bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα
Press

Press (74)

Είναι δραστήρια, αγωνίστρια στη ζωή και έχει καταφέρει όλα τα χρόνια να πετυχαίνει τους στόχους που βάζει. Αυτή τη φορά στοχεύει αρκετά ψηλά αλλά όλα τα χρόνια έχει αποδείξει στη ζωή της ότι δε φοβάται τα ύψη. Έδωσε τα χέρια με την υποψήφια δήμαρχο Χαλκιδέων Άννα Παππά και ξεκινάει μαραθώνιο για μια θέση το δημοτικό συμβούλιο Χαλκιδέων όπου θα μπορέσει να δώσει στο δήμο όλα όσα έχει ονειρευτεί.

Η Μαρία Κατσικαντάμη ζει στην Αρτάκη. Είναι μητέρα μίας κόρης 26 ετών, εργάζεται στην Περιφέρεια ως Περιφερειακός Υπάλληλος ορισμένου χρόνου στον Τομέα των Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με υποθέσεις της Διεύθυνσης Μεταφορών.

Της Έφης Ντίνη

Συνεχίστηκε την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου από το Τριμελες Εφετείο Πλημμεληματων στη Χαλκίδα, η διακοπείσα ακροαματική διαδικασία της 17ης Φεβρουαρίου για την πολύκροτη δίκη «Θωμά». Στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκτός από τον πρώην δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά, έκατσαν οι κ.κ Κατερίνα Κουιμτζή, Ευάγγελος Γεωργούσης, Δημήτριος Παλάσκας Αθανάσιος Μάστορης και Ιωάννης Λημάξης.

Το πρόσωπο «κλειδί» που κλήθηκε από το δικαστήριο να ρίξει άπλετο φως στην ακροαματική διαδικασία, ο άνθρωπος πάνω στο πόρισμα του οποίου στηρίχτηκε το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών για να παραπέμψει σε δίκη τους κατηγορούμενους, ο οικονομικός Επιθεωρητής Αναστάσιος Τσοπανίδης, τον οποίο είχε ζητήσει το δικαστήριο να είναι «παρών» στη διαδικασία και τις δυο μέρες, που κατέθεταν μάρτυρες κατηγορίας και συγκεκριμένα Πρόεδροι Τ. Κ, δεν προσήχθη, ενώ αιτιολόγησε την απουσία του με την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Η δίκη συνεχίστηκε και τις δύο μέρες με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη κατέθεσαν οι διατελέσαντες επι θητεία Θωμά Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων: Κονιστρών- Γιώργος Σπανός, Αχλαδερής- Παναγιωτης Κάργας, Αγίου Λουκά- Νίκος Αντωνίου, Κήπων Ιωάννης Δημητρός, Οξυλίθου Κώστας Τριανταφύλλου. Και την Παρασκευή οι Χρήστος Τρανός Πρόεδρος Τ.Κ Ζαράκων, Αλέξανδρος Ηλίας Πρόεδρος Τ.Κ Λεπούρων και Ιωάννης Κουσερής Πρόεδρος Τ.Κ Ωρολογίου, οι οποίοι είχαν υπογράψει δελτίο τύπου-καταγγελία, ένα μήνα πριν τις εκλογές, το 2014 σε βάρος του κ. Θωμά, μετά από υπόδειξη όπως ανέφεραν δημοτικών συμβούλων της τότε αντιπολίτευσης στο δήμο, για συγκεκριμένα έργα της ΔΕΥΑΚΑ, με βάση τα ΧΕΠ (Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής), με γενική περιγραφή που τους είχαν δοθεί.

Στην καταγγελία αυτή, χωρίς να γίνεται αναλυτική μνεία στα έργα, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, είχαν υπογράψει τότε οι προαναφερόμενοι Πρόεδροι ότι τα έργα δεν έγιναν στα χωριά τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν σε αντιφάσεις οι μάρτυρες, να μη γνωρίζουν να απαντήσουν σε ποια ΧΕΠ αναφέρονταν οι καταθέσεις που έδωσαν το 2016 στον οικονομικό Επιθεωρητή κ. Τσοπανίδη, βάση των οποίων συντάχτηκε το πόρισμα. Απαντώντας ακόμα και πανομοιότυπα οι περισσότεροι εξ αυτών, στις καταθέσεις τους στον Οικονομικό Επιθεωρητή, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Θωμά, κ. Ευσταθίου.

Σε ότι αφορά τα έργα «φαντάσματα», σύμφωνα με έγγραφα που έθεσε ενώπιων του δικαστηρίου η πλευρά του κ. Θωμά, , προσκομίζοντας στο δικαστήριο βεβαιώσεις των τότε αντιδημάρχων, επιβεβαιώνει εγγράφως, ότι τα εν λόγω έργα έγιναν «διαψεύδοντας» τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Κάτι όμως, που θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο όταν κατατεθούν τα έγγραφα στο σύνολό τους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι μετά από αυτό ζητήθηκε και η κατ΄ αντιπαράσταση, εξέταση των μαρτύρων. Κάτι για το οποίο επιφυλάχτηκε η Εισαγγελέας της έδρας, να αποφασίσει προς το τέλος της δίκης.

Σε ότι αφορά στις προμήθειες, μετά από αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Φακή, για τον τρόπο με τον οποίο αγοράζονται και σήμερα τα δομικά υλικά από το δήμο και μάλιστα με την ίδια αιτιολογία στο τιμολόγιο και από τον ίδιο προμηθευτή, που αγόραζε και τότε ο κ. Θωμάς, κάνοντας αναφορά σε τιμολόγιο, επι των ημερών του κ. Μπουραντά, αξίας 500.000€, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του δικαστηρίου που απευθυνόμενος στον κ. Κουσερή, τον τότε Πρόεδρο Ωρολογίου τον ρώτησε ευθέως αν η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει να συνεργάζεται με τους ίδιους προμηθευτές και σήμερα. Προμηθευτές που κατηγορούνται για «εικονικά» τιμολόγια. Επισημαίνοντας ο Πρόεδρος της έδρας «δηλαδή μας λέτε ότι αντί να ζητούν πίσω τα λεφτά από αυτούς που κατηγορούνται για εικονικά τιμολόγια σήμερα, συνεργάζονται μαζί τους…»

Αν και ο Πρόεδρος της έδρας ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρουν το δικαστήριο τα κίνητρα που οδήγησαν τους μάρτυρες στην υπογραφή της καταγγελίας-δελτίου τύπου το 2014, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Προέδρου Τ.Κ Αγίου Λουκά, Νίκου Αντωνίου ρώτησε το μάρτυρα μεταξύ άλλων «Στο μάτι τον έχετε το Θωμά λόγω της Χωματερής;», ο οποίος μάρτυρας στην αρχή της κατάθεσης έλεγε ότι δεν είδε κιούγκια να τοποθετούνται στο χωριό του και κατά την ακροαματική διαδικασία έπεσε σε αντιφάσεις λέγοντας ότι τα είδε να μπαίνουν σε έργο στο Παρθένι, μετά την κατάθεση του στον κ. Τσοπανίδη.

Στην κατάθεση του κ. Δημητρού, Προέδρου των Κήπων ο Πρόεδρος του συνέστησε ψυχραιμία «Μην τρέμετε…Ηρεμήστε…Βρήκαμε έναν Πρόεδρο να μη μπερδεύεται και τώρα μας τα μπερδεύετε κι εσείς…», καθώς ο κ. Δημητρός στις ερωτήσεις και του Προέδρου της Έδρας, και των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και του κατηγορουμένου, ανέφερε «συγνώμη μπερδεύτηκα..». Ενώ για τα στοιχεία στα οποία είχε στα χέρια του ξεκαθάρισε ότι του τα έδωσε η πλευρά Μπουραντά, πριν καταθέσει. Αφησε δε άφωνο το δικαστήριο όταν ρωτήθηκε σε ποια Δ.Ε είναι το χωριό του και δεν απάντησε!

Στη συνέχεια, ο κ. Τριανταφύλλου, από την Τ.Κ Οξυλίθου στην κατάθεση του αναφορικά με τα στοιχεία είπε μεταξύ άλλων ότι του δόθηκαν προεκλογικά το 2014,και δεν ήξερε περι τίνος πρόκειται όταν υπέγραφε την καταγγελία το 2014. Ενώ ισχυρίστηκε ότι τα έργα δεν έγιναν και τα υλικά που χρεώθηκαν στο χωριό του δεν χρησιμοποιήθηκαν παρόλο που έχει επιβεβαιώσει γι΄ αυτά ενυπόγραφα ο τότε σύμβουλος της Κοινότητας κ. Κατσαρής και η αρμόδια αντιδήμαρχος. Ενώ αναφέρθηκε και σε υπάλληλο του δήμου, χωρίς να τον ονοματίσει και χωρίς να τον αναγνωρίσει ανάμεσα στους κατηγορούμενους, που σχετίζεται με την υπόθεση ότι έκλαιγε για ότι έχει γίνει…

Ενώ, έπεσε και αυτός ο Πρόεδρος σε αντιφάσεις και για τη σκεπή του σχολείου, με τη διευθύντρια να επιβεβαιώνει το έργο, ισχυριζόμενος ότι από τους άλλους έμαθε τι γινόταν. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τριανταφύλλου έχει παραδεχθεί στην κατάθεση του στον Ανακριτή το 2018, ότι έργο που ήταν μέσα σε ΧΕΠ που αρχικώς είχε αναφέρει ότι δεν έγινε, «θυμήθηκε» ότι το έργο που αφορούσε στο φρεάτιο έγινε.

«Τώρα λέτε ότι τα 6 ΧΕΠ δεν έχουν γίνει. Και στον Ανακριτή λέγατε ότι το ένα έγινε. Τι έχετε να πείτε;» ρώτησε ο Πρόεδρος της έδρας τον κ. Τριανταφύλλου για να απαντήσει στη συνέχεια «Μπερδεύτηκα…» Ένα από τα σημεία που χαρακτήρισε τη διαδικασία παρωδία ο Πρόεδρος της έδρας και διέκοψε για την Παρασκευή. Απευθυνόμενος και στις δυο πλευρές είπε «Μάρτυρες με κραυγαλέες αντιφάσεις. Ζητήστε να καταθέσουν μάρτυρες με πιο συγκροτημένη σκέψη…»

Από την ακροαματική διαδικασία κρίθηκε απαιτητή, η παρουσία του κ. Τσοπανίδη στη δίκη κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και αυτό γιατί, όπως προέκυψε, υπάρχουν κενά σε ότι αφορά τα έργα για τα οποία ρωτήθηκαν οι πρόεδροι και απάντησαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν γίνει στα χωριά τους. Με δεδομένο ότι και η λίστα της ΔΕΥΑΚΑ που πήραν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αναφέρουν γενικότερα κωδικούς και όχι έργα, και προμήθειες που όπως κατέθεσαν στο σύνολο τους οι μάρτυρες δεν ήταν στην αρμοδιότητα τους να γνωρίζουν. Καθώς η αγορά των υλικών γινόταν από τη ΔΕΥΑΚΑ και τα υλικά που χρεώνονταν τότε σε κάθε Τοπική Κοινότητα και σήμερα η δημοτική αρχή χρεώνει σε κάθε Δ.Ε, φυλάσσονται όπως τότε έτσι και σήμερα στις αποθήκες της.

Σε ερώτηση του κατηγορουμένου Δημήτρη Θωμά με τους Πρόεδρους κατά την εξέταση τους από το δικαστήριο, αν γνώριζαν για συγκεκριμένα έργα που τους υπέδειξε, ενώ στην αρχή της κατάθεσης τους ανέφεραν κατηγορηματικά ότι δεν έγινε κανένα έργο στο χωριό τους, παραδέχθηκαν στη συνέχεια ότι γίνονταν και αποκαταστάσεις βλαβών και μέρος έργων. Χωρίς να είναι δυνατόν να αποσαφηνίσουν αν τα έργα αυτά ήταν στα ΧΕΠ(Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής) που τους υπέδειξαν το 2014, για τα οποία κατέθεταν ότι έχουν πληρωθεί χωρίς να έχουν γίνει.

Με τον κ. Θωμά, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή, να εξηγεί στο δικαστήριο «είχαμε σε κάθε Τ.Κ τρεις κωδικούς των 6.000€ ο καθένας. Ένας χωματουργός μπορεί να ολοκλήρωσε εργασίες σε ένα χωριό, συνέχισε στο διπλανό και έκοψε το τιμολόγιο συνολικό για το διπλανό χωριό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έγινε έργο…»

Για περίπου 20 έργα θα κληθεί ο κ. Θωμάς να το αποδείξει στην κατάθεση των εγγράφων, όλα αυτά που προανέφερε. Ήταν κάτι όμως που προκάλεσε την αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής. Ο συνήγορος Παναγιώτης Περάκης διέκοπτε συνεχώς τους συνηγόρους της υπεράσπισης όταν έκαναν αντιπαραβολή στις διαδικασίες που γίνονταν τότε, επι Θωμά και που γίνονται τώρα με τη δημοτική αρχή Μπουραντά.

«Γιατί μόνο οι 18 Πρόεδροι σε σύνολο 47 κοινοτήτων;» ρώτησε ο Πρόεδρός τον Πρόεδρο των Ζαράκων κ. Τρανό για να απαντήσει στη συνέχεια ότι την καταγγελία –δελτίο τύπου εναντίον του Δημήτρη Θωμά υπέγραψαν Πρόεδροι της αντιπολίτευσης το 2014, με στοιχεία που τους έδωσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τότε, κ.κ. Μπενάκης, Μούντριχας και Βαρδακώστας. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι τα έργα που του υπέδειξε ο κ. Τσοπανίδης, στο χωριό του δεν έχουν γίνει. Σε ερώτηση δε της Εισαγγελέα της έδρας αν από το 2014 που έλαβε γνώση για τα έργα, διερεύνησε την υπόθεση αυτή κάνοντας ο ίδιος έλεγχο, απάνησε ότι ρώτησε έναν μηχανικό αν είχε έρθει ποτέ στο χωριό του και του είπε «όχι, άσε μην το ψάχνεις Χρήστο έχουν περάσει χρόνια», και κατάλαβε ότι δεν είχε πάει. Σε ερώτηση στη συνέχεια αν είδε την επιτροπή παραλαβής του έργου είπε όχι και εν συνεχεία σε άλλη ερώτηση αν γνωρίζει ποιες είναι οι σημερινές επιτροπές παραλαβής έργων και αν τις έχει δει, είπε και πάλι όχι. Ενώ σε ερώτηση του κ. Φακή, αν μπορεί υλικά να έχουν χρεωθεί στο ένα χωριό και να χρησιμοποιηθούν σε βλάβη σε άλλο, απάντησε ναι. Μάλιστα, ο κ. Φακής ανάγνωσε και σχετικό έγγραφο που κάτι ανάλογο έχει γίνει επι θητείας Μπουραντά, που πλέον δε χρεώνει τα υλικά στις αποθήκες ανά Τοπική αλλά ανά Δημοτική Κοινότητα.

Έργα δεν έγιναν, μόνο αποκατάσταση βλαβών γίνονταν, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στη συνέχεια ο τότε και σημερινός Τοπικός Πρόεδρος Λεπούρων Αλέκος Ηλίας. Ενώ κατέθεσε ότι δεν θυμάται τι είδε το 2014, όταν υπέγραψε την καταγγελία, αναφορικά με τα 6 επίμαχα ΧΕΠ που αφορούσαν στο χωριό του. «Ότι μου έδωσε ο Θοδωρής Βαρδακώστας…» είπε αρχικά ενώ από την ακροαματική διαδικασία στη συνέχεια προέκυψε ότι στον Ανακριτή το 2018 έχει επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε έργο από τη ΔΕΥΑΚΑ που αφορούσε διευθέτηση όμβριων υδάτων. Για το οποίο όταν ρωτήθηκε λεπτομέρειες από τον Πρόεδρο της έδρας και τους δικηγόρους, δήλωσε ότι δε μπορεί να θυμηθεί. «Άλλα σε ρωτάει και άλλα απαντάς ή δεν απαντάς» είπε ο Πρόεδρος της έδρας απευθυνόμενος στο μάρτυρα. Σε ότι αφορά την διαδικασία κατάθεσης στον κ. Τσοπανίδη, είπε ότι διήρκησε μία ώρα. Για να διερωτηθεί ο συνήγορος στη συνέχεια και να πει «μία ώρα για τρεις ερωτήσεις, με απαντήσεις τριών σειρών;»

Για χρονική ανακολουθία στα τιμολόγια που κόπηκαν για τα έργα στο χωριό του, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, ο τότε Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ωρολογίου, Ιωάννης Κουσερής. Ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έγινε ένα μικρό εργακι στο χωριό του. Ενώ ανέφερε ότι αν είχαν γίνει τα έργα και δεν τα είχε δει ο ίδιος θα τα είχαν δει άλλοι και θα του τα είχαν πει. Προκαλώντας την παρέμβαση του συνηγόρου του κ. Θωμά, κ. Φακή, ο οποίος επεσήμανε στο μάρτυρα ότι η ΔΟΥ, έχει αποφανθεί ότι τα τιμολόγια δεν είναι εικονικά. Και μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Μπουραντάς έχει καταθέσει εδώ, ότι συνεχίζει και σήμερα με τους ίδιους προμηθευτές. Ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Θωμά κ. Ευσταθίου ρώτησε το μάρτυρα αφού δεν ξέρει που έγιναν τα έργα, πως ξέρει ότι δεν έγιναν; Για να απαντήσει ο μάρτυρας ότι γι’ αυτό τα έκανε έτσι ο κ. Θωμας, για να τους μπερδεύει.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η τακτική του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, Νίκου Ζέρβα, ο οποίος επαναλάμβανε ερωτήσεις που είχαν ήδη απαντηθεί από τους μάρτυρες, προκάλεσε πολλές φορές τον πρόεδρο της έδρας «Να κάνετε ερωτήσεις με βάση τα στοιχεία και όχι τον καθένα». Πιο εύστοχες ερωτήσεις και οπότε έκρινε ότι έπρεπε να γίνουν, πάντα με σεβασμό στο δικαστήριο και χωρίς να διακόπτει, έκανε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Δημήτρης Ανδρέου.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, εύστοχες οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις από πλευράς των συνηγόρων οι οποίοι κατάφεραν να εκμαιεύσουν πληροφορίες, να φέρουν σε δύσκολη θέση τους μάρτυρες που έπεφταν σε αντιφάσεις, και πολλές φορές να ανατρέψουν την μέχρι εκείνη εικόνα των ισχυρισμών των μαρτύρων.

Και τις δύο μέρες ήταν δύσκολη η ακροαματική διαδικασία για όλους. Το γεγονός ότι οι μάρτυρες δεν αποσαφήνισαν ουσιαστικά πράγματα από την αρχή, δυσκόλεψε τη διαδικασία και κούρασε το Προεδρείο, με τον Πρόεδρο της έδρας να κάνει λόγο για παρωδία! Μάρτυρες που κατέθεταν τα ίδια και τα ίδια και που έπεφταν σε αντιφάσεις μετά από ερωτήσεις του Πρόεδρου της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Γι’ αυτό το λόγο προφανώς, το δικαστήριο κρίνει απαραίτητη την παρουσία του Οικονομικού Επιθεωρητή στην ακροαματική διαδικασία, ο οποίος να σημειωθεί, ότι έχει παραδεχθεί στην κατάθεση του στο δικαστήριο, ότι έχει συντάξει ένα πόρισμα κάνοντας πλημμελή έλεγχο. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο συντάχθηκε αυτό το πόρισμα, και κάτω από ποιες συνθήκες. Ένα πόρισμα που οδήγησε τόσους ανθρώπους στο εδώλιο…

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας και όπως προέκυψε από ερωτήσεις που τέθηκαν από έδρας αλλά και των συνηγόρων αναφορικά με τη σύνταξη του πορίσματος χρειάζεται αποσαφήνιση ορισμένων πραγμάτων για να μην υπάρξουν ψεγάδια. Καθώς από τη διαδικασία έχει προκύψει μέχρι εδώ, ότι οι Πρόεδροι των Τ.Κ, που κατέθεσαν αυτές τις δύο μέρες υπέγραψαν το 2014 μια καταγγελία, χωρίς να γνωρίζουν σε τι αναφέρονται συγκεκριμένα οι κωδικοί έργων, που τους έδειχναν.

Άραγε αποσαφηνίστηκε αυτό το 2016, με τις καταθέσεις τους στον κ. Τσοπανίδη; Έλαβαν, δηλαδή, γνώση οι εξετασθέντες Πρόεδροι, αναλυτικά των ΧΕΠ; Τους εξήγησε ο οικονομικός επιθεωρητής αναλυτικά σε ποια συγκεκριμένα έργα αναφερόταν, όταν εκείνοι υπέγραφαν κατηγορηματικά ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν έγιναν στα χωριά τους; Πήρε καταθέσεις από τους τότε αντιδημάρχους που διαβεβαιώνουν με έγγραφα, των οποίων έλαβε γνώση το δικαστήριο, ότι έχουν γίνει τα έργα που αμφισβητούνται από τους Προέδρους; Σε ότι αφορά τις προμήθειες υλικών, διερεύνησε ο κ. Τσοπανίδης αν με βάση τον Κώδικα περί Δήμων είναι στις τις αρμοδιότητες των Προέδρων, να γνωρίζουν τα υλικά που είναι χρεωμένα στην Τοπική τους Κοινότητα; Γιατί από τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει ότι ήταν υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να τους ενημερώνει για προμήθειες που γίνονται ακόμα και σήμερα ακόμα και για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποκατασταθεί μία βλάβη, της ΔΕΥΚΑ.

Άρα, πώς εκείνοι κατέθεσαν για τα υλικά που «κοσμούσαν» τις αποθήκες της ΔΕΥΑΚΑ και πως ήταν σε θέση να γνωρίζουν τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν στις βλάβες, που όλοι παραδέχθηκαν ότι βλάβες υπήρχαν, και γίνονταν συνεχώς εργασίες αποκατάστασης στα χωριά τους; Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη ερώτηση: Αν τα έργα έγιναν σε άλλα χωριά και χρεώθηκαν για κάποιο λόγο σε άλλα, τέθηκε στους Προέδρους από τον Οικονομικό Επιθεωρητή. Καθώς μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει απαντήσει από τους Προέδρους ότι τους ρώτησε κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, ο κ. Θωμάς θα κληθεί με βάση τα όσα ειπώθηκαν αυτές τις δύο μέρες να αποδείξει ότι έργα που έγιναν στο ένα χωριό και πληρώθηκαν ως εργασίες σε άλλο, ότι δεν υπάρχουν τιμολόγια και για τα δυο χωριά για το ίδιο έργο. Και αν αυτό που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι γινόταν, ήταν στη διακριτική του ευχέρεια ως δήμαρχος να το κάνει και πως μέσα απ ο αυτή τη διαδικασία δε ζημίωσε το δήμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε έχει και η προσκόμιση βεβαιώσεων και η κλήτευση για κατάθεση των αντιδημάρχων που βεβαιώνουν εγγράφως, ότι τα έργα έγιναν «διαψεύδοντας» τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων…

Θα ακολουθήσουν δημοσιεύματα με τις καταθέσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων που κατέθεσαν την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα όσα αναφέρονται ότι λαμβάνουν χώρα κατα την ακροαματική διαδικασία είναι καταγεγραμμένα και στα πρακτικά της δίκης. Οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την ακροαματική διαδικασία ειναι: Εφη Ντίνη, Πόπη Καρκαλή, Σταματούλα Λεβέντη και Χρήστος Παθούλας.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο ο Κώστας Μαρκόπουλος ξεκαθαρίζει ότι κατεβαίνει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, ανεξάρτητος, εχοντας σκίσει την πολιτική ταυτότητα τελευταία της Ν.Δ, έχουν προηγηθεί Ανεξάρτητοι Έλληνες και Πολιτική Άνοιξη παλαιότερα.

Ακομμάτιστος και αχρωμάτιστος ο κ. Μαρκόπουλος στήνει ψηφοδέλτιο για τη Στερεά προσπαθώντας να βάλει σε αυτό και γαλάζια παιδιά. Αλήθεια, διερωτάται ο κόσμος, εκείνοι που θα κατέβουν μαζί του και έχουν κομματική ταυτότητα της Ν.Δ θα τη σκίσουν επίσης για να συμπορευτούν μαζί του;

Γιατί προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί τη ρήξη με την οικογένεια Μητσοτάκη; Και πως θα μπορεί να κάνει στερεά βήματα για τη Στερεά, ένας υποψήφιος Περιφερειαρχης με Κυβέρνηση Ν.Δ και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον πέταξε έξω από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ, το 2019, μέσα σε μια νύχτα; Θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα από έναν Περιφερειάρχη υποψήφιο με στήριξη του γαλάζιου κόμματος για τη Στερεά με αυτή τη συμπεριφορά που έχει; Θα δείξει…

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Φαντασιόπληκτο και υποβολημιαίο  δημοσίευμα , επιχειρεί να με εμφανίσει δυσυπόστατο, δηλαδή ότι μπορεί να είμαι είτε Υποψήφιος Περιφερειάρχης είτε Υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ.

Η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Έσκισα την κομματική μου ταυτότητα και αποφάσισα να αφιερωθώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είμαι Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με ψηφοδέλτιο χωρίς καμία κομματική χειραγώγηση. Ο τίτλος του συνδυασμού μου θα είναι «Στερεά Περιφέρεια» και για τον λόγο αυτό θα δοθεί συνέντευξη τύπου σε 2 εβδομάδες στην Χαλκίδα οπότε και θα ανακοινωθεί μεγάλο τμήμα του ψηφοδελτίου του Νομού Ευβοίας.

Οι υποβολείς του δημοσιεύματος θα υποστούν αυτό που επιχειρούν να αποφύγουν , δηλαδή να είμαι Υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Οι υποβολείς του παραπλανητικού δημοσιεύματος φοβούνται τις ανεξάρτητες φωνές, τρέμουν τον ισχυρό και πολυσυλλεκτικό συνδυασμό που έρχεται με δύναμη και κυρίως υπηρετούν ένα «σύστημα» που καταδίκασε την Στερεά σε υποβάθμιση και εξυπηρετεί ολίγους και ισχυρούς.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι χειροκροτητής κανενός κόμματος , καμίας κυβέρνησης και καμίας πολιτικής οικογένειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ισχυρότερος διεκδικητής των πόθων και των προσδοκιών των πολιτών.

Αυτό θα κάνουμε ενώνοντας δυνάμεις και απορρίπτοντας τα «καθρεφτάκια-προσφορές».

Τα «μαγειρέματα» συνεχίζονται στους κόλπους της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η Περιφέρεια Στερεάς στις επερχόμενες αυτοδοιοικητικές εκλογές να βαφτεί και πάλι γαλάζια. Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει το χρόνο να τρέξει διεκδικώντας την, ενισχύει την πολιτική φαρέτρα του Φάνη Σπανού, καθώς παραμένουν τα δυνατά του χαρτιά και όπως όλα δείχνουν θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με νέα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα ο Κώστας Μαρκόπουλος που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ν.Δ. Αυτό δε γίνεται μονομερώς. Οι «δυνάμεις» Σαμαρά και το κάλεσμα να επιστρέψουν πίσω κάποια πρώην δυνατά στελέχη της Ν.Δ φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά στο Μαξίμου.

Με τον Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος όλο αυτό τον καιρό είχε αρκετό κόσμο της Ν.Δ στο πλευρό του, τους αποκαλούμενους «δυσαρεστημένους» του Φάνη Σπανού, να παίζει μπάλα και πάλι στην πολιτική σκηνή , αυτή τη φορά όμως όχι στην Εύβοια, αλλά ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ, στην Αθήνα. Κάτι που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviakosmos.gr , δεν του είναι καθόλου αδιάφορο.

Γι’ αυτό προφανώς και ο ίδιος, ένας έμπειρος πολιτικός που ξέρει να παίζει μπάλα, εθεάθη τελευταία φιλοξενούμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, να δίνει τα εύσημα στην Κυβέρνηση και όχι να ασκεί κριτική όπως τον είχαμε συνηθίσει τελευταία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κώστας Μαρκόπουλος δεν έχει μάθει να χάνει. Συνεπώς, θα κάνει τη σωστή επιλογή που θα τον φέρει και πάλι «πρωταγωνιστή» στο πολιτικό σκηνικό της Χώρας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Οικία Παπανικολάου στην Κύμη παραμένει κλειστή για το κοινό και αναξιοποίητη. Την εβδομάδα που μας πέρασε μαθητές από το Hellenic Classical Charter, από τη Νέα Υόρκη που κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για τον αείμνηστο ευεργέτη γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, επισκέφθηκαν την Κύμη με σκοπό να δουν από κοντά το σπίτι που μεγάλωσε ο ευεργέτης γιατρός της ανθρωπότητας. Πληροφορίες σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κύμης, αναφέρουν ότι η ομάδα των παιδιών συνοδευόμενη από τον καθηγητή και μία ξεναγό πήγε στο νοσοκομείο της Κύμης και ζήτησε βοήθεια για να καταφέρει να επισκεφθεί το σπίτι.

Εργαζόμενη του νοσοκομείου σύμφωνα με πληροφορίες παρέπεμψε στο δήμο και βρέθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι Μαρία Χαρτσά και Νίνα Γαλάνη οι οποίες και συνόδευσαν παιδιά, καθηγητή και ξεναγό στο οίκημα Παπανικολάου. Να σημειωθεί εδώ ότι η κα Χαρτσά είναι και μέλος στο Δ.Σ του Ινστιτούτου Παπανικολάου. Δύο κυρίες που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, τιμώντας τον ευεργέτη γιατρό, έσπευσαν να δηλώσουν την φιλοξενία τους στους ξένους, δίνοντας τους και αναμνηστικά.

Όταν ο δήμος, όχι η Δ.Ε Κύμης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε λάβει εδώ και μέρες ενημέρωση από την ομάδα των παιδιών ότι θα επισκεφθεί την Κύμη, μέσω e mail. Ζητώντας και σχετικές πληροφορίες, τις οποίες δεν έλαβαν ποτέ! Με αποτέλεσμα να πάνε στην Κύμη και να ψάχνουν να βρουν ποιος έχει τα κλειδιά για να ανοίξει το σπίτι του αείμνηστου Παπανικολάου.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αγώνας για το αυτονόητο! Πάνω από 3000 κόσμος κατέκλυσε την παραλία της Χαλκίδας το μεσημέρι της Κυριακής, αντιστεκόμενος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια που έχει υπερκορεστεί! Με σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή, ο αγώνας ήταν απαραίτητος για να σταλεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες!

Η δράση οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο και την Επιτροπή Αγώνα της Σκύρου με τη στήριξη και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Παρόντες αυτοδιοικητικκοόι, πολιτικοί, τοπικοί φορείς, πολιτιστικοί Σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, από όλη την Εύβοια.

Τη συγκέντρωση άνοιξε το συγκρότημα «Kantinelia» με τραγούδια, ένα εκ των οποίων, όπως είπαν τα μέλη του συγκροτήματος ήταν αποκλειστικά γραμμένο για την Εύβοια.

anemx27

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους παρισταμένους και ευχήθηκε καλή δύναμη, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. «Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη διαμαρτυρία όλου του νησιού και της Εύβοιας και της Σκύρου. Το μήνυμα είναι σαφές. Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε. Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο βάρος ήδη. Αν δε σταματήσει εδώ η βιομηχανική επέλαση θα χαθεί ουσιαστικά όλη η ζωή για τους επόμενους, οπότε είναι μια διαμαρτυρία προς την κεντρική κυβέρνηση, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εγκρίσεις που δίνει, προς την Περιφέρεια που πρέπει να πράξει τα δέοντα και προς του Δήμους, που ευτυχώς έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα και ακολουθούν το κάλεσμα με όλες τις ενέργειες. Εμείς είμαστε στον αγώνα αυτόν για περισσότερο από τρία χρόνια, προσπαθούμε να σώσουμε ότι μας έχει μείνει, τα βουνά στην κεντρική Εύβοια που είναι σημαντικά και τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 200», τα κομμάτια που έχουν μείνει παρόλο που έχει τεθεί σε τεράστια καταστροφή η Καρυστία αυτή τη στιγμή να μείνουνε κομμάτια γης για τους ανθρώπους εκεί, τους αρχαιολογικούς χώρους που θίγονται άμεσα, είναι ένας αγώνας για να σώσουμε ότι έχει μείνει», δήλωσε στο eviakosmos.gr.

ΓΑΛΑΝΗΣ

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης, , ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει ομόφωνο ψήφισμα κατά της άναρχης τοποθέτησης. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας ζητά αναλογικό σχέδιο προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη και είναι κατά όλου αυτού του εγκληματικού χωροταξικού σχεδιασμού που συμβαίνει στην Εύβοια. Είμαστε αρνητικοί σε οποιοδήποτε έργο».

anemx18

Στη συνέχεια το λόγο πήρα ο Βασίλης Γουρνής, εκπροσωπώντας το δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπει καμία ανεμογεννήτρια στα δάση της Δίρφυ, της Σέττας και στο Καντήλι και πρέπει όλοι μαζί ανεξάρτητα σε ποιο μετερίζι ανήκουμε, να δώσουμε τη δική μας μάχη».

anemx6

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς,και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κινούμενος και εκείνος στο ίδιο πνεύμα αντίστασης! « Δε θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια στο Δήμο μας. Όλοι μαζί είτε με το καλό, είτε με το άγριο, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Πρέπει η Περιφέρεια και όλοι οι δήμοι να είμαστε μαζί. Προέχουν οι πολίτες και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Ευχαριστώ πολύ τους Συλλόγους για αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

anemx14

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, παρά την «επίθεση» που δεχόταν από παριστάμενους , ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του τα εξής: «Είμαι προσκεκλημένος εδώ. Περισσότερο από εμάς κανείς άλλος δεν αγαπάει την Κάρυστο. Εκ μέρους του δήμου συμμετέχουμε και χαιρετίζουμε τη σημερινή διαμαρτυρία και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ο δήμος Καρύστου είναι πρώτος δήμος σε παραγωγή ενέργειας και έχοντας αυτή τη γνώση και την εμπειρία σας μεταφέρω την αγωνία των συμπολιτών μου που δεν είναι άλλη από το να σταματήσει εδώ η αιολική ενέργεια όσον αφορά το δήμο Καρύστου. Δεν αντέχουμε άλλες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο, γιατί ως δήμος έχουμε δώσει περισσότερα από αυτά που αντέχουμε. Το σύνθημα «ως εδώ» πρέπει να εισακουστεί. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε για αυτό. Ο δήμος Καρύστου δε θα δεχτεί καμιά άλλη ανεμογεννήτρια».

 anemx29

Τη συνέχιση του αγώνα τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια τρέχουμε στα δικαστήρια και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο χρειαστεί. Όλοι οι δήμαρχοι αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά που γίνονται στο νησί μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν , μιας και είναι προεκλογική περίοδος, να πατήσει το πόδι του στο νησί μας. Και είμαι περήφανος με όλο αυτό που έγινε σήμερα στη Χαλκίδα και σήμερα που θα γυρίσουμε στο νησί μας θα είμαστε πιο δυνατοί και ισχυροί γιατί μόνο μαζί και ενωμένοι θα πιάσουν τόπο οι αγώνες μας».

anemx32

Λακωνικός στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Καντζουρας, αντιδήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Αγίας Άννας, που συνέστησε αλληλεγγύη σε όλους τους δήμους ενισχύοντας το κάλεσμα της συλλογικότητας για να έχει επιτυχία ο αγώνας.

anemx20

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια γενικότερα και ειδικότερα στο δήμο Ερέτριας.Όχι, γιατί είμαστε ενάντιοι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά είμαστε εναντίον του αναρχισμού, της τακτικής μεθόδευσης που γίνεται προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς την ενημέρωση των τοπικών φορέων και χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αναλογικότητα. Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είτε έχει θεσπιστεί, είτε πρόκειται να θεσπιστεί. Οι κυβερνώντες πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και πίσω δεν κάνουμε. Αυτό πρέπει να δώσει το μήνυμα σήμερα η συγκέντρωση στη Χαλκίδα».

anemx1

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Γέφυρα του Ευρίπου όπου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο αυτής, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Σκύρος, Δίρφυς, Ξηροβούνι, αιολικά δε βάζετε θα γίνει εδώ το Κούκι», «Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, εδώ δε θα τολμήσετε να απλώσετε το χέρι» και με τη συνοδεία των τυμπάνων, εξέφρασαν τη δική τους διαμαρτυρία, περνώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανείς από την Εύβοια, ούτε και τη Σκύρο δε θα μείνει αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου τους, για το παρόν που τους ανήκει και το μέλλον που θέλουν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους.

anemx13

anemx19

Ο αγώνας δε ξεκίνησε σήμερα, ο αγώνας έχει ξεκινήσει! Σήμερα κορυφώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί με κάθε κόστος για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη φύση και το περιβάλλον.

anemx4

anemx53

anemx7

anemx44

anemx45

anemx46

anemx8

anemx9

anemx47

anemx48

anemx49

anemx10

anemx11

anemx51

anemx50

anemx12

anemx52

anemx13

anemx17

anemx54

anemx21

anemx22

anemx24

anemx25

anemx26

anemx28

anemx30

anemx31

anemx33

anemx34

 anemx35

anemx36

anemx37

anemx39

anemx40

anemx41

anemx42

anemx43

 

 

Μια ιδέα, μία παρέα που έκανε πραγματικότητα αυτό που οι Σκυριανοί και όχι μόνο, ζητούσαν χρόνια! Την προστασία και στήριξη για την επιβίωση στο Νησί του Σκυριανού αλόγου που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομίας και συμβάλει ουσιαστικά με την ιπποθεραπεία σε άτομα με αυτισμό, σύνδρομο down κλπ.

Σάρκα και οστά πήρε η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι 5 4 φίλων στη Χαλκίδα τον περ. Σεπτέμβριο. Τότε που γινόταν χαμός με το γαϊδουράκι που είχε κακοποιηθεί από το «αφεντικό» του. Μία παρέα αποτελούμενη από την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία μετά από ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, πολιτεύεται πλέον με τη Ν.Δ στο Νομό, της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, του Προέδρου της Εταιρίας Ανακύκλωσης VKC, Βασίλη Καρατσώλη και του μέλους του Δ.Σ του ΕΟΤ Χρήστου Καραγιάννη.

Το γεγονός ότι η δημοσιογράφος είχε υιοθετήσει ένα Σκυριανό πουλάρι το καλοκαίρι που πέρασε έγινε η αφορμή να ευαισθητοποιηθεί η κα Σοφία Νικολάου η οποία πήρε και την πρωτοβουλία να βρει τρόπο στήριξης του Σκυριανού αλόγου. Η ίδια φιλόζωη, λατρεύει τα αλόγα συνεπώς όπως έχει αποδείξει ότι βρίσκει λύση για όλα, έτσι και έγινε και με το Σκυριανό Άλογο.

Αρωγός σε όλο αυτό, και ιδιαίτερα επίσης ευαισθητοποιημένος, ο πρώτος που βάζει οικονομικά πλάτη και το ανακοινώνει στο τραπέζι, είναι ο Βασίλης Καρατσώλης, ενώ η όλη κουβέντα έχει αγγίξει και τον Χρήστο Καραγιάννη ο οποίος φρόντισε μέσω του ΕΟΤ να γίνει η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σκύρο, τον περ. Οκτώβριο, παρουσία και του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Παρών βέβαια και ο δήμαρχος Νίκος Μαυρίκος με τους αντιδημάρχους αλλά και πολλούς Σκυριανούς. Εκπροσώπους και της Ναυτικής Εταιρείας Σκύρου που δεν έκρυβαν τη χαρά τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υιοθετημένο άλογο της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη και της ανιψιάς της Αρετής, που ακούει στο όνομα «Αμερισσα» και βρίσκεται στο Κτήμα Μουριές, του Μανώλη Τραχανά, έγινε η αφορμή για όλο αυτό. Μία φάρμα με 64 άλογα…

Και μπορεί η όλη ιδέα να ξεκίνησε για τη Φάρμα στις Μουριές, ο κ. Καρατσώλης όμως στην εκδήλωση στη Σκύρο ανακοίνωσε τη σύσταση Ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, συμπεριλαμβάνοντας και τα άλογα που βρίσκονται στην άλλη φάρμα περίπου 32 καθώς και κάθε άλογο που υπάρχει στο Νησί.

Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, περίπου 20 μέρες μετά τη συζήτηση στη Χαλκίδα έγινε η εκδήλωση στη Σκύρο και εν συνεχεία, χτες έφτασαν στο Νησί και οι πρώτες τροφές για τα Σκυριανά άλογα, πάντα με την υποστήριξη του κ. Καρατσώλη και της εταιρίας VKC που είναι Πρόεδρος. Και συνεχίζει δυναμικά έτσι ώστε να φροντιστούν όπως πρέπει τα Σκυριανά άλογα και σε τροφεία, αλλά και σε φάρμακα και ότι άλλη φροντίδα απαιτείται.

Γιατί όταν κάποιος θέλει κάτι και το πιστεύει, το κάνει πραγματικότητα! Και έτσι έγινε και με την παρέα των τεσσάρων στη Χαλκίδα που μόνο ευχαρίστηση και περηφάνια αισθάνονται μετά από αυτό το εγχείρημα.

Όσο για την πολιτεύτρια της Ν.Δ επιβεβαιώθηκε ο Υπουργός Τουρισμού στην αναφορά που έκανε στο πρόσωπο της στην εκδήλωση στη Σκύρο: «Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια.

Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική.

Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί.»

sa2

sa3

sa4

sa5

ΑΜΕΡΙΣΣΑ

sa6

sa7

sa8

sa9

sa10

sa12

 

 

Μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η οποία είχε ήδη το καλοκαίρι υιοθετήσει ένα σκυριανό αλογάκι την Αμέρισσα, έπεσε στο τραπέζι που βρισκόταν όπως όλα έδειξαν από μία πολύ δυνατή ομάδα, την πρώην γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο πρόεδρός της εταιρείας VKC Βασίλης Καρατσώλης και το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, Χρήστο Καραγιάννη, αναφορικά με την προστασία του Σκυριανού αλόγου, πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγους μήνες, στο στενό του Ευρίπου, σ’ ένα ουζερί, από την Σοφία Νικολάου που ξεκίνησε τον αγώνα σε ότι αφορά την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης 64 Σκυριανών αλόγων με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, που φιλοξενούνται στο Κτήμα Μουριές, του ΜανώληΤραχανά και της οικογένειας του. Τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική τους περίθαλψη, ανέλαβε η εταιρία VKC. Στην ίδια φάρμα, που πριν από ένα χρόνο γεννήθηκε και η Αμέρισσα.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όλη η παρέα, μετά από τη συζήτηση που έγινε για τα έξοδα που απαιτούνται για να βιοποριστούν τα Σκυριανά αλογάκια, ο κ. Καρατσώλης βάζει πρώτος πλάτη να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα ενώ ταυτόχρονα στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος το φτάνει το θέμα στο Υπουργείο Τουρισμού αφού τον συνδέει μακρόχρονη φιλία όπως και την κα Νικολάου, με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο οποίος επίσης με τη σειρά του, γίνεται συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την ουσιαστική προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού είναι και χαρακτηρισμένο προστατευόμενο είδος. Να σημειωθεί εδώ ότι το θηλυκό Σκυριανό αλογάκι, απαγορεύεται να βγει εκτός Σκύρου.

Και «ήγγικεν η ώρα», που αυτή η παρέα με αφορμή την προστασία και στήριξη για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου θα μεγάλωνε. Ο Δήμος Σκύρου, η Ναυτική Εταιρία, ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Νησιού, Σύλλογοι και Φορείς αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και έτσι όλοι μαζί στήνουν μία γιορτή στο Νησί της Στερεάς, τη γραφική μας Σκύρο, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, στην ταβέρνα Μουριές της οικογένειας του Μανώλη Τραχανά που διαθέτει και τη φάρμα με τα άλογα, δίπλα.

Παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο κ. Καρατσώλης, ο στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας ανακοινώνει την δημιουργία του Ιδρύματος Προστασίας του Σκυριανού αλόγου! Η συγκίνηση των παρισταμένων, δεν περιγράφεται! Πόσο μάλλον του Μανώλη Τραχανά που όλα αυτά τα χρόνια συντηρεί με έξοδα προσωπικά τη φάρμα. Και επειδή η «αγκαλιά» του κ. Καρατσώλη είναι μεγάλη, σε αυτή την προσπάθεια εντάχθηκαν ακόμα 32 άλογα που διαθέτουν σε άλλη φάρμα στη Σκύρο, ιδιοκτησίας της κας Αμαντα, καθώς επίσης και όσα Σκυριανά άλογα έχουν ιδιώτες στο Νησί.

Η Σοφία Νικολάου, έκανε την ιδέα πράξη με τη στήριξη ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα, σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν πρέπει να δίνονται εφήμερες λύσεις, αλλά διαχρονικές και ουσιαστικές. Αυτή η κίνηση είναι η αρχή, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Που θα συμβάλλει παράλληλα, στην τουριστική ανάπτυξη του Νησιού, με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Όλα τα διαδικαστικά ακόμα και την διοργάνωση αυτής της γιορτής στη Σκύρο έτρεξε ο Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, με την αιγίδα του οποίου έγινε η εκδήλωση.

Με την έλευση και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο Νησί, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και πρέπει να πούμε εδώ ότι μαζί και με τη Σοφία Νικολάου και την υπόλοιπη παρέα, πέρασαν πολλές ώρες, με τα άλογα στη φάρμα του κ. Τραχανά. Και βέβαια, ο Υπουργός στην σύντομη τοποθέτηση του ζήτησε τη στήριξη στο πρόσωπο της Σοφίας Νικολάου που πολιτεύεται για πρώτη φορά στην Εύβοια, σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που αποδεικνύουν καθημερινά με τη στάση τους ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον τόπο τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Σκυριανο αλογάκι, είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano.

«Είναι μεγάλη η χαρά νομίζω όλων να βρισκόμαστε σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Χώρας μας. Και βρισκόμαστε εμείς εδώ, αυτή η παρέα που προανέφερε ο Χρήστος, προκειμένου να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου. Το συγκεκριμένο άλογο, όπως είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, είναι πάνω από 2000 χρόνια σε αυτό το Νησί. Είναι συγκλονιστικό. Το Σκυριανό άλογο, είναι απόγονος του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απεικονίζεται στη ζωοφόρο του Παρθενώνα. Αντιλαμβάνεστε την αξία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε στην τοποθέτηση της η κα Νικολάου και συνέχισε:

«Και πως αυτή η Πολιτιστική κληρονομιά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου η Σκύρος να αποτελέσει ίσως το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό του κόσμου. Γιατί πέρα από τα Σκυριανά άλογα, έχει και ένα φυσικό κάλος το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μοναδικό. Τα Σκυριανά άλογα όμως, προκειμένου να διασωθούν χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Αυτή η παρέα έκανε μία καλή αρχή. Προκειμένου οι 4 άνθρωποι, ο Μανώλης, η Αμάντα, ο Νίκος και ο Στάθης, να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αντέξουν τα Σκυριανά άλογα, στο χρόνο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή. Κακή διαχείριση ίσως στην αναπαραγωγή τους, έχει κάνει σοβαρή ζημιά» δήλωσε η πρώην Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και πολιτεύτρια της Ν.Δ στην Εύβοια Σοφία Νικολάου.

 

 

Συγκινούν τα λόγια του επιχειρηματία Βασίλη Καρατσώλη, που ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του περιβάλλοντος πήγε την ιδέα ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας τη σύσταση Ιδρύματος για την διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

«Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, μια παρέα ουσιαστικά στη Χαλκίδα, ήταν το έναυσμα για να μπορέσει να γίνει αυτή η δράση, από τον Όμιλο των Εταιριών μου, για να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να περισώσουμε και να διαφυλάξουμε και τον πολλαπλασιασμό του Σκυριανού αλόγου.

Η εταιρία η δική μου, είναι μία εταιρία που κατά κύριο λόγο, ασχολείται με την ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση σχέση, με την προστασία του Περιβάλλοντος. Προστασία όμως του Περιβάλλοντος για μένα, δεν είναι μόνο, προστατεύω το περιβάλλον από τα σκουπίδια ή δίνω το έναυσμα με την ανακύκλωση για την κυκλική οικονομία. Αλλά είναι φυσικά, προστασία πανίδας και χλωρίδας.

Με αυτή τη φιλοσοφία, πραγματικά προχωρήσαμε σε αυτή την ιδεά, σε αυτή τη δράση γνωρίζοντας στην αρχή, τον κ. Τραχανά για την πρώτη μονάδα. Στη συνέχεια, βέβαια ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο, ότι υπάρχουν και άλλες φάρμες στη Σκύρο και από αυτό το βημα εγω δίνω μία …ότι υπάρχει ήδη στα σκαριά μία ενέργεια για δημιουργία ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτος από τον Όμιλο των Εταιριών μου και άλλους επιχειρηματίες. Και με αυτή μας την ενέργεια θα αγκαλιάσουμε όλες τις φάρμες, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Είναι αυτή μια ενέργεια ουσιαστικά, όπως είπε και ο Χρήστος ο Καραγιάννης, σε μία προσπάθεια την οποία κάνουμε πανελλαδικά, εταιρίες οι οποίες είναι ευαισθητοποιημένες για το θέμα του περιβάλλοντος, και της κυκλικής οικονομίας. Και πράγματι, είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα, να ανακοινωθεί η ίδρυση του δικτύου προστασίας περιβάλλοντος και προώθησης της κυκλικής οικονομίας με την ονομασία “ΣΥΜΒΑΛΩ”. Κάτω από την αιγίδα αυτού του δικτύου θα βρίσκεται και το Ίδρυμα που προείπα, για την προστασία του Σκυριανού αλόγου.

Θέλω να υποσχεθώ σε όλους τους φορείς, και στο δήμαρχο, ότι έχουμε σκοπό, με βάση το δίκτυο να συμβάλλουμε ευρύτερα στην προστασία του Περιβάλλοντος, της Ανακύκλωσης και γενικότερα των απορριμμάτων στο χώρο της Σκύρου. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Νησί σας. Είναι εκπληκτικό. Είναι δεδομένο ότι θα το επισκεφθώ και οικογενειακά το καλοκαίρι. Και θα φροντίσω ουσιαστικά να υπάρχει αυτή η διάδωση, για την πραγματική, ιδιαίτερη φιλοξενία την οποία έχετε και το ιδιαίτερο κάλος που έχει αυτό το Νησί.

Πραγματικά θέλω να πω ότι με αυτή μας τη δράση για το Σκυριανό αλογάκι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το έναυσμα για να μπορέσει να τονωθεί και η τουριστική, ουσιαστικά κίνηση στο Νησί. Που έχει μία διαφορετικότητα από τα άλλα νησιά σε ότι αφορά τον τουρισμό. Δεν είναι του μαζικού τουρισμού. Και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολλούς. Από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι θέλουμε κάτι διαφορετικό στις διακοπές μας. Υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα στο Νησί.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό, τον κ. Κικίλια, για το γεγονός ότι πραγματικά αγκάλιασε αυτή μας την προσπάθεια. Να ευχαριστήσω τη Σοφία τη Νικολάου ξανά, για την εκπληκτική ιδέα που είχε μαζί με την Έφη Ντίνη, και υπόσχομαι ότι πραγματικά θα δείτε ενέργειες, από τον Όμιλο και τους Συνεργάτες επιχειρηματίες, εδώ στη Σκύρο, που δεν θα το πιστεύετε! »

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την ιστορική στιγμή για το Σκυριανό άλογο. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας από χθες. Έχετε ένα εκπληκτικό νησί, τη Σκύρο. Οι Σκυριανοί που είχα την τύχη να γνωρίσω αυτές τις δύο μέρες, είστε πολύ ξεχωριστοί και πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι, Έχετε έναν πανέμορφο τόπο και θα κοιτάξουμε όλοι μαζί, και θα εξηγήσω πως, να στηρίξουμε αυτό το Νησί, στο μέλλον.

Δεν ήξερα, το είπε ο δήμαρχος, ότι δεν έχει έρθει άλλος Υπουργός Τουρισμού στη Σκύρο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Χτες παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μία σειρά θεμάτων είδαμε σήμερα το πρωί με τη Σοφία τη Νικολάου, στην περιήγηση που κάναμε. Θα πω στη συνέχεια τι δυνατότητες έχει το Νησί, και τι σκεφτόμαστε με τη Σοφία. Υπάρχει η δυνατότητα, Υπουργείο Τουρισμού,Κυβέρνηση, τοπική αυτοδικοίκηση και φορείς του Νησιού και η αντιπολίτευση, η οποία είναι αυτή, να συμβάλλουμε και σε πόρους και σε μελέτες, μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ έτσι ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές του Νησιού και να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να ενισχύσουμε αυτές τις υποδομές και άρα να υποστηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία εδώ. Έτσι ώστε το Νησί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, και αυτό να προσφέρει ποιότητα ζωής κυρίως στους Σκυριανούς αλλά κυρίως στους επισκέπτες. Είτε είναι Έλληνες. Είτε είναι ταξιδιώτες-τουρίστες από το εξωτερικό.»

δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας και συνέχισε με αναφορά στην εκδήλωση:

«Καλοί φίλοι, και η φιλία είναι ιερό πράγμα στη ζωή, με ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία αυτή, από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο και τους ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια για το Σκυριανό αλογάκι. Τα Σκυριανά αλογάκια νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας μας, έτσι ώστε να μπρανταριστεί το νησί, η Σκύρος, ως μοναδικός εναλλακτικός προορισμός. Είμαστε μέσα στα κορυφαία πέντε brand του κόσμου, με τόσες δυσκολίες και τόσα προβλήματα παγκοσμίως. Πόλεμο, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση. Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια. Πόσο καλά έχει πάει φέτος ο τουρισμός. Πόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει όλοι μαζί καιποσο αυτό έχει συντελέσει στη μέση ελληνική οικογένεια. Στη μικρή και στη μεσαία επιχείρηση.

Εδώ όμως η Σκύρος έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο που μπορεί να ξεδιπλώσει τις άλλες ομορφιές του Νησιού για τις οποίες θα μιλήσουμε. Έχει ανθρώπους που με αγάπη και με συναίσθηση του καθήκοντος, αγαπάνε, φροντίζουν εκτρέφουν και διαιωνίζουν το Σκυριανό άλογο, εδώ στον τόπο τους. Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια.

Συγχαρητήρια στο Βασίλη Καρατσώλη για την πρωτοβουλία. Ανέλαβε να το αναφέρει και δημοσίως. Άνθρωπος που έχει την αίσθηση του πατριωτισμού, του καθήκοντος και της ευθύνης και αντιλαμβάνονται ακριτικούς προορισμούς, ως μοναδικής σπουδαιότητας. Βασίλη Καρατσώλη και Χρήστο Καραγιάννη, σας ευχαριστώ για το έναυσμα να έρθουμε στη Σκύρο off season, για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αγκαλιάσουμε την όλη προσπάθεια…

Και καταλήγω στη Σοφία. Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια. Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική. Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί. »

Ο Υπουργός, δήλωσε ευτυχισμένος με την εξέλιξη για το Σκυριανό αλογάκι, ενώ όση ώρα απέμενε μέχρι να πάρει το πλοίο για την επιστροφή, την πέρασε στη φάρμα παρέα με τα συμπαθέστατα τετράποδα και ανανέωσε το ραντεβού με όλους για να βρεθεί μαζί τους το συντομότερο.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές για το Δήμο Σκύρου, με το δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο να μην έχει πλέον λόγια για να ευχαριστήσει τους πάντες αφού επι θητείας του γίνεται κάτι πολύ δυνατό για την προστασία και διάσωση του Σκυριανού αλόγου που δεν κατάφερε κανείς μέχρι τώρα. Γίνεται συνοδοιπόρος μαζί με το Δ.Σ και όλο το Νησί στην προσπάθεια της παρέας.

Όσο για τον ιδιοκτήτη της Φάρμας, Μανώλη Τραχανά, κάπου εδώ, σταματά το άγχος επιβίωσης των Σκυριανών αλόγων που με αγάπη και αφοσίωση περιποιείται και φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια, με προσωπικά έξοδα. Και αρχίζει το μεγάλο ταξίδι με συνοδοιπόρους σε όλο αυτό το εγχείρημα, όλους μας. Με την ευχή η Φάρμα να μεγαλώσει κι άλλο.

Σφραγίδα σε όλο αυτό βάζει ο Χρήστος Καραγιάννης, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ. Ο άνθρωπος που φρόντισε να στήσει όλη αυτή τη μεγάλη γιορτή, την οποία και παρουσίασε στις Μουριές, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου. Μία σημαντική μέρα για τη Σκύρο. Μία ιστορική μέρα για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

Η ιδέα μπορεί να έπεσε στο τραπέζι αλλά δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βασίλης Καρατσώλης που μεταλαμπάδευσε την ιδέα και σε συναδέλφους του επιχειρηματίες που θα στηρίξουν στη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

 skiros al16

 

skiros al19

 

skiros al11

skiros al6

skiros al21

skiros al59

skiros62

skiros63

skiros al15

skiros al7

skiros al1

skiros al2

skiros al8

skiros al9

skiros al12

skiros al14

skiros al17

skiros al22

skiros al25

skiros al32

skiros al33

skiros al34

skiros al20

skiros al35

skiros al36

skiros al42

skiros al45

skiros al47

skiros al52

skiros64

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

 

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Παιδί από φτωχή οικογένεια, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ στην Εύβοια, Σοφία Νικολάου, ολοκληρώνοντας τα μαθητικά της χρόνια ανάμεσα στο Πυργί και το Αυλωνάρι του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου για να μεταβεί στη συνέχεια στην Αθήνα αφού πέρασε στη Νομική και να σπουδάσει δικηγόρος.

Θυμάται τον εαυτό της να παλεύει από μικρή, αρχικά βοηθώντας την οικογένεια της στα χωράφια και στη συνέχεια ως σερβιτόρα για να καλύπτει τις βιοποριστικές της ανάγκες μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της στη Νομική και να ανοίξει σε σχετικά μικρή ηλικία το δικό της δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. Παιδί της βιοπάλης, η Σοφία Νικολάου μιλά για πρώτη φορά, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της ζωής της, στην εκπομπή «τάδε έφη» και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm.

Η ενασχόληση της με τα κοινά έρχεται πολύ αργότερα, και η επιτυχημένη πορεία της στη Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συζητήσεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατεβάζει το «δικό του παιδί» υποψήφια στο Νομό που γεννήθηκε και να ανακοινώνει από τα πρώτα ονόματα την υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μία γυναίκα που κατάφερε να βγει αλώβητη από μία θέση δύσκολη, ως Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και η οποία άφησε τη σφραγίδα της πίσω, με το νέο σωφρονιστικό νόμο με ευρωπαϊκά πρότυπα, η εφαρμογή ελεγκτικού μηχανισμού στις φυλακές και βέβαια η μετασοφρωνιστική μέριμνα με την ίδρυση έξι επανόδων. Τέλος, η σφραγίδα της μπήκε και για τη μετεγκατάσταση των φυλακών της Χαλκίδας, πάγιο αίτημα των πολιτών για απομάκρυνση τους από την πόλη, για κρατούμενους αποκλειστικά για οικονομικά αδικήματα. Και όλα αυτά μέσα σε 2,5 χρόνια θητείας.

Σε μία εφ΄ολης της ύλης συνέντευξη, μιλά για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα αλλά και για όσα σχεδιάζει στο μέλλον για την Εύβοια. Την πολύπαθη Εύβοια που όπως και η ίδια αναφέρει πρέπει να πάει μπροστά.

Η Σοφία Νικολάου είναι μία ήρεμη δύναμη. Καταφέρατε να κάνετε τομές πάνω στα θέματα αντεγκληματικής πολιτικής. Μία θέση που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, πόσο μάλλον για μία γυναίκα, μητέρα και σύζυγο. Έχει γνώσεις νομικής και θα δούμε πόσο αυτό τη βοήθησε σε όλα αυτά. Θα ξεκινήσω όμως, ανακαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές της Σοφίας Νικολάου, προσπαθώντας να ξεφυλλίσω το βιβλίο της ζωής της…

Και να δω αν θα τα καταφέρετε. Γιατί ούτε ο άντρας μου δεν τα έχει καταφέρει.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τα παιδικά χρόνια της Σοφίας Νικολάου, κάπου εδώ, στο Πυργί της Εύβοιας. Πώς ήταν;

Γεννήθηκα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδος. Μεγάλωσα στο Πυργί. Σχολείο είχαμε μονοθέσιο στο Πυργί. Ουσιαστικά ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου από τη Β΄ δημοτικού, στο Αυλωνάρι. Νηπιαγωγείο και Α δημοτικού ήμαστε όλα τα παιδιά του χωριού σε ένα μονοθέσιο το οποίο έκλεισε. Χρόνια που είχαν τις ομορφιές του αλλά και ολες τις δυσκολίες που έχει μία επαρχεία.

Προερχόμενη από μία οικογένεια φτωχή, αγροτών. Εχω και έναν αδερφό τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο.

Πότε φεύγετε από την περιοχή;

Δεκαεπτάμισι χρονών, είχα κερδίσει τη χρονιά, στην πόλη των Αθηνών για να σπουδάσω. Έχοντας δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και έχοντας μπει στη Νομική. Δεκαεπτάμισι έφυγα, έκτοτε ζούσα πλεον στην Αθήνα, γιατί τώρα είμαι λίγο Αθήνα και λίγο Χαλκίδα μετά την κάθοδό μου στις εκλογές στην Εύβοια.

Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην Αθήνα. Για σπουδές, γλώσσες, δουλειά πολύ. Η δουλειά δε σταμάτησε από τα παιδικά χρόνια. Δουλεύαμε στα χωράφια όταν ήμουν παιδί. Όπως και εγώ και ο αδερφός μου. Στην πορεία σε καφετέριες. Έχω σερβίρει μπορώ να σας πω όλη την Αθήνα.

Παιδί της βιοπάλης όπως και πολλά παιδιά που δούλευαν για να σπουδάσουν. Κι εγώ το ίδιο.

Όχι, ότι οι γονείς δε βοήθησαν. Βοήθησαν στο μέτρο που μπορούσαν.

Κάθε παιδί έχει τα δικά του όνειρα και βάζει τους δικούς του στόχους. Και η υπερηφάνεια ήταν ίσως αυτή που μας έκανε να θέλουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα…

Νομίζω ότι αυτός ήταν ο πιο σοβαρός λόγος.

Ολοκληρώνετε τις σπουδές σας και εργάζεστε ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Η μαγκιά μου αν θέλετε ήταν ότι αμέσως με το που πήρα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άνοιξα δικό μου γραφείο.

Πόσο εύκολο ήταν αυτό για ένα παιδί που προέρχεται από επαρχεία και δεν προέρχεται από γονείς δικηγόρους;

Με πείσμα. Ήμουν μόλις 23 ετών, όταν άνοιξα το γραφείο. Σιγά –σιγά η πορεία έγινε επιτυχημένη θα έλεγα, στο χώρο αυτό.

Η σχέση σας στην πολιτική πότε ξεκινά; Και πως η Σοφία Νικολάου γίνεται το αγαπημένο παιδί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος της εμπιστεύεται μία θέση δύσκολη, από την οποία φεύγετε αλώβητη;

Ήταν ευχάριστο που μου έδειξε αυτή την εμπιστοσύνη. Μάλλον είδε ότι θα τα πήγαινα καλά. Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με την πολιτική, υπήρξε το 2016. Τότε ξεκίνησα ουσιαστικά να ασχολούμαι. Μέχρι τότε ήμουν δικηγόρος. Αρθρογραφούσα σε κάποιες εφημερίδες. Επειδή ασχολούμουν με το οικονομικό δίκαιο για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο το ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε και αρχηγός της Ν.Δ.

Γνωριζόσαστε πιο πριν;

Όχι. Προσωπικά δεν είχα την τύχη να τον γνωρίζω. Γνώριζα όμως αλλά σημαντικά στελέχη του κόμματος που με βοήθησαν ουσιαστικά και να μπω στο ψηφοδέλτιο τότε και να είμαι αργότερα Γενική Γραμματέας. Μια και είπατε για δυσκολίες. Μου θυμίσατε την πιο δύσκολη αν θέλετε στιγμή. Την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή στην Αντεγκληματική ήταν όταν χειρίστηκα το θέμα αυτό του Κουφοντίνα, όπου ενώ απεργούσε, εγώ γεννούσα, το πρώτο μου παιδί. Ήταν πράγματι μία πολύ δύσκολη στιγμή να χειριστώ αυτή την κατάσταση. Που εγκυμονούσε και κινδύνους αν θέλετε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από τους αναρχικούς. Και όχι μόνο αυτό. Γενικά ήταν δύσκολο το έργο της Αντεγκληματικής.

Όταν ανέλαβα διαπίστωσα ότι και πολλές φυλακές, και περισσότερο ο Κορυδαλλός η μεγάλη φυλακή της Χώρας, ουσιαστικά διοικούντο από τους κρατούμενους. Εκεί πάτησα για πρώτη φορά πόδι. Ήταν πολύ δύσκολο να σπάσεις τα συστήματα που είχανε διαμορφωθεί χρόνια μέσα στις φυλακές. Άλλαξα τα πρόσωπα φυσικά που διοικούσαν τις φυλακές. Με πολλούς ελέγχους. Δημιουργώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και με πολύ πείσμα να το ολοκληρώσω, νομίζω ότι οι φυλακές άλλαξαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Πόσο κόστισαν στην ψυχολογία σας όλες αυτές οι τομές που έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να αφήνετε περιθώρια; Όλα έγιναν μέσα σε 2,5χρόνια και χωρίς να έχετε το χρόνο να μπορείτε να εξομαλύνετε τις καταστάσεις. Το αντίθετο μάλιστα χτυπούσατε το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Σωστά. Κάποια στιγμή καναμε μία εκπομπή σε ένα άλλο κανάλι, που εγώ και ο δημοσιογράφος περπατήσαμε παρέα όλη τη φυλακή με ανοιχτά κελιά. Δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο κόσμος που το έβλεπε στην εκπομπή, ότι η φυλακή του Κορυδαλλού ήταν ανοιχτή και εμείς κάναμε συνέντευξη.

Άρα, είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η Σοφία η Νικολάου από τη θέση της Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ωστόσο έχουμε και τομές που αφορά την μετασοφρωνιστική μέριμνα. Κάτι που δεν είχαμε δει όλα αυτά τα χρόνια. Και εδώ φαίνεται ότι έχουμε έξι επανόδους. Σωστά; Επι δικής σας θητεία γίνεται και αυτό.

Σωστά. Μία δομή μόνο στην Αθήνα, όπου φιλοξενεί 700 άτομα που έχουν αποφυλακιστεί. Δημιουργήσαμε και άλλες 6 δομές, μεταξύ αυτών είναι να δημιουργηθεί και στη Χαλκίδα μία τέτοια δομή, που ακριβώς μετά την αποφυλάκιση , θα μπορούν οι πρώην κρατούμενοι να πηγαίνουν εκεί να τους βοηθήσουν ψυχολογικά να βρουν εργασία, και αν δεν εχουν κάπου να μείνουν, να μένουνε στον ξενώνα.

Ξεκινάει η επανένταξη και από τη φυλακή, αλλά και μετά τη φυλακή, επειδή ακριβώς υπάρχει ένα διάστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινωνία. Χρειάζεται αυτή η δομή, ειδικά γι αυτούς που δεν έχουν οικογένεια να τους αγκαλιάσει μετά την έξοδο τους.

Εκεί όμως που γίνεται η μεγάλη τομή, και μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπογράφει την αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα που εσείς κάνατε.

Ολοκληρώθηκε θα έλεγα τότε ο Σωφρονιστικός Κώδικας και θα πάει για διαβούλευση. Υπογράφηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων λίγο αφότου έφυγα και υπέγραψα κι εγώ γιατί ήμουν και η Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής. Αν εν έχουμε νόμους, δε μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές στο Σωφρονιστικό σύστημα, γενικότερα.

Νόμους που υποστηρίζουν συνολικά, κρατούμενους, εργαζομένους, και ρυθμίζουν όλα αυτά τα ζητήματα και της εξόδου των αποφυλακισθέντων, από τις φυλακές. Άρα, έπρεπε ουσιαστικά να μαζέψουμε νομοθεσίες, να τις εντάξουμε σε έναν κώδικα, που θα είναι το εγχειρίδιο όλων. Και των υπαλλήλων, και της διοίκησης και των κρατουμένων. Και πολύ περισσότερο της πολιτείας για να εφαρμόζει οσα εκει μέσα γράφονται.

Σκεφτείτε ότι θα έχουμε και βρεφονηπιακό σταθμό στις φυλακές του Ελεώνα. Γυναικείες φυλακές. Εκεί υπάρχουν οι μωρομάνες, που έχουν παιδάκια μέχρι τριών , τεσσάρων ετών, μαζί τους. Περίπου 30 γυναίκες είναι με τα μωρά τους. Δεν είναι λίγες. Και τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κελί. Με τον κώδικα αυτό δημιουργείται και ένας βρεφονηπιακός σταθμός, οπότε θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά, να πηγαίνουν και οι μητέρες και ουσιαστικά να είναι κοντά στα παιδιά τους. Και τα παιδιά έξω από το κελί.

Θα ήθελα να έρθουμε λίγο στο θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών της Χαλκίδας. Πάγιο αίτημα των πολιτών και προσπάθεια χρόνια από τους αρμόδιους χωρίς αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια. Επι θητεία σας, ανακοινώνεται η κατασκευή των νέων φυλακών Χαλκίδας και οριστικοποιείται και ο τόπος κατασκευής αυτών. Μιλώντας πάντα για φυλακές που θα φιλοξενούν κρατουμένους για οικονομικά εγκλήματα.

Να ξεκαθαρίσουμε λίγο την κατάσταση με τις φυλακές της Χαλκίδος. Που βρισκόμαστε, τι πρόκειται να γίνει και πότε, για να ξέρουν οι Ευβοιωτες, ότι αυτό το έργο θα γίνει. Και θα γίνει σχετικά γρήγορα. Ξεκινώντας μετά και την εξαγγελία και του Πρωθυπουργού, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ένα έργο πνοής για την Αθήνα. Μαζί με αυτό, θεώρησα ότι έπρεπε να γίνει και η μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας.

Και όχι μόνο στη Χαλκίδα. Θα μετεγκατασταθούν και άλλες φυλακές. Αλλά, επειδή στη Χαλκίδα ακούω τις φυλακές, ότι θα μετεγκατασταθούν από τότε που ήμουν φοιτήτρια, σχεδόν 25 χρόνια. Λέω καιρός είναι να γίνει. Το έργο αυτό εντάχθη στα Εθνικής Στατηγικής Σημασίας σχέδια. Με χρηματοδότηση περίπου 70εκ ευρω. Πέρασε από Κυβερνητική Επιτροπή και εξ όσων γνωρίζω τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει και τη δημοπράτηση του έργου που υπεγράφη από το Υπουργείο και προχωράει.

Έχει τελειώσει και ο έλεγχος από την αρχαιολογική υπηρεσία. Έχουνε γίνει δηλαδή, οι απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσουμε πλέον στη δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή της φυλακής. Η νέα φυλακή θα είναι μεγάλη, θα είναι 1000 κρατουμένων, μόνο για οικονομικά εγκλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι πάνω από το Νοσοκομείο Χαλκίδος.

Γίνεται συζήτηση να μεταφερθούν εκεί και η Αστυνομική Διεύθυνση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχει πολύς χώρος για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες.

Νομίζω ότι ήταν και αντικείμενο της συζήτησης που κάνατε πρόσφατα σε συνάντηση που είχατε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Εύβοιας.

Έχει ωριμάσει πλέον στο μυαλό όλων ότι πρέπει να φύγουν και αυτές οι υπηρεσίες από το κέντρο της πόλης. Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να σας πω ότι είναι κατάλληλος ο χώρος. Γιατί μπορεί να προκύψουν αντιδράσεις γιατί εκεί και όχι κάπου αλλού.

Κάποια στιγμή αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν. Δεν ξέρω αν είναι ο τέλειος χώρος στα μυαλά όλων, σίγουρα είναι πολύ καλός για να μεταφερθούν εκεί και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Και το λέω γιατί καλό είναι οι αντιδράσεις να κάμπτονται σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Και να ολοκληρωθούν γρήγορα για να δούμε ακριβώς τη Χαλκίδα πιο άνετη.

Όπως ανέφερα και αρχικά, περάσατε αλώβητη από τη θέση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και αναμενόμενο μετά από αυτό, στα 2,5 χρόνια θητείας σας, παραιτείστε και ενώ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είναι στο τραπέζι, είστε μία από τις γυναίκες που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ ως υποψήφια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Εύβοια, όποτε εκείνες γίνουν. Γιατί στην Εύβοια αυτή τη φορά;

Μετά τις φωτιές, ζήτησα από τον Πρόεδρο, να είμαι υποψήφια στην Εύβοια. Για να βοηθήσω τον τόπο μου, ξεκάθαρα. Για κανέναν άλλο λόγο. Δεν κρύβει αδυναμία να κατέβω στην Αθήνα ή κάτι άλλο. Είναι μόνο για να βοηθήσω τον τόπο μου.

Η Σοφία Νικολάου, από τη στιγμή που παραιτείται, ξεκινάει πλέον να περιοδεύει στο Νομό της Εύβοιας. «Οργώνοντας» όλο το Νομό όλο αυτό το διάστημα, ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο; Είστε κομμάτι του Κυβερνώντος κόμματος κι εσείς. Το πρώτο όνομα γυναίκας που ανακοινώνει ως υποψήφια για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που σας γεμίζει ακόμα περισσότερες ευθύνες. Πως αισθάνεστε σε μια περίοδο όπου το σενάριο των εκλογών παίζει;

Όποτε να γίνουν οι εκλογές, το σίγουρο είναι ότι από τώρα μέχρι να γίνουν οι εκλογές, εγώ θα φροντίσω να ακούσω όσο περισσότερους Ευβοιώτες μπορώ. Κουβέντα κάνω. Δε θέλω να είναι ούτε τυπικός ο ρόλος μου, ούτε θεσμικά να εμφανίζομαι κάπου. Θέλω να κουβεντιάσω με τους Ευβοιώτες, με τους πολίτες, ώστε να ακούσω τα προβλήματα τους και αυτό που βλέπω και ακούω είναι το ότι έχουν ανάγκη από κάποιον να τους νοιάζεται.

Δεν είναι μεγάλες οι απαιτήσεις τους. Θέλουν απλά κάποιος να ενδιαφερθεί. Όχι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς, από την αυτοδιοίκηση κλπ. Και αυτό φάνηκε και μετά τις φωτιές. Το ενδιαφέρον από την πολιτεία το ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που θέλουν να τους εκπροσωπήσει, ότι θα είναι κοντά στα προβλήματα τους.

Πως θα συνδράμει η Σοφία Νικολάου σε αυτό που λέμε ανάπτυξη του Νομού της Εύβοιας από την ώρα που θα εκλεγεί; Ένα παραμελημένο για χρόνια Νομό που τώρα αναμένουμε με την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας να «παρασύρει» την ανάπτυξη και στον υπόλοιπο Νομό. Έχετε σχεδιασμό από πλευράς σας για την ανάπτυξη του Νομού; Και αν θέλετε τι προτεραιότητες βάζετε;

Όλοι θέλουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Η Εύβοια πρέπει να πάει μπροστά. Πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλο επίπεδο γιατί ακριβώς είναι και δίπλα στην Αττική. Το πρώτο που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και αυτό θα διεκδικήσω είναι έργα υποδομής. Όχι μόνο για τη Β. Εύβοια αλλά για όλο το Νομό. Υποδομές σε όλα τα επίπεδα. Σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα. Αλλά το πρώτο που πρέπει να φτιάξουμε είναι τους δρόμους μας. Δε μπορεί οι δρόμοι να είναι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια. Από 17,5 χρονών που έφυγα από το Αυλωνάρι, ο δρόμος είναι ίδιος.

Και μιλάτε για τη Ν. Εύβοια όπου λίγο πιο κάτω υπάρχει χαρακτηρισμένο Διευρωπαϊκό το λιμάνι της Κύμης. Το οποίο ακόμα δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως Διευρωπαϊκό Λιμάνι. Με ένα άθλιο οδικό δίκτυο που εγκυμονεί ένα σωρό κινδύνους.

Και αεροδρόμιο χρειαζόμαστε. Είναι ένα πολύ μεγάλο Νησί που δεν έχει αεροδρόμιο. Καλά είναι όλα αυτά κάποια στιγμή να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα διεκδικήσουμε και να τα προχωρήσουμε κατά κάποιο τρόπο.

Κα Νικολάου σήμερα ξεφυλλίσαμε κάποιες σελίδες από το βιβλίο της ζωής σας και πως από φοιτήτρια της Νομικής με απόφαση του Πρωθυπουργού από τις πρώτες στην Εύβοια, κατεβαίνετε υποψήφια στο Νομό με τη Ν.Δ. Σε μια από τις επόμενες συνεντεύξεις μας θα αναλύσουμε περισσότερο τα θέματα και τις προτεραιότητες που βάζετε για την Εύβοια και τη Σκύρο.

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΤΑΔΕ ΕΦΗ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τελεσίγραφο στον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά δίνουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι σύμβουλοι του μετά την είδηση ότι ο γιος του Γιώργος Μπουραντάς, εξέφρασε ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, μετά τον Αντιδήμαρχο Κύμης Αλέξανδρο Θεοδώρου.

Λίγο καιρό πριν, ο Θανάσης Μπουραντάς όπως και σύμβουλοι του δήλωναν στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Θεοδώρου, του Αντιδημάρχου της Κύμης, ο οποίος είναι και το πλέον «σιγουράκι» στην Εύβοια, ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η είδηση ότι την τελευταία στιγμή ο Γιώργος Μπουραντάς εξέφρασε την επιθυμία να είναι και εκείνος υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο (χωρίς βεβαία να ξέρει κανείς τι τύχη θα έχει μέχρι το τέλος), έφερε τα πάνω κάτω στο συνδυασμό του δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου και τον Θανάση Μπουραντά «υπόλογο» όχι απέναντι στον Αλέξανδρο Θεοδώρου αλλά στους συμβούλους του, οι οποίοι ένας, ένας πλέον πηδάνε έξω από τη βάρκα του…

Παρόλο, που εκείνος διαβεβαιώνει ότι δε γνώριζε τίποτα για το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο γιος του για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, δεν κατάφερε να τους πείσει. Και άρχισαν τα όργανα!

Ακόμα και οι πιο πιστοί του «αυλικοί» δηλώνουν ότι αν ο Θανάσης Μπουραντάς κατέβει υποψήφιος ξανά για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, δε θα κατέβουν μαζί του στο ψηφοδέλτιο.

Αλλάζουν τα δεδομένα, ακόμα και για εκείνον που ενδεχομένως ο ίδιος θα ήθελε να δώσει «δαχτυλίδι». Με την κάθοδο του Θεοδώρου στις Εθνικές εκλογές, άνοιγε ο δρόμος για το Νίκο Μπαράκο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του δημάρχου που όμως οι τελευταίες εξελίξεις μόνο κακό του κάνουν. Διότι το μέτωπο έχει ανοίξει! Και ο διχασμός έχει επέλθει! Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια Θεοδώρου έβγαλε δήμαρχο το Θανάση Μπουραντά και στις δύο θητείες! Με τον Αλέξανδρο Θεοδώρου και το Γιάννη Πιλάτη να ισοψηφούν στις εκλογές, πρώτοι σε ψήφους στο δήμο, στις τελευταίες εκλογές!

Από ποιόν θα μπορούσε να στηριχτεί στην Κύμη, ο άνθρωπος Μπουραντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά το «άδειασμα» στο Θεοδώρου; Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν σύμβουλοί του, ο δήμαρχος έχασε την εμπιστοσύνη ακόμα και εκείνων που δήλωναν «φανατικοί» μαζί του, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει μερίδιο σε όλο αυτό. Δεν έκανε όμως μέχρι τώρα και κάτι για να σώσει την παρτίδα, όπως λένε!

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι μιλάνε οι δικοί του σύμβουλοι για το τέλος εποχής Θανάση Μπουραντά στο δήμο Κύμης –Αλιβερίου ή για την «αναγέννηση» μέσω του γιου Μπουραντά που ενδεχομένως να θέλει να περπατήσει ως υποψήφιος βουλευτής το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και να πάρει δαχτυλίδι από τον πατέρα και να μπει μπροστά στο δήμο.

Κάτι που ο ίδιος ο Γιώργος ο Μπουραντάς, έχει αποκλείσει στο παρελθόν, αφού γνωρίζει και ο ίδιος ότι κανείς από το νυν συνδυασμό του πατέρα του δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο. Δεν είναι «πρόβατα επι σφαγήν» οι εκλεγμένοι από τον κόσμο σύμβουλοι, όπως οι ίδιοι λένε.

Και όπως λέει ένα μεγάλο μέρος της ομάδας, ήρθε η ώρα να ράψει κουστούμι ο αναπληρωτής δημάρχου Γιάννης Πιλάτης, ο μόνος που τα έχει καλά με όλους και που ακόμα και η αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις, του δίνει τα εύσημα! Και που έχει δηλώσει όπως και πολλοί άλλοι, στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Θεοδώρου.

Ήρθε η ώρα που εκείνος όπως και άλλοι σύμβουλοι του δήμου θα κρατήσουν το λόγο τους στηρίζοντας Αλέξανδρο Θεοδώρου και που στη συνέχεια θα δημιουργήσουν έναν νέο συνδυασμό, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, που θα μπορέσει να πάει απέναντι στο συνδυασμό του Δημήτρη Θωμά, στις επερχόμενες εκλογές.

Όπως και να έχει και να είχε στο μυαλό του και στις φιλοδοξίες του μία Τρίτη θητεία ο Θανάσης Μπουραντάς και καλά κάνει, δεν ακολουθεί η ομάδα. Και για να μην ακολουθεί ενδεχομένως κάτι ξέρει….Και ο Θανάσης Μπουραντάς που δεν έχει μάθει να χάνει, θα αποσυρθεί στο τέλος για την υστεροφημία του, όπως λένε άνθρωποι δικοί του.

Σελίδα 1 από 6

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr