100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Μαθητές από τα λύκεια της Ιταλίας στην ιστορική Ερέτρια

Εκατόν πενήντα μαθητές λυκείων κλασσικών σπουδών της Ιταλίας επισκέφθηκαν την Ερέτρια της ιστορίας και του πολιτισμού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ερέτριας (μαζί με την Ακρόπολη και το Μουσείο της, την Πλάκα και τους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών) αποτέλεσαν προορισμό της διαδρομής-φιλοσοφικής πρακτικής 150 μαθητών Λυκείου Κλασσικών Σπουδών από όλη την Ιταλία που συμμετείχαν στο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα», με την επωνυμία «Φιλία», το οποίο διοργανώθηκε από τον ομώνυμο Πολιτιστικό Σύλλογο της Κάτω Ιταλίας, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, από τις 16 έως και τις 21 Μαρτίου.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Μεγάλη Ελλάδα (Festival della Filosofia in Magna Grecia) είναι μια διδακτική κατάρτιση και εποικοδομητική εμπειρία που ξεκίνησε το 2008 και καλεί τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν μια εσωτερική και εξωτερική φιλοσοφική διαδρομή σε μια περιοχή-σύμβολο της δυτικής φιλοσοφίας, στην αρχαία Ελέα (ελληνική αποικία κτισμένη στην περιοχή της Καμπανίας). Από το 2012 έχει μετατραπεί σε περιοδεύον εργαστήρι πρακτικής φιλοσοφίας, προτείνοντας και προωθώντας δράσεις βιωματικής γνώσης και κριτικής σκέψης σε μερικούς από τους υποβλητικότερους τόπους-σύμβολα του μεσογειακού πολιτισμού.

Η Ερέτρια, ως πόλη πρωταγωνίστρια του Β΄ Ελληνικού Αποικισμού στην Κάτω Ιταλία κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, συμπεριελήφθη δικαιωματικά σ’ αυτήν την επιχειρούμενη αντίστροφη πολιτισμική διαδρομή.

Και ανταποκρίθηκε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία που «κρατάει ζωντανή την ιστορική σχέση που ενώνει τις περιοχές μας εδώ και 3.000 χρόνια», όπως επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, Γιάννης Παπανικολάου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (τη Δευτέρα 16 Μαρτίου) στην Αθήνα.

Οι 150 Ιταλοί μαθητές και οι συνοδοί τους χρησιμοποίησαν την Ερέτρια ως βάση διαμονής τους στην Ελλάδα και αφετηρία των επισκέψεων τους σε Αθήνα και Δελφούς.

Τους υποδέχθηκε η Δήμαρχος, Αμφιτρίτη Αλημπατέ, η οποία επεσήμανε:

«Ο αρχαίος πολιτισμός και η φιλοσοφία είναι διαχρονικές αξίες που φωτίζουν την ζωή και την κοινωνία, ενώνοντας ανθρώπους και τόπους με υψηλά νοήματα και ιδέες. Εσείς οι σπουδαστές κλασσικής κατεύθυνσης, με εργαλείο την φιλοσοφία είστε διακινητές αυτών των αξιών παγκοσμίως και είναι μεγάλη μας τιμή η επίσκεψη στον τόπο μας.

Ο Δήμος Ερέτριας είναι πάντα ανοικτός σε προτάσεις και ιδέες που προωθούν τον πολιτισμό και κάνουν καλύτερη την ζωή των ανθρώπων. Σας ευχαριστούμε λοιπόν για την προσφορά σας. Θέλουμε να ανταποδώσουμε την επίσκεψη και ελπίζουμε και εσείς να έρθετε ξανά στη χώρα μας και στην πόλη μας.»

Η Ιταλική αποστολή, στο διάστημα της παρουσίας της στην Ερέτρια, ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Οικία των Ψηφιδωτών και στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.

Την τελευταία ημέρα παραμονής τους (Κυριακή 22 Μαρτίου), οι Ιταλοί μαθητές, στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων πολιτιστικών ανταλλαγών, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και με τους συνομηλίκους τους μαθητές του Λυκείου Ερέτριας.

Παρουσία του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σπύρου Σταματούκου, του Αντιδημάρχου Βασίλη Γούναρη, των Καθηγητών και μελών του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου καθώς και εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες του Δήμου, οι μαθητές του Λυκείου Ερέτριας παρουσίασαν σε slides το πόνημά τους με τίτλο «Χθες – Σήμερα – Αύριο», το οποίο διαπραγματεύεται την ιστορικότητα της Ερέτριας και τη διαδρομή της στο πέρασμα των χρόνων, από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Παράλληλα, προσφέρθηκαν (με την οικονομική υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων) εδέσματα και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κ. Κανάρης».

Οι Ιταλοί μαθητές, προ της αναχώρησής τους, προσκάλεσαν τους μαθητές του Λυκείου Ερέτριας να επισκεφθούν και αυτοί με τη σειρά τους, την Ιταλία.

Η παρουσία της Ιταλικής αποστολής στην Ερέτρια, αποτέλεσε αφορμή αναζωογόνησης μιας ουσιαστικής ιστορικής συγγένειας και βάση οικοδόμησης μιας στέρεας γέφυρας επικοινωνίας και αμοιβαιότητας, σε καιρούς που απαιτούν συνεργασίες βάσει των αξιών και των δεσμών που μας ενώνουν.

 

 

11081135 1547165912213737 3870360361150924133 n

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 22:47

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr