Τελευταία Νέα

Με το νέο Νόμο βαρύς πέφτει ο πέλεκυς της δικαιοσύνης και για τους γιατρούς καθώς προβλέπει ακόμα και ποινή φυλάκισης ετών σε περιπτώσεις αμέλειας!

Μία πολύ σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου της Εύβοιας από την Εταιρία Γενικής Ιατρικής «Ιπποκράτης» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας και το Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας με θέμα: «Ιατρική και νοσηλευτική ευθύνη».

imip6

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Γκίκα και του Προέδρου της Εταιρίας Οικογενειακής Ιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», Δημήτρη Καρανάσιου.

imip2

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ψαχνών Γενικός Γιατρός Νίκος Δήμου ανέπτυξε το θέμα Προβληματισμοί περί Ιατρικής και Νοσηλευτικής Ευθύνης. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πλέον γίνεται μάθημα προπτυχιακών μάθημα των ιατρικών σπουδών. Από το πρώτο έτος ενημερώνονται οι φοιτητές για το θέμα. Ενώ στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις κατηγορίες ιατρικού λαθους, επισημαίνοντας τα διαγνωστικά λάθη –λάθος διάγνωση, λανθασμένη γενική εκτίμηση των εργαστηριακών εξετάσεων, παράληψη κατάλληλης πράξης σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΨΑΧΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, Αστέρης Κουρούπης ο οποίος μεταξύ άλλων εστίαση στην αλλαγή του Νόμου σε ότι αφορά το ποινικό μέρος της δίκης. Καθώς από τις … όπως είπε τα δικαστήρια θα μπορούν να επιβάλλουν και ποινές φυλάκισης στους γιατρούς, για αμέλεια, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι και σήμερα.

imip7

 

«Μέχρι τώρα η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείτο με φυλάκιση 3 μήνες μέχρι πέντε χρόνια. Έρχεται σήμερα ο σύγχρονος Νομοθέτης και τροποποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη και την κάνει 2 χρόνια. Η ποινή με την οποία μπορεί να ξεκινήσει ένα δικαστήριο αν ο κατηγορούμενος» είπε ο κ. Κουρούπης και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει αν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, δηλαδή αν θα τον δικάσουν είναι δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να πάει φυλακή. Γιατί πλέον η αναστολή που ξέραμε μέχρι τώρα, δε θα ισχύει, γιατί ο Νόμος άλλαξε. Από την 1η Μαΐου και μετά δεν τίθεται θέμα αναστολής γι’ αυτά τα αδικήματα. Η αναστολή θα είναι μέχρι το ένα έτος. Πάνω από το ένα έτος αναστολή δεν προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αν ξεκινήσετε από τα δύο χρόνια ή πάτε στα τρία χρόνια υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους ακόμα και στη φυλακή.»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κουρούπης θα υπάρχει πλέον σχετική δυσκολία και στην αναγνώριση ελαφρυντικών.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. Κουρούπη εδώ:

imip5

 

Σημαντική η παρουσίαση από τη νοσηλεύτρια Βασιλική Γιαπλέ της εργασίας της Δρ. Μαρίας Καλαφάτη Π.Ε Νοσηλεύτριας η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ημερίδα. Ανέπτυξε το θέμα Νομικής και Ηθικής Ευθύνης των νοσηλευτών κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Τι είναι νόμιμο και τι ηθικό να πράξει ένας νοσηλευτής σε ζητήματα υγείας πολύ σοβαρά; «Όταν κάνω αιμοδιήθηση ή αιμοδιάχυση λίγο πριν καταλήξει εφόσον ξέρω ότι ο ασθενής δε θα επιβιώσει. Ο γιατρός ακολουθεί το Νομικό κομμάτι. Ηθικά όμως; Τι είναι το σωστό και για τους δύο; Και για το γιατρό και για το νοσηλευτή;».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της κας Βασιλικής Γιαπλέ

imip3

Για το ρόλο του Ιατροδικαστή στη δίκη αναφέρθηκε ο εμπειρότατος ιατροδικαστής Αναστάσιος Θεοδωρίδης. «Έχω παραβρεθεί σε δίκες όλα αυτά τα χρόνια σε ποσοστό 90% από την πλευρά των γιατρών και ένα 10% από την πλευρά των συγγενών. Ποιος είναι ο ρόλος του ιατροδικαστή σε αυτές τις υποθέσεις; Εκτός του να κάνει τη νεκροψία-νεκροτομή όταν έρθει το μοιραίο. Σπανίως θα οριστεί ως πραγματογνώμονας. Όταν είναι σωματική βλάβη που προέρχεται από ιατρική αμέλεια, συνήθως ορίζονται συνάδελφοι της κατάλληλης ειδικότητας. Έχει παρεξηγηθεί ο ρόλος του ιατροδικαστή στα θέματα ιατρικής αμέλειας. Γιατί και χθες ο Εισαγγελέας μου είπε: Μα για όλα είστε ειδικοί; Συνήθως ο ιατροδικαστής θα έρθει να μιλήσει για θέμα χειρουργικό, νευροχειρουργικό για θέμα γυναικολογικό » είπε ο κ. Θεοδωρίδης και συνέχισε: «Δυστυχώς, δε θα υπάρξει ποτέ σε θέμα οικογένειας, να έρθει κάποιος συνάδελφος να καταθέσει κατά συναδέλφου. Σπανίως θα δούμε κάτι τέτοιο. Έχουμε δει πάρα πολλές υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια. Προηγουμένως είπατε ότι πρόκειται να το κάνουν δεν ξέρω αν θα περάσει, μία επιτροπή από τους ιατρικούς συλλόγους, έτσι ώστε να μη φτάνουν όλες οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Εδώ έρχεται απέναντι ο ιατροδικαστής που ξέρει αυτές τις υποθέσεις και λέει ότι αν θα υπάρξουν τέτοιες επιτροπές πολλές υποθέσεις δε θα πάνε στα δικαστήρια. Και θα έρθει και ο αντίλογος των συγγενών οι οποίοι θα πουν: Η συντεχνία σας θέλει να καλύψει τα περιστατικά αυτά και όπως μία ΕΔΕ σε πολλά νοσοκομεία λέει ότι δε φταίει κανένας, και μία απόφαση του ιατρικού συλλόγου ή της επιτροπής θα λέει δε φταίει ο γιατρός…»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΑΝ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

 

 

Σημαντικά ερωτήματα τέθηκαν μεταξύ άλλων από τους γιατρούς κ.κ. Συμεωνίδη και την καρδιολόγο του Νοσοκομείου της Χαλκίδας Κάτια Μεγάλου.

imip4

Ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Μαρίνος ο οποίος παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την ημερίδα δήλωσε στο τέλος αυτής μεταξύ άλλων: «Εγώ θα παραμείνω γιατρός …Δεν αλλάζω επάγγελμα!» Τονίζοντας μεταξύ άλλων στην σύντομη τοποθέτηση του ότι πολλοί γιατροί λόγω της αυστηρής νομοθεσίας για να αποφύγουν τις ευθύνες ασχολούνται πλέον με την έρευνα. Ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. Μαρίνου

 

Μία άλλη διάσταση στην όλη συζήτηση έδωσε μοιράζοντας την εμπειρία του, από Χώρες του Εξωτερικού που ο ίδιος εργάσθηκε πριν από πολλά χρόνια, ο ογκολόγος –Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Βασίλης Αρμόνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία των κατευθυντήριων οδηγιών για τα περισσότερα νοσήματα.

«Η αξία των κατευθυντήριων οδηγιών που δυστυχώς στη Χώρα μας δεν υπάρχουν, για τα περισσότερα νοσήματα. Άρα, θα έπρεπε να πιέσουμε να υπάρξουν βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα περισσότερα νοσήματα, προσαρμοσμένες με την ιδιομορφία της Χώρας. Δηλαδή, δεν είμαστε μία Χώρα η οποία έχει τις άπειρες δυνατότητες στο γεωγραφικό χώρο που εξελίσσεται μία ιατρική πράξη. Κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να εισαχθούν και στη Χώρα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρμόνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. Αρμόνη

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 23:33

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr