Τελευταία Νέα

ΠΕΡΙΣΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ -ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΑΓΙΟΥ: Ακόμη μια πετυχημένη εκδήλωση απολαμβάνοντας τσάι από τις απόκρημνες και βραχώδεις πλαγιές του Ξεροβουνίου (φωτο-βιντεο)

Της ‘Εφης Ντινη

Το ευεργετικό και με ποικίλες ιδιότητες τσάι του Ξεροβουνίου, το φυτό αυτό που για να το προσεγγίσει και να το συλλέξει κάποιος πρέπει να ανάβει σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα σε απόκρημνες και βραχώδεις πλαγιές, είχε την τιμητική του και φέτος στην 12η Γιορτή Τσαγιού που διοργάνωσε ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Περιστιάνων, στην Περίστα του δήμου Ναυπακτίας, την Κυριακή 1η Ιουλίου. Και όπως πολύ καλά ανέφερε στην εισήγηση του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ζαρκαδούλας η ανταμοιβή είναι τεράστια. Γι’ αυτό, το τσάι Ξεροβουνίου έχει φανατικούς θαυμαστές.

Η Γιορτή Τσαγιού πλέον, τα τελευταία 12 χρόνια είναι ταυτισμένη με την Περίστα Ναυπακτίας και το Σύλλογο των εν Ελλάδι Περιστιάνων που κατάφεραν να κάνουν την ιδέα, πράξη. Με πρωταγωνιστή ένα φυσικό προϊόν που κάθε χρόνο μαζεύουν από το Ξεροβούνι, τον Ιούλιο όλοι όσοι βρίσκονται στην περιοχή στήθηκε μία γιορτή που κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές, με την Περίστα να είναι πλέον το σημείο αναφοράς.

Φέτος, ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του χωριού Δημήτρη Πελέκη και εθελοντές χωριανούς έστησαν ακόμη μία δυνατή γιορτή την Κυριακή 1 Ιουλίου, με γεύση τσαγιού από 1200 μέτρα υψόμετρο. Τσάι που είχαν μαζέψει την προηγούμενη μέρα αλλά και νωρίς το πρωί ομάδες Περιστιάνων που είχαν τη δύναμη και τις αντοχές μαζί με τη νεολαία, όπως προτάσσει το έθιμο, να ανέβουν στο αγαπημένο όλων μας Ξεροβούνι.

Γυναίκες, άντρες και παιδιά το βράδυ του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Περίστας και έδεσαν ματσάκια το τσάι που έδωσαν ως αναμνηστικό, την επόμενη μέρα, στους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους αυτή τη μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή που γίνεται αφορμή κάθε χρόνο για να συναντηθούν όλοι οι χωριανοί στο χωριό και να γλεντήσουν με την ψυχή τους κάτω από τα πλατάνια της πλατείας της Περίστας.

Το πρωί της Κυριακής μετά την εκδρομή στο βουνό και το μάζεμα του τσαγιού, το καζάνι είναι έτοιμο και περιμένει στην πλατεία. Φέτος, η κα Κική Ζαρκαδούλα, με τη Βασούλα Πατίλη φρόντισαν να βράσουν το τσάι και να το προσφέρουν στον κόσμο σε λευκές κούπες που έγραφαν «Περίστα». Παράλληλα τα μέλη του Συλλόγου αλλά και χωριανοί φιλοτέχνησαν διάφορα αναμνηστικά δωράκια με θέμα την Περίστα, τα βουνά και τις απαράμιλλες ομορφιές της με το τσάι να πρωταγωνιστεί, τα οποία είχε την ευκαιρία να αγοράσει ο επισκέπτης, από το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που είχε στηθεί και φέτος δίπλα στην πλατεία.

Και βέβαια από τη γιορτή δεν έλειψε το μουλάρι φορτωμένο με τα ταγάρια με το τσάι από το βουνό. Στη θέα του οποίου μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία.

Η πλατεία γέμισε και φέτος από παιδικά χαμόγελα και φωνές. Ζωντάνεψε το χωριό, με τους Περιστιάνους να απολαμβάνουν το ζεστό τσάι με τα βουτήματα στα 900 μέτρα υψόμετρο και με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν… την περίσταση.

Στα μαγαζιά του χωριού τα ψητά είχαν μπει στη σούβλες από το πρωί. Τα τραπέζια στην πλατεία στρωμένα και κοντοζυγώνοντας το μεσημέρι υπό τους ήχους του κλαρίνου του Πάνου Κοτρώτσου, ένα μεγάλο γλέντι ξεκινούσε. Έτσι όπως μόνο οι Περιστιάνοι ξέρουν να κάνουν!!

Ένα γλέντι που κράτησε μέχρι το βράδυ. Με το κρασί και τις μπύρες να ρέουν άφθονα, τα ψητά και οι χωριάτικές πίτες να έχουν την τιμητική τους σε όλα τα τραπέζια και τις γυναίκες του χωριού να έχουν φροντίσει ακόμη και για τα γλυκά ταψιού, που κέρασαν άφθονα σε όλους, μετά το φαγητό. Με τον παπά του χωριού, τον παπα-Βασίλη να ανοίγει το χορό…

Ο αεικίνητος Πρόεδρος του Συλλόγου Περιστιάνων Γιώργος Ζαρκαδούλας, αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που παραβρέθηκαν και φέτος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, τους χορηγούς και τους εθελοντές αναφέρθηκε και στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι που έρχεται τον Αύγουστο στην Περίστα. Πανηγύρι στις 5 και 6 Αυγούστου και μία σειρά από εκδηλώσεις που φέτος τους αφιερώνουμε στο Σύλλογο Αμερικής, που πάντα στηρίζει το χωριό.

«Η εκδήλωση αυτή στόχο έχει την προαγωγή του σεβασμό για της τσαγιά και το περιβάλλον γενικότερα. Επιδιώκουμε μέσα από την άμεση επαφή με τη φύση, να αναδείξουμε το σωστό τρόπο συλλογής, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το φυτό που «κληρονομήσαμε» από τους πατεράδες μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας» τόνισε ο Γιώργος Ζαρκαδούλας, εκπροσωπώντας ένα δραστήριο σύλλογο που και αυτή τη φορά πήρε τα εύσημα για την άρτια διοργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης.

«Το 2018 αποτελεί μια σειρά ορόσημο για τον αδελφό Σύλλογο της Αμερικής, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του» είπε στη σύντομη αναφορά του στο φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στην Περίστα, ο Γιώργος Ζαρκαδούλας και συνέχισε:

«Με αφορμή αυτό τον αιώνα αδιάληπτης προσφοράς στον τόπο, πολλοί ομογενείς συγχωριανοί και φίλοι θα επισκεφθούν την Περίστα, κάποιοι εκ των οποίων για πρώτη φορά. Εμείς ως Σύλλογος της Ελλάδας αφιερώνουμε τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στους ομογενείς συγχωριανούς μας…»

Ο κ. Ζαρκαδούλας κάλεσε πρώτα τον παπά Βασίλη, τον παπά του χωριού, να ανοίξει στο χορό και στην συνέχεια ζήτησε από το δήμαρχο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Κωσταντάρα να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στην Περίστα» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Θα πρέπει όμως να ασχοληθώ περισσότερο με τον ορεινό όγκο καθώς όπως ερχόμασταν, στον Πέρκο μας έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου. Σύντομα θα πρέπει να σας πω ότι θα βρίσκεται η ΜΟΜΑ εδώ με μία έγκριση που έχει πάρει για να κάνει συντήρηση στο δρόμο Πέρκος- Περίστα». Ο Δήμαρχος συνεχάρη το Σύλλογο για την διοργάνωση της εκδήλωσης και ευχήθηκε πολλές επιτυχίες και στις υπόλοιπες δράσεις του καλοκαιριού.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου αλλά και όσοι εκτός αυτού, βοήθησαν εθελοντικά πήραν για ακόμη μία φορά τα εύσημα για την άρτια διοργάνωση και την επιτυχία της γιορτής. Με πολύ μεράκι αλλά πάνω απ’ όλα με πολλή αγάπη για την Περίστα, υπερέβαλαν τους εαυτούς τους για να το πετύχουν. Και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και φέτος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου με καταγωγή από την Περίστα, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι δείχνει εμπράκτως την αγάπη του για το χωριό. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Ρώρος, επίσης με καταγωγή από την Περίστα την οποία στηρίζει πάντα «αθόρυβα» και ο Αρεοπαγίτης Θανάσης Καγκάνης επίσης με καταγωγή από την Περίστα που λατρεύει και παραβρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ο Δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κωσταντάρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θέρμου Κώστας Αθανασίου, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς Ναυπακτίας Κώστας Μανώλης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλατάνου Φώτης Τσουκαλής, ο Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Κόνισκας Δημήτρης Μπακής , το μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας Αθανάσιος Σακαρέλλος, εκπρόσωποι συλλόγων από τον Πέρκο, το Αχλαδοκάστρο, τη Στράνωμα και την Κόνισκα κ.α.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, μία τέτοια γιορτή, μόνο αναμνήσεις μπορεί να φέρνει στο νου. Κύλισαν ήδη 11 χρόνια με την Περίστα να γράφει για 12η χρονιά ιστορία και στη Γιορτή του Τσαγιού. Στα συμπεράσματα να σημειώσουμε, πως κάθε χρόνο και καλύτερα. Γιατί αυτό είναι ένα κομμάτι της ζωής μας.

Το χρωστάμε στον τόπο που γεννηθήκαμε ή καταγόμαστε και αγαπάμε. Σεβόμενοι πάντα τις ρίζες μας και μεταλαμπαδεύοντας τα ήθη και τα έθιμα μας, στους νεότερους.

Και του χρόνου! Nα είμαστε καλά να ξανανταμώσουμε όλοι μαζί κάτω από το γεροπλάτανο και διασκεδάσουμε με την ψυχή μας!

tsap116

tsap115

 

tsap93

tsap111

36768126 2202986589728168 875539816412872704 n

tsap114

 

tsap1

tsap2

tsap3

 

tsap4

tsap5

tsap94

tsap6

tsap7

tsap8

tsap9

 tsap10

tsap11

tsap12

tsap13

tsap14

tsap15

tsap16

tsap17

tsap18

tsap19

tsap20

tsap21

tsap22

tsap23

tsap92

tsap24

tsap25

tsap26

 tsap27

tsap28

tsap29

tsap96

tsap30

tsap31

 

tsap32

 

tsap101

tsap102

 

tsap103

tsap106

 

tsap33

 

 

tsap34

tsap35

tsap36

tsap37

tsap38

tsap39

tsap40

tsap41

tsap42

tsap43

tsap44

tsap113

tsap107

tsap45

tsap46

tsap47

tsap48

tsap49

tsap52

tsap53

tsap54

tsap55

tsap47

tsap58

tsap59

 tsap60

 

tsap61

tsap62

tsap63

tsap64

tsap65

tsap66

 

tsap67

tsap68

tsap69

tsap70

tsap71

tsap72

tsap73

tsap74

tsap75

tsap76

tsap77

tsap78

tsap79

tsap80

tsap81

tsap83

tsap84

tsap85

tsap86

tsap87

tsap112

tsap88

tsap89

tsap90

tsap91

tsap95

tsap97

tsap100

 

 ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 01:06

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr