Τελευταία Νέα

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΔΕΥΧΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Αποφάσεις της Βακα φέρνουν Ζημιά 2εκ ευρώ -«Παιχνίδια» με τα λεφτά των εργαζομένων – Ακυρώνει η Ε.Α 152 το Δ.Σ που είχε ορίσει - Έρχονται οι αδιάφθοροι!

Μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στα οικονομικά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας και παίρνει «μπάλα» εργαζόμενους και Δήμαρχο Χαλκιδέων αποκαλύπτεται μετά την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 στην οποία προσέφυγε καταγγέλλοντας σωρεία παραβάσεων της δημάρχου Έλενας Βάκα, ο τέως δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, ο τέως δήμαρχος η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 στην οποία και ο ίδιος προσέφυγε για το πάρτι που γινόταν στην ΔΕΥΑΧ με τις ευλογίες της Δημάρχου Χαλκιδέων, η οποία φέρεται να καθησύχαζε τους υπαλλήλους να μην επιστρέψουν τα χρήματα όπως όριζε με τελεσίδικη απόφαση του ο Άρειος Πάγος, δικαιώνει πρώτα τη νομική σύμβουλο της ΔΕΥΑΧ Ευαγγελία Μιμίκου η οποία λαμβάνοντας γνώση των παρατυπιών της κας Βάκα, δικαιώνεται.

«Έχω γίνει κουραστικός με όλη αυτή την ιστορία. Να σας πω μία αρχή που πρέπει να διέπει τον καθέναν που διοικεί, ό,τι διοικεί και τα χρήματα δεν είναι δικά του, αλλά είναι του λαό. Συνεπώς, πρέπει να κάνει καλύτερη διαχείριση και από τα δικά του. Έτσι τουλάχιστον, πορεύτηκα εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παγώνης και συνέχισε: «Στη ΔΕΥΑΧ υπήρχε μία ομάδα, η οποία, δε θέλω να τη χαρακτηρίσω για τη θα την χαρακτηρίσω πάρα πολύ άσχημα, η οποία το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να σπάει, να βουλιάζει η ΔΕΥΑΧ, εμείς να βγάζουμε λεφτά. Υπήρχαν μισθοί της τάξεως των 6000€, των 5.000€, το μήνα. Και βεβαίως, όλες τις δουλειές τις έκαναν τα συνεργεία. »

Όπως επισημαίνει ο τέως δήμαρχος, επι θητείας του είχε φροντίσει η ΔΕΥΑΧ προσπάθησε να εξοικονομήσει και εξοικονόμησε πόρους, έτσι ώστε να σωθεί η ΔΕΥΑΧ. «Παρόλα αυτά η σημερινή δήμαρχος από τότε είπε στους εργαζόμενους ότι άστε τις δικαστικές αποφάσεις να υπάρχουν, τα λεφτά που πρέπει να επιστρέψετε, που οφείλετε να επιστρέψετε μετά από δικαστικές αποφάσεις, κακώς τα πήρατε, δεν πειράζει θα σας τα χαρίσουμε. Λες και ήταν από τον κορβανά του οικογενειακού τους προϋπολογισμού» λέει ο κ. Παγώνης και συνεχίζει: «Κάτι που ήταν καταφανώς παράνομο, άδικο, και είχε να κάνει με πολύ κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή, των χρημάτων που πλήρωναν οι πολίτες δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι!»

Ο κ. Παγώνης, μετά από αυτές τις αποφάσεις που όπως ο ίδιος υποστηρίζει ήταν εντελώς παράνομες, με παράνομη σύνθεση του Δ.Σ, παρα την εισήγηση της νομικής συμβούλου η οποία έλεγε με αυτά που κάνετε θα πάτε φυλακή, πήραν άλλους συμβούλους εξωτερικούς, ad hoc, κατά περίπτωση, νομικούς.

«Κατά παραγγελία έκαναν εισηγήσεις, ό,τι “δώστε τα”. Ότι είναι νόμιμες οι αποφάσεις. Και βεβαίως εγώ προσέφυγα στην Αποκεντρωμένη, ως όφειλα. Η Αποκεντρωμένη, λυπάμαι γιατί ο σημερινός γραμματέας, ήταν και αιρετός, και δήμαρχος, αλλά κατάντησε να είναι ένα υποχείριο μιας πολιτικής κυβερνητικής και έκρινε ότι δεν είχε χρόνο 2 μήνες, να ασχοληθεί με το γεγονός ότι 2εκ και πλέον χρήματα των πολιτών, που κατασπαταλούνται και χάνονται στη ΔΕΥΑΧ, και έτσι προσέφυγα στην Επιτροπή του άρθρου 152 ως είχα το δικαίωμα, και την υποχρέωση, η οποία συνήλθε, Πρόεδρος είναι δικαστής όπως ξέρετε, υπάρχουν δύο νομικοί. Απεφάνθη ότι είναι δεκτή η προσφυγή μου, είναι σωστά αυτά που λέω, ακυρώνονται οι αποφάσεις της ΔΕΥΑΧ. Κανείς δε μπορεί να επιστρέψει τίποτα, καθώς έχουν μείνει 2 χρόνια και το 1.200.000€ που πρέπει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι έχει γίνει 1.700.000€» είπε ο κ. Παγώνης και συνέχισε:

«Έμαθα ότι έχουν πάρει και απόφαση στο Δ.Σ να χαρίσουν τους τόκους λες και είναι του πατέρα τους. Αυτά όλα είναι ποινικά αδικήματα. Ήδη περιμένω να καθαρογραφτεί η απόφαση για να προσφύγω στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξέρω ότι έχει επιληφθεί και η Αρχή Διαφάνειας. Έχει δώσει εντολή ελέγχου που θα καθορίσει τις ποινικές και πειθαρχικές και Διοικητικές ευθύνες και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του γιατί αυτή η ιστορία του να σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα για να κάνουμε εμείς πολιτική, δηλαδή, για να είναι οι υπηρεσίες λάφυρο μιας εκλογικής νίκης.

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει κάποτε στον τόπο μας να τελειώσουν! Και οφείλουν μία πολλή μεγάλη συγνώμη και στους πολίτες και σε μένα. Αυτός που διοικεί πρέπει να κάνει χρηστή διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να λέει: Μην ανησυχείτε, πήρατε 2εκ, κακώς τα πήρατε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα από τους εργαζόμενους, στη ΔΕΥΑΧ.

«Πρόκειται για 2εκ ευρώ, τα οποία εισέπραξαν χωρίς να οφείλονται» επισημαίνει ο τέως δήμαρχος Χαλκιδέων και συνεχίζει: «Το τι έκανα στη ΔΕΥΑΧ για να σταθεί όρθια και να μην κλείσει, είναι γνωστό. Γιατί τα στελέχη της μου έλεγαν το 2014, ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2015 η ΔΕΥΑΧ θα κλείσει. Και την κράτησα όρθια, με διάφορα μέτρα που πήρα, αυτά δυστυχώς ανακλήθηκαν όλα όταν έφυγα. Και άρχισε πάλι η παλιά τακτική.

Υπογράφηκαν συμβάσεις με παράνομες μισθοδοσίες, για επιδόματα ετοιμότητας. Αυτά είναι τραγικά πράγματα. Δείχνει ότι δεν έχουν βάλει μυαλό. Δεν υπάρχει δεν ξέραμε, δεν το καταλάβαμε. Τα έχω κοινοποιήσει γραπτά αυτά, όλα. Δε μπορεί να λένε ότι δεν ξέρουν όντας νομικοί. Παρόλα αυτά πρέπει τώρα να λογοδοτήσουν να τελειώνουμε. Και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και καλώ όλους να εφαρμόσουν τη νομιμότητα. Δεν θα το αφήσω…»

Αναφορικά με την παράνομη σύνθεση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ, ο κ. Παγώνης επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν παρθεί από το συγκεκριμένο Δ.Σ είναι παράνομες. «Αυτά είναι εγκληματικά λάθη. Μπορεί ένα συλλογικό όργανο να λειτουργήσει και να πάρει αποφάσεις με μη νόμιμη σύνθεση; Ασφαλώς, όχι. Άρα, όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν είναι σύννομες».

Ποιος ευθύνεται όμως για την παράνομη σύνθεση του Δ.Σ; Ο κ. Παγώνης απαντά: «Αυτή που το όρισε. Δηλαδή, η δήμαρχος!»

Κλείνοντας ο κ. Παγώνης επισημαίνει ότι θα παρέμβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας, το Ελεγκτικό Συμβούλιο, η Αρχή Διαφάνειας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 22:52

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr