bannernew5

Τελευταία Νέα

Αιολικά Πάρκα στην Καρυστία: «Σκοντάφτουν» οι προσπάθειες των συλλόγων της περιοχής να σταματήσουν τις εργασίες των εταιριών όταν αισθάνονται ότι παραβαίνουν τους όρους - Τι αναφέρει για την κατάσταση η μηχανικός Βασιλικη Βαρελά

Δηλώνει ότι δεν είναι κατά της αιολικής ενέργειας αλλά συνάμα αγωνίζεται καθημερινά μέσα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), μαζί με άλλους συντοπίτες της και μέλη Συλλόγων για να προστατέψουν το βουνό με ότι αυτό συνεπάγεται η κα Βασιλική Βαρελά, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του ΣΠΠΕΝΚ η οποία σε συνέντευξή της στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στις 14 Ιουνίου, επισημαίνει την αναγκαιότητα να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται για τα αιολικά πάρκα, να λειτουργήσουν οι εταιρίες με σεβασμό προς το περιβάλλον , το οικοσύστημα και τους ανθρώπους της περιοχής και να μην ξεπεράσουν σε αριθμό τον προβλεπόμενο, από το Νόμο.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επισημαίνει ότι δεν έχει συμβάλει στην ίδρυση αιολικών πάρκων στην Καρυστία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρίες κατασκευής ανεμογεννητριών έχουν πάρει άδειες και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρυστίας από το 2000. Στις μέρες μας γίνονται τα αιολικά πάρκα με πολιτική απόφαση και έτσι όπως προβλέπεται και από την Ε.Ε, έχοντας εκδώσει τις σχετικές άδειες από το αρμόδιο Υπουργείο, ακόμη και αν πρόκειται για περιοχές NATURA.

Από τη μία οι σύλλογοι και η Επιτροπή Αγώνα, προσπαθούν να βάλουν «φρένο» στην εκτέλεση των εργασιών στο όρος ΟΧΗ στην παρούσα φάση, αναφερόμενοι σε παραβάσεις που γίνονται και αφορούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα αιολικά πάρκα και οι εργασίες που γίνονται γι’ αυτά, στο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Από την άλλη, μερίδα κτηνοτρόφων της περιοχής, θέλει τα αιολικά πάρκα και μαθαίνει να συνυπάρχουν με αυτά και έχουν επινοικιάσει τα βοσκοτόπια στις εταιρείες, οι οποίες μεταξύ άλλων τους προσφέρουν και φαγητό για τα ζώα το διάστημα που εκείνα δε θα μπορούν να βοσκίσουν στην περιοχή λόγω των εργασιών.

Και τέλος, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την ΕΝΕΛ (εταιρία κατασκευής ανεμογεννητριών) για τις δραστηριότητες της στην περιοχή. Όταν την ίδια ώρα, αν και πρόκειται για ειλημμένη πολιτική απόφαση, για το θέμα τηρείται «σιγή ιχθύος» από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της περιοχής, τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως επίσης από τον Υπουργό και τον Ευβοιώτη Υφυπουργό για το θέμα. Μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης έφερε το θέμα στη Βουλή.

Αν όντως μιλάμε για καταστροφή της Καρυστίας, οι εκλεγμένοι από τους δημότες της Καρύστου, που είναι να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα τους; Ακόμη και ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ο οποίος έφερε το θέμα στην Ευρωβουλή, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένει να συρθεί η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για τα αιολικά πάρκα.

Συνέντευξη στην ‘Εφη Ντίνη

Γυρίζοντας το χρόνο αρκετά χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς ό,τι τα αιολικά πάρκα δεν προέκυψαν σίγουρα στην περιοχή της Καρυστίας από τη μία μέρα στην άλλη. Πότε τοποθετήθηκαν τα πρώτα αιολικά πάρκα στην περιοχή;

Το 2000 ξεκίνησαν. Δεκαοχτώ χρόνια πριν.

Τότε πως γίνονταν οι αδειοδοτήσεις;

Ήταν εύκολη η διαδικασία με τις αδειοδοτήσεις. Δεν τοποθετούσαν ανεμογεννήτριες στην προστατευόμενη περιοχή που χρειάζονται ειδικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τα πράγματα όμως φαίνεται πως αλλάζουν άρδην για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων το 2008;

Τότε χτίστηκε το νομικό πλαίσιο για να μπορούν να μπουν.

Πόσα αιολικά πάρκα έχουν τοποθετηθεί ως τώρα στην περιοχή;

Έχουν πάρει άδεια και αν είναι να γίνουν όλα θα είναι 75 αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια, από τον Αλμυροπόταμο και κάτω, στο Δήμο Καρύστου.

Ποια είναι η στάση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καρύστου και γιατί;

Η στάση του ΣΠΕΕΝ ήταν πάντα ενάντια στην χωροθέτηση αιολικών σταθμών στη προστατευόμενη περιοχή της Νότιας Καρυστίας για λόγους προφύλαξης της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής, του μοναδικού τοπίου της Όχης με τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και των ανεξερεύνητων αρχαιολογικών χώρων. Η προστατευόμενη περιοχήNATURA περιλαμβάνει το όρος ΟΧΗ, ευρύτερη περιοχή και θαλάσσια περιοχή.

Όσον αφορά, την υπόλοιπη Νότια Εύβοια, και πάλι ήμασταν εναντίον της άναρχης εγκατάστασης αιολικών σταθμών, για λόγους προφύλαξης της φύσης της περιοχής. Και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που πλήττονται. Όπως αγροκτηνοτροφία, τουρισμός , μελισσοκομία. Πιστεύουμε ότι αυτά τα αιολικά πάρκα που έχουν μπει μέχρι το 2017 είναι αρκετά, είναι 20 αιολικά πάρκα με 180 ανεμογεννήτριες και πιστεύουμε ότι αυτά είναι αρκετά για την περιοχή. Δεν χρειάζονταν να εγκατασταθούν άλλα.

Εσείς ξεσηκώνεστε μετά το 2017;

Όχι. Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει από το 2008 που ξεκίνησαν οι αδειοδοτήσεις. Μιλάμε για τα αιολικά πάρκα που είναι μέσα στην Όχη και άλλα. Ο Σύλλογος από τότε προειδοποιούσε και έκανε ενημερωτικές συγκεντρώσεις για να σταματήσει αυτή η άναρχη αδειοδότηση των αιολικών σταθμών.

Μέχρι τότε από πού δίνονταν οι άδειες?

Από το 2008 περίπου ξεκίνησαν οι αδειοδοτησεις από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, διότι αρχίσαν τότε να αδειοδοτούνε μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Όταν το πάρκο θέλει να εγκατασταθεί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, τότε η άδεια δίνεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Εκτός αυτής δίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εγκρίνονται από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Απευθυνθήκατε τότε εσείς σε Υπουργεία ή την Περιφέρεια;

Τότε, δεν ξεκινήσαμε εμείς να απευθυνόμαστε ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήταν εναντίον, ούτε στην Περιφέρεια που αδιαφορούσε. Γύρω στο 2011 κάναμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη χωροθέτηση μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Διότι υπάρχει περιβαλλοντικό δίκαιο που την προστατεύει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μία προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση που συνιστούσε προσοχή όχι μόνο για την Καρυστία αλλά και για την Κρήτη και άλλες προστατευόμενες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα κτλ. Εντάξει, δεν εισακούστηκε και συνέχισαν οι αδειοδοτήσεις με αμείωτο ρυθμό. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γιατί από το δήμο Καρύστου δεν έχουμε ανταπόκριση, σαν Επιτροπή Αγώνα.

Έχουμε έρθει σε επαφή πολλές φορές με τον κ. Μπακογιάννη και αποτέλεσμα της προσπάθειας μας ήταν μία απόφαση που ελήφθη στις 30.7.17, όπου δεν αναφερόταν ακριβώς στα αιολικά πάρκα. Αναφερόταν σε επενδύσεις σε μια περιοχή που δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό. Και μάλιστα αυτή η απόφαση γράφει να μη γίνει καμία ενέργεια που να φέρνει τετελεσμένα αποτελέσματα πριν λυθεί το ιδιοκτησιακό.

Αυτές τις αδειοδοτήσεις εσείς τις έχετε δει;

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν αδειοδοτησεις κατευθείαν από το ίδιο το Υπουργείο. Ναι και γι’ αυτό κάναμε και την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή βλέπαμε και έχουμε κάνει και καταγγελίες προς το Υπουργείο Ενέργειας, τους έχουμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις κι επειδή δε μας δίναν σημασία απευθυνθήκαμε στην Ε.Ε.

Η Ομάδα …έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τι έγινε;

Τον Αύγουστο του 2017 αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας να σταματήσει προσωρινά τα έργα της εταιρίας ΕΝΕΛ. Διότι κατά της Εταιρείας ΕΝΕΛ προσφύγαμε η οποία ήταν η πιο δραστήρια στην περιοχή. Δεν έχει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Όχη. Υπάρχει και η ΤΕΡΝΑ υπάρχει AIRF ENERGY απλά η ΕΝΕΛ ήταν η πιο δραστήρια και φάνηκε αυτό.

Προσφύγαμε στο συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι πρέπει να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Σταμάτησαν τα έργα για 6 μήνες. Τον Ιανουάριο του 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε την οριστική απόφαση. Απέρριψε την προσφυγή μας.

Η προσφυγή αυτή είναι η τελευταία ελπίδα μήπως αλλάξει κάτι;

Δεν είναι η τελευταία ελπίδα. Είναι ένα μέσο αγώνα.

Είναι αφενός ένα μέσο αγώνα όπως λέτε αλλά μία απόφαση του ΣΤΕ σίγουρα μπλοκάρει κινήσεις του Συλλόγου. Για παράδειγμα, σας μπλοκάρει εσάς στο να ανέβετε και να κλείσετε τους δρόμους στο βουνό για να μη γίνουν εργασίες;

Μας δεσμεύει στο βαθμό ό,τι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας ό,τι υπάρχει τήρηση της Νομιμότητας. Όμως, τους κατοίκους δεν τους δεσμεύει αυτή η απόφαση, ούτε τους υπόλοιπους συλλόγους. Στους οποίους εμείς συμμετέχουμε, στην Συντονιστική Ομάδα Αγώνα.

Που στηρίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως για να εκδώσει αυτή την απόφαση;

Όλες οι αποφάσεις κρίνονται. Έχουμε προσφύγει και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνοντας ό,τι διαφωνούμε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διότι δε στηρίχτηκε στους Νόμους της Προστασίας του Περιβάλλοντος αλλά έκανε επιστημονική ανάλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή, αντί να σταθεί στους περιβαλλοντικούς όρους που εμείς δε θέλουμε αυτές μέσα, την εταιρία τη συγκεκριμένη, ούτε τις άλλες μέσα στην ΟΧΗ. Πάτησε πάνω σε μία θεωρεία περί κλιματικής αλλαγής, η οποία εντάξει είναι απλώς μια θεωρεία.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία μία απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας. Τι έκρινε νόμιμο;

Έκρινε με βάση τις δεσμεύσεις που έχει η Χώρα ως προς τη δημιουργία των αιολικών πάρκων. Ήταν καθοριστικό αυτό το πράγμα. Στάθηκε πολύ λίγο στους περιβαλλοντικούς όρους. Είναι μία πολιτική απόφαση και το ΣΤΕ δεν πρέπει να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Έχουμε προσφύγει και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων στην Κάρυστο η οποία προφανώς είναι ενημερωμένη για κάποια πράγματα σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δε γνωρίζουν τι γίνεται και αρκούνται στο γεγονός ότι είναι μία πολιτική απόφαση που δεν αναιρείται εύκολα. Όταν υπάρχει αυτή η ειλημμένη πολιτική απόφαση είναι εύκολο πιστεύετε να ανατραπεί;

Η Κάρυστος είναι περιοχή Αιολικής προτεραιότητας και στις περιοχές NATURA μπαίνουν τα περισσότερα αιολικά πάρκα. Ε δε μπορείς να χαρακτηρίζεις ταυτόχρονα μία περιοχή αιολικής προτεραιότητας και να τη χαρακτηρίζεις και προστατευόμενη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι έχετε εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους από εκεί, έχετε βουλευτές, υπουργό και Υφυπουργούς εκλεγμένους κυβερνητικούς και η αντιπολίτευση δεν παίρνει θέση. Ποια η στάση όλων αυτών σε αυτή την πολιτική απόφαση;

Αδιάφορη!

Ποια η στάση της δημοτικής αρχής;

Έχει πάρει αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου το 2011 που έχει επικυρωποιηθεί δύο φορές που βάζει 20 όρους στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών εκ των οποίων δεν έχει τηρηθεί ούτε ένας.

Ποια είναι η επόμενη κίνηση;

Νομίζω ό,τι από την στιγμή που δεν τηρούνται οι αποφάσεις μπαίνει θέμα παράβασης καθήκοντος αν βέβαια αποδειχτεί πως υπάρχει προσωπικό συμφέρον του Δημάρχου και των Συμβούλων που δεν εφαρμόζουν αυτή την απόφαση. Ό,τι έχουν όφελος από τους αιολικούς σταθμούς και γι αυτό δεν προχωρούν στην υλοποίηση της απόφασης.

Τι λέει αυτή η απόφαση;

Λέει πάρα πολλά. Ότι θα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό, να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες, ό,τι θα πρέπει για οποιαδήποτε εγκατάσταση αιολικών σταθμών να εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο κ.α

Ουσιαστικά μας λέτε, ότι υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου που δεν εκτελούνται;

Όχι, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Ούτε από την παρούσα δημοτική αρχή ούτε από την προηγούμενη. Το 2011 ήταν άλλος δήμαρχος, τώρα είναι άλλος.

Με αφορμή τον απόπλου πλοίου με υλικά για τις ανεμογενήτριες στο λιμάνι της Καρύστου πριν από λίγο καιρό, διαπιστώθηκε ό,τι οι άδειες έχουν δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΟΛΝΕ και ο κ. Λαγώνικος είπε ότι η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό των κατοίκων. Ποια η γνώμη σας;

Η γνώμη του Συλλόγου και πάρα πολλών ανθρώπων είναι ότι η δημοτική αρχή δεν είναι με το μέρος μας.

Στον αντίποδα όμως, όταν διεκδικούμε κάποια πράγματα θα πρέπει κάπου να στηριζόμαστε για να πείσουμε και άλλους να μας ακολουθήσουν. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το γεγονός ο,τι ο κ. Μαριάς δεν πολυασχολείται πλέον με το θέμα και γενικότερα κανείς από τους θεσμικούς δεν μπαίνουν σε αυτή τη …..

Ο κ. Μαριάς περιμένει να οδηγηθεί σε δικαστήριο η Ελλάδα γι’ αυτό. Μαζεύουμε υπογραφές από τον κόσμο. Συμμετέχουν 27 σύλλογοι της Καρύστου. Μέχρι τώρα έχουμε 1500 υπογραφές.

Συγνώμη, αλλά πριν ένα μήνα που μίλησα με τους εκπροσώπους της Ομάδας δεν υπήρχαν οι υπογραφές που λέτε. Και υπογράφουν ένα ψήφισμα που λέει τι;

Αυτό το ψήφισμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να το υιοθετήσει. Μέσα στα αλλά ό,τι δεν έχουν γίνει γεωτεχνικές μελέτες, δεν υπάρχει σεβασμός στο ιδιοκτησιακό και ζητάει να γίνει μία παύση εργασιών αυτή τη στιγμή, να το υιοθετήσει αυτό το δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε να επανεξετασθούν οι αδειοδοτησεις των εταιριών. Ο δήμος δέχτηκε τα πάντα εκτός από την παύση εργασιών, προφανώς γιατί είχε νομικό κόλλημα.

Μιλάτε για κινητοποίηση του κόσμου αλλά σε αυτή την συγκέντρωση που έγινε πριν ένα χρόνο περίπου στο Γιοκάλειο παρουσία και του κ. Μαριά ο κόσμος δεν ήρθε καν να ενημερωθεί σχετικά. Αυτό πως το σχολιάζετε;

Ε καλά. Δεν είχε γίνει αρκετή κινητοποίηση. Τι να κάνουμε; Στην τελευταία είχαμε 300 άτομα. Εξαρτάται από την περίπτωση. Γιατί και ο πολύς κόσμος έχει τα προβλήματα του. Δεν είναι ότι του αρέσουν τα αιολικά. Αλλά ξέρετε οι πολίτες δύσκολα δραστηριοποιούνται.

Στην κουβέντα μας αναφέρετε κάποιους προβληματισμούς. Τους έχετε συζητήσει με τους αρμόδιους των εταιριών που κάνουν τα αιολικά πάρκα στην περιοχή;

Οι εταιρίες έπρεπε οι ίδιες να πλησιάσουν όχι εμάς, αλλά τον Καρυστινό λαό και να ενημερώσουν για το τι πρόκειται να κάνουν, όταν ξεκινήσαν τις αδειοδοτήσεις. Που υπήρχε ακόμα καιρός να γίνει διαβούλευση η οποία δεν έγινε ποτέ. Ούτε από το δήμο ούτε από τις εταιρίες. Τώρα τι να συζητήσουμε μαζί τους; Σου λένε εμείς έχουμε αδειδοτήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας. Και θα τις εφαρμόσουμε και τελείωσε. Το μόνο που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι να σέβονται τους περιβαλλοντικούς όρους, αυτοί που δουλεύουν. Το θέμα της εγκατάστασης των αιολικών ή όχι, αφού έχουν άδειες.

Με βάση τις υπάρχουσες αδειοδοτήσεις μιλάμε για τετελεσμένο, σωστά; Ως προς τα ανταποδοτικά οφέλη;

Υπάρχουν οι αδειοδοτήσεις αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Ως προς τα ανταποδοτικά υπάρχουν. Υπάρχει ένα 3% το οποίο πάει το 1,5% ως έκπτωση στο ρεύμα στις περιοχές που έχουν τα αιολικά γύρω-γύρω. Όχι στην Κάρυστο. Η Κάρυστος ακόμη δεν έχει πολλά αιολικά γύρω-γύρω. Το Κάβο –Ντόρο έχει. Και κάποια χρήματα παίρνει ο δήμος, τα οποία διαχειρίζεται ο εκάστοτε δήμος, όπως νομίζει. Μπορεί να κάνει έργα βιτρίνας, μπορεί να κάνει έργα υποδομής. Δεν τον ελέγχουν για το τι κάνει. Υπάρχει Νόμος για τα ανταποδοτικά οφέλη.

Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν φιλικά τις εταιρίες αιολικών πάρκων καθώς στηρίζουν στο να γίνονται έργα στην περιοχή. Σε ότι αφορά στους κτηνοτρόφους τώρα υπάρχει διχοστασία απόψεων. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που συνυπάρχουν με τις ανεμογεννήτριες και άλλοι που δεν τις θέλουν. Εσείς τι λέτε;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η άποψη του Συλλόγου των κτηνοτρόφων είναι ότι θέλουν να απελευθερωθούν τα βοσκοτόπια τους και να πηγαίνουν εκεί που πήγαιναν πάντα. Ανεπίσημες απόψεις ακούμε…

Εσείς ως Σύλλογος αναφέρεστε και σε ζημιά που γίνεται από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στο βουνό. Για πείτε μας γι αυτό…

Η ζημιά που γίνεται αυτή τη στιγμή στο βουνό είναι η εξής: Είναι ολοκληρωτική καταστροφή της ΟΧΗΣ, τουλάχιστον εκεί που δουλεύει η εταιρία ΕΝΕΛ και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου από άλλες εταιρίες.

Υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί στις κορυφές της ΟΧΗΣ οι οποίες έχουν ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά εκεί που θα τοποθετηθούν τα αιολικά πάρκα. Οι εταιρίες έχουν καταλάβει και μεγάλες περιοχές της ΟΧΗΣ, που είναι ζώνες κατάληψης. Οι οποίες είναι εγκεκριμένες από το δασαρχείο. Έτσι λοιπόν, εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση και τις των επισκεπτών. Κάτι που τελείωσε και βεβαίως των κατοίκων που θέλουν να πάνε στις περιουσίες τους. Έχουμε ρέματα που μπαζώνονται γιατί δεν έχουν χρόνο να φτιάξουν τεχνικά. Θα τα κάνουν αργότερα μας είπαν. Υποστηρίζουν ότι έχουν κάποιες προθεσμίες.

Τα μονοπάτια που μετατρέπονται σε αυτοκινητόδρομους. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τον εναλλακτικό τουρισμό που προσπαθεί ν αναπτυχθεί στην ΟΧΗ. Κανείς δε θέλει να περπατάει βλέποντας ανεμογεννήτριες. Επίσης, έχουμε το πρόβλημα του νερού. Αυτή τη στιγμή χωρίς άδειες υδροληψίας σε εποχή ανυδρίας, παίρνουν νερό από όπου βρουν. Από ρέματα, από πηγάδια. Φυσικά σε συνεργασία με ντόπιους εργολάβους.

Ξέρετε, ενώ έχετε παραδεχθεί ότι το θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων είναι αποφάσεις χρόνια πριν που ήταν άλλοι στο τιμόνι του δήμου Καρύστου, ξαφνικά βγάζετε ένα μένος προς τον τωρινό δήμαρχο. Γιατί αυτό; Μπορεί να αλλάξει κάτι τώρα και δεν το κάνει;

Ζητάμε να ενημερωθούμε γιατί δεν εκτελούνται οι αποφάσεις του Δ.Σ και δεν μας απαντάει. Του κάναμε επιστολή και τον ρωτούσαμε γιατί ο δήμος δεν έχει μελετήσει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εταιριών και δεν έχει ιδέα τι γράφουν μέσα.

Αυτό είναι στις αρμοδιότητες του δήμου ή θα πρέπει να απαντήσουν άλλοι; Και οι μελέτες που λέτε δε θα έπρεπε να είχαν γίνει κάποια χρόνια πριν;

Βέβαια. Εμείς δεν έχουμε προσωπικά με τον κκ. Ραβιόλο. Αυτή τη στιγμή έχει πάρει την «καυτή» πατάτα ο Ραβιόλος. Αφού αυτός είναι δήμαρχος. Να μη κατηγορούμε τον κ. Ραβιόλο γιατί υπάρχουν και σύμβουλοι.

Ποια είναι η στάση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για όλα αυτά που μας λέτε;

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης μας το είχε προτείνει ο ίδιος να πάμε στο Υπουργείο Ενέργειας αλλά το πρόβλημα του ήταν ότι ήθελε μαζί του και το δήμαρχο. Θα έπρεπε ο κ. Μπακογιάννης να πάει με την Επιτροπή Αγώνα και να μην έρθει ο δήμαρχος. Ο καθένας διώχνει τις ευθύνες από πάνω του. Να βάλει ο δήμος δύο πούλμαν και να πάει με κατοίκους της περιοχής στο Υπουργείο.

Και να διεκδικήσετε τι; Όταν υπάρχουν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις και το ΣτΕ τις επικυρώνει ως προς τους προβληματισμούς που του θέσατε;

Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που έχει παραβιασθεί. Έχει παραβιαστεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών που έχουν βάλει στο Δήμο Καρύστου. Έχουν βάλει παραπάνω.

Πώς έδωσε τις άδειες το Υπουργείο;

Αυτό είναι μία άλλη ιστορία που έχει γίνει συγκεκριμένη καταγγελία.

 

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 01:12

Τελευταία άρθρα από τον/την Έφη Ντίνη

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr