bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα

Θεοφάνης Σπανός Αντιδήμαρχος νέας γενιάς: «Τo Κέντρο Δια Βίου Μάθησης δίνει την ευκαιρία σε όλες τις ηλικίες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς μέσα από δωρεάν προγράμματα»

Για το Κέντρο Δια βίου Μάθησης του Δημου Χαλκιδέων, το graffiti festival και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον Evripos 90fm, τη Δευτερα 11 Οκτωβρίου, ο Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Δια βίου Μάθησης του δήμου Χαλκιδέων, Φάνης Σπανός. Ο κ. Σπανός ενημέρωσε για το πρόγραμμα που τρέχει κάνοντας αναφορά στο καθένα ξεχωριστά. Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει προκειμένου να καταρτιστεί πάνω σε σημαντικά θέματα και δράσεις.

Το Κέντρο Δια βίου μάθησης όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, δίνει την ευκαιρία σε όλες τις ηλικίες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του σε διάφορους τομείς μέσα από δωρεάν προγράμματα.

Να μιλήσουμε για τα προγράμματα του Κέντρου Δια βίου μάθησης και πώς μπορεί να κάνουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται. Μπορούν να κάνουν παρα πάνω από δύο επιλογές;

Νομίζω και παραπάνω επιλογές μπορούμε να κάνουμε. Είναι κάτι που θα συνεννοηθούμε με το υπουργείο. Όσον αφορά για το μάθημα για την κατασκευή ιστοσελίδων, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα το τμήμα και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει και δεύτερο τμήμα. Γιατί είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις. Θα ήθελα να επικεντρωθώ εγώ σε κάποια μαθήματα που θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμα και για τα οποία δεν έχω πάρα πολλές αιτήσεις ακόμα. Είναι η Αγροτική Επιχειρηματικότητα και μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων. Το θεωρώ ένα πολύ χρήσιμο μάθημα.

Υπάρχουν πολλοί αγρότες που είναι 50 χρόνων 60 χρόνων και μπορεί να συμμετάσχουν. Ο δήμος Χαλκιδέων είναι πλέον ένας Αγροτικός Δήμος έχουμε την Αυλίδα, έχουμε το Ληλάντιο, έχουμε τη Δροσιά φαντάζομαι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν καλλιέργειες και θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και πιστεύω ότι το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων θα τους δώσει κάποιες βασικές γνώσεις για να το κάνουν αυτό.

Υπάρχουν και προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Είδα τα ρωσικά ότι υπάρχουν μέσα σαν μάθημα.

Τα ρωσικά έχουν συμπληρώσει ήδη μία τάξη που έχει αρχίσει. Περιμένουμε να γίνει και δεύτερο τμήμα και την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθήματα είναι όλα 25 ώρες εκτός από την δημιουργία Ιστοσελίδας το οποίο είναι 50 ώρες.

Μπορεί κάποιος όταν έχει ολοκληρώσει ένα μάθημα να συμμετάσχει σε κάποιο άλλο;

Φυσικά. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα πάρετε μία βεβαίωση από τον Δήμο ότι έχετε παρακολουθήσει μαθήματα. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Δημόσιο.Ωστόσο, δείχνει ότι υπάρχει μία κατάρτιση. Οι άνθρωποι οι οποίοι γράφονται στα μαθήματα, επειδή είναι ώριμοι άνθρωποι και γίνεται με την θέλησή τους θα δώσουν την δέουσα προσοχή και θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα μαθήματα. Άνθρωποι που φοίτησαν τις προηγούμενες χρονιές μου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η μάθανε πολλά και ήταν πολύ χρήσιμα.

Αυτά τα μαθήματά σου δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να καθίσεις να διαβάσεις στο σπίτι. Φυσικά θα είναι και πιο δύσκολο αν προλαβαίνεις. Τα τμήματα υποτίθεται ότι πρέπει να είναι από 15 έως 20, αλλά από το υπουργείο μας λένε ότι μπορούν να βάλουμε περισσότερους γιατί ξέρουμε από τα στατιστικά ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που φεύγει.

Λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα. Έχετε ζητήσει να μπουν και μεσημεριανά;

Δεν το έχω ζητήσει καθώς τα τμήματα καλύπτουν ως έχουν. Προς το παρόν τα μαθήματα είναι διαδικτυακά. Τώρα θα δούμε ανάλογα με την κατάσταση με τον κορονοϊο. Φαντάζομαι ότι αν λυθεί αυτό το θέμα κάποιες τάξεις θα γίνουν δια ζώσης. Βέβαια, οφείλω να πω ότι το διαδικτυακό μας έχει λύσει κάποια προβλήματα γιατί πολύ πιο εύκολα ο άλλος κάθεται στο σπίτι και το παρακολουθεί. Βέβαια, υπάρχουν κάποια μαθήματα χειρωνακτικά, όπως για παράδειγμα έχω μία πρόταση από ένα ΚΑΠΗ να κάνουνε ραπτική.

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την δια βίου ήθελα να επικεντρωθώ σε μαθήματα πιο χειρωνακτικά όπως για τους αγρότες για παράδειγμα. Κάποιος μπορεί να έχει ένα χωραφάκι κάπου, το οποίο το έχει παρατημένο και μέσα από αυτά τα μαθήματα θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Έχει μία μόνιμη κατοικία θέλει να μπορέσει να φτιάξει ένα μποστάνι. Όταν υπάρχει ένα ζευγάρι που δουλεύουν και οι δύο, το να γλιτώσεις το μήνα 50 και 100 ευρώ που είναι τα λαχανικά της οικογένειας, είναι σημαντικό και το ξεχνάμε αυτό ιδιαίτερα στις μέρες μας. Εκτός αυτού είναι και πολύ ωραία δημιουργική απασχόληση. Τώρα βέβαια, τα μαθήματα λόγω κορονοϊου δεν είναι εύκολα να τα κάνουμε διαδικτυακά, θέλει στην πράξη, αλλά υπόσχομαι με το που τελειώσει αυτό το θέμα και ανοίξουν τα πράγματα Θα το κοιτάξουμε για δια ζώσης.

Ας πούμε ένα ένα τα μαθήματα και να δώσουμε πληροφορίες και τηλέφωνα για το πού να κάνει τις αιτήσεις ο κόσμος. Μπορεί να λάβει μέρος και κάποιος άνθρωπος ο οποίος είναι δημότης σε άλλον Δήμο;

Κοιτάξτε είμαι αντιδήμαρχος Χαλκιδέων και δεν μπορώ να αφήσω έξω έναν Χαλκιδαίο, ο οποίος θέλει να λάβει μέρος και να βάλω από κάποιον άλλον Δήμο. Αλλά θα επικοινωνήσω με το Υπουργείο σε περίπτωση που υπάρχει ένα μάθημα το οποίο έχει κενές θέσεις, πώς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και κοντινούς δήμους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να με καλέσουν στο 6953095951.Διατίθεμαι αν υπαρχει αδυναμίανα έρθουν στο γραφείο μου το πρωί να τους εξυπηρετήσω στο χώρο τους.

Τα ρωσικά που έχετε είναι για τον τουρισμό;

Ναι. Είναι βασικά Ρώσικα. Βέβαια, να υπάρξουν άτομα τα οποία θέλουν να εξελίξουν παραπάνω μπορεί να γίνουν παραπάνω μαθήματα. Πάμε να δούμε τα μαθήματα. Είναι 1)Αγροτική επιχειρηματικότητα και μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων

2)Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση. Αυτό είναι κυρίως για ανθρώπους της γενιάς μου και μικρότερους, οι οποίοι θέλουν να φτιάξουν μία καινούργια επιχείρηση και θα έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν την εκκίνηση μιας επιχείρησης. Το πρώτο τμήμα έχει κλείσει και πάμε για την δημιουργία δεύτερου τμήματος. 3)Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών, ακόμα ένα μάθημα. Γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πώς μπορούν οι γυναίκες να κάνουν μία επιχείρηση. 4) Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα e- επιχειρείν. Αυτό το μάθημα έχει συμπληρωθεί και θα αρχίσει σίγουρα την επόμενη εβδομάδα. 5) Οικολογικές λύσεις για το σπίτι. Εδώ δεν υπάρχουν πολλές συμμετοχές. Ωστόσο, είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο μάθημα για το πώς μπορείς να κάνεις οικονομία μέσα στο σπίτι σου πώς μπορείς να μολύνεις λιγότερο το περιβάλλον.

6) Βασικά αγγλικά Α2. Για όσους έχουν μία ελάχιστη γνώση αγγλικών. Έχει συμπληρωθεί το πρώτο τμήμα και περιμένουμε να συμπληρωθεί το δεύτερο τμήμα. 7) Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ, να επισημάνω ότι έχουμε λίγες αιτήσεις. Μέσω αυτών των μαθημάτων μπορείς να δουλέψεις σε κάποιες υπηρεσίες. Αυτό συνδέεται και με το μάθημα της τοπικής ιστορίας να μάθουμε πώς μπορούμε να γίνουμε επιτέλους χαλκιδέοι. Έχει μεγάλη ιστορία η πόλη μας. Κατοικείται ανελλιπώς 3.000 χρόνια. Είναι κακό για το σύγχρονο Πολίτη να μη γνωρίζει. Όταν έχεις συνείδηση της εντοπιότητας σου και της ιστορίας του τόπου σου, σέβεσαι περισσότερο τον τόπο σου και αυτό σημαίνει ότι φέρεσαι και καλύτερα από την καθημερινότητά σου σαν Πολίτης. Ζούμε σε έναν τόπο με τεράστια ιστορία. Δώσαμε το λατινικό αλφάβητο που είναι το αλφάβητο της Χαλκίδας, στην Ιταλία.

8)Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία ακόμα ένα μάθημα. Έχει φτιαχτεί και μία σελίδα στο δήμο για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά τον τόπο μας. Το κράτος και οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Πρέπει να είμαστε κι εμείς ενεργοί πολίτες. Αυτό δείχνει και πόσο πολύ αγαπάμε τις επόμενες γενιές.

Πρώτα ο Θεός 18 του μηνός έχουμε κάνει μία συνεργασία με το πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου θα κάνουνε κάποιες ημερίδες και συνεδρία στη Χαλκίδα εντελώς δωρεάν για τον δήμο Χαλκιδέων. Θα είναι σε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με έξοδα του πανεπιστημίου. Θα μιλήσουν καθηγητές για τη νέα οικονομία και για τα κρυπτονομίσματα και θέλω εδώ να επισημάνω ότι εδώ δεν εγκρίνουμε ούτε απορρίπτουμε τα κρυπτονομίσματα και την νέα οικονομία. Μαθαίνουμε γι αυτά. Εγώ προσωπικά δεν τα εμπιστεύομαι αλλά μαθαίνουμε για αυτά.

Τέλος, πάμε και στο graffiti Festival το οποίο αναβλήθηκε το Σαββατοκύριακο, λόγω καιρού;

Σίγουρα δεν θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αλλά το πρώτο σαββατοκύριακο που θα θεωρήσουμε ότι θα έχει καλό καιρό. Αυτό θα γίνει γιατί υπάρχει και κόσμος ο οποίος έρχεται από μακρινά μέρη και πρέπει να είμαστε σίγουροι για να μην ακυρωθεί ξανά. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΟΑΠΕΧ. Ευχαριστώ τη δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και την Προεδρο του ΔΟΑΠΕΧ Ελένη Αϊδίνη.Κάποιοι άνθρωποι θα έρθουν και μέσω των social media η Χαλκίδα ταξιδέψει με έναν διαφορετικό τρόπο. Είναι ένα θετικό πρόσημο αυτό στην αντιδημαρχία. Υπάρχουν και άλλες ιδέες που δουλεύουμε με την κυρία δήμαρχο και πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά θα γίνουν και άλλα πράγματα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 00:30

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr