Τελευταία Νέα

Ο γιατρός Γιώργος Μαρινός για τον Κορωναϊό: «Ο ιός δουλεύει υπόγεια…Μπορεί να νομίζουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα αλλά να είναι περισσότερα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα και να μεταδίδουν τον ιό…»

Ο Γενικός γιατρός Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε την Παρασκευή 13 Μαρτίου το πρωί για τον Κορωνοϊό στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, δίνοντας συμβουλές για την αντιμετώπιση του ιού συνιστώντας πάνω από όλα ψυχραιμία.

«Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχική φάση του Κορωνοϊού. Πιστεύω ότι με τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, ο βαθμός επιμόλυνσης των ασθενών είναι με αργούς ρυθμούς. Χρειάζεται όμως να προστατέψουμε τα Νοσοκομεία μας, τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτό το μέτρο για τα σχολεία, καθώς με τους μαθητές μπορούμε να μεταδώσουμε πιο γρήγορα τον κορωνοϊό. Θα πρέπει να τηρηθεί, θα πρέπει οι ίδιοι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και να μην κάνουμε άσκοπες βόλτες ή να βρισκόμαστε σε διάφορες εκδηλώσεις ώστε να προστατέψουμε τον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ. Μαρίνος και συνέχισε:

«Αυτό γιατί το λέω, γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει έναν αριθμό «α». Αν αυτός ο αριθμός πολλαπλασιαστεί δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον όγκο των κρουσμάτων. Άρα χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται σύνεση. Χρειάζεται αυτοί που έχουν συμπτώματα να ενημερώσουν το γιατρό τους και δε χρειάζεται να προσφεύγουν στα νοσοκομεία.

Γιατί κι εκεί θα πρέπει να διαχειριστούμε τα περιστατικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και είναι πιο σοβαρά και έτσι ίσως οι ίδιοι θα αποφύγουμε να συνωστισθούμε σε ένα χώρο υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, μπορεί να έχω μια απλή λοίμωξη και να νομίζουν ότι έχω τον κορωναϊό….

Καταλαβαίνετε ότι όταν βρεθώ σε ένα χώρο με άλλα 100 άτομα που κάτι μπορεί να ξεφύγει από την αρχική διαλογή του Νοσοκομείου γιατί όπως ξέρετε υπάρχει διαλογή των ασθενών στο αρχικό στάδιο, στα Νοσοκομεία ώστε να μην μπαίνουν μέσα οι ασθενείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι πιο δύσκολο να επιβαρυνθεί η υγεία μας. Όπως επίσης παράκληση είναι το επισκεπτήριο των νοσοκομείων να είναι μειωμένο. Αυτό που έγινε στην Ιταλία. Είχαν διασπορά σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας που είναι που καταλήγει πιο πολύ στο θάνατο, ο ιός και ασθενείς που είναι πιο επιβαρυμένη η υγεία τους».

Να πούμε γιατρέ τι εννοούμε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιστορικό;

Είναι ασθενείς πάνω από 70 ηλικιακά και έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους. Έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό τους, ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί, ασθενείς αιματολογικοί και θα πρέπει να προφυλάσσονται. Να μείνουν στο σπίτι τους. Δεν πρέπει να κάνουμε άσκοπές μετακινήσεις.

«Να μένουμε σπίτι» μέτρο πρόληψης που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι;

Θα πρέπει να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, ένας ασθενής που είναι θετικός μπορεί να μεταδώσει 1,5 με τρεις περίπου συμπολίτες μας. Αυτό όσο το αποφύγουμε, τόσο πιο εύκολη και καλή ροή ασθενών θα έχουμε στα Νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας για να εξετάσουμε. Και επιπλέον, όταν θα είναι δύσκολα περιστατικά θα έχουμε πιο μεγαλύτερες εφεδρείες, το ιατρικό προσωπικό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να τα διαχειριστεί.

Είναι αυτό που συζητείται ότι κινδυνεύει να πέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας…

Είδατε ότι στην Ιταλία το πρώτο κρούσμα ήταν γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Είδατε σε 15 μέρες τι έγινε; Δεν το λέω για να τρομάξω τον κόσμο αλλά γιατί είναι μία σκληρή πραγματικότητα. Γι’αυτό έκλεισαν τα σχολεία, γυμναστήρια κ.α

Σε Κέντρο Υγείας στην Εύβοια παρατηρήθηκε το φαινόμενο να εφημερεύουν δυο γιατροί με πυρετό. Αυτό επιτρέπεται;

Είχα μία συνάντηση πριν λίγο με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους λοιμοξιολόγους, γιατροί θα πρέπει να φορούν μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια τους και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει οποιαδήποτε νοσηλεία γίνεται και ιατρική πράξη να γίνεται με μάσκα.

Η κατάσταση πως είναι στα Νοσοκομεία της Αθήνας;

Ακόμα είναι καλή. Ετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα που θα έρθουν. Αλλά να ξέρετε κάτι. Ο ιός δουλεύει υπόγεια. Μπορεί να έχουμε 100 κρούσματα αλλά να είναι και περισσότερα. Τα οποία έχουν ήπια συμπτώματα, ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και μεταδίδουμε τον Κορωναϊό. Γι’ αυτό είπαμε το καλύτερο μέτρο απ’ όλα είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν καταστάσεις ακραίες. Χρειάζεται ψυχραιμία και να ακούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στην απλή γρίπη και τον κορωνοϊο;

Δυστυχώς είναι περισσότερες επιπλοκές και αυξάνει τον κίνδυνο του θανάτου.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει αμέσως να καλέσουμε το γιατρό μας και να μην πάμε στο νοσοκομείο;

Βήχας, πυρετός και πολλές φορές μπορεί να έχουμε και κάποια δύσπνοια. Απλά συμπτώματα μιας ίωσης.

Ο πυρετός πρέπει να είναι πάνω από 38;

Όχι. Μπορεί να είναι και 37.7. Η εικόνα μιας απλής ίωσης για να μη μπερδεύεται ο κόσμος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 22:38

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr