Τελευταία Νέα

Ο Γιώργος Μαρίνος για τον κορονωϊό: «Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση νοσηλευτών και γιατρών- Το πιο επικίνδυνο δεν είναι να βάλεις τη στολή αλλά να τη βγάλεις…»

Για την σωστή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι των εργαζόμενων στην Υγεία, που έρχονται σε επαφή με πιθανά κρούσματα covid 19 μίλησε μεταξύ άλλων την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου το πρωί, στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Διευθυντής των ΤΕΠ στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γενικός γιατρός, Γιώργος Μαρίνος.

«Δυστυχώς, τα μηνύματα δεν είναι πολύ καλά. Βλέπουμε ότι έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Αλλά το χειρότερος δείκτης, ο οποίος μας δείχνει ότι πλέον το σύστημα αρχίζει και πιέζεται, είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, το ποσοστό των οποίων έχει ανεβεί σε υψηλό επίπεδο. Ακούτε και εσείς αλλά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το σύστημα πλέον πιέζεται, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ίσως να πάρουμε ακόμα περισσότερα μέτρα.

Αλλά το πιο σωστό είναι να εφαρμόσουμε τα υπάρχοντα μετρά   ώστε να ξεπεράσουμε και όπως έχουμε πει αυτή τη μεγάλη κρίση. Βλέπετε μεγάλες Χώρες στο εξωτερικό, όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία οι οποίες είναι μπροστά μας σχεδόν πάνω από 40 μέρες από τις καιρικές συνθήκες. Λόγω του χειμώνα, ότι μπαίνουν σιγά-σιγά σε ένα πιο σημαντικό κλείσιμο των δραστηριοτήτων και ίσα-ίσα κρατάνε μόνο τα σχολεία. Είδαμε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 10 μέρες. Εκεί που ήταν μία πόλη η οποία δεν έχει καθόλου κρούσματα, ξαφνικά σε 10 μέρες είναι η πρώτη που κλείνει εντελώς μαζί με τις Σέρρες.

Δυστυχώς, ο ιός έχει μία ραγδαία εξάπλωση. Η μοναδική βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε, η επιστημονική, είναι τα μέτρα πρόληψης. Αυτό που λέμε, πλύσιμο στα χέρια και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα καινούργια μέτρα.

Ελπίζω να έχουνε μία καλή απόδοση, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις. Και στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας αλλά πάνω από όλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Ο κ. Μαρίνος με αφορμή το κρούσμα στο Νοσοκομείο της Κύμης, με τη νοσηλεύτρια, τόνισε ότι εκείνοι που εργάζονται στους χώρους υγείας, και έρχονται σε επαφή με πιθανά κρούσματα, θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί σωστά. Να γνωρίζουν και πως θα πάρουν τα μέτρα ασφαλείας με την ανάλογη ενδυμασία αλλά και πως πρέπει να λειτουργήσουν αφαιρώντας την στολή.

«Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση νοσηλευτών και γιατρών. Πολλές φορές έχω ντυθεί και έχω βγάλει τη στολή για να εξετάσω ασθενή με covid 19. Το πιο επικίνδυνο δεν είναι να βάλεις τη στολή αλλά να τη βγάλεις. Κι εκεί μπορεί να υπάρχει μία πιθανή μόλυνση.

Πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά, διότι ξαφνικά το σύστημα θα μείνει χωρίς δυνάμεις και θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Να βρεθούμε όλοι στην πρώτη γραμμή ανεξαρτήτου ειδικότητας. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε μας. Όπως βλέπετε, στις μονάδες, παρόλο που αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει μια μεγάλη μονάδα με 50κρεβάτια, εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει. Οπότε θα μπουν αναγκαστικά σε μία διαδικασία να είναι και άλλοι γιατροί από άλλα σημεία.

Για παράδειγμα, εμείς ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα σχέδιο. Όταν τελειώσουν οι παθολογικές ειδικότητες στο ιατρείο covid 19, θα βρεθούν και άλλες, όπως ΩΡΛ ,οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι και άλλες ειδικότητες οι οποίες έχουν κάνει και Παθολογία.

Δυστυχώς, οι δυνάμεις του Εθνικού συστήματος υγείας, όταν θα έρθει το μεγάλο δεύτερο κύμα θα πρέπει να είναι έτοιμες. Και δεν θα μπορεί δυστυχώς να κρυφτεί ή να μην είναι κανένας στην πρώτη γραμμή».

Σε ότι αφορά στην καθαριότητα των χώρων, ο κ. Μαρίνος ανέφερε ότι είναι σημαντικό, η απολύμανση και η καθαριότητα των χώρων.

«Βλέπετε όμως ένα ανθρώπινο λάθος, θα μπορούσε να είχε κάνει μία μεγάλη διασπορά σε όλο το νοσοκομείο της Κύμης. Εκεί, πρέπει οι γιατροί να είναι προσεχτικοί. Θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Θα πρέπει να έχουνε όλα τα κατάλληλα μέσα, ώστε να μη μεταφέρουν τον ιό, και στην κοινότητα αλλά και σε άλλους ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό και η προσπάθεια του προσωπικού να μείνει κοντά στο σπίτι σε απομόνωση» είπε ο γιατρός.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρίνος ανέφερε ότι τώρα μελετούν οι επιστήμονες τη λύση για τον κορονοϊό. «Προσπαθούν να ετοιμάσουν το εμβόλιο και είμαστε σε μία διαδικασία στην οποία όλοι προσπαθούμε να συλλέξουμε επιπλέον στοιχεία και να τα μεταφέρουμε για την αντιμετώπιση του ιού».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια ο γιατρός, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι και το εμβόλιο να βρεθεί τα Χριστούγεννα, θα πρέπει ένα μεγαλύτερο διάστημα τρεις με τέσσερεις μήνες, να υπάρχει μία ανοσία και σ’ αυτούς που είναι να κάνουν δηλαδή ευπαθείς ομάδες και υγειονομικό προσωπικό.

«Η επεξεργασία σε ότι αφορά το εμβόλιο καταλαβαίνετε ότι θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο…Δηλαδή, και το 2021, θα έχουμε και εκεί κάποιο κύμα το οποίο θα είναι πιο χαμηλό, πιο ήπιο. Θα έχουμε και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας, θα έχει βγει και το εμβόλιο» είπε μεταξύ άλλων ο γιατρός.

Σε ότι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Μαρίνος και με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επεσήμανε ότι είναι έτοιμο να δεχθεί το μεγάλο κύμα το οποίο δυστυχώς όπως είπε βρίσκεται στην πόρτα μας.

«Θα ανοίξουν και άλλες ΜΕΘ αν χρειαστεί, υπάρχει σχέδιο και με άλλα κρεβάτια γιατί σήμερα νοσηλεύονται περίπου 1160 ασθενείς σε απλά κρεβάτια. Και εμείς εδώ στο Λαϊκό έχουμε διαθέσει 50 κρεβάτια για ασθενείς covid 19», είπε ο κ. Μαρίνος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 11:20

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr