100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Γιώργος Τσαπουρνιώτης: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δε μπορούμε αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας να τα δώσουμε χωρίς καμία αντίδραση- Θα φτάσουμε στο ΣτΕ»

Από τους δημάρχους που δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα στα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση για τους ΟΤΑ είναι ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς να φτάσει μέχρι το ΣτΕ προκειμένου να σταματήσει εκείνους που όπως είπε θέλουν να πάρουν αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας σε ότι αφορά το δημόσιο αγαθό, το νερό.

Ο δήμαρχος σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm το πρωί της Δευτέρας 4/12, μίλησε για την ταλαιπωρία που περνάει ο κόσμος που μένει χωρίς ρεύμα στα χωριά του δήμου του λόγω βλαβών της ΔΕΗ.

«Δυστυχώς, το Κράτος εφαρμόζει μία μαζική υπερσυγκέντρωση και όχι συγκέντρωση. Πριν κάποια χρόνια καταργήσανε το πρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Λίμνη, μεταφέροντας το προσωπικό στην Ιστιαία. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Έχει να γίνει πρόσκληση εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι πλησίον της σύνταξης. Ενώ θα φύγουν άλλοι πέντε εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα και το πρακτορείο της Ιστιαίας που καλύπτει και τον εδώ δήμο, να υπολειτουργεί. Μην πω δε θα λειτουργεί καθόλου και οι εργολάβοι οι οποίοι συνεργάζονται πλέον με τη ΔΕΔΔΗΕ, δε γνωρίζουν τα κατατόπια στην περιοχή, δε γνωρίζουν που είναι το κάθε χωριό. Το ίδιο με τον ΔΕΔΔΗΕ πάει να γίνει τώρα και με το νερό! »

Φέρνοντας δύο ηχηρά παραδείγματα όπως αυτό του ΦΟΣΔΑ και που έχει φτάσει η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα με τους πολύπαθους δήμους της Εύβοιας να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να τα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους, χιλιόμετρα μακριά από τους δήμους τους. Και μετά την εφαρμογή του τέλους ταφής που το κόστος θα ανέβει πολύ περισσότερο θα μπουν στη διαδικασία μετά από πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας των δήμων, να αυξήσουν κατά πολύ τα δημοτικά τέλη βάζοντας απέναντί τους τους δημότες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Σε ότι αφορά στην κατάργηση των ΔΕΥΑ από τους δήμους, για το δήμο του ο κ. Τσαπουρνιώτης που τον έχει νοικοκυρέψει και δε χρωστάει ένα ευρώ είναι κάθετος γιατί δε θέλει να ζήσει το ίδιο με τη ΔΕΔΔΗΕ και τις διακοπές ρεύματος ή τα σκουπίδια.

«Εμείς το βλέπουμε στην πράξη. Έχει καταρρεύσει το σύστημα. Δε λειτουργεί. Το ίδιο πάει να γίνει τώρα και με το νερό. Στο βωμό των συγχωνεύσεων και με το τυράκι που δίνει η Κυβέρνηση τώρα στις ΔΕΥΑ που χρωστάνε εκατομμύρια στη ΔΕΗ αλλά και σε προμηθευτές με τη διαγραφή των χρεών, πάνε να κάνουν συνένωση των ΔΕΥΑ. Και να μας πάνε όλους στη Λαμία» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Δηλαδή, θα γίνεται μία ζημιά στη Βλαχιά στο Σαρακήνικο, και θα παίρνει ο γέροντας στο τηλεφωνικό Κέντρο στη Λαμία να δίνει τη βλάβη, πότε θα έρθει το συνεργείο κλπ. Θα ζήσουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Τα ζούμε τώρα και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτοί που νομοθετούν με τι σχέδιο, και με τι προοπτική κάνουν τέτοιες σημαντικές αλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι οι πηγές που βρήκαμε από τους παππούδες μας, οι γεωτρήσεις, τα δίκτυα που έχουν κάνει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα περιέλθουν σε έναν νέο φορέα, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ περιουσία. »

Ο κ. Τσαπουρνιώτης έφερε και το παράδειγμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το ΦΟΣΔΑ. «Πάνε σε ένα άλλο μοντέλο, όπως έγινε με το ΦΟΣΔΑ. Εμείς εδώ οι δύο δήμοι είχαμε ένα σύνδεσμο και πληρώναμε 20 ευρώ τον τόνο. Και τώρα με το χαράτσι και το τέλος ταφής, πάμε στα 95€. Μιλάμε για τρελά πράγματα. Η Εύβοια αυτή τη στιγμή δεν έχει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα πληρώνουμε 75€ τον τόνο, μόνο την ταφή, χωρίς τη μεταφορά. Μιλάμε για ένα εξωπραγματικό νούμερο που αν εμείς το μεταφέρουμε αυτό όπως μας είπε ο κ. Γραφάκος, άμεσα στους πολίτες, θα το καταλάβουν οι πολίτες ότι είναι για το καλό τους. Αν πω στο δημότη θα πρέπει να πληρώνεις το χρόνο 400 αντί 200, δε θα μου ξαναπεί καλημέρα. Εννοώντας μονόδρομο την αύξηση των δημοτικών τελών.»

Το έκανε ο κ. Κοτζιάς στο δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού μετά από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, γιατί διαφορετικά του είπαν ότι ο δήμος θα χρεωκοπήσει, ο κ. Τσαπουρνιώτης και συνεχίζει: «Ανάλογη εισήγηση είχα και εγώ. Και προσπαθούμε τώρα με τους συνεργάτες μου και τους αιρετούς του δήμου, να βρούμε από τη μύγα ξύγκι για να μη δώσουμε αυτές τις τρελές αυξήσεις. Ούτε ο δήμος μας χρωστάει στη ΔΕΗ ούτε η ΔΕΥΑ μας.»

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο δήμαρχος, έχουν επιλέξει τη σφιχτή πολιτική στο δήμο του. Μείωση των δαπανών από την αρχή της θητείας: «Αν σας φέρω τις δαπάνες που κάνουν δήμοι με ίδιο πληθυσμό για πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές και σας δείξω και τις δικές μας, θα μου πείτε ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Για να μη χρεώσουμε τους πολίτες» επισημαίνει ο κ. Τσαπουρνιώτης, υποστηρίζοντας ότι ο φορέας που πάει να δημιουργηθεί μπορεί στα 10 χρόνια να πέσει έξω και όλα αυτά να καταλήξουν αντί πινακίου φακής σε ένα ιδιώτη.

«Όπως και τώρα με τα σκουπίδια που δεν έγινε η ΜΕΑ. Δε μας λέει ότι μονόδρομος είναι τα ΣΔΙΤ; Να μπει ιδιώτης διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση ούτε από το Κράτος ούτε από το ΕΣΠΑ; Δεν το βλέπουμε τι έρχεται; Το ίδιο θα γίνει και στο νερό. Και εγώ σας λέω ότι σε όλες τις ΔΕΥΑ, όπως και τη δική μας, δουλεύουν άνθρωποι της περιοχής, χωματουργοί, βενζινάδικα, προμηθευτές, με ΄λίγα λόγια ο τζίρος της ΔΕΥΑ μένει εδώ. Εάν το τζίρο αυτό τον πάρει μεγάλη εταιρία της Λαμίας και βάλει σε όλη τη συντήρηση των δικτύων δύο εργολάβους σ’ όλη την Περιφέρεια. Τι θα γίνει; »

Όπως όλα δείχνουν οι δήμοι που διαφωνούν με όλο αυτό ενώνονται μία γροθιά και δηλώνουν αποφασισμένοι να το φτάσουν μέχρι τέλους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τσαπουρνιώτης. «Ευτυχώς, είναι αρκετοί οι δήμοι που διαφωνούν. Ουσιαστικά είναι αυτοί που έχουν υγιείς δημοτικές επιχειρήσεις και θα δούμε που θα το φτάσουμε. Έχει πέσει η πρόταση στο τραπέζι να το φτάσουμε μέχρι το ΣτΕ. Δε μπορούμε αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας να τα δώσουμε χωρίς καμία αντίδραση σε οποιονδήποτε» δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 02:11

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr