το καλοκαίρι. Και θα φροντίσω ουσιαστικά να υπάρχει αυτή η διάδωση, για την πραγματική, ιδιαίτερη φιλοξενία την οποία έχετε και το ιδιαίτερο κάλος που έχει αυτό το Νησί.

Πραγματικά θέλω να πω ότι με αυτή μας τη δράση για το Σκυριανό αλογάκι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το έναυσμα για να μπορέσει να τονωθεί και η τουριστική, ουσιαστικά κίνηση στο Νησί. Που έχει μία διαφορετικότητα από τα άλλα νησιά σε ότι αφορά τον τουρισμό. Δεν είναι του μαζικού τουρισμού. Και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολλούς. Από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι θέλουμε κάτι διαφορετικό στις διακοπές μας. Υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα στο Νησί.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό, τον κ. Κικίλια, για το γεγονός ότι πραγματικά αγκάλιασε αυτή μας την προσπάθεια. Να ευχαριστήσω τη Σοφία τη Νικολάου ξανά, για την εκπληκτική ιδέα που είχε μαζί με την Έφη Ντίνη, και υπόσχομαι ότι πραγματικά θα δείτε ενέργειες, από τον Όμιλο και τους Συνεργάτες επιχειρηματίες, εδώ στη Σκύρο, που δεν θα το πιστεύετε! »

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την ιστορική στιγμή για το Σκυριανό άλογο. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας από χθες. Έχετε ένα εκπληκτικό νησί, τη Σκύρο. Οι Σκυριανοί που είχα την τύχη να γνωρίσω αυτές τις δύο μέρες, είστε πολύ ξεχωριστοί και πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι, Έχετε έναν πανέμορφο τόπο και θα κοιτάξουμε όλοι μαζί, και θα εξηγήσω πως, να στηρίξουμε αυτό το Νησί, στο μέλλον.

Δεν ήξερα, το είπε ο δήμαρχος, ότι δεν έχει έρθει άλλος Υπουργός Τουρισμού στη Σκύρο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Χτες παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μία σειρά θεμάτων είδαμε σήμερα το πρωί με τη Σοφία τη Νικολάου, στην περιήγηση που κάναμε. Θα πω στη συνέχεια τι δυνατότητες έχει το Νησί, και τι σκεφτόμαστε με τη Σοφία. Υπάρχει η δυνατότητα, Υπουργείο Τουρισμού,Κυβέρνηση, τοπική αυτοδικοίκηση και φορείς του Νησιού και η αντιπολίτευση, η οποία είναι αυτή, να συμβάλλουμε και σε πόρους και σε μελέτες, μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ έτσι ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές του Νησιού και να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να ενισχύσουμε αυτές τις υποδομές και άρα να υποστηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία εδώ. Έτσι ώστε το Νησί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, και αυτό να προσφέρει ποιότητα ζωής κυρίως στους Σκυριανούς αλλά κυρίως στους επισκέπτες. Είτε είναι Έλληνες. Είτε είναι ταξιδιώτες-τουρίστες από το εξωτερικό.»

δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας και συνέχισε με αναφορά στην εκδήλωση:

«Καλοί φίλοι, και η φιλία είναι ιερό πράγμα στη ζωή, με ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία αυτή, από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο και τους ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια για το Σκυριανό αλογάκι. Τα Σκυριανά αλογάκια νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας μας, έτσι ώστε να μπρανταριστεί το νησί, η Σκύρος, ως μοναδικός εναλλακτικός προορισμός. Είμαστε μέσα στα κορυφαία πέντε brand του κόσμου, με τόσες δυσκολίες και τόσα προβλήματα παγκοσμίως. Πόλεμο, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση. Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια. Πόσο καλά έχει πάει φέτος ο τουρισμός. Πόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει όλοι μαζί καιποσο αυτό έχει συντελέσει στη μέση ελληνική οικογένεια. Στη μικρή και στη μεσαία επιχείρηση.

Εδώ όμως η Σκύρος έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο που μπορεί να ξεδιπλώσει τις άλλες ομορφιές του Νησιού για τις οποίες θα μιλήσουμε. Έχει ανθρώπους που με αγάπη και με συναίσθηση του καθήκοντος, αγαπάνε, φροντίζουν εκτρέφουν και διαιωνίζουν το Σκυριανό άλογο, εδώ στον τόπο τους. Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια.

Συγχαρητήρια στο Βασίλη Καρατσώλη για την πρωτοβουλία. Ανέλαβε να το αναφέρει και δημοσίως. Άνθρωπος που έχει την αίσθηση του πατριωτισμού, του καθήκοντος και της ευθύνης και αντιλαμβάνονται ακριτικούς προορισμούς, ως μοναδικής σπουδαιότητας. Βασίλη Καρατσώλη και Χρήστο Καραγιάννη, σας ευχαριστώ για το έναυσμα να έρθουμε στη Σκύρο off season, για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αγκαλιάσουμε την όλη προσπάθεια…

Και καταλήγω στη Σοφία. Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια. Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική. Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί. »

Ο Υπουργός, δήλωσε ευτυχισμένος με την εξέλιξη για το Σκυριανό αλογάκι, ενώ όση ώρα απέμενε μέχρι να πάρει το πλοίο για την επιστροφή, την πέρασε στη φάρμα παρέα με τα συμπαθέστατα τετράποδα και ανανέωσε το ραντεβού με όλους για να βρεθεί μαζί τους το συντομότερο.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές για το Δήμο Σκύρου, με το δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο να μην έχει πλέον λόγια για να ευχαριστήσει τους πάντες αφού επι θητείας του γίνεται κάτι πολύ δυνατό για την προστασία και διάσωση του Σκυριανού αλόγου που δεν κατάφερε κανείς μέχρι τώρα. Γίνεται συνοδοιπόρος μαζί με το Δ.Σ και όλο το Νησί στην προσπάθεια της παρέας.

Όσο για τον ιδιοκτήτη της Φάρμας, Μανώλη Τραχανά, κάπου εδώ, σταματά το άγχος επιβίωσης των Σκυριανών αλόγων που με αγάπη και αφοσίωση περιποιείται και φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια, με προσωπικά έξοδα. Και αρχίζει το μεγάλο ταξίδι με συνοδοιπόρους σε όλο αυτό το εγχείρημα, όλους μας. Με την ευχή η Φάρμα να μεγαλώσει κι άλλο.

Σφραγίδα σε όλο αυτό βάζει ο Χρήστος Καραγιάννης, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ. Ο άνθρωπος που φρόντισε να στήσει όλη αυτή τη μεγάλη γιορτή, την οποία και παρουσίασε στις Μουριές, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου. Μία σημαντική μέρα για τη Σκύρο. Μία ιστορική μέρα για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

Η ιδέα μπορεί να έπεσε στο τραπέζι αλλά δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βασίλης Καρατσώλης που μεταλαμπάδευσε την ιδέα και σε συναδέλφους του επιχειρηματίες που θα στηρίξουν στη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

 skiros al16

 

skiros al19

 

skiros al11

skiros al6

skiros al21

skiros al59

skiros62

skiros63

skiros al15

skiros al7

skiros al1

skiros al2

skiros al8

skiros al9

skiros al12

skiros al14

skiros al17

skiros al22

skiros al25

skiros al32

skiros al33

skiros al34

skiros al20

skiros al35

skiros al36

skiros al42

skiros al45

skiros al47

skiros al52

skiros64

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

 

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Παιδί από φτωχή οικογένεια, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ στην Εύβοια, Σοφία Νικολάου, ολοκληρώνοντας τα μαθητικά της χρόνια ανάμεσα στο Πυργί και το Αυλωνάρι του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου για να μεταβεί στη συνέχεια στην Αθήνα αφού πέρασε στη Νομική και να σπουδάσει δικηγόρος.

Θυμάται τον εαυτό της να παλεύει από μικρή, αρχικά βοηθώντας την οικογένεια της στα χωράφια και στη συνέχεια ως σερβιτόρα για να καλύπτει τις βιοποριστικές της ανάγκες μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της στη Νομική και να ανοίξει σε σχετικά μικρή ηλικία το δικό της δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. Παιδί της βιοπάλης, η Σοφία Νικολάου μιλά για πρώτη φορά, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της ζωής της, στην εκπομπή «τάδε έφη» και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm.

Η ενασχόληση της με τα κοινά έρχεται πολύ αργότερα, και η επιτυχημένη πορεία της στη Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συζητήσεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατεβάζει το «δικό του παιδί» υποψήφια στο Νομό που γεννήθηκε και να ανακοινώνει από τα πρώτα ονόματα την υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μία γυναίκα που κατάφερε να βγει αλώβητη από μία θέση δύσκολη, ως Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και η οποία άφησε τη σφραγίδα της πίσω, με το νέο σωφρονιστικό νόμο με ευρωπαϊκά πρότυπα, η εφαρμογή ελεγκτικού μηχανισμού στις φυλακές και βέβαια η μετασοφρωνιστική μέριμνα με την ίδρυση έξι επανόδων. Τέλος, η σφραγίδα της μπήκε και για τη μετεγκατάσταση των φυλακών της Χαλκίδας, πάγιο αίτημα των πολιτών για απομάκρυνση τους από την πόλη, για κρατούμενους αποκλειστικά για οικονομικά αδικήματα. Και όλα αυτά μέσα σε 2,5 χρόνια θητείας.

Σε μία εφ΄ολης της ύλης συνέντευξη, μιλά για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα αλλά και για όσα σχεδιάζει στο μέλλον για την Εύβοια. Την πολύπαθη Εύβοια που όπως και η ίδια αναφέρει πρέπει να πάει μπροστά.

Η Σοφία Νικολάου είναι μία ήρεμη δύναμη. Καταφέρατε να κάνετε τομές πάνω στα θέματα αντεγκληματικής πολιτικής. Μία θέση που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, πόσο μάλλον για μία γυναίκα, μητέρα και σύζυγο. Έχει γνώσεις νομικής και θα δούμε πόσο αυτό τη βοήθησε σε όλα αυτά. Θα ξεκινήσω όμως, ανακαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές της Σοφίας Νικολάου, προσπαθώντας να ξεφυλλίσω το βιβλίο της ζωής της…

Και να δω αν θα τα καταφέρετε. Γιατί ούτε ο άντρας μου δεν τα έχει καταφέρει.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τα παιδικά χρόνια της Σοφίας Νικολάου, κάπου εδώ, στο Πυργί της Εύβοιας. Πώς ήταν;

Γεννήθηκα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδος. Μεγάλωσα στο Πυργί. Σχολείο είχαμε μονοθέσιο στο Πυργί. Ουσιαστικά ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου από τη Β΄ δημοτικού, στο Αυλωνάρι. Νηπιαγωγείο και Α δημοτικού ήμαστε όλα τα παιδιά του χωριού σε ένα μονοθέσιο το οποίο έκλεισε. Χρόνια που είχαν τις ομορφιές του αλλά και ολες τις δυσκολίες που έχει μία επαρχεία.

Προερχόμενη από μία οικογένεια φτωχή, αγροτών. Εχω και έναν αδερφό τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο.

Πότε φεύγετε από την περιοχή;

Δεκαεπτάμισι χρονών, είχα κερδίσει τη χρονιά, στην πόλη των Αθηνών για να σπουδάσω. Έχοντας δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και έχοντας μπει στη Νομική. Δεκαεπτάμισι έφυγα, έκτοτε ζούσα πλεον στην Αθήνα, γιατί τώρα είμαι λίγο Αθήνα και λίγο Χαλκίδα μετά την κάθοδό μου στις εκλογές στην Εύβοια.

Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην Αθήνα. Για σπουδές, γλώσσες, δουλειά πολύ. Η δουλειά δε σταμάτησε από τα παιδικά χρόνια. Δουλεύαμε στα χωράφια όταν ήμουν παιδί. Όπως και εγώ και ο αδερφός μου. Στην πορεία σε καφετέριες. Έχω σερβίρει μπορώ να σας πω όλη την Αθήνα.

Παιδί της βιοπάλης όπως και πολλά παιδιά που δούλευαν για να σπουδάσουν. Κι εγώ το ίδιο.

Όχι, ότι οι γονείς δε βοήθησαν. Βοήθησαν στο μέτρο που μπορούσαν.

Κάθε παιδί έχει τα δικά του όνειρα και βάζει τους δικούς του στόχους. Και η υπερηφάνεια ήταν ίσως αυτή που μας έκανε να θέλουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα…

Νομίζω ότι αυτός ήταν ο πιο σοβαρός λόγος.

Ολοκληρώνετε τις σπουδές σας και εργάζεστε ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Η μαγκιά μου αν θέλετε ήταν ότι αμέσως με το που πήρα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άνοιξα δικό μου γραφείο.

Πόσο εύκολο ήταν αυτό για ένα παιδί που προέρχεται από επαρχεία και δεν προέρχεται από γονείς δικηγόρους;

Με πείσμα. Ήμουν μόλις 23 ετών, όταν άνοιξα το γραφείο. Σιγά –σιγά η πορεία έγινε επιτυχημένη θα έλεγα, στο χώρο αυτό.

Η σχέση σας στην πολιτική πότε ξεκινά; Και πως η Σοφία Νικολάου γίνεται το αγαπημένο παιδί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος της εμπιστεύεται μία θέση δύσκολη, από την οποία φεύγετε αλώβητη;

Ήταν ευχάριστο που μου έδειξε αυτή την εμπιστοσύνη. Μάλλον είδε ότι θα τα πήγαινα καλά. Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με την πολιτική, υπήρξε το 2016. Τότε ξεκίνησα ουσιαστικά να ασχολούμαι. Μέχρι τότε ήμουν δικηγόρος. Αρθρογραφούσα σε κάποιες εφημερίδες. Επειδή ασχολούμουν με το οικονομικό δίκαιο για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο το ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε και αρχηγός της Ν.Δ.

Γνωριζόσαστε πιο πριν;

Όχι. Προσωπικά δεν είχα την τύχη να τον γνωρίζω. Γνώριζα όμως αλλά σημαντικά στελέχη του κόμματος που με βοήθησαν ουσιαστικά και να μπω στο ψηφοδέλτιο τότε και να είμαι αργότερα Γενική Γραμματέας. Μια και είπατε για δυσκολίες. Μου θυμίσατε την πιο δύσκολη αν θέλετε στιγμή. Την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή στην Αντεγκληματική ήταν όταν χειρίστηκα το θέμα αυτό του Κουφοντίνα, όπου ενώ απεργούσε, εγώ γεννούσα, το πρώτο μου παιδί. Ήταν πράγματι μία πολύ δύσκολη στιγμή να χειριστώ αυτή την κατάσταση. Που εγκυμονούσε και κινδύνους αν θέλετε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από τους αναρχικούς. Και όχι μόνο αυτό. Γενικά ήταν δύσκολο το έργο της Αντεγκληματικής.

Όταν ανέλαβα διαπίστωσα ότι και πολλές φυλακές, και περισσότερο ο Κορυδαλλός η μεγάλη φυλακή της Χώρας, ουσιαστικά διοικούντο από τους κρατούμενους. Εκεί πάτησα για πρώτη φορά πόδι. Ήταν πολύ δύσκολο να σπάσεις τα συστήματα που είχανε διαμορφωθεί χρόνια μέσα στις φυλακές. Άλλαξα τα πρόσωπα φυσικά που διοικούσαν τις φυλακές. Με πολλούς ελέγχους. Δημιουργώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και με πολύ πείσμα να το ολοκληρώσω, νομίζω ότι οι φυλακές άλλαξαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Πόσο κόστισαν στην ψυχολογία σας όλες αυτές οι τομές που έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να αφήνετε περιθώρια; Όλα έγιναν μέσα σε 2,5χρόνια και χωρίς να έχετε το χρόνο να μπορείτε να εξομαλύνετε τις καταστάσεις. Το αντίθετο μάλιστα χτυπούσατε το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Σωστά. Κάποια στιγμή καναμε μία εκπομπή σε ένα άλλο κανάλι, που εγώ και ο δημοσιογράφος περπατήσαμε παρέα όλη τη φυλακή με ανοιχτά κελιά. Δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο κόσμος που το έβλεπε στην εκπομπή, ότι η φυλακή του Κορυδαλλού ήταν ανοιχτή και εμείς κάναμε συνέντευξη.

Άρα, είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η Σοφία η Νικολάου από τη θέση της Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ωστόσο έχουμε και τομές που αφορά την μετασοφρωνιστική μέριμνα. Κάτι που δεν είχαμε δει όλα αυτά τα χρόνια. Και εδώ φαίνεται ότι έχουμε έξι επανόδους. Σωστά; Επι δικής σας θητεία γίνεται και αυτό.

Σωστά. Μία δομή μόνο στην Αθήνα, όπου φιλοξενεί 700 άτομα που έχουν αποφυλακιστεί. Δημιουργήσαμε και άλλες 6 δομές, μεταξύ αυτών είναι να δημιουργηθεί και στη Χαλκίδα μία τέτοια δομή, που ακριβώς μετά την αποφυλάκιση , θα μπορούν οι πρώην κρατούμενοι να πηγαίνουν εκεί να τους βοηθήσουν ψυχολογικά να βρουν εργασία, και αν δεν εχουν κάπου να μείνουν, να μένουνε στον ξενώνα.

Ξεκινάει η επανένταξη και από τη φυλακή, αλλά και μετά τη φυλακή, επειδή ακριβώς υπάρχει ένα διάστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινωνία. Χρειάζεται αυτή η δομή, ειδικά γι αυτούς που δεν έχουν οικογένεια να τους αγκαλιάσει μετά την έξοδο τους.

Εκεί όμως που γίνεται η μεγάλη τομή, και μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπογράφει την αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα που εσείς κάνατε.

Ολοκληρώθηκε θα έλεγα τότε ο Σωφρονιστικός Κώδικας και θα πάει για διαβούλευση. Υπογράφηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων λίγο αφότου έφυγα και υπέγραψα κι εγώ γιατί ήμουν και η Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής. Αν εν έχουμε νόμους, δε μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές στο Σωφρονιστικό σύστημα, γενικότερα.

Νόμους που υποστηρίζουν συνολικά, κρατούμενους, εργαζομένους, και ρυθμίζουν όλα αυτά τα ζητήματα και της εξόδου των αποφυλακισθέντων, από τις φυλακές. Άρα, έπρεπε ουσιαστικά να μαζέψουμε νομοθεσίες, να τις εντάξουμε σε έναν κώδικα, που θα είναι το εγχειρίδιο όλων. Και των υπαλλήλων, και της διοίκησης και των κρατουμένων. Και πολύ περισσότερο της πολιτείας για να εφαρμόζει οσα εκει μέσα γράφονται.

Σκεφτείτε ότι θα έχουμε και βρεφονηπιακό σταθμό στις φυλακές του Ελεώνα. Γυναικείες φυλακές. Εκεί υπάρχουν οι μωρομάνες, που έχουν παιδάκια μέχρι τριών , τεσσάρων ετών, μαζί τους. Περίπου 30 γυναίκες είναι με τα μωρά τους. Δεν είναι λίγες. Και τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κελί. Με τον κώδικα αυτό δημιουργείται και ένας βρεφονηπιακός σταθμός, οπότε θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά, να πηγαίνουν και οι μητέρες και ουσιαστικά να είναι κοντά στα παιδιά τους. Και τα παιδιά έξω από το κελί.

Θα ήθελα να έρθουμε λίγο στο θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών της Χαλκίδας. Πάγιο αίτημα των πολιτών και προσπάθεια χρόνια από τους αρμόδιους χωρίς αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια. Επι θητεία σας, ανακοινώνεται η κατασκευή των νέων φυλακών Χαλκίδας και οριστικοποιείται και ο τόπος κατασκευής αυτών. Μιλώντας πάντα για φυλακές που θα φιλοξενούν κρατουμένους για οικονομικά εγκλήματα.

Να ξεκαθαρίσουμε λίγο την κατάσταση με τις φυλακές της Χαλκίδος. Που βρισκόμαστε, τι πρόκειται να γίνει και πότε, για να ξέρουν οι Ευβοιωτες, ότι αυτό το έργο θα γίνει. Και θα γίνει σχετικά γρήγορα. Ξεκινώντας μετά και την εξαγγελία και του Πρωθυπουργού, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ένα έργο πνοής για την Αθήνα. Μαζί με αυτό, θεώρησα ότι έπρεπε να γίνει και η μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας.

Και όχι μόνο στη Χαλκίδα. Θα μετεγκατασταθούν και άλλες φυλακές. Αλλά, επειδή στη Χαλκίδα ακούω τις φυλακές, ότι θα μετεγκατασταθούν από τότε που ήμουν φοιτήτρια, σχεδόν 25 χρόνια. Λέω καιρός είναι να γίνει. Το έργο αυτό εντάχθη στα Εθνικής Στατηγικής Σημασίας σχέδια. Με χρηματοδότηση περίπου 70εκ ευρω. Πέρασε από Κυβερνητική Επιτροπή και εξ όσων γνωρίζω τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει και τη δημοπράτηση του έργου που υπεγράφη από το Υπουργείο και προχωράει.

Έχει τελειώσει και ο έλεγχος από την αρχαιολογική υπηρεσία. Έχουνε γίνει δηλαδή, οι απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσουμε πλέον στη δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή της φυλακής. Η νέα φυλακή θα είναι μεγάλη, θα είναι 1000 κρατουμένων, μόνο για οικονομικά εγκλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι πάνω από το Νοσοκομείο Χαλκίδος.

Γίνεται συζήτηση να μεταφερθούν εκεί και η Αστυνομική Διεύθυνση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχει πολύς χώρος για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες.

Νομίζω ότι ήταν και αντικείμενο της συζήτησης που κάνατε πρόσφατα σε συνάντηση που είχατε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Εύβοιας.

Έχει ωριμάσει πλέον στο μυαλό όλων ότι πρέπει να φύγουν και αυτές οι υπηρεσίες από το κέντρο της πόλης. Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να σας πω ότι είναι κατάλληλος ο χώρος. Γιατί μπορεί να προκύψουν αντιδράσεις γιατί εκεί και όχι κάπου αλλού.

Κάποια στιγμή αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν. Δεν ξέρω αν είναι ο τέλειος χώρος στα μυαλά όλων, σίγουρα είναι πολύ καλός για να μεταφερθούν εκεί και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Και το λέω γιατί καλό είναι οι αντιδράσεις να κάμπτονται σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Και να ολοκληρωθούν γρήγορα για να δούμε ακριβώς τη Χαλκίδα πιο άνετη.

Όπως ανέφερα και αρχικά, περάσατε αλώβητη από τη θέση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και αναμενόμενο μετά από αυτό, στα 2,5 χρόνια θητείας σας, παραιτείστε και ενώ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είναι στο τραπέζι, είστε μία από τις γυναίκες που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ ως υποψήφια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Εύβοια, όποτε εκείνες γίνουν. Γιατί στην Εύβοια αυτή τη φορά;

Μετά τις φωτιές, ζήτησα από τον Πρόεδρο, να είμαι υποψήφια στην Εύβοια. Για να βοηθήσω τον τόπο μου, ξεκάθαρα. Για κανέναν άλλο λόγο. Δεν κρύβει αδυναμία να κατέβω στην Αθήνα ή κάτι άλλο. Είναι μόνο για να βοηθήσω τον τόπο μου.

Η Σοφία Νικολάου, από τη στιγμή που παραιτείται, ξεκινάει πλέον να περιοδεύει στο Νομό της Εύβοιας. «Οργώνοντας» όλο το Νομό όλο αυτό το διάστημα, ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο; Είστε κομμάτι του Κυβερνώντος κόμματος κι εσείς. Το πρώτο όνομα γυναίκας που ανακοινώνει ως υποψήφια για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που σας γεμίζει ακόμα περισσότερες ευθύνες. Πως αισθάνεστε σε μια περίοδο όπου το σενάριο των εκλογών παίζει;

Όποτε να γίνουν οι εκλογές, το σίγουρο είναι ότι από τώρα μέχρι να γίνουν οι εκλογές, εγώ θα φροντίσω να ακούσω όσο περισσότερους Ευβοιώτες μπορώ. Κουβέντα κάνω. Δε θέλω να είναι ούτε τυπικός ο ρόλος μου, ούτε θεσμικά να εμφανίζομαι κάπου. Θέλω να κουβεντιάσω με τους Ευβοιώτες, με τους πολίτες, ώστε να ακούσω τα προβλήματα τους και αυτό που βλέπω και ακούω είναι το ότι έχουν ανάγκη από κάποιον να τους νοιάζεται.

Δεν είναι μεγάλες οι απαιτήσεις τους. Θέλουν απλά κάποιος να ενδιαφερθεί. Όχι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς, από την αυτοδιοίκηση κλπ. Και αυτό φάνηκε και μετά τις φωτιές. Το ενδιαφέρον από την πολιτεία το ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που θέλουν να τους εκπροσωπήσει, ότι θα είναι κοντά στα προβλήματα τους.

Πως θα συνδράμει η Σοφία Νικολάου σε αυτό που λέμε ανάπτυξη του Νομού της Εύβοιας από την ώρα που θα εκλεγεί; Ένα παραμελημένο για χρόνια Νομό που τώρα αναμένουμε με την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας να «παρασύρει» την ανάπτυξη και στον υπόλοιπο Νομό. Έχετε σχεδιασμό από πλευράς σας για την ανάπτυξη του Νομού; Και αν θέλετε τι προτεραιότητες βάζετε;

Όλοι θέλουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Η Εύβοια πρέπει να πάει μπροστά. Πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλο επίπεδο γιατί ακριβώς είναι και δίπλα στην Αττική. Το πρώτο που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και αυτό θα διεκδικήσω είναι έργα υποδομής. Όχι μόνο για τη Β. Εύβοια αλλά για όλο το Νομό. Υποδομές σε όλα τα επίπεδα. Σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα. Αλλά το πρώτο που πρέπει να φτιάξουμε είναι τους δρόμους μας. Δε μπορεί οι δρόμοι να είναι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια. Από 17,5 χρονών που έφυγα από το Αυλωνάρι, ο δρόμος είναι ίδιος.

Και μιλάτε για τη Ν. Εύβοια όπου λίγο πιο κάτω υπάρχει χαρακτηρισμένο Διευρωπαϊκό το λιμάνι της Κύμης. Το οποίο ακόμα δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως Διευρωπαϊκό Λιμάνι. Με ένα άθλιο οδικό δίκτυο που εγκυμονεί ένα σωρό κινδύνους.

Και αεροδρόμιο χρειαζόμαστε. Είναι ένα πολύ μεγάλο Νησί που δεν έχει αεροδρόμιο. Καλά είναι όλα αυτά κάποια στιγμή να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα διεκδικήσουμε και να τα προχωρήσουμε κατά κάποιο τρόπο.

Κα Νικολάου σήμερα ξεφυλλίσαμε κάποιες σελίδες από το βιβλίο της ζωής σας και πως από φοιτήτρια της Νομικής με απόφαση του Πρωθυπουργού από τις πρώτες στην Εύβοια, κατεβαίνετε υποψήφια στο Νομό με τη Ν.Δ. Σε μια από τις επόμενες συνεντεύξεις μας θα αναλύσουμε περισσότερο τα θέματα και τις προτεραιότητες που βάζετε για την Εύβοια και τη Σκύρο.

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΤΑΔΕ ΕΦΗ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τελεσίγραφο στον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά δίνουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι σύμβουλοι του μετά την είδηση ότι ο γιος του Γιώργος Μπουραντάς, εξέφρασε ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, μετά τον Αντιδήμαρχο Κύμης Αλέξανδρο Θεοδώρου.

Λίγο καιρό πριν, ο Θανάσης Μπουραντάς όπως και σύμβουλοι του δήλωναν στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Θεοδώρου, του Αντιδημάρχου της Κύμης, ο οποίος είναι και το πλέον «σιγουράκι» στην Εύβοια, ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η είδηση ότι την τελευταία στιγμή ο Γιώργος Μπουραντάς εξέφρασε την επιθυμία να είναι και εκείνος υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο (χωρίς βεβαία να ξέρει κανείς τι τύχη θα έχει μέχρι το τέλος), έφερε τα πάνω κάτω στο συνδυασμό του δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου και τον Θανάση Μπουραντά «υπόλογο» όχι απέναντι στον Αλέξανδρο Θεοδώρου αλλά στους συμβούλους του, οι οποίοι ένας, ένας πλέον πηδάνε έξω από τη βάρκα του…

Παρόλο, που εκείνος διαβεβαιώνει ότι δε γνώριζε τίποτα για το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο γιος του για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, δεν κατάφερε να τους πείσει. Και άρχισαν τα όργανα!

Ακόμα και οι πιο πιστοί του «αυλικοί» δηλώνουν ότι αν ο Θανάσης Μπουραντάς κατέβει υποψήφιος ξανά για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, δε θα κατέβουν μαζί του στο ψηφοδέλτιο.

Αλλάζουν τα δεδομένα, ακόμα και για εκείνον που ενδεχομένως ο ίδιος θα ήθελε να δώσει «δαχτυλίδι». Με την κάθοδο του Θεοδώρου στις Εθνικές εκλογές, άνοιγε ο δρόμος για το Νίκο Μπαράκο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του δημάρχου που όμως οι τελευταίες εξελίξεις μόνο κακό του κάνουν. Διότι το μέτωπο έχει ανοίξει! Και ο διχασμός έχει επέλθει! Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια Θεοδώρου έβγαλε δήμαρχο το Θανάση Μπουραντά και στις δύο θητείες! Με τον Αλέξανδρο Θεοδώρου και το Γιάννη Πιλάτη να ισοψηφούν στις εκλογές, πρώτοι σε ψήφους στο δήμο, στις τελευταίες εκλογές!

Από ποιόν θα μπορούσε να στηριχτεί στην Κύμη, ο άνθρωπος Μπουραντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά το «άδειασμα» στο Θεοδώρου; Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν σύμβουλοί του, ο δήμαρχος έχασε την εμπιστοσύνη ακόμα και εκείνων που δήλωναν «φανατικοί» μαζί του, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει μερίδιο σε όλο αυτό. Δεν έκανε όμως μέχρι τώρα και κάτι για να σώσει την παρτίδα, όπως λένε!

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι μιλάνε οι δικοί του σύμβουλοι για το τέλος εποχής Θανάση Μπουραντά στο δήμο Κύμης –Αλιβερίου ή για την «αναγέννηση» μέσω του γιου Μπουραντά που ενδεχομένως να θέλει να περπατήσει ως υποψήφιος βουλευτής το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και να πάρει δαχτυλίδι από τον πατέρα και να μπει μπροστά στο δήμο.

Κάτι που ο ίδιος ο Γιώργος ο Μπουραντάς, έχει αποκλείσει στο παρελθόν, αφού γνωρίζει και ο ίδιος ότι κανείς από το νυν συνδυασμό του πατέρα του δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο. Δεν είναι «πρόβατα επι σφαγήν» οι εκλεγμένοι από τον κόσμο σύμβουλοι, όπως οι ίδιοι λένε.

Και όπως λέει ένα μεγάλο μέρος της ομάδας, ήρθε η ώρα να ράψει κουστούμι ο αναπληρωτής δημάρχου Γιάννης Πιλάτης, ο μόνος που τα έχει καλά με όλους και που ακόμα και η αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις, του δίνει τα εύσημα! Και που έχει δηλώσει όπως και πολλοί άλλοι, στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Θεοδώρου.

Ήρθε η ώρα που εκείνος όπως και άλλοι σύμβουλοι του δήμου θα κρατήσουν το λόγο τους στηρίζοντας Αλέξανδρο Θεοδώρου και που στη συνέχεια θα δημιουργήσουν έναν νέο συνδυασμό, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, που θα μπορέσει να πάει απέναντι στο συνδυασμό του Δημήτρη Θωμά, στις επερχόμενες εκλογές.

Όπως και να έχει και να είχε στο μυαλό του και στις φιλοδοξίες του μία Τρίτη θητεία ο Θανάσης Μπουραντάς και καλά κάνει, δεν ακολουθεί η ομάδα. Και για να μην ακολουθεί ενδεχομένως κάτι ξέρει….Και ο Θανάσης Μπουραντάς που δεν έχει μάθει να χάνει, θα αποσυρθεί στο τέλος για την υστεροφημία του, όπως λένε άνθρωποι δικοί του.

Της Έφης Ντίνη

Με αφορμή την κατάθεση του φακέλου στο Υπουργείο, αρχές Μαΐου(6/5), ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και Αντιπρόεδρος Β του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, Ανδρέας Λουκάτος, μίλησε για το έργο πνοής αυτό που θα σημάνει την ανάπτυξη της Βιομηχανίας με γρήγορους ρυθμούς σε ένα χώρο, με όρους και προϋποθέσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, στην περιοχή των Οινοφύτων, στις 24 Μαϊου, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM.

Το έργο φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά μετά την κατάθεση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Φακέλου Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων στις 6 Μάϊου, στο Υπουργείο, από την ΕΑΝΕΠ. Επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν στην περιοχή, με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού €116 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικούς πόρους. Με έκταση 11,5 χιλ. στρέμματα, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο της χώρας που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, με σύγχρονες υποδομές , δίκτυα και προστασία του περιβάλλοντος.

Διττός ο ρόλος του υπό δημιουργία και κατασκευή Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων. Αφενός, δημιουργείται ένας χώρος με όλες τις προδιαγραφές για Βιομηχανική Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πολλές επιχειρήσεις επιπλέον, που σηματοδοτούν δημιουργία πολλών επιπλέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ένα έργο για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι συναινεί η τοπική κοινωνία. Μπορεί να συνυπάρξει δημιουργικά Βιομηχανία και Τοπική Κοινωνία. Συγκοινωνούντα δοχεία, θα έλεγε κανείς, αφού πολύς κόσμος εργάζεται στις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις της περιοχής και θέλουν την ανάπτυξη που θα σημάνει και νέες θέσεις εργασίας, αφού θα δοθεί η δυνατότητα πολύ πιο εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να επενδύσουν στην περιοχή επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Και το σημαντικότερο, εκτός του ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστική απαλλοτρίωση στις εκτάσεις γης, αλλά θα πάρουν υπεραξία, καθώς μιλάμε πλέον για βιομηχανική γη. Και όλο αυτό το εγχείρημα, με νομικά κατοχυρωμένη διαβούλευση.

Κύριε Λουκάτε σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μου και πάμε να δούμε μαζί όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Αρχής γενομένης από την ΕΑΝΕΠ που συστήνεται το 2019 για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων…

Αναφερθήκατε στην ΕΑΝΕΠ, και όπως είπατε είναι η Εταιρία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων. Σύμφωνα με ένα θεσμικό πλαίσιο που στην Ελλάδα έχει συστηματοποιηθεί μετά το 2011, για να υπάρξει ανάπτυξη ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, είτε εξυγίανσης, που είναι το πρώτο που γίνεται στη Χώρα. Και όταν λέμε εξυγίανση εννοούμε ότι ερχόμαστε σε μία περιοχή, το είπατε κι εσείς στην εισαγωγή σας, με άτυπη Βιομηχανική συγκέντρωση. Και προσπαθούμε με τα κατάλληλα έργα υποδομής, με την πολεοδόμηση, με παρεμβάσεις που να βοηθήσουν την καλή λειτουργία της περιοχής, να το μετατρέψουμε όπως πολύ σωστά το είπατε σε ένα Οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Θα γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω για να καταλάβει και ο κόσμος το τι ακριβώς γίνεται. Συστήνεται το 2019 η ΕΑΝΕΠ; Στην οποία θα πρέπει να αναφέρω ότι λογω του θεσμικού τους ρόλου συμμετέχουν στο Δ.Σ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Πάνος Λώλος. Αυτά εκ της θεσμικής τους ιδιότητας…

Πολύ σωστά και συμπληρώνω ότι ο Περιφερειάρχης έχει τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. Είναι μία απόφαση των μετόχων της ΕΑΝΕΠ, αναγνωρίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο των τριών αυτών φορέων, στα θέματα της περιοχής.

Και επειδή μιλάμε για επιχειρηματικότητα, να σημειώσω εδώ ότι ουσιαστική είναι και η συμβολή του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας. Και ο Πρόεδρος, ο κ. Αγνιάδης έχει στηρίξει αρκετά αυτή την προσπάθεια.

Πολύ σημαντική. Είναι και μέτοχος. Το Επιμελητήριο έχει κάνει και μία κίνηση αν θέλετε συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, να έχει έναν αριθμό μετοχών στην κατοχή του, ακριβώς για να μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια και με την ιδιότητα του μετόχου πέρα από τον γενικότερο ρόλο το, που έχει στο χώρο του «επιχειρείν», όπως σωστά αναφέρατε προ ολίγου.

Πάμε να δούμε και να καταλάβει και ο κόσμος, τι είναι αυτό που γεννά την ανάγκη για τη δημιουργία του πρώτου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην Ελλάδα, στην περιοχή των Οινοφοίτων; Τι είναι αυτό που συγκεντρώνει σε μία ομάδα, τους φορείς της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, σε μία εταιρία ανάπτυξης, που ο καθένας από το δική του θέση βάζει πλέον το δικό του λιθαράκι για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που θα είναι βιώσιμο, αφενός για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται αλλά και για εκείνες που ενδεχομένως θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτή τη Βιομηχανική Περιοχή; Πώς διασφαλίζονται τα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία έχει γίνει ντόρος τα τελευταία χρόνια; Και βέβαια, πώς συμμετέχει σε όλο αυτό η Τοπική Κοινωνία η οποία απ’ όσο γνωρίζω συναινεί σε όλο αυτό που πάει να γίνει; Να σημειώσω δε, ότι εργάζεται μεγάλος αριθμός ατόμων στις επιχειρήσεις των Οινοφύτων, που θέλει να είναι βιώσιμές…

Με δυο λόγια, με ρωτάτε, γιατί γίνεται αυτό το έργο. Και θα προσπαθήσω κι εγώ να το απαντήσω. Γίνεται, όπως είπα και πριν λίγο, για να μπει μία τάξη, από άποψη προστασίας του Περιβάλλοντος, που πολύ σωστά επισημάνατε είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Από άποψη Πολεοδομικής Οργάνωσης, από άποψη ύπαρξης υποδομών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις που είναι σήμερα εκεί εγκατεστημένες και λειτουργούν αλλά βεβαίως και επιχειρήσεις που θα τους δοθεί η ευκαιρία, σε έναν οργανωμένο υποδοχέα, με τάξη, με ασφάλεια δικαίου, να έρθουν και να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στο μέλλον.

Είδατε και στον τύπο πρόσφατα ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που έχει εκτιμηθεί περίπου στα 116εκ ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επειδή με ρωτήσατε για το περιβάλλον. Το 35% αυτού του προϋπολογισμού, αφορά έργα αποχέτευσης και Μονάδα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων που είναι ο σκληρός πυρήνας της Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και των έργων υποδομής για περιβαλλοντική αναβάθμιση για την περιοχή. Αυτό το ποσοστό που δίνω είναι μία πρώτη απάντηση, στο πως μέσα από αυτό το έργο της Ανάπτυξης του Πάρκου, επιδιώκεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Θα μπορούσα να συμπληρώσω, ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, της τάξης του 22%-23% αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και αυτό έχει αναμφισβήτητα πέρα από όλα και περιβαλλοντική διάσταση. Και βεβαίως, ένα περίπου 15%, αυτού του προϋπολογισμού, αφορά το ζήτημα του νερού.

Δηλαδή, το ζήτημα της ύπαρξης μιας μονάδας για επεξεργασία νερού ώστε να δίνεται από κει και πέρα για χρήση στις βιομηχανίες και βεβαίως του δικτύου ύδρευσης. Άρα, αυτά τα τρία μεγέθη που έδωσα, υπάρχει μία πρώτη απάντηση με αριθμούς στο ερώτημα πως θα προστατευθεί το περιβάλλον μέσα από αυτή την παρέμβαση. Δεν είναι όμως το μόνο. Μίλησα πριν για Πολεοδομική Οργάνωση.

Τι έκταση θα έχει αυτό το έργο; Και τι περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης;

Το Πάρκο θα έχει μία έκταση, λίγο λιγότερο από 11,5χιλιάδες στρέμματα. Αν θέλουμε να δώσουμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι 11.348 στρέμματα. Σε αυτά τα στρέμματα θα υπάρχουν 2250 στρέμματα που θα είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Για να δώσω το μέτρο σύγκρισης, σήμερα στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, αυτοί οι χώροι είναι μόλις 590 στρέμματα.

Έχουμε λοιπόν μέσα από την Πολεοδόμηση, μία βελτίωση του ισοζυγίου για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους και υποδομές της τάξης του 280%. Ένα δεύτερο στοιχείο που θέλω να δώσω σχετικά με την πολεοδόμηση είναι το εξής:

Μέσα από αυτή την πολεοδομική οργάνωση η οποία βεβαίως θα γίνει όπως γίνεται και στον αστικό ιστό, με εισφορά σε γη και χρήμα των ιδιοκτητών είτε είναι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είτε είναι μεμονωμένοι πολίτες, ή επιχειρήσεις αδόμητων εκτάσεων στην περιοχή, θα δημιουργηθούν περισσότερα από 3500 στρέμματα, νέων βιομηχανικών γηπέδων.

Επαναλαμβάνω τον αριθμό, περισσότερα από 3500στρέμματα, νέων βιομηχανικών γηπέδων. Αυτό, δίνει αμέσως το μέτρο της δυναμικής για εγκατάσταση νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων. Η οικονομία μας να πάει καλά και από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα δούμε αυτή τη δυναμική να εξελίσσεται.

Και σημειώνω, μόνο ένα στοιχείο σε αυτό, ότι αυτή η έκταση, αυτά τα 3.500στρέμματα, κατά διαφορετικό τρόπο όπως συμβαίνει στις βιομηχανικές περιοχές, που έχουμε συνηθίσει και έχουμε γνωρίσει, η ιδιοκτησία θα ανήκει στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης γης σήμερα, θα βρεθεί προφανώς σε συνέχεια της προσφοράς του γης και χρήμα αλλά με ένα οικόπεδο εντός σχεδίου, με βιομηχανική χρήση.

Άρα, δεν υπάρχει διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης;

Καμία απαλλοτρίωση δεν υπάρχει.

Γιατί αρχικά υπήρχε μία ανησυχία στην τοπική κοινωνία για το τι θα γίνει με τα οικόπεδα και καλά κάνετε και το αποσαφηνίζετε αυτό το θέμα. Και βέβαια αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πάρουν και υπεραξία.

Προσομοιάζει η διαδικασία κα Ντίνη, όπως πολύ καλά το λέτε, με μία αστική πολεοδόμηση. Θα πάρουν υπεραξία. Μία προκαταρκτική εκτίμηση, ενός εγκρίτου που μας βοηθάει στο χρηματοοικονομικό κομμάτι, είναι ότι η τιμή του στρέμματος θα ανέβει κατά περίπου 240%.

Αυτή την ώρα να σημειώσουμε ότι έχουμε 250 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;

Μεταξύ, 250 και 300. Η τάξη μεγέθους αυτή που αναφέρατε. Πολύ σωστά.

Οπότε μιλάμε για το 1/3 του Βιομηχανικού ΑΕΠ της Χώρας. Αυτά πρέπει να τα επισημάνουμε για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτού του μεγάλου έργου που ετοιμάζεται. Κάτι που θα αλλάξει το ρου στην Περιφέρεια Στερεάς γενικότερα. Επηρεάζοντας και την Αττική που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά.

Νομίζω πως είναι όπως τα λέτε. Τι θα έχουμε, όταν όλο αυτό το εγχείρημα φτάσει στο τέλος του; Θα έχουμε το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο στην Ελλάδα. Το πρώτο εξυγίανσης, όπως είπατε, άρα μπορεί να είναι και ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη δουλειά που γίνεται και για άλλες τέτοιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη ή αλλού.

Και όλο αυτό τοποθετημένο σε συγκεκριμένο σημείο πάνω στον άξονα ΠΑΘΕ. Πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Πολύ κοντά στην Αττική. Πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας.

Άρα, θα έχουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο σύγχρονο. Με υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν θέλετε, σημείο κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια και γενικότερα για τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη στη Χώρα. Και εμείς αυτό βλέπουμε. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Αυτή είναι η προσπάθεια μας.

Θα είναι το θέλγητρο για πάρα πολλούς επιχειρηματίες που θα θελήσουν μέσα σε μια οργανωμένη ΒΙΠΕ. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες για να στήσουν μία επιχείρηση σε ΒΙΠΕ σήμερα. Λύνονται μια σειρά απο προβλήματα με το Πάρκο. Και το γεγονός ότι όπως προαναφέρατε λιμάνια κλπ είναι πολύ κοντά μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο και το κόστος μεταφορών των επιχειρήσεων, αντιλαμβάνεται κανείς πως όλο αυτό είναι προς όφελος όλων. Και θα γίνει πόλος έλξης και για ξένους επενδυτές αλλά και για επενδυτές από όλη την Ελλάδα.

Έτσι είναι κα Ντίνη. Και να πω ότι μετά το 2011 υπάρχει μία συστηματική βελτίωση της Νομοθεσίας σε ότι αφορά την προσέλκυση λειτουργίας Βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Βεβαίως είναι και άλλα βήματα να γίνουν. Περιμένουμε και εμείς να τα δούμε. Αλλά υπάρχει συνεχής βελτίωση. Αυτό λοιπόν πιστεύω θα αποτυπωθεί και με τον καλύτερο τρόπο, στον τρόπο που θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει και το συγκεκριμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Το σημαντικότερο είναι ότι έχετε κάτσει σε ένα τραπέζι, όλοι οι φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι. Κατατίθενται οι προτάσεις. Λύνονται τα οποία θέματα παρουσία και των εκπροσώπων της Τοπικής Κοινωνίας. Θέλω να κλείσουμε με τα ευχάριστα. Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε ο φάκελος στα αρμόδια Υπουργεία. Μετά από πόσα χρόνια;

Όπως είπατε και εσείς η ΕΑΝΕΠ δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019. Και ο φάκελος κατατέθηκε τον Μάϊο του 2022.

Στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που είχατε βάλει. Σωστά;

Αυτό ακριβώς. Ήταν εντελώς εντός χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όχι μόνο για τη δική μας την προσπάθεια αλλά για μία σειρά από παρεμφερείς προσπάθειες λόγω του κορονοϊού. Ήταν λογικό να υπάρξει μία μετάθεση χρονοδιαγράμματος.

Υπήρξαν περίοδοι που δεν μπορούσαν κρίσιμες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων. Να κάνει πραγματογνωμοσύνες. Πράγματα, που ήταν απαραίτητα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλος ο σχεδιασμός θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο για τον στόχο που κι εσείς τον είπατε από την αρχή, είναι η βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη σε ένα σημείο κρίσιμο, για τη Βιομηχανική οικονομία που είναι η περιοχή των Οινοφύτων.

Κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, αρχές Μαΐου, ο φάκελος για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου που νομίζω ότι αυτή θα είναι μία στιγμή ορόσημο για όλους εσάς που έχετε ζήσει από κοντά όλη αυτή την προσπάθεια. Τι περιμένουμε τώρα;

Καταρχάς, από την πλευρά της ΕΑΝΕΠ, έχουμε μία υποχρέωση, να συμπληρώσουμε αυτό τον φάκελο, με την χρηματοοικονομική ανάλυση, την οποία αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον σύμβουλο που έχουμε, εξετάζουμε και αξιολογούμε, έτσι ώστε μέσα στον Ιούνιο να συμπληρώσουμε, ως προς αυτή την τυπική απαίτηση, τον φάκελο μας. To οποίο θα συνοδευτεί αμέσως μετά, και από μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, ενόψει των επόμενων βημάτων της επένδυσης.

Από κει και πέρα, η μπάλα, είναι στην πλευρά των Υπουργείων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι τα δύο Υπουργεία, και σωστό είναι αυτό, που έχουν το ρόλο να εξετάσουν και να αξιολογήσουν το φάκελο μας, να δουν αν χρειάζονται διευκρινήσεις, αν ενδεχομένως χρειάζονται συμπληρώσεις, αν θέλουν να δουν κάποιες αλλαγές. Έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι γίνεται η ανάπτυξη των πάρκων.

Αυτή είναι η ασφάλεια δικαίου σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Και από όλα, αυτά θα μπορούσε κανείς να πει να εκτιμηθεί, ότι μέχρι το τέλος του 2022, αρχές του 2023 προσδοκούμε να οδηγήσουν στην έγκριση του φακέλου. Σε μία έγκριση ανάπτυξης για το πάρκο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε υποβάλλει και θα περιλαμβάνει και τη περιβαλλοντική αδειοδότηση του πάρκου. Άρα, δεν θα έχουμε σε δύο χρόνους. Θα έχουμε ένα ενιαίο χρόνο, τη συνολική αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αδειοδότηση του πάρκου.  

Το ερώτημα που γεννάται τώρα μετά από όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε κάνει είναι: Θα έρθει σε διαβούλευση στην τοπική κοινωνία και τον κόσμο που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή; Είναι κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο κόσμος το βλέπει με θετικό πρόσημο…

Καταρχάς και να μη θέλουμε να είμαστε, υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένη στη Νομοθεσία, ότι τα Υπουργεία τα οποία ανέφερα, περιμένουν να ολοκληρώσουν όλο τον κύκλο της αξιολόγησης. Θα ζητήσουν βάση του Νόμου, να γίνει και διαβούλευση.

Άρα, να τεθεί υπόψιν κρίσιμων φορέων, αναφέρατε ήδη κάποιους. Η Περιφέρεια, ο δήμος Τανάγρας, ενδεχομένως και άλλοι δήμοι, είναι εύστοχη η επισήμανση που κάνατε. Θα τεθεί υπόψιν τους ο φάκελος, προκειμένου να διατυπώσουν παρατηρήσεις.

Και όλα αυτά, θα ληφθούν υπόψη από τα Υπουργεία, για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση. Από τη δική μας πλευρά θα ήθελα να πω το εξής: Ό,τι πέρα από αυτό που ήδη έχετε αναφέρει, δηλαδή, τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη στη θέση του Προέδρου, τη συμμετοχή του δημάρχου, στο Δ.Σ, του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, εμείς προχωρήσαμε σε μία συνεργασία με τους τέσσερεις αυτούς φορείς και στη φάση που ολοκληρώνουμε τις μελέτες.

Τις παρατηρήσεις που έκαναν, τις λάβαμε υπόψιν και βεβαίως, την ευθύνη κατάθεσης του φακέλου έχει η εταιρεία. Αυτή είναι το Νομικό πρόσωπο που αν θέλετε λογοδοτεί έναντι της πολιτείας, για την πληρότητα του φακέλου αλλά είναι προφανές ότι το σύνολο των παρατηρήσεων ελήφθησαν υπόψη και αυτό θα γίνεται σε όλη την πορεία.

Άρα, διαβούλευση υπάρχει. Υπάρχει αν θέλετε και νομικά κατοχυρωμένη, αλλά υπάρχει ως αυτονόητη, λειτουργική υποχρέωση για την καλή πορεία της ΕΑΝΕΠ.

«Όλα στο φως», όπως λέει ο λαός, κ. Λουκάτε θα μου επιτρέψετε να το πω, ότι γίνεται κάτι πολύ δυνατό, κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, κόσμος που εργάζεται στη βιομηχανία, και το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Ας μου επιτραπεί ο σχολιασμός…

Όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη κα Ντίνη, το είπατε από την αρχή. Είναι περιβαλλοντικό αλλά είναι και αναπτυξιακό και είναι και κοινωνικό. Και σε αυτό το τρίπτυχο, οι θέσεις εργασίας και θα έλεγα οι ποιοτικές και σταθερές θέσεις που προσφέρει η Βιομηχανία, είναι κρίσιμο σημείο για την επιτυχία του όλου έργου, του όλου εγχειρήματος.

Και σε μία χρονική περίοδο, επειδή παρακολουθώ και τα Επιμελητηριακά δρώμενα, όπου τα Επιμελητήρια σε όλη τη Στερεά, έχουν ζητήσει τα παιδιά που αποφοιτούν από τις πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές στην Περιφέρεια να απορροφούνται για πρακτική στις επιχειρήσεις της Στερεάς και αναλόγως να κρίνεται ότι κάνει και να παραμένει στη θέση εργασίας. Και να επισημάνουμε ότι όλο αυτό που γίνεται θα αποτελέσει ανάσα πνοής για μία Περιφέρεια που επίσης μαστίζεται από την ανεργία. Αισιόδοξα τα μηνύματα καθώς τα επόμενα χρόνια υπάρχει σχεδιασμός στο Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων, να ανοίξουν τις πύλες τους και νέες επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία κα Ντίνη.  

279861882 5324353844293376 7816570563001521800 n

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Β του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΥΚΑΤΟΥ στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM

 

 

Οι Σκυριανοί είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους και το δείχνουν έμπρακτα! Με μπροστάρη το δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο, ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα, υποδέχθηκε στο λιμάνι της Κύμης για να ταξιδέψουν μαζί στο πανέμορφο Νησί της Στερεάς, την όμορφη Σκύρο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Νίκο Σουλιώτη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς επίσης και τους συνεργάτες τους.

Αυτό σχολιάστηκε θετικά από όλους και σηματοδοτούσε τι θα ακολουθούσε στο Νησί. Ο κ. Μαυρίκος φρόντισε να είναι όλα στην εντέλεια. Ζεστή φιλοξενία, προνόμιο των Σκυριανών που την έδειξαν και μέσα και από τα παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει με πολλή αγάπη, την ξενάγηση με ενημέρωση για την ιστορία του Νησιού. Και βέβαια, κέρδισε στις καρδιές όλων, η Σκύρος, καθώς λίγο πριν αναχωρήσουν για τους δήμους τους, οι φιλοξενούμενοι, έδιναν υπόσχεση πως θα είναι ο πιο λατρεμένος τους προορισμός το επόμενο διάστημα.

Τον ενθουσιασμό του για το Νησί δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε ο βουνίσιος Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος συστήνει πλέον το Νησί για διακοπές ανεπιφύλακτα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη. Κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον Δήμαρχο, Νίκο Μαυρίκο, ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Νίκο Σουλιώτη και την Διευθύντρια της ΠΕΔ, Λίτσα Γεραντώνη

(Θα ακολουθήσει ανάρτηση με τη συνέντευξη του κ. Σουλιώτη)

Αν και αναμενόμενο για πολλούς, όπως σχολιάστηκε, εντούτοις, ο Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, ρίσκαρε και προσπάθησε να συμμετέχει την Παρασκευή στη συνεδρίαση για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας, στην Αιδηψό. Με τον κόσμο να τον περιμένει, δυστυχώς, όχι για να επικροτήσει με παλαμάκια την παρουσία του εκεί, αλλά με γιουχάρισμα, ζητώντας του με έντονο ύφος, να σηκωθεί να φύγει, την ώρα που εκείνος πλησίασε για να μπει στο χώρο της συνεδρίασης.

Ο κόσμος που είχε μαζευτεί στην περιοχή, διαμαρτυρόταν επιρρίπτοντας ευθύνες στον Υφυπουργό ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την πυρόπληκτη Β. Εύβοια. Απορίας άξιο, τον κόσμο επιβεβαίωνε στη συνέχεια κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πέσει ευρώ στη Β. Εύβοια.

Η εκδήλωση έντονης αποδοκιμασίας από τον κόσμο που περίμενε τον κ. Κεδίκογλου, ήταν για να του επισημάνει ακόμα μία φορά, ότι στη γενέτειρα του είναι ανεπιθύμητος, γιατί δεν έχει φροντίσει ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου μίας Κυβέρνησης που έχει επενδύσει στην Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας, να πάρει αυτά που της έταξαν. Ο κόσμος ζητά άμεσα αποτελέσματα. Με τους ριτινοκαλλιεργητές να περνούν στην αντεπίθεση, αφού πολλοί από αυτούς, όπως και άλλοι, αγρότες, επαγγελματίες, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Ου, σήκω και φύγε από δω, είσαι ανεπιθύμητος. Εδώ και τώρα λύση για τους πυρόπληκτους ρετσινάδες. Τέλος πια η κοροϊδία..» μερικά από τα λόγια των ανθρώπων που θεωρούσαν ότι ο δικός τους άνθρωπος, (με καταγωγή από την περιοχή), αυτή τη φορά, δε θα έμενε μόνο στα λόγια, αλλά θα έκανε και πράξεις…

Όλο αυτό που έγινε την Παρασκευή, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για το κόμμα της ΝΔ που πλέον είναι θέμα χρόνου να «καθαρίσει» τον Υφυπουργό- Βουλευτή Ν.Δ με καταγωγή από έναν πυρόπληκτο δήμο, όπως αυτός της Ιστιαίας-Αιδηψού! Τα βίντεο και τα δημοσιεύματα εφημερίδας που πρόσφατα είχαν δει το φως της δημοσιότητας με τον Υφυπουργό να έχει ανάρμοστη συμπεριφορά, ήρθαν να δέσουν την άμεση αποπομπή του και από το Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι πλέον θέμα….ημερών.

Αν ο Πρωθυπουργός θέλει να πετύχει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β Εύβοιας, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσει αλλά περιθώρια για ανάλογα περιστατικά με τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, που προσβάλλουν και το έργο εκείνων που έχουν δουλέψει ώρες ολόκληρες πάνω σε αυτό. Δίλλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα Σίμος Κεδίκογλου ή τελειωμένη υπόθεση; Θα δείξει…

aidipso

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ

 

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το Τελικό Συνέδριο του Έργου SMART HERITAGE, στο οποίο η Αναπτυξιακή Ευβοίας έχει το ρόλο του Επικεφαλής Εταίρου. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ευβοίας και φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στη Χαλκίδα, ενώ η συμμετοχή ήταν δυνατή και διαδικτυακά.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε μέσω ZOOM ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας ΑΕ Ευάγγελος Κούκουζας ο οποίος δήλωσε :

« Η Πολιτιστική Διαδρομή «Ηρακλής» καθώς και η ψηφιακή εφαρμογή της αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Εύβοιας, μας επιτρέπουν να εμβαθύνουμε στις παραδόσεις μας, και στα μνημεία του τόπου μας, και να μπορέσουμε μέσα από τα «εργαλεία» που μας προσφέρει το έργο να συμβάλουμε στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν ενώ ταυτόχρονα διαφυλάττουμε την πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας ».

Το SMART HERITAGE είναι έργο διακρατικής συνεργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Interreg V-B Adriatic Ionian programADRION και στο συνέδριο παρουσίασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των 4 χωρών που συμμετέχουν μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Ευβοίας ως Επικεφαλής Εταίρος. Η Αναπτυξιακή Ευβοίας παρουσίασε την Πολιτιστική Διαδρομή «Ηρακλής» η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου ενώ ταυτόχρονα προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να «επισκεφτούν» τα σημεία της διαδρομής και να εξερευνήσουν τις ομορφιές της Εύβοιας με τη βοήθεια Περιηγήσεων Εικονικής Πραγματικότητας.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η προβολή των επιτευγμάτων του έργου και πιο συγκεκριμένα της πολιτιστικής διαδρομής SMART Heritage Cultural RouteConnecting the faces of Europe”, που ακολουθεί τα βήματα πέντε προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Στην Εύβοια (Ελλάδα), στο Gerace (Ιταλία), στο Forlì (Ιταλία), στο Mostar (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), στην Αλβανία, ακολουθούμε τους ήρωες επηρέασαν την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής αλλά και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών ADRION.

 267110987 3133988516916642 4016459297459009510 n

Επισκεφτείτε την ψηφιακή εφαρμογή της Πολιτιστικής Διαδρομής «Ηρακλής»

http://herculesroute.smartheritage.eu/

*****

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Σωλήνων ElvalHalcor, Πάνος Λώλος, εκπρόσωπος της «βαριάς οικονομίας» της Χώρας, μιλά αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο Evripos 90fm, και στην εκπομπή «τάδε έφη», το πρωινό της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, για τις δράσεις του Συνδέσμου, τον κοινωνικό χαρακτήρα, το μέλλον της Βιομηχανίας σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, τις προτεραιότητες αλλά και το έκδηλο ενδιαφέρον για δημιουργία επιπλέον βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Στερεά που θα σημάνει και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Εκπρόσωπος της «βαριάς οικονομίας» της Χώρας, ο κ. Λώλος, αφού οι περισσότερες από 100 Επιχειρήσεις στον βιομηχανικό κλάδο – μέλη του συνδέσμου που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις οποίες εργάζονται πάνω από 17.150 περίπου εργαζόμενοι στη Στερεά Ελλάδα, συνεισφέρουν και το 70% του ΑΕΠ παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς. Οι επιχειρήσεις του Βιομηχανικού κλάδου της Περιφέρειας Στερεάς παράγουν το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας, και συμβάλουν με ποσοστό 3,85% στο ΑΕΠ, της Χώρας. Μετά τα παραπάνω, μπορεί να αντιληφθεί κανείς και ποια είναι η σημασία τους για την περιφερειακή οικονομία.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ του συνδέσμου απαρτίζεται από αξιόλογα και καταξιωμένα στο χώρο μέλη, από όλη τη Στερεά. Η Περιφέρεια Στερεάς, φιλοξενεί μερικές από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Άνω του 11,5%, των απασχολούμενων στην Ελληνική Μεταποίηση, εργάζονται στη Στερεά Ελλάδα. Κάτι που την κατατάσσει ως Περιφέρεια, όπως επισημαίνει ο κ. Λώλος, πρώτη ανάμεσα στις Περιφέρειας της Χώρας, ενώ διακρίνεται από τον υψηλότερο δείκτη δημιουργίας μεικτής προστιθέμενης αξίας, σε απόλυτο νούμερο, αλλά και ως ποσοστό εξέλιξης, τα τελευταία έτη, ανάμεσα στις Περιφέρειες.

«Οι πρόσφατες αρχαιρεσίες που έγιναν στις 30 Σεπτέμβρη, έδωσαν τη δυνατότητα να αναδειχθεί όπως είπατε, ένα νέο διευρυμένο και πολύ δυναμικό από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δώσει μία νέα δυναμική στο Συμβούλιο. Δεν το κρύβουμε, ότι θέλουμε να προσφέρουμε υψηλότερες και περισσότερες υπηρεσίες διαμεσολάβησης στα μέλη μας, στα ποικίλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λώλος και συνέχισε:

«Να έχουμε πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια, όσον αφορά τη Βιομηχανία, αλλά και τις ανάγκες και τις προοπτικές της. Γιατί είναι σημαντικός Πυλώνας, όχι μόνο για την Περιφερειακή αλλά και για την Εθνική Οικονομία. Και να έχουμε μία ευρύτερη, διευρυμένη κάλυψη και γεωγραφική και κλαδική. Δεν είναι τυχαίο, ότι νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αναδειχθεί άνθρωποι από εμβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες προέρχονται, όχι μόνο από τη γνωστή βιομηχανική δύναμη της περιφέρειας, που είναι η Βοιωτία, αλλά και από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, όπως είναι η Εύβοια αλλά και η Φωκίδα.»

Αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του νεοσύστατου Δ.Σ του Συνδέσμου, διότι αναλαμβάνετε και σε μία περίοδο, όπου τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία, δοκιμάζονται. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε ότι αφορά την επανατοποθέτηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας;

Νομίζω ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα, το ζήτημα των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας. Ήδη πριν από τη διεύρυνση του Δ.Σ, δεδομένου ότι τα ατυχή γεγονότα έγιναν τον Αύγουστο. Ανταποκριθήκαμε ως Σύνδεσμος συνολικά, ως Όργανο αλλά και οι εταιρίες μέλη μας. Μερικές εταιρίες μέλη, όπως είναι αυτή που εκπροσωπώ εγώ, η ELVALHALCOR, έχουν ανακοινώσει και έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικές προσφορές για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Με μία σειρά από ποικίλες δράσεις. Η ELVALHALCOR συγκεκριμένα, κα Ντίνη, ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 500.000€.

Να σημειώσω εδώ ότι καταθέσατε τις προτάσεις σας σε αυτό και στη Λίμνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας…

Ακριβώς. Είχαμε την ευκαιρία εκεί να συζητήσουμε αναλυτικά αρκετά θέματα με την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σπανού αλλά και του Ειδικού Συντονιστή του κ. Μπένου. Κάναμε συγκεκριμένη τοποθέτηση, όσον αφορά το πλάνο αποκατάστασης, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρη διαφάνεια αλλά και διασφάλιση των δωρητών ως προς την συνέχεια. Το επεσήμανα πάρα πολύ γιατί νομίζω ότι ως Χώρα έχουμε ιδιαιτερότητες, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Και ο ιδιωτικός τομέας και οι πραγματικοί αποδέκτες αυτής της βοήθειας, πρέπει να διασφαλίζονται απόλυτα, όσον αφορά τη διαχείριση οποιαδήποτε βοήθειας είτε σε επίπεδο μελέτης είτε είναι σε επίπεδο αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος, είτε ανακούφισης των προτεραιοτήτων που έχουν ανακύψει για τους ανθρώπους της Β. Εύβοιας. Άρα, η πρώτη προτεραιότητα αν θέλετε, συνέβη αυτόματα. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο κληθήκαμε και ως Σύνδεσμος αλλα και ως Εταιρίες –μέλη του Συνδέσμου, να ανταποκριθούμε.

Μία δεύτερη προτεραιότητα για να απαντήσω πάνω στο ερώτημά σας, έχει να κάνει με υο υπο εξέλιξη έργο, που αφορά το Πάρκο Επιχειρηματικής Εξυγίανσης Οινοφοίτων-Ασωπού. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ξεκινάει από το 2009 και το 2011 έχει διακομματική αποδοχή, και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Με την έννοια ότι το πολιτικό προσωπικό της Χώρας μας, αντιλαμβάνεται τις αναπτυξιακές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα, και τις προτεραιότητες που απορρέουν από την ανάγκη αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Και προστασίας. Όχι μονο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Έχει ήδη συσταθεί κατά το Νόμο η ΕΑΝΕΠ, η εταιρία ανάπτυξης αλλά και η ΕΔΕΠ, η εταιρία διαχείρισης, αυτή δηλαδή που θα αναλαμβάνει μετά την παράδοση των έργων από την ΕΑΝΕΠ, ως προς να το διαχειριστούν. Και αυτό που απομένει είναι να κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ο φάκελος, εκ μέρους της ΕΑΝΕΠ, προκειμένου να υπάρξει και η τυπική πλέον έγκριση του χαρακτηρισμού της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Οινοφύτων, ως Βιομηχανική Ζώνη.

Αυτό αναμένουμε να γίνει όπως κατά το Νόμο επιβάλλει η προθεσμία, μέχρι τα τέλη Απρίλη. Και από εκεί θα μεσολαβήσει ένα διάστημα διαβούλευσης ουτως ώστε η Γενική Γραμματεία να αποφανθεί, εάν ο φάκελος είναι πλήρης ή όχι. Άρα, θα έλεγα ότι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, εφόσον έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πάλι μαζί του χρόνου, το Νοέμβριο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλα έχουν κλείσει και τυπικά. Το Πάρκο πλέον υπάρχει και τυπικά δια νόμου και ξεκινούν τα έργα.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται από το παρελθόν και φέρει τη σφραγίδα και του πρωην Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και των συνεργατών του, γιατί στη συνέχεια θα δούμε και τη συνεργασία που έχετε σα Σύνδεσμος με την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού. Συνεχίζεται από το σημερινό Περιφερειάρχη το Φάνη Σπανό και χαίρομαι που με βάση τα όσα μας αναφέρατε πιστεύετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε αυτή τη θήτεία της Περιφερειακής Αρχής. Σωστά;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ευρεία ανάγκη υποστήριξης, αναγνώρισης της προτεραιότητας και υποστήριξης του Πάρκου. Όντως, οι πρωτοβουλίες ξεκίνησαν από την εποχή που ο Κώστας Μπακογιάννης, ήταν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Και ενήργησε πραγματικά αρκετά δυναμικά, με σκοπό και οι Βρυξέλλες να μπορέσουν να συναινέσουν αλλά να συμμετάσχουν και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθώ ότι υπάρχει αυτονόητη στήριξη από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, τον κ. Σπανό, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό και δεν έχει μόνο συμβολισμό. Έχει και ουσία. Αξίζει όμως να αναφερθώ ότι υπάρχει και η πλήρης αποδοχή και υποστήριξη από την παρούσα δημοτική αρχή, από το δήμαρχο Τανάγρας συγκεκριμένα, κ. Περγάλια. Ο οποίος είναι αρκετά ικανός στο να υποστηρίζει την ολοκλήρωση του έργου με βάση και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Και αυτό είναι κάτι αυτονόητο που απορρέει από τις υποχρεώσεις του ως δημάρχου, αλλά πρέπει να αναφέρω ότι είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί του μιας και είναι ο δήμος που φιλοξενεί το έργο. Ούτως ώστε να ολοκληρωθεί με έναν τρόπο ο οποίος διασφαλίζει και το σύννομο της καταστάσεως αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών, υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτό όμως δε θα πρέπει να ξεχάσουμε καθόλου, ότι ο σύνδεσμος υπήρξε επίσης πρωτοπόρος από την εποχή του τότε και νυν επιτίμου προέδρου κ. Νίκου Κουδούνη, στο να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα, όπως και οι εταιρίες μέλη μας.

Ως προς το θέμα που θέσατε για την ολοκλήρωση, εκτιμούμε ότι φυσικά η τυπική σύσταση θα έχει με την παρούσα Περιφερειακή Αρχή αλλά φυσικά τα έργα, και αναφέρομαι στα έργα υποδομών θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, εκτιμούμε γύρω στα επτά με οχτώ, ουτως ώστε να έχουμε ολοκληρώσει όλα αυτά τα οποία απορρέουν ως σημαντική υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στο Νόμο, αλλά απέναντι και στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Ήδη, στη μέχρι τώρα κουβέντα που κάνουμε μας έχετε δώσει το στίγμα συνεργασίας του Συνδέσμου με τον Α και Β βαθμο αυτοδιοίκησης σε δύο θέματα. Μετά τις δύο πολύ σημαντικές προτεραιότητες να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες;

Έχουμε αναφέρει ήδη δύο πολύ σημαντικές. Έκανα ήδη μία μνεία προηγουμένως στο γεγονός ότι ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί κατ΄αρχάς να επιδείξει μία εξωστρέφεια. Να εξηγήσω γιατί. Σε τι συντείνει αυτή η εξωστρέφεια. Η βιομηχανία είναι μία παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Και διέπεται από αρνητικά στερεότυπα, επιτρέψτε μου να πω. Και αυτά δεν είναι ένα τωρινό γεγονός. Είναι κάτι που μας σημαδεύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Η Βιομηχανία παράγει το 9% του ΑΕΠ της Χώρας. Είναι ένας διακηρυγμένος στόχος, όλων των φορέων που εκφράζουν τη Βιομηχανία, αλλά και Κυβερνητικός, να ανέλθει στο 12% μέχρι το 2025 και στο 15% του ΑΕΠ, εντός των επόμενων 15 ετών.

Για να γίνει αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από στρεβλές αντιλήψεις και αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της. Άρα, ένας από τους στόχους θα λέγαμε του νέου Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος είναι να έχει αυτή την εξωστρέφεια η οποία αναδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική της Βιομηχανίας, η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει ποικίλες προεκτάσεις. Για παράδειγμα, η Βιομηχανία είναι ένας τομέας της οικονομίας, ο οποίος χρηματοδοτεί το 36% των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε λίγοι. Άρα, αντιλαμβάνεστε τι κοινωνικές επιπτώσεις έχει. Συνεισφέρει στο 40% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και στο 13% των αμοιβών των εργαζόμενων, στην Ελλάδα.

Αποβιομηχάνιση σημαίνει, η μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και του εισοδήματος μας. Αρα, το συμφέρον όλων μας ως κοινωνία, γιατί η Βιομηχανία είναι εθνική υπόθεση, είναι να έχουμε ισχυρότερη βιομηχανία. Δείτε το παράδειγμα κα Ντίνη, όλων των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, είναι και οι πρωτοπόρες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, και η Κίνα.

Να πούμε ότι η Εύβοια σε επίπεδο Στερεάς, ήταν η πρώτη που πλήρωσε πολύ ακριβά την αποβιομηχάνιση…

Έχετε πολύ μεγάλο δίκιο σ΄ αυτό. Μια προτεραιότητα είναι να αναδείξουμε αυτή την εξωστρέφεια η οποία συνάδει με τις προτεραιότητες πλέον της Χώρας και όχι μόνο των φορέων που εκπροσωπούν τη Βιομηχανία. Μία δεύτερη προτεραιότητα όπως σας είπα, είναι να προσφέρουμε καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες διαμεσολάβησης για τα μέλη μας. Τι σημαίνει αυτό;

Βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον Επιμελητηριακό θεσμό και τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας, μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο τυπικά και θεσμικά, αυτή τη συνεργασία, προκειμένου η επιχειρηματικότητα και όχι μόνο η Βιομηχανία, να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στην Περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε πολύ θετικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που μένουν στην Περιφέρεια.

Θα λειτουργήσετε ως συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι μία ερώτηση που ήθελα να κάνω στη συνέχεια. Έχουν γίνει ήδη προτάσεις και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Εύβοιας αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακού Επιμελητήριο, για να συνδυαστεί το κομμάτι της εκπαίδευσης, με απόφοιτους που θα κάνουν πρακτική στις Βιομηχανίες-επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σ΄αυτό;

Είναι πράγματι μέρος της ατζέντας και της συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει με τα Επιμελητήρια. Φιλοδοξούμε σε μερικούς μήνες να έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι πιο χειροπιαστό. Και μια από τις προτεραιότητες είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Και η ανάγκη κατάρτισης ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στην Περιφέρεια. Και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έχει ευεργετικές επιπτώσεις συνολικά.

Γιατί δεν είναι μόνο οι άμεσες, μιας και οι βιομηχανία συνεισφέρει φυσικά με την απασχόληση, αλλά έχει και έμμεσες. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα μέλος από μία οικογένεια δουλεύει στη βιομηχανία, αυτό έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και στον τοπικό περίγυρο. Εκεί που ζει δηλαδή, η οικογένεια την καθημερινότητα της. Σε επίπεδο αγοραστικής ικανότητας, και όχι μόνο.

Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται φαίνεται και ο κοινωνικός χαρακτήρας, στην όλη προσπάθεια που κάνετε. Ως Σύνδεσμος φάνηκε πως ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για πάρα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Βιομηχανία, όπως είναι το κόστος της ενέργειας. Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ημερίδας που έγινε;

Κάναμε όντως μία διαδικτυακή εκδήλωση με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Σδούκου. Είχαμε την ευκαιρία εκεί να παρουσιάσει η διαΝΕΟσις, που είναι όπως ξέρετε ερευνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μία μελέτη για την ενέργεια. Αλλά, δώσαμε έμφαση στο ζήτημα ενεργειακής κρίσης και ως προς τις επιπτώσεις της για την ελληνική βιομηχανία.

Είδαμε το θέμα σε δύο βάσεις, σε Ευρωπαϊκό θα λέγαμε περίγραμμα. Και σε αυτό μας βοήθησε ο κ. Νίκος Κεραμίδας, από τη «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», αλλά και σε καθαρά εγχώριο, με την παρουσία του κ. Κοντολέωντα που είναι ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης που εκπροσωπεί τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας.

Πρέπει να πούμε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ναι μεν είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αλλά δεδομένης της μεγάλης διαφοράς του ενεργειακού κόστους εις βάρος της Βιομηχανίας, αυτό την καθιστά ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική.

Άρα, πρέπει να πούμε: Όχι! Δεν έχουμε κάνει ως Χώρα αυτά που πρέπει για να προστατέψουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας, από πλευράς κόστους ενέργειας. Και οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, πρέπει να επιταχυνθεί με σκοπό να προστατεύσει, όπως έχει γίνει και από άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εγχώρια Βιομηχανία, η οποία απειλείται να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαφορά που έχει, εάν συνεχίσει αυτή η ενεργειακή κρίση, η οποία φαίνεται δυστυχώς, ότι ήρθε για να παραμείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να δούμε λίγο τι γίνεται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιομηχανίας και τις μεταβλητές του;

Καταρχάς να πούμε ότι η πρόκληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν αναφέρεται μόνο στην ανάγκη να υιοθετήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αλλά να επιτύχουμε παράλληλα και μία διττή θα λέγαμε μετάβαση, σε πράσινη ανάπτυξη.

Αυτά τα δύο για μας είναι δύο βασικά ζητήματα. Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θέσατε, πρέπει να το πούμε πάρα πολύ απλά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το «industry for», όπως το ξέρει το ευρύτερο κοινό,  είναι μία ευκαιρία. Όχι μόνο για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και για τη Χώρα μας.

Γιατί; Είναι πλέον τέτοια η δομή, αν θέλετε και ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η τεχνολογία. Εύκολα και γρήγορα. Που μικρά έθνη, μικρά κράτη, χωρίς ιδιαίτερη πλουτοπαραγωγική δράση, όπως είναι η Ελλάδα, κατ’ εξοχήν, μπορεί να επιτύχουν αλματώδη ανάπτυξη, με χαμηλό κόστος.

Δεν υιοθετώ την άποψη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει κόστος. Τουναντίον. Απλά, οι έξυπνες επενδύσεις μπορούν να καταστήσουν την Ελληνική Βιομηχανία, πολύ περισσότερο ανταγωνιστική, εις βάρος των ανταγωνιστών της, και πολύ γρήγορα. Εάν αυτό δε συμβεί, θα υπάρξει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ό,τι το οποιοδήποτε χάσμα υφίσταται αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στην Ελληνική και την ξένη, την Ευρωπαϊκή κατά κύριο λόγο βιομηχανία, θα διευρυνθεί. Άρα αυτό σημαίνει, ότι ο χρόνος είναι λίγος, αλλά υπάρχουν δυνατότητες, όχι μόνο γιατί είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τεχνογνωσία, και τεχνολογία και να την υιοθετήσουμε. Αλλά γιατί και στην Ελλάδα παράγεται τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Η Εύβοια για παράδειγμα, μιας και την αναφέραμε και πριν, η Βοιωτία, είναι η περιοχή στην οποία εδρεύει και η επιχείρηση που και εγώ εκπροσωπώ στο Σύνδεσμο, έχει επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν και στον αυτοματισμό και στον εκσυγχρονισμό τον ψηφιακό, των Ελληνικών Βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Άρα, αυτό συνδέεται και με το κόστος, το οποίο πρέπει διαρκώς να ελέγχουμε, αν όχι, να συμπιέζουμε, αλλά και με την δυνατότητα, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε επίπεδο όχι μόνο διαδικασιών αλλά και τελικών προϊόντων που παράγουμε. Ακόμη και υπηρεσιών. Είναι προτεραιότητα, και τα ευχάριστα είναι ότι είμαστε και σε καλή θέση προκειμένου να την επιτύχουμε.

Φυσικά, πρέπει να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κίνητρα, όπως και με την ενέργεια που συζητούσαμε πριν, αλλά να μην υποτιμούμε και τη βούληση των ίδιων των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να κάνουν ένα ή δύο βήματα προς τα εμπρός και ειδικά όσες είναι παραδοσιακού χαρακτήρα, οικογενειακής μορφής.

Θέλει τόλμη όλο αυτό. Και αυτό το λέω γιατί θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί, πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την Ελληνική βιομηχανία;

Θα σας μιλήσω με νούμερα κα Ντίνη. Παρά τα πρωτοφανή υφεσιακά φαινόμενα, στην παγκόσμια οικονομία και τη Χώρα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, το 2020, τον προηγούμενο χρόνο, υποχώρησε κατά 2%, όταν η μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στο 7,9%. Επίσης, κάτι άλλο που θα ήθελα να σας αναφέρω, είναι ότι το τρέχον έτος, το 2021, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε 9% περίπου, στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εννοώ. Όταν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 4% με 4,2%.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν πέρυσι, και ήταν λογικό, η Βιομηχανία υποχώρησε, αλλά μόνο κατά 2%. Όταν το σύνολο των άλλων τομέων της Οικονομίας, οι υπηρεσίες που είναι ο τριτογενής τομέας και ο πρωτογενής, ο γεωργικός υπέστη μία μείωση και μάλιστα σημαντική. Οδήγησε σε απώλεια 10% του ΑΕΠ της Χώρας.

Φέτος όμως, όχι απλά αυξάνεται όπως αυξάνονται αντίστοιχα και οι άλλοι τομείς αλλά αυξάνεται και πάρα πολύ δυναμικά. Ένα παράδειγμα το οποίο και πάλι μπορεί να υποστηριχτεί με νούμερα, είναι οι εξαγωγές. Στις εξαγωγές αγαθών σημειώθηκε φέτος το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 25%, αλλά και σε σχέση με το πρόπανδημικό επίπεδο του Α εξαμήνου του 2019, σημείωσαν αύξηση 18%.

Δεν είναι τυχαίο, ότι υπάρχει μία σταθερή δυναμική αύξηση των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, τώρα αυξάνονται με ρυθμό 9%. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική Βιομηχανία ήταν πολύ ανθεκτική στην πανδημία. Αντιμετώπισε φυσικά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, που εργάζεται στην Ελληνική Βιομηχανία. Άρα, υιοθέτησε πολύ γρήγορα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Αυστηρά μέτρα. Δεν μπορούμε παρά να μην είμαστε αυστηροί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία.

Έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων, σε όλες τις εταιρίες οι οποίες αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην ελληνική βιομηχανία και ειδικά στις βιομηχανικές επιχειρήσεις Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι ήμασταν σε πολύ στενή συνεργασία με το συντονιστικό όργανο, που ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός είχε δημιουργήσει για την αντιμετώπιση από την αρχή της πανδημίας, με σκοπό να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και το αδιατάραχτο της βιομηχανικής παραγωγής.

Γι’ αυτό είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε ότι τα εργοστάσια δεν έκλεισαν, με ευεργετικές πάλι επιπτώσεις και για την απασχόληση, μεταξύ άλλων. Άρα, ναι μεν η πανδημία στην αρχή δημιούργησε ένα σοκ σε επίπεδο αγοραστικής ζήτησης, το οποίο παρουσιάστηκε και σε επίπεδο πωλήσεων, πολύ μικρότερο από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όχι μόνο επανέκαμψε, αλλά ειδικά και εταιρίες μέλη μας που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μπόρεσαν όχι απλά να ανταποκριθούν αλλά να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα, όπως ήταν για παράδειγμα τα αντισηπτικά, τα οποία χρειαστήκαμε πάρα πολύ για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση η οποία μας έβαλε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ήταν οι Ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, μέλη του συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες μπόρεσαν να ανταποκριθούν σ αυτές τις επείγουσες ανάγκες.

Πώς προβλέπεται το μέλλον της Βιομηχανίας σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Οι επιχειρηματίες προχωρούν σε νέες επενδύσεις που θα σημάνουν και νέες θέσεις εργασίας;

Νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω χωρίς κανένα φόβο ότι και έχουν δρομολογηθεί ήδη πολύ σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, και όχι μόνο, αλλά και δρομολογούνται και άλλες επενδύσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με το δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας, τη βιομηχανία.

Αυτό όπως πολύ σωστά είπατε μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό, μεταφράζεται φυσικά και σε φορολογικά έσοδα. Μεταφράζεται σε μία άνοδο του βιοτικού επιπέδου γενικότερα, και όχι μόνο ειδικά, σε στενά τοπικά πλαίσια. Γιατί, οι επιχειρήσεις μέλη μας κα Ντίνη, προσπαθούν, στα πλαίσια της εταιρικής -κοινωνικής ευθύνης να ενισχύουν και την τοπική οικονομία, να ενισχύουν παντοιοτρόπως. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουμε τους τοπικούς προμηθευτές για παράδειγμα. Σε αναλώσιμα ή σε είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο.

Αυτό σημαίνει, ότι μία σειρά, ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων, που συνδέονται με την υποστήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας, αναπτύσσονται παράλληλα και αρμονικά, για χάρη των δικών μας αναγκών, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα έχει με τη νέα προγραμματική περίοδο στην Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας όπου υπενθυμίζω ότι υπερδιπλασιάζονται πλέον οι πόροι που έχει η Περιφερεικη αρχή στη διάθεση της.

Νομίζω ότι δημιουργούν την κατάλληλη μίξη κι σε συνδυασμό φυσικά με τα έργα υποδομής, των οποίων η ανάγκη είναι αδήριτη. Δεν φέρνουν την ανάπτυξη αλλά είναι υπόθεση ανάπτυξης. Όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του Λιμένα της Χαλκίδας. Όλα αυτά δημιουργούν την κατάλληλη μίξη, η οποία προοιωνίζει μία ανεπτυγμένη Στερεά Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη όλοι και όχι μόνο οι επιχειρήσεις εγκατεστημένες ή μη στην περιοχή. Αλλά και όλοι όσοι τα συμφέροντα μας, αν θέλετε, ταυτίζονται με τη Στερεά Ελλάδα.

Και εγώ ο ίδιος είμαι Στερεοελλαδίτης, υπερήφανος Ευρυτάνος, και το τονίζω πάντοτε. Και αυτό είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη και για συναισθηματικούς λόγους πέραν των προφανών πρακτικών λόγων που έχουμε.

Λίγο πριν και μέσα από τις προτεραιότητες αναδείξαμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Θα ήθελα να πούμε περισσότερα για το κοινωνικό έργο που δε φαίνεται τις περισσότερες φορές αλλά μέσα από αυτό στηρίζονται η τοπική κοινωνία και οι συνάνθρωποι μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες δράσεων. Αυτές οι οποίες φαίνονται και παρουσιάζονται, σε εταιρικό επίπεδο. Αυτές οι οποίες γίνονται χωρίς να παρουσιάζονται αλλά και χωρίς να αποκρύπτονται και αυτές που γίνονται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και μάλιστα σε επίπεδο καθημερινότητας.

Ξεκινώντας από τις πρώτες, θα έλεγα ότι γενικότερα οι εταιρίες – μέλη είναι αρκετά κοινωνικά παρούσες. Είτε μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία είτε μέσα από τους τοπικούς οργανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν εκστρατείες στήριξης για κοινωφελούς πάντοτε σκοπούς. Είτε μέσα από τη συνεισφορά τους σε επίπεδο δωρεών οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Όπως αποκαταστάσεις, όπως συμμετοχές σε project κλπ. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία δράσεων.

Η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτές οι οποίες γίνονται μεν, όπως αυτές που σας είπα πριν αλλά χωρίς να παρουσιάζονται επισήμως. Υπάρχουν αρκετά αιτήματα τα οποία φτάνουν σε μας είτε από τοπικες οργανώσεις είτε από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες φροντίζουμε να βρίσκουμε πάντοτε το βέλτιστο τρόπο για να ανταποκριθούμε .Και σας διαβεβαιώ ότι είναι σχεδόν καθημερινά, αυτό που παρατηρείται.

Η τρίτη όμως κατηγορία έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σας είπα πριν ότι μόνο και μόνο οι εταιρίες μέλη μας απασχολούν πάνω από 17.150 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα της Ελληνικής Βιομηχανίας στη ζωή αντίστοιχων σχεδόν οικογενειών. Με ότι αυτό σημαίνει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όλοι οι άνθρωποι σε καθημερινό επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με κρίσεις ή με πρόσκαιρες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η Ελληνική Βιομηχανία είναι ο καλύτερος εργοδότης και από πλευράς μέσων αποδοχών, σας ανέφερα πριν κάποια στοιχεία για το ποσό δαπανά για την έρευνα ανάπτυξης, αλλά κυρίως κα Ντίνη είναι ο πιο σταθερός.

Όποιος ξεκινάει σε μία Ελληνική Βιομηχανία και επιχείρηση μπορεί να πιστεύει, φροντίζοντας ο ίδιος για να εκτελεί τα καθήκοντά του με επάρκεια, ότι όχι απλά θα ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του εκεί αλλά θα έχει και την ευκαιρία να αναπτυχθεί.

Αυτό, του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει και αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλω να επισημάνω, ό,τι και ο Έλληνας Βιομηχανικός Εργοδότης είναι εκεί για να τον υποστηρίξει ως εργοδότης σε οποιαδήποτε κατάσταση υπεισέλθει, προσωπική, οικογενειακή. Αυτό πιστέψτε με ανήκει στην κατηγορία των ενεργειών οι οποίες γίνονται αλλά δεν δημοσιοποιούνται ποτέ. Είναι και το κυριότερο θα έλεγα ατού της Ελληνικής Βιομηχανικής Επιχείρησης. Είτε είναι μικρής, είτε μεσαία είτε μεγάλου μεγέθους.

Μιας και οι μέρες το επιτάσσουν, το επιβάλλουν θα ήθελα να κλείσουμε με ευχές για το 2022

Θα ήθελα μιας και μου δίνετε την ευκαιρία και σας ευχαριστώ παρα πολύ για τη δυνατότητα συνομιλίας που είχαμε σήμερα, να ευχηθώ όχι μόνο στους ακροατές σας αλλά στο σύνολο των συμπατριωτών μας που έλκουν την καταγωγή τους είτε είναι απόδημοι, είτε είναι ντόπιοι, από τη Στερεά Ελλάδα. Να ευχηθώ Υγεία και Πρόοδο.

Η Πρόοδος είναι μία έννοια πολυσύνθετη. Έχει σχέση με τον οποίο νοητικά αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα. Έχει με τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε το μέλλον μας. Και η Ελληνική Βιομηχανία το βλέπει με πολύ δυναμικό τρόπο και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

Έχει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους δεσμούς μας. Έχει τέλος και με όσα οραματιζόμαστε για το μέλλον μας. Και νομίζω ότι μπορούμε όλοι οι Στερεοελλαδίτες και οι ακροατές σας να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε πολύ συνειδητά και συγκροτημένα, για ένα μέλλον πολύ πιο δυναμικό, στο οποίο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις και ειδικότερα η Ελληνική Βιομηχανία μπορούν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εύχομαι Υγεία και Πρόοδο, παντού! Και Καλές Γιορτές…

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΟΥ ΛΩΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Σελίδα 1 από 5

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr