Τελευταία Νέα

Θεμιστοκλής Χειμάρας: «Η Εύβοια είναι από τους πρωταθλητές της Στερεάς Ελλάδας σε ποιοτικά προϊόντα στο εξωτερικό» - Ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία για υφιστάμενους και νέους επιχειρηματίες…

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση θα μπορούσε να πει κανείς γνωρίζοντας από κοντά τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με αρμοδιότητες στον τομέα επιχειρηματικότητας, πρώην αντιπεριφερειάρχη, Θέμη Χειμάρα.

Ο άνθρωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στον οποίο ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δεν εμπιστεύθηκε τυχαία την τύχη των επιχειρήσεων και των επενδυτών που θέλουν να «ανοίξουν τα φτερά» τους στις ξένες αγορές με προϊόντα αρίστης ποιότητας, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη εκπομπή «τάδε έφη…» με την Έφη Ντίνη, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χειμάρας αναφέρθηκε στους δρόμους που ανοίγει η Περιφέρεια μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας, σε υφιστάμενους και νέους επιχειρηματίες, στη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Μιας Περιφέρειας πλούσιας σε άριστης και ποιοτικά διαπιστευμένων προϊόντων που μπορούν επάξια να σταθούν στις ξένες αγορές.

Δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα επιχειρηματιών αλλά και υποψηφίων επιχειρηματιών και τα «φώτα» για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει ή να συστήσει νέα επιχείρηση.

Συνέντευξη στην Εφη Ντίνη

Το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας είναι γεγονός όπως έχει πει και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. Δίπλα στις επιχειρήσεις η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τι ακριβώς όμως είναι το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων;

Η αλήθεια είναι ό,τι από την πρώτη μέρα που ορκίστηκα ως Περιφερειακός Σύμβουλος επί της ουσίας, ήμουν εντεταλμένος σε αυτό το κομμάτι. Δηλαδή, γύρω από την επιχειρηματικότητα και από το πώς αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσή της. Καταφέραμε μετά από δύο χρόνια προσπάθειας να ενισχύσουμε το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων που είναι στην ουσία η δομή στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του τόπου ευρύτερα μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Το ΚΥΕ, υπάρχει σε κάθε έδρα Περιφερειακής Ενότητας και παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και καθοδήγησης για τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και ΕΣΠΑ και ό,τι άλλο εργαλείο υπάρχει. Άρα ο υποψήφιος επενδυτής ενημερώνεται γι’ αυτό. Παρέχει υπηρεσίες εξατομικευμένης πληροφόρησης, υποστήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις σε σχέση πάλι με τα εργαλεία αλλά και με την ίδρυση μιας επιχείρησης. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζητημα της γραφειοκρατίας. Δίνει κατευθύνσεις και βήματα υλοποίησης μιας επένδυσης στον υποψήφιο επιχειρηματία –επενδυτή, αδειοδοτήσεις, ό,τι χρειάζεται. Δίνει όλα τα βήματα. Να το πω απλά. Οποίος πάει σήμερα στο Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, μπορεί να πάρει ένα χάρτη για τα επόμενα βήματά του.

ximaras bakogianis 2

Όπως προαναφέρατε υπάρχει αντίστοιχο γραφείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφέρεια Στερεάς. Εκεί λοιπόν απευθύνονται οι επιχειρηματίες άλλα και υποψήφιοι επενδυτές;

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα υπάρχει ένα ΚΥΕ, με εξειδικευμένα στελέχη που υποστηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Όλο αυτό το έργο στην ουσία και μπορεί να πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες. Οι πελάτες του ΚΥΕ, είναι ήδη αυτοί που λειτουργούν, οι επιχειρηματίες που είναι δίπλα μας και που έχουν ανάγκη ενημέρωσης για το τι χρηματοδοτήσεις μπορούν να αντλήσουν για να κάνουν μία επένδυση στην επιχείρηση τους. Δεύτερον, βλέπει όλα τα ζητήματα των εκθέσεων που γνωρίζετε ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να πάει να ενημερωθεί ο επιχειρηματίας –επενδυτής που είναι στον Πρωτογενή κυρίως Τομέα για όλες τις εκθέσεις που θα συμμετέχει η Περιφέρεια. Και πάνω σε αυτό το κομμάτι εμείς επενδύουμε σημαντικά. Δηλαδή, φτάνουμε σε σημείο και εκπαιδεύουμε και δίνουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες για το πώς πρέπει να κινηθούν, αναλόγως σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα προϊόντα τους. Τι marketing πρέπει να χρησιμοποιήσουν, δηλαδή αν κάνουν για εκθέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού.

Έχουμε δημιουργήσει μία πολιτική στο συγκεκριμένο πεδίο, η οποία λέει ό,τι ο μικρός παραγωγός –επιχειρηματίας που ξεκινάει τώρα θα πρέπει να φτιάξει έτσι το προϊόν του έτσι που να μπορεί να σταθεί στις εκθέσεις του εσωτερικού, στις μικρές εκθέσεις. Εφόσον φτάσει σε μία μεγάλη έκθεση του εσωτερικού, όπως είναι η FOOD EXPO, μπορεί να πάει στις εκθέσεις του εξωτερικού.

Επομένως, έχουμε μία αλυσίδα για να μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται ό,τι δε μπορεί σήμερα παράγοντας ένα προϊόν, βάζοντας του marketing με Χ ποσό να μπορεί με την μία να βγει στην Ανούγκα, να βγει στη Γερμανία στις εκθέσεις τις μεγάλες.

Και απαιτούνται και μια σειρά από άλλες διαδικασίες. Όπως να έχει ένα συγκεκριμένο κωδικό από δω. Παίζει μεγάλο ρόλο η προβολή των προϊόντων στο εξωτερικό. Τι κάνετε γι’ αυτό;

Εμείς συνεργαζόμαστε με το Enterprise Greece αλλά και με διοργανωτές εκθέσεων από τους οποίους ζητούμε να παίρνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες προετοιμασίας και διάγνωσης των εκεί αγορών.

Φτάσαμε πριν από δύο μήνες περίπου στη Food Elvis, στο Μόναχο. Κάναμε εκπαίδευση όλων των εκθετών στο Διοικητήριο της Χαλκίδας για το πώς πρέπει να πάμε εκεί. Πώς πρέπει να είμαστε στημένοι, πόσο εύκολα μπορούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας. Ποιες είναι οι καταναλωτικές συνήθειες της εκεί αγοράς. Όλα αυτά κοιτάξαμε να τα αντιμετωπίζουμε μ’ έναν επιστημονικό αλλά και πρακτικό τρόπο.

Μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν λειτουργήσει στην εκεί αγορά του Μονάχου επιχειρηματικά και γνωρίζουν τις συνήθειες. Είναι όντως αυτό που λέτε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι αλλά και πάρα πολύ προσοδοφόρο αν πετύχει και νομίζω ό,τι στηρίζεται πάρα πολύ στην προετοιμασία.

 ximaras ekthesi

Από την εμπειρία σας πάνω στο κομμάτι της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων όλα αυτά τα χρόνια και μετά την συμμετοχή σε τόσες εκθέσεις στο εξωτερικό μπορείτε πλέον να αφουγκραστείτε το ενδιαφέρον των ξένων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.Ποιές είναι οι Χώρες αυτές που μπορούν να απευθύνονται οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Γίνεται επιλογή κάθε φορά των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις εκθέσεις του εξωτερικού με την Περιφέρεια;

Ο κλάδος της έκθεσης είναι ο αγροδιατροφικός. Είναι ανοιχτή προς όλους του κλάδου της Έκθεσης. Άρα εκεί συναντάμε και τα προϊόντα μας, τα ιδιαίτερης αξίας. Από ελαιόλαδο, μαρμελάδες κ.α.

Και βεβαίως και κρασί που έχει διακριτό χώρο σε κάθε έκθεση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Επιλογή δεν υπάρχει. Ούτε κάποιο κριτήριο υπάρχει. Υπάρχει όμως συμβουλευτική υποστήριξη.

Όπως σας είπα πριν, είναι δύσκολο ένας μικρός παραγωγός να ανταποκριθεί σε ζήτηση από μία μεγάλη διεθνή έκθεση. Άρα, θα πρέπει αυτός να έχει ζυγίσει πολύ καλά τον εαυτό του και αν δεν το έχει κάνει να το κάνουμε μαζί.

Εννοείτε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ποσότητα που θα του ζητηθεί;

Αρκεί να σας πω ότι το 80% των μικρών –μικρών επιχειρήσεων για να βγουν στις αγορές στις διεθνείς εκθέσεις, αποτυγχάνει. Ένα 20% είναι αυτό που εδραιώνεται. Και αποτυγχάνει κυρίως σε αυτό.  Στο ό,τι δε μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που θα προκύψει από κει. Και αν θέλετε αυτό είναι και ένα ευρύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας σήμερα που δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα οι Έλληνες επιχειρηματίες. Και κυρίως οι Έλληνες αγρότες. Και σ αυτό ερχόμαστε και προτρέπουμε.

Έχει τύχει σε εκθέσεις που ήμασταν στη Γαλλία, πέρυσι, στη Σιάλ, που είχε έρθει ένας συγκεκριμένος επιχειρηματίας που ζητούσε 200 τόνους φιστίκια από ένα συνεταιρισμό που ήταν μαζί μας, και ήταν όλοι παραγωγοί. Ζητούσε με μία παραγγελία αυτό. Και φανταστείτε ό,τι είχαμε ένα συνεταιρισμό, που είχε πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι όμως δε μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση.

Άρα, κρίσιμο είναι το να συνεργαστούν οι αγρότες μας, οι παραγωγοί μας. Να μπορέσουν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους διότι ένας άνθρωπος άλλους πόρους μπορεί διαθέσει για marketing για το προϊόν, για την εξωστρέφεια του και αλλιώς μια ομάδα παραγωγών. Έτσι θα καταφέρουν το προϊόν τους να μπορέσει να σταθεί παντού. Πιστοποιημένα προϊόντα.

Οι πιστοποιήσεις καλώς ή κακώς, καλώς για μένα ανοίγουν για μένα πόρτες στις διεθνείς αγορές, μπαίνουν στα ράφια, επομένως μπορεί να κάνουν συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών συνεργασίες για να μπορούν να μπουν πολύ πιο εύκολα στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και να εξαλείψουν τους μεσάζοντες γιατί αυτός είναι ο στόχος, να παραμείνει η προστιθέμενη αξία στον ίδιο τον παραγωγό.

Σε πόσες εκθέσεις έχει συμμετάσχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, πόσες επιχειρήσεις συμμετείχαν και πόσες από αυτές «άνοιξαν τα φτερά» τους σε ξένες αγορές;

Το 2016, που ξεκινήσαμε στην ουσία αυτή την προσπάθεια συμμετείχαμε σε 4 εκθέσεις εκ των οποίων η μία ήταν στο εξωτερικό. Το 2017 για πρώτη φορά καταρτίσαμε το ετήσιο πλάνο, υιοθετήσαμε την οικονομική συμμετοχή από πλευράς των επιχειρήσεων και αναβαθμίσαμε την παρουσία μας. Πήγαμε σε 10 εκθέσεις. Σε 5 εκθέσεις εσωτερικού και 5 στο εξωτερικό. Ως προς το 2017 απολογιστικά, γιατί εμείς σε όλες τις επιχειρήσεις στέλνουμε ερωτηματολόγιο και παρακολουθούμε το πώς πήγανε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα πω ενδεικτικά ό,τι 175 επιχειρήσεις το 2017 συμμετείχαν σε εκθέσεις μαζί μας. Το 2016 το νούμερο ήταν 30 επιχειρήσεις. Και συνεχώς αυξάνεται.

Σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό έχουμε πολλές «be to be» συναντήσεις. Εκεί δίνουμε βαρύτητα, στην προετοιμασία επιχειρηματικών συναντήσεων και πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά.

Στη συμμετοχή αυτών των εκθέσεων με την Εύβοια και Σκύρο να είναι ο μεγαλύτερος Νομός της Περιφέρειας μας. Σε ποιο νομό σημειώνονται οι περισσότερες συμμετοχές επιχειρήσεων;

Η Φθιώτιδα και η Εύβοια είναι οι πρώτες σε συμμετοχή σ’ αυτές τις εκθέσεις που πηγαίνουμε εμείς. Και μετά έρχεται η Βοιωτία. Αναλόγως με τις εκθέσεις πάντα.

Είναι μεγάλη η συμμετοχή των ευβοϊκών επιχειρήσεων σε αυτές τις εκθέσεις;

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη συμμετοχή που έπρεπε να είχαμε από την Εύβοια την οποία τη γνωρίζω όλη από πάνω μέχρι κάτω, τις δυνατότητες που έχει αλλά και τους επιχειρηματίες-παραγωγούς. Έχουμε όμως δυναμικές συμμετοχές από την Εύβοια. Έρχονται επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκουν δρόμους στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα ευβοϊκά προϊόντα που έχουν ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού; Εκτός από τα προϊόντα της εταιρίας Σουλιώτη που είναι πρώτη στις εξαγωγές πανευρωπαϊκά.

Η εταιρία Σουλιώτη είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Όσο είναι το περίπτερο όλης της Περιφέρειας είναι το περίπτερο της εταιρίας Σουλιώτη στο εξωτερικό. Είναι καλή πρακτική για όλους εμάς. Τα σύκα της Κύμης είναι πολύ δυναμικά. Ελιά και ελαιόλαδο, οριζόντια αυτό σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έχουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε παράγωγα από φρούτα. Έχουμε μαρμελάδες, γκοτζι μπέρι και όλα αυτά τα αρωματικά που υπάρχουν, αρώνια.

Στην ουσία, όλα τα προϊόντα που μπορούν εύκολα να σταθούν σε μία αγορά delicatessen. Που μπορούν να σταθούν με υψηλή αξία και τιμή πώλησης για να αξίζει και η εξαγωγή και να είναι και είναι ιδιαιτέρως ποιοτικά προϊόντα. Η Εύβοια σε αυτό το κομμάτι είναι από τους πρωταθλητές της Στερεάς Ελλάδος.

Γενικώς σε αυτές τις εκθέσεις η Περιφέρεια θέλει τα ποιοτικά  προϊόντα να έχουν μία υψηλή τιμή στο ράφι των μαγαζιών που αξίζει να είναι. Δύσκολα μπορεί ένας παραγωγός από τη Νότια Εύβοια, να μπει σε μία αλυσίδα supermarket της Ευρώπης.

Σε πόσες εκθέσεις θα συμμετέχει φέτος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Η Περιφέρεια Στερεάς, για δεύτερη χρονιά ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε 13 εκθέσεις. Ήμασταν σε 10 το 2017, πάμε σε 13 φέτος. Πηγαίνουμε στην ΕΧΡΟ ΤΡΟΦ το Σαββατοκύριακο, πηγαίνουμε στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη πάλι το Φεβρουάριο, στη food expo και Νοτελια στην Αθήνα.

Πηγαίνουμε για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη. Βλέπουμε Ασία, τον Απρίλιο, δειλά-δειλά όμως όχι με πολλά χρήματα όχι μεγάλα πράγματα. Πάμε να κάνουμε μία διάγνωση πεδίου. Πηγαίνουμε στην Αμερική τον Ιούνιο. Έχουμε ζήτηση από συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Περιφέρειας που θέλουν να μπουν σε αυτή την τεράστια αγορά της Αμερικής και πηγαίνουμε στην μεγαλύτερη έκθεση τους.

Συνεχίζουμε με εκθέσεις και εσωτερικού και εξωτερικού. Έχουμε την Μarket Εxpo που είναι η παλιά μικρή έκθεση μίνι μάρκες και περιπτέρων εδώ στην Αθήνα. Πηγαίνουμε στις κλασσικές μεγάλες της Ευρώπης που είναι στη Σιάλ, στο Παρίσι και συνεχίζουμε στη Σουηδία για πρώτη φορά.

Μεγάλο το ενδιαφέρον από Εύβοια, σε συζητήσεις γιατί η πρόσκληση δεν έχει βγει ακόμα για το Νοέμβριο για πρώτη φορά στη Σουηδία. Μία αγορά που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ στη Στερεά Ελλάδα. Και συνεχίζουμε με ένα πρόγραμμα που είναι τεράστιο.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα για το ΚΥΕ. Αναφέρατε κ. Χειμάρα  ό,τι απευθύνετε σε δύο «πελάτες» ουσιαστικά, σωστά;

Είπα ό,τι είναι δύο οι «πελάτες», στην ουσία δύο οι στόχοι του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι να υποστηρίξουν τους επιχειρηματίες που ήδη λειτουργούν ή θέλουν να επιχειρήσουν σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας.

Με ποιον τρόπο μπορεί να τους στηρίξει; Τι γίνεται με τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία; Από πού μπορεί ο επιχειρηματίας να αντλήσει οικονομικούς πόρους για την επιχείρηση του;

Μπορεί να αντλήσει από τα προγράμματα που τρέχουν ή που είναι να τρέξουν από το ΕΣΠΑ. Επί της ουσίας το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι το ΕΣΠΑ. Μπορεί να ενημερωθεί για τις προσκλήσεις που ήδη τρέχουν στο ΕΣΠΑ και να πάρει μια πρώτη ενημέρωση κατεύθυνσης για το που συμφέρει να ενταχθεί.

Μπορεί δηλαδή να συμφέρει να υποβάλλει μία πρόταση σε μία  συγκεκριμένη πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης, μπορεί όμως να συμφέρει να πάει στο τοπικό Leader όπου θα πάρει καλύτερη χρηματοδότηση. Αυτό σαν πληροφόρηση θα το πάρει από το ΚΥΕ.

Θα πρέπει στη συνέχεια να συσταθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος με το τι προτίθεται να κάνει, για να μπορέσει να εγκριθεί η χρηματοδότηση;

Το ΚΥΕ σταματάει στην ενημέρωση πρώτου γραφείου. Δίνει την ενημέρωση, το καθρέφτισμα της όποιας επένδυσης και μετά θα πρέπει να απευθυνθεί σε σύμβουλό του. Δεν θα κάνει στρέβλωση στην αγορά. Προφανώς, η αγορά λειτουργεί παράλληλα. Πηγαίνει στο σύμβουλό του ο επιχειρηματίας. Από το ΚΥΕ μπορεί να πάρει ένα μητρώο συμβούλων επιχειρήσεων της περιοχής μας, της Στερεάς Ελλάδας γιατί εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τις τοπικές αγορές, τους τοπικούς επαγγελματίες.

Αυτά σε ό,τι αφορά τις ήδη εφιστάμενες επιχειρήσεις. Με εκείνους που θέλουν να στήσουν τώρα τη δική τους επιχείρηση, τι κάνει το ΚΥΕ;

Εκεί το ΚΥΕ βλέπει τους κλάδους όλους της οικονομίας και ετοιμάζει κάποιες μελέτες για να υπάρχουν διαθέσιμες για το κοινό. Δείχνει στους μικρούς νέους επιχειρηματίες, ανθρώπους των επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα ποιοι είναι οι δυναμικοί κλάδοι σε επίπεδο Στερεάς και σε επίπεδο Χώρας.

Δίνει μία πρώτη κατεύθυνση συμβουλευτική, για το πώς πρέπει να συσταθεί μία επιχείρηση και τι χρειάζεται για να συσταθεί, ποια είναι η διαδικασία. Και προσπαθεί παράλληλα να το συνδέσει με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις διευκολύνσεις για οποιονδήποτε θέλει να επιχειρήσει.

Στον υποψήφιο επενδυτή δίνουμε την ενημέρωση και των βημάτων που χρειάζονται σε επίπεδο γραφειοκρατίας για να σταθεί μία επιχείρηση στο συγκεκριμένο κλάδο, και των αδειοδοτήσεων που χρειάζονται.

 Τί είναι ο χάρτης των επενδυτικών ευκαιριών;

Το μεγάλο όμως κομμάτι που θα εστιάσει το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων είναι ο χάρτης των επενδυτικών ευκαιριών. Είναι να βρούμε όλα τα συγκριτικά εκείνα πλεονεκτήματα που συζητάμε κι εγώ και σεις κα Ντίνη και όλοι τόσα χρόνια και λέμε γιατί μένει αναξιοποίητα και να τα ωριμάσεις ως ένα βαθμό ώστε να γίνουν πακέτα επενδύσεων.

Ώστε να μπορεί ένας επενδυτής, γνωρίζοντας από πριν με βάση τη δουλειά που έχουμε κάνει, τη διαδρομή, να μπορέσει να κάνει την επένδυσή του. Και γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Να καθίσει ένας φορέας όπως είναι το ΚΥΕ και να ετοιμάσει αυτές τις επενδύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε εμείς πολιτική ηγεσία, επιμελητήρια, όλοι οι φορείς του τόπου, να διεκδικήσουμε επενδύσεις για τον τόπο μας.

Εμείς θεωρούμε ό,τι δεν υπάρχει κάτι άλλο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει στην ουσία στο να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις σε αυτά τα δυνατά χαρτιά που έχει η Στερεά Ελλάδα που μένουν αναξιοποίητες, όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την «βιομηχανία» της Περιφέρειας μας, τον Τουρισμό υπάρχει κάτι που στηρίζει την ανάπτυξη αυτού του τομέα;

Υπάρχει άριστη συνεργασία και με τους προηγούμενους αντιπεριφερειάρχες, με τον φίλο μου το Γιάννη τον Κοντζιά  και τώρα με τον Ηλία Μπουρμά και με τον Κώστα Βαρδακώστα. Υπάρχει μία απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας έτσι ώστε και τα  προϊόντα να μπορούν να εκμεταλλευτούν τον τουρισμό και την προβολή του τουρισμού αλλά και ο τουρισμός να μπορεί να στηρίζει τα προϊόντα και τους τοπικούς επιχειρηματίες –παραγωγούς μας. Όλο αυτό το πλάνο είναι ενιαίο.

ximaras kiritsis ximaras mixalos agniadis ximaras evia

 

Επισκεφθεστε τα επιμελητήρια συχνά. Πριν λίγες μέρες ήσασταν στη Χαλκίδα και συναντηθήκατε με τη νέα διοίκηση. Που στοχεύει η συνεργασία μαζί τους;

Με όλα τα Επιμελητήρια της Στέρεας Ελλάδας η Περιφέρεια συνεργάζεται πάρα πολύ καλά. Μπορεί να κάνει πολύ πάρα πάνω πράγματα. Αυτό που θέλουμε εμείς από τα Επιμελητήρια και αυτό κάνω αυτό το διάστημα εγώ, λέμε στις νέες διοικήσεις, αυτό που είχαμε πει και στις προηγούμενες, ό,τι θα πρέπει να πάμε χέρι-χέρι για όλα αυτά που σας είπα πριν στην ουσία.

Ο πραγματικός εταίρος της Περιφέρειας είναι τα Επιμελητήρια. Είναι αυτοί στους οποίους όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες κάνουν την πρώτη στάση. Θέλουμε να ενημερώνονται όλες οι επιχειρήσεις για τις εκθέσεις. Θέλουμε να ενισχύονται οικονομικά οι επιχειρηματίες μας και από τα Επιμελητήρια όπου αυτό είναι δυνατό. Και θέλουμε μία πολύ μεγάλη συνεργασία για να διαμορφώσουμε αυτό τον χάρτη επενδυτικών ευκαιριών, γιατί καταλαβαίνετε ό,τι τα Επιμελητήρια είναι αυτά που έχουν την γνώση της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας καλύτερα από όλους μας.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΧΕΙΜΑΡΑ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 15:11

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr