Τελευταία Νέα

«Μπροστάρηδες» οι Ευβοιώτες αγρότες στην κινητοποίηση στην Αθήνα -« Το λάδι με τα σημερνά δεδομένα θα φτάσει 20 ευρώ το κιλό, με το σταγονόμετρο στη σαλάτα για τη γεύση » δήλωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας

Με αναμμένες τις μηχανές βρίσκονται εδώ και καιρό και οι αγρότες της Εύβοιας και συγκεκριμένα κινητοποιήσεις με ολιγόωρο κλείσιμο δρόμων έκαναν οι αγρότες της Β. Εύβοιας διεκδικώντας σύμφωνα με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου όλης της Ελλάδας συν την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή. Σήμερα δηλώνουν δυναμικό παρόν στο παναγροτικό συλλαλητηριο στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού της Στροφυλιάς Μπάμπης Τσιβίκας, μιλώντας το πρωί στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, δήλωσε ότι ο αγροτικός κόσμος της Εύβοιας κατεβαίνει ενωμένος στην κινητοποίηση στην Αθήνα σήμερα, με …τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα και είναι από τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν στο Σύνταγμα.

«Έχουμε ξεκινήσει από τις 4 το πρωί. Κατεβαίνουμε για μία μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα που δεν έχει ξαναγίνει στη Χώρα μας, με τόσα πολλά αγροτικά μηχανήματα μέσα στην πόλη. Ελπίζουμε με αυτό τον τρόπο να ασκηθεί και η πίεση που θέλουμε, ώστε σιγά σιγά να παρθούν αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Μιλάμε για αιτήματα που αφορούν στην επίβίωση μας και όχι για αιτήματα που θα μας εξασφαλίσουν ένα καλύτερο εισόδημα. Αιτήματα επιβίωσης για να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας » είπε ο κ. Τσιβίκας και συνέχισε: «Ειδικά εμείς οι Βορειοευβοιώτες, γι΄αυτό έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Και μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του ’21 και τις πλημμύρες το Φθινόπωρο τώρα, είμαστε σε ακόμα πιο δυσμενή κατάσταση και γι’ αυτό έχουμε πάρει τα πράγματα στα χέρια μας και συμμετέχουμε συντονισμένοι με όλη τη Χώρα».

tsivikas

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσιβίκας, 10 τρακτέρ ξεκίνησαν από την Εύβοια για το Σύνταγμα το πρωί, ενώ πάνω από 250 αγρότες, συμμετέχουν στην κινητοποίηση. «Οι συμμετοχές ήταν πάνω από 350 συνολικά αλλά δεν επιτρεπόταν να κατέβουν όλοι. Υπάρχουν συνάδελφοί που κάνουν δεύτερη μέρα ταξίδι για να φτάσουν. Τριακόσια χιλιόμετρα με ένα αγροτικό μηχάνημα δεν είναι και εύκολο. Τα έξοδα για να κατέβεις με ένα τέτοιο μηχάνημα στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλα. Θέλει 300 ευρώ σε καύσιμα το κάθε τρακτέρ. Δεν είναι απλό. Και ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Δεν υπάρχει αγρότης που να μην είναι χρεωμένος αυτή τη στιγμή. Χρωστάει δάνειο για το τρακτέρ, για τα αγροεφόδια του. ο νέος αγρότης αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βάλει μεγάλα κεφάλαια για να μπει μέσα στο χωράφι. Πως γίνεται αυτό; Παίρνει τα αγροτικά δάνεια. Μέχρι το κεφάλι είναι χρεωμένοι όλοι οι συναδελφοί μας. »

Αναφορικά με τα αιτήματα και τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός ότι έχει καλύψει μέρος αυτών ο κ. Τσιβίκας τόνισε: «Εμείς ζητάμε αφορολόγητο θεσμοθετημένα αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχουν όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες. Μας λένε ότι είμαστε μία Ευρωπαϊκή Χώρα όταν το θυμούνται, αλλά όταν αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα του αγρότη, το ξεχνάμε. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε 1,75€ το πετρέλαιο. Όλοι οι εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο έτσι να μας δώσουν και μας. Αυτό θα βοηθήσει να μπει στο ράφι φθηνότερα το αγροτικό προϊόν. Το λάδι με τα σημερνά δεδομένα θα φτάσει 20 ευρώ το κιλό. Ποιος πολίτης θα μπορέσει να πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσει ένα κιλό λάδι; Με το σταγονόμετρο θα το ρίχνουμε στη σαλάτα για να λέμε ότι έχει γεύση ελαιόλαδου.» Στη συνέχεια, ο κ. Τσιβίκας αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορουν τους αγρότες γενικότερα και εκείνους της Β. Ευβοιας ειδικότερα.  

agrsin1 

agrsin4

agrsin5

agrsin6

agrsin7

agrsin3

agrsin2

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 16:33

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr