Τελευταία Νέα

Εταιρεία Πολιτισμού Χαλκίδας: Συναρπαστική η ξενάγηση στο Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας παρουσία της Δημάρχου Αμφιτρίτης Αλημπατέ (φωτο)

Ημέρα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς  η Κυριακή 25η Σεπτεμβρίου με την Εταιρεία Πολιτισμού Χαλκίδας σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, να επιλέγει την 1η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το  Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας καθώς και στην οικία με τα ψηφιδωτά. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εταιρείας Πολιτισμού και γύρω στις 11:30 το πρωί της Κυριακής συναντήθηκαν έξω από το Μουσείο της Ερέτριας. Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό τους υποδέχτηκε η δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλημπατέ.

Την ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την εποχή τους Χαλκού έως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο  από το Ληλάντιο, την Ερέτρια και τις ευρύτερες περιοχές αυτής, έκανε ο αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς και Γενικός Γραμματέας στην Εταιρεία Πολιτισμού Χαλκίδας, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί έχει κάνει την πτυχιακή του εργασία, ως φοιτητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πάνω στην Κεραμική Αρχαϊκών χρόνων Ευβοϊκού εργαστηρίου με γραπτή διακόσμηση.

Στη συνέχεια, ο κόσμος περιηγήθηκε στην αρχαία πόλη της Ερέτριας. Την ξενάγηση έκανε ο γραμματέας της Ελβετικής Σχολής στην Ελλάδα Tobias Krapf .Αναφέρθηκε στο πως ήταν διαμορφωμένες οι οικίες, στα στοιχεία που προκύπτουν από τον τρόπο ζωής τους κ.α

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας από τον αρχαιολόγο Νίκο Καρατζά αναφέροντας αρχιτεκτονικά στοιχεία και τις φάσεις κατασκευής του και επεσήμανε την ομοιότητά του με το Θέατρο του Θορικού και του Διονύσου στην Αττική.

Στο σημείο αυτό η δήμαρχος της Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ πήρε το λόγο για να απαντήσει στα ερωτήματα του κόσμου σχετικά με την αξιοποίηση του η οποία έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όπως είπε η κα Αλημπαντέ κατάφεραν να εντάξουν 1.050.000€  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  για την αποκατάσταση, αναστήλωση και επαναλειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου. Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, θα ξεκινήσουν από το Μάρτιο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τρία οχτάμηνα.

Στην συνέχεια ο κ. Tobias Krapf, αναφέρθηκε στις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, στο Γυμνάσιο, δίπλα στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Ανακάλυψαν ότι στην Ερέτρια στο άνω Γυμνάσιο,  υπήρχαν δύο γυμνάσια και μάλιστα το ένα δίπλα στο άλλο. Μία ανασκαφή που διεκόπη τέλος Ιουλίου και θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην οικία με τα ψηφιδωτά και την παρουσίαση αυτού του ξεχωριστού μνημείου.

 

 

 

 ma4

 Εξω απο το Μουσείο της Ερέτριας υποδέχτηκε τα μελη της  Εταιρείας Πολιτισμού η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ

ma5

 Η Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας Σόνια Σπανού με μέλη της Εταιρείας

 

ma13

Την ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου της Ερέτριας έκανε ο αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς και Γ.Γ της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας συνοδευόμενος απο τη δήμαρχο Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ

 

 ma10

Και ο πρώην δήμαρχος Ερέτριας Άγγελος Γούναρης παρακολούθησε με προσοχή την ξενάγηση 

ma1

 

ma11

ma2

 

ma7

 

 

are1

 arp

Ξενάγηση στην αρχαία πόλη της Ερέτριας

are11

are2

 Η Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού Σόνια Σπανού δώρισε ένα βιβλίο στον γραμματέα της Ελβετικής Σχολής στην Ελλάδα Tobias Krapf 

 

are4

 Ο αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς παρουσίασε το Θέατρο της Ερέτριας

are6

 

 

are5

 Στα ερωτήματα των επισκεπτών για την "τύχη" του Αρχαίου Θεάτρου απάντησε η δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ

 

are3

 

 

 

are7

 Στην οικία με τα ψηφιδωτά...

 

are8

 

 

are9

 

 

are10

 

are12

 

 Στο τέλος της ξενάγησης ευχαρίστησαν τον γραμματέα της Ελβετικής Σχολής στην Ελλάδα Tobias Krapf και τον αρχαιολόγο Νίκο Καρατζά για τα όσα σημαντικά είπαν

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 00:19

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr