Τελευταία Νέα

Μαρία Ματθαίου: «Αυτή η εκδήλωση είναι μία προσφορά των μαθητών του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία- Είναι μία παρέμβαση…»

φωτο: Η Διευθύντρια του 1ου Πρότυπου Λυκείου Χαλκίδας Μαρία Ματθαίου, (θαλασσι κουστούμι) με τα παιδιά και τους συναδελφους εκπαιδευτικούς, στο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ερέτρια

 

Με αφορμή την εκδήλωση με θέμα: «Θεσμοί και Φορείς προστασίας και Φροντίδας του Παιδιού» που διοργανώνει το 1ο Πρότυπο Λύκειο Χαλκίδας, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στην Π.Ε Εύβοιας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Διευθύντρια Μαρία Ματθαίου, μιλά στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στην εκπομπή «τάδε ‘Εφη» στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Η κα Ματθαίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Σχολείου, στο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ερέτρια, όπου όπως ανέφερε η διευθύντρια τα παιδιά έζησαν μία δυνατή εμπειρία και ενημερώθηκαν για τα θέματα της Ε.Ε.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση όπως και για την πρόσκληση που είχαν να παρουσιάσουν τα παιδιά την άποψη τους για την Ευρώπη μέσα απο τις δράσεις, στο συνέδριο που αναφέρατε. Ήταν μια φοβερή εμπειρία για αυτά» είπε η κα Ματθαίου αναφερόμενη στο Συνέδριο και συνέχισε:

«Το πρώτο Λύκειο γενικότερα είχε μια παράδοση. Τώρα καλείται σε μία νέα περίοδο να αποδείξει και να κινείται σε ρυθμούς που επιβάλλει όλο το ίδιο πλαίσιο που αφορά στα Πρότυπα σχολεία. Και το πρώτο πράγμα είναι να εφαρμόζει καινοτομίες και να παράγει καινοτομίες.

Το ότι ήρθαμε στο συνέδριο, είναι μία καινοτομία, με την έννοια ότι, συμμετέχοντας τα παιδιά σε πραγματικά δεδομένα, σε πραγματικές συνθήκες , αναπτύσσουν δεξιότητες και του δημόσιου λόγου , της παρουσίασης , της επικοινωνίας που αυτά είναι ζητούμενα και με την τυπική μάθηση και τη διδασκαλία δεν επιτυγχάνονται, στο σχολείο.

Οπότε, αυτό είναι ένα, πρώτο παράδειγμα. Σας είπα ότι εφαρμόζουμε καινοτομίες το σχολείο μας. Πρόσφατα έγινε μέλος ενός δικτύου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τους κβαντικούς υπολογιστές. Είναι μια τεχνολογία που είναι σε εφευρετικό στάδιο και τα παιδιά μας έχουν την ευχέρεια και την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σ αυτό. Να μάθουν πράγματα για αυτό. Είναι πράγματα που θα τα βρούνε στη ζωή τους μπροστά.

Με τους κβαντικούς υπολογιστές, οι συναντήσεις με το Πανεπιστήμιο γίνονται Σάββατο. τα παιδιά πρέπει εθελοντικά να διαθέσουν ένα δίωρο , 9 με 11 και διαδικτυακά να παρακολουθήσουν την διάλεξη και τη δράση και μετά να κάνουνε .

Οι πιο πολλές δράσεις αφορούν ομάδες όπου τα παιδιά, συμμετέχουν εθελοντικά. Η ομάδα που ήρθε , ένα μέρος της ομάδας, του ΕΠΑΣ, του Σχολείου Πρέσβης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι συλλογική. Τώρα γίνονται πράγματα και με τμήματα, δηλαδή όταν εμείς εφαρμόζουμε οι καθηγητές σχεδιάζουμε , εφαρμόζουμε κάποια καινοτόμα πράγματα στη διδασκαλία μας μεθόδους ή αντικείμενα , αυτό αφορά το χώρο που διδάσκουμε , έχουνε σχεδιάσει πάρα πολλές δράσεις και πέρυσι και φέτος και μπορεί κάποιος να τα δει στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Για πολλές δράσεις τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν έρευνα, και όχι μόνο σε βιβλία, να κάνουν μια βιβλιογραφική ανασκόπηση. Πρέπει να ρωτήσουνε τους παππούδες τις γιαγιάδες , ξεκινώντας από το σπίτι, για παράδειγμα.

Έχουν και τρία περιοδικά, που τα παιδιά, γράφουν τα ίδια, τα άρθρα τους οπότε νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο, θα έχετε επάξιους συνεχιστές.»

Σε ότι αφορά στην ημερίδα της Κυριακής η κα Ματθαίου ανέφερε:

«Μέσα στο ρόλο των προτύπων σχολείων, είναι η διάθεση, η παρέμβαση και η προσφορά, στην σχολική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία . Οπότε παρεμβαίνοντας, αυτή δηλαδή η ημερίδα όπως και άλλα που θα γίνουν, έχουμε προγραμματίσει είναι μία προσφορά στην τοπική κοινωνία, είναι μία παρέμβαση, τώρα ως αναφορά την ημέρα του παιδιού , δεν είναι ακριβώς η μέρα του παιδιού, είναι η ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού, καταλαβαίνετε ότι μας αφορούσε άμεσα το θέμα γιατί έχει να κάνει με παιδιά.

Σε ότι αφορά τη θεματολογία και το πως κινηθήκαμε , θέλουμε καταρχάς να έχουμε μία εικόνα του τι κάνει η πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα. Νομοθετικό, σε επίπεδο δικαστικών λειτουργών, δικαιοσύνης, σε επίπεδο εκπαίδευσης και να αφορούν ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, την προστασία του παιδιού, και στη συνέχεια επειδή εμείς είμαστε από την Χαλκίδα στρέψαμε το βλέμμα μας στους φορείς που έρχονται να αξιοποιήσουν ό,τι η νομοθεσία προβλέπει και να το εφαρμόσουμε στην κοινότητα.

Οπότε, καλέσαμε το δήμο Χαλκιδέων , την εκκλησία , το χαμόγελο του παιδιού και ο κύριος Πνευματικός από την πλευρά των θεσμών, η κεντρική εξουσία, το κοινοβούλιο, όχι απαραίτητα μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Του τι έχει προνοήσει και το τι , αν , δεν ξέρω τώρα ακριβώς το μέρος της ομιλίας του, τι πρόκειται να ακολουθήσει για καλύτερη φροντίδα και προστασία των παιδιών.»

Η κα Ματθαίου επισημαίνει ότι η ημερίδα αυτή δεν αφορά την προστασία μόνο των κακοποιημένων παιδιών, αυτές οι κραυγαλέες περιπτώσεις. Βασικά, η ημερίδα, όπως επισημαίνει, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ,στους γονείς , στους πολίτες γιατί θέλουν να ακουστεί, γι΄αυτό κάνανε και μία συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας, που είναι ο κ. Μαρκαντώνης ο γενικός γραμματέας, θα είναι και από τους ομιλητές, για να ακούσουν και για να επαναληφθεί για μία ακόμη φορά το τι μπορούμε να κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι πολίτες , εμείς οι δάσκαλοι , αν δούμε κάτι στα παιδιά, ή αν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο πέρασμα των παιδιών προς την ενηλικίωση.

«Είναι σημαντικό και να βρίσκεται η κοινότητα , η τοπική κοινότητα με κάποιον τρόπο , με μια αφορμή. Να ανακυκλώνονται ιδέες, να δημιουργούνται νέες ιδέες, να μπαίνουν νέα ζητήματα, γι’ αυτό άλλωστε θεωρούμε ότι είναι και μέσα στους στόχους του σχολείου μας, του είδους του σχολείου μας , ως Πρότυπο, αυτή η εκδήλωση της Κυριακής

Εγώ να σας πω τώρα με την ευκαιρία , φεύγω για Βρυξέλλες. Είμαι προσκεκλημένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακριβώς επειδή στο πρόγραμμα που κάναμε πέρυσι πιάσαμε πολύ μεγάλη βαθμολογία 99 στα 100 και υπάρχει μία ημερίδα αύριο 100 ευρωπαίων εκπαιδευτικών που θα μιλήσουμε για ζητήματα της νεολαίας και της ανάπτυξης πολιτότητας μέσα από την τυπική και την άτυπη μάθηση», επεσήμανε τέλος, η κα Ματθαίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ για την Ημέρα του Παιδιού 2

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΦΙΣΑ 1

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 09:36

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr