bannernew5

Τελευταία Νέα

Νίκος Μώρος: «Η σωστή αξιοποίηση του Δημόκριτου από το Επιμελητήριο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για μας»

Για την Τεχνική Σχολή «Δημόκριτος» και πως μέσα από το επιμελητήριο μπορεί να αξιοποιηθεί. Πως αποτελεί σαφή προσανατολισμό της διοίκησης του επιμελητηρίου πλέον και γιατί συζητήσαμε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκο Μώρο, ο οποίος μίλησε για το θέμα στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι είναι όλοι μια γροθιά πλέον στο Επιμελητήριο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αγαστή συνεργασία από όλους.

Σε ανοιχτή διαβούλευση ένα πολύ σοβαρό θέμα, από το Επιμελητήριο, που για πρώτη φορά με άκρως δημοκρατική διαδικασία δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο στα μέλη του αλλά και σε όλο τον κόσμο να καταθέσει δημόσια την άποψη του για την αξιοποίηση της Σχολής αυτής, με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες οι μνήμες πολλών καθώς κατά το παρελθόν έχουν φοιτήσει πολλοί και έχει βγάλει άξιους εργάτες και τεχνίτες.

Έτσι, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου για το θέμα της αξιοποίησης της τεχνικής σχολής Δημόκριτος, ο καθένας μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και να συμμετέχει στη διαβούλευση.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Μία ιδέα παίρνει σάρκα και οστά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Το θέμα του «Δημόκριτου» είχε έρθει αρκετές φορές και σε προηγούμενες διοικήσεις αλλά δεν είχαν καταφέρει να αξιοποιήσουν την ιδέα και να προχωρήσουν να κάνουν κάτι. Εσείς, μπήκατε σε μία διαδικασία, καθαρίσατε το κτίριο όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Γεροντίτης στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, και προχωράτε στην αξιοποίηση του. Ποιες ενέργειες έγιναν και τι δρομολογείτε από δω και πέρα;

Ν. ΜΩΡΟΣ: Ο «Δημόκριτος» είναι ο μεγαλύτερος στόχος αυτή τη στιγμή από το Επιμελητήριο μας. Με μία πολύ ωραία συνεργασία που έχουμε με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Γεροντίτη και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοικητικής Επιτροπής. Ο «Δημόκριτος» είναι να θέμα που απασχολεί όλο το Νομό.

Να ενημερώσω λοιπόν ότι υλοποιείται, ξεκινάει να παίρνει σάρκα και οστά ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο ήταν στις προγραμματικές μας δηλώσεις. και των δύο παρατάξεων. Και την δική μας και του κ. Γεροντίτη, για το Επιμελητήριο.

Η ιδέα ήρθε και ωρίμασε αυτό το διάστημα με τη συνεργασία όλων των φορέων. Από την πρώτη ημέρα που έχω ασχοληθεί με τα κοινά, από το 2011, πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό. Έτσι ώστε να κάνει ο κάθε φορέας εγχειρήματα τα οποία θα έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα για την περιοχή μας. Τονίζω πως δεν γίνεται τίποτα εάν δεν συνεργαστούν οι φορείς.

Ε. ΝΤΙΝΗ: Εσείς δε βάζετε μόνο τους φορείς μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία. Βάζετε ανθρώπους που ενδεχομένως να γνώριζαν την ιστορία της Τεχνικής Σχολής αυτής. Βάζετε επίσης ανθρώπους οι οποίοι είναι μέλη της τοπικής κοινωνίας και δίνετε βήμα σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε μία μορφή διαβούλευσης για το πως θα ήθελε να αξιοποιηθεί ο «Δημόκριτος». Πως πήρε σάρκα και οστά όλο αυτό;

Ν. ΜΩΡΟΣ: Πιο δημοκρατικά νομίζω δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η διαδικασία. Μέχρι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου ο κόσμος μπορεί να μας πει πως έχει στο σκεπτικό του. Ό,τι μπορεί προκειμένου να αξιοποιηθεί ο «Δημόκριτος».

Με τη βοήθεια όλων των μέσων και των δημοσιογράφων που είναι συνεργάτες του Επιμελητηρίου, θέλουμε να επιμείνουμε και να παροτρύνουμε τον κόσμο να μπει μέσα. Να προβληματιστούμε μαζί. Να καταθέσει τις απόψεις του και σε μία πολύ μεγάλη ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση η οποία δίνει το βήμα σε όλο τον κόσμο.

Οι απόψεις όλων των μελών, είτε είναι επιχειρηματιών, είτε είναι πολιτών θα είναι για εμάς μια πολύ μεγάλη βοήθεια για να αφουγκραστούμε το μήνυμα που θα μας δώσει όλη αυτή η διαδικασία.

Μέσα στο portal του Επιμελητηρίου έχει γίνει μια πολύ ωραία δουλειά. Ο καθένας μπορεί να μπαίνει να βλέπει και να διαβάζει όλες τις απόψεις και να καταθέτει και ο ίδιος την άποψη του, έχοντας ένα συγκεκριμένο χώρο να τις καταθέσει.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Έχετε βέβαια και τις δικές σας απόψεις ως Επιμελητήριο. Ποιες είναι οι απόψεις του Φορέα; Έχουν κατατεθεί;

Ν.ΜΩΡΟΣ: Υπάρχουν μέσα στην ηλεκτρονική διαβούλευση οι απόψεις του Επιμελητηρίου. Εκεί μπορεί να τις διαβάσει ο κόσμος. Υπάρχει η βασική άποψη, ό,τι θέλουμε να συνεχίσουμε και να στηρίξουμε να λειτουργήσει επιτέλους ο «Δημόκριτος» σαν μια Τεχνική Σχολή ανταποκρινόμενη επάξια στις επιταγές της εποχής μας.

Ε. ΝΤΙΝΗ: Δηλαδή, αφουγκράζεστε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και πάτε να δημιουργήσετε κάτι που θα φανεί χρήσιμο και από πλευράς εκπαίδευσης αλλά και απορρόφησης ως εργατικό δυναμικό πλέον σε επιχειρήσεις του Νομού, της Περιφέρειας και όχι μόνο;

Ν. ΜΩΡΟΣ: Ακριβώς. Έτσι βοηθάς την τοπική κοινωνία, τις οικογένειες της Εύβοιας και όχι μόνο. Έχουμε δίπλα μας μία πολύ μεγάλη βιομηχανική περιοχή. Το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα όπου εκεί έχουμε καταφέρει το τελευταίο διάστημα να έχουμε και μετακίνηση πληθυσμού.

Υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες, μέλη των οποίων εργάζονται στα εργοστάσια της περιοχής, παρόλο που δεν είναι μέλη του Επιμελητηρίου. Όμως και αυτοί οι άνθρωποι ζουν με τα παιδιά τους εδώ, πηγαίνουν στα σχολεία τα δικά μας, ζουν οικονομικά και συναλλάσσονται με όλους τους επιχειρηματίες και όλους τους ιδιώτες της περιοχής μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Όταν άνθρωποι εξειδικευμένοι πλέον σε κάποιο αντικείμενο, θα μπορούν να βγαίνουν από τη Σχολή του Δημοκρίτου είτε από το ΕΠΑΛ, με ένα ή δύο χρόνια έξτρα επιμόρφωση και εξειδίκευση, θα μπορούν άμεσα να απορροφούνται από πάρα πολύ μεγάλες εταιρείες της περιοχής μας. Αυτό είναι μία «προίκα» την όποια θα έχει οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί.

Είναι μια έξτρα σκέψη για ανθρώπους που δεν ξέρουν φεύγοντας από το σχολείο προς τα που να κινηθούν. Θα είναι μία αφορμή να σκεφτούν κι άλλα πράγματα τα οποία δεν ήτανε μέσα στις σκέψεις τους ή στις κουβέντες που είχανε με γονείς, φίλους, καθηγητές κλπ.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Χαίρομαι πραγματικά γιατί έχετε κι εσείς βιώσει πως είχε απαξιωθεί ο θεσμός του επιμελητηρίου τα προηγούμενα χρόνια. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ερχόταν καν να πληρώσει τη συνδρομή. Να ψηφίσει, κάτι που το ζήσατε στις Επιμελητηριακές εκλογές. Όλο αυτό που γίνεται τώρα στο Επιμελητήριο αποκτά ένα διαφορετικό και καθοριστικό ρόλο για την τοπική οικονομία αλλά και την ανάδειξη νέων επαγγελματιών, που είναι πολύ σημαντικό. Ως συγκοινωνούντα δοχεία, το Επιμελητήριο όχι μόνο τώρα με το Δημόκριτο. Θα πρέπει να τονίσουμε με αφορμή το θέμα του Δημοκρίτου, ότι ήταν καθοριστική η συμβολή σας στην δημιουργία νέων τμημάτων ΕΚΠΑ σε Ψαχνά και Αυλίδα. Συμβάλλατε πολύ ουσιαστικά. Να επισημάνουμε ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι εκπαιδευτικός και είναι ένα λόγος παραπάνω για να περάσει τα μηνύματά του μαζί με αυτά που είχατε κι εσείς. Πώς μπορεί όμως όλο αυτό που γίνεται να «απογειώσει» το θεσμό του Επιμελητηρίου;

Ν. ΜΩΡΟΣ: Ακόμη και στη δουλειά μας χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους, γι’ αυτό είπα και στην τοποθέτησή μου στο Δ.Σ ότι έχουμε μία χρυσή ευκαιρία. Όντας ο Πρόεδρος στο εκπαιδευτικό κομμάτι χρόνια ως εκπαιδευτικός, είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να μπορέσουμε και οι απόψεις του οι οποίες είναι πιο εξειδικευμένες λόγω της ιδιότητας του, σε σχέση με τις δικές μας και να ξεκινήσουμε μία διαδικασία η οποία πραγματικά έχει τις βάσεις αυτές.

Αυτές που ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπήρξαν στις προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα, από τις προηγούμενες διοικήσεις μαθαίνουμε και προχωράμε, χωρίς να υποτιμούμε και να υποβαθμίζουμε κανέναν από τους παλιούς συναδέλφους οι οποίοι μας έφτασαν σε αυτό το σημείο καθώς και μέλη που μας στήριξαν και μας στηρίζουν.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Να εστιάσουμε στο σημείο της διαβούλευσης να πούμε ότι θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής 8 Νοεμβρίου όπου μπορούν να μπαίνουν στη σελίδα του επιμελητηρίου. Αλήθεια, υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι σήμερα;

Ν.ΜΩΡΟΣ: Βεβαίως, υπάρχει ενδιαφέρον! Κάτι που μας δίνει δύναμη και είναι πολύ σημαντικό, αρχής γενομένης σήμερα από τη δική σας την εκπομπή να το επικοινωνήσουμε σωστά να ζητήσουμε την απλή καθημερινή άποψη.

Kανένας δεν είναι ειδικός. Δεν είναι κανενός λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμη η άποψη του. Όλες οι απόψεις θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση και για εμάς θα είναι μια τεράστια βοήθεια, γιατί να πούμε και πάλι ότι με δυο, τρεις, πέντε ανθρώπους και με έναν φορέα δε γίνεται τίποτα.

Θα το επισημαίνω και θα το τονίζω συνέχεια σε ότι έχει να κάνει με εμένα και τον συνδυασμό μου, ό,τι έχουμε βρει μία ανταπόκριση πολύ σημαντική με την ομάδα του προέδρου Γιάννη Γεροντή.

Οπότε είναι μία τεράστια ευκαιρία όλος ο κόσμος να βοηθήσει και να αναβιώσουμε όλα τα καλά. Ακόμα και το κατασκευαστικό κομμάτι του «Δημόκριτου» και το πως θα φαίνεται στην περιοχή, θεωρώ ότι θα είναι μια προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Έχετε ήδη φροντίσει το κτίριο του «Δημόκριτου» ως επιμελητήριο και έχετε καθαρίσει και το χώρο;

Ν.ΜΩΡΟΣ: Όχι μόνο τον έχουμε καθαρίσει το χώρο. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκινήσαμε τη διαδικασία από το μηδέν. Όχι μόνο έχουμε καθαρίσει τον εξωτερικό χώρο λοιπον, έχουμε καθαρίσει και τον εσωτερικό χώρο. Είναι σαν το σπίτι μας, τολμώ να πω.

Έχουμε ασφαλίσει και οτιδήποτε ήταν προσβάσιμο. Έχουν κλείσει κάποια παράθυρα, έχουν κλείσει κάποιες πόρτες ανοιχτές κ.α. Γιατί όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν πάρα πολλές ζημιές στο κτίριο.

Έτσι ανταποκριθήκαμε άμεσα και στους πολίτες της περιοχής εκεί γύρω όπου και για αυτούς αντί να είναι ένα στολίδι για την πόλη, αυτό το διάστημα είχε καταντήσει, να είναι ένα βάρος υποβαθμίζοντας την. Και αυτό ήταν που μας προβλημάτισε πάρα πολύ να ξεκινήσουμε την διαδικασία από το μηδέν.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Ευχόμαστε να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Ο κόσμος θα συμμετέχει. Άλλωστε, στα χέρια του θα μείνει, τα επόμενα παιδιά που θα μπουν μέσα σ αυτή τη σχολή, θα είναι τα δικά του. Και όταν θα πάρει σάρκα και οστά όλο αυτό το οποίο πρεσβεύετε, νομίζω ότι θα έχουν να λένε τα καλύτερα. Ουσιαστικά θα πάρουν τα πρώτα βήματα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ζωή στη συνέχεια. Αν φανταστεί κάποιος πως γίνεται όλο αυτό, θα φανταστεί όλο το μεγαλείο από πλευράς επιμελητηρίου σε ότι αφορά το «Δημόκριτο». Έτσι δεν είναι;

Ν.ΜΩΡΟΣ: Νομίζω δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά για όλους εμάς να βλέπουμε νέες γενιές να ξεκινάνε και να έχουνε χαρτιά, προϋπηρεσίες και εμπειρία από μία Σχολή η οποία έχει γεννηθεί εδώ και αναβιώνεται, γι’ αυτό το λόγο. Το εκπαιδευτικό κομμάτι θα είναι η μεγαλύτερη προίκα για όλα τα παιδιά της περιοχής μας.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Μετά και από όλα αυτά θα λέγαμε ότι το Επιμελητήριο αποκτά ένα τελείως διαφορετικό ρόλο, αυτό που θέλουνε και οι επιχειρήσεις και το εκπαιδευτικό σύστημα και όλοι οι φορείς;

Ν.ΜΩΡΟΣ: Χαίρομαι που το τονίζετε. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός μας. Κλείνοντας να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη, στον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό αλλά και στην Δήμαρχο Έλενα την Βάκα, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί.

Χωρίς να σταματήσουμε εκεί, απευθυνόμαστε και μιλάμε με όλους τους φορείς. Εχθές είχαμε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου τον κ. Λάπα και του Οικονομικού Επιμελητηρίου τον κ. Κοτρογιάννη. Το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι όλα τα Επιμελητήρια, όλοι οι Φορείς είναι μαζί.

Και να μην ξεχνάμε την μεγάλη συνάντηση που έγινε με τους πρώην προέδρους οι οποίοι είναι θετικοί. Η εμπειρία τους είναι πάρα πολύ σημαντική. Η γνώμη τους είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική για να προχωρήσουμε ένα έργο το οποίο πέρασε από τα χέρια τους.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Πραγματικά συγκινούν οι κινήσεις που γίνονται από πλευράς Επιμελητηρίου, θα έχουμε πολλά να πούμε και στη συνέχεια, είμαι από τους δημότες που θέλουμε να γίνει αυτό το έργο, πρέπει μέσα τη δουλειά μας θα την σηκώσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται και ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά και να συμμετέχει. Σας ευχαριστώ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Μαϊ 2021 14:32

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr