Τελευταία Νέα

Ο Νίκος Μαυραγάνης για τους Δασικούς Χάρτες- Επιτροπή από την Κάρυστο επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Υποδομών

Αναστάτωση και στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου έφερε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των κατοίκων οι οποίοι είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να χαρακτηρίζονται δασικά. Μαζεύτηκαν υπογραφές από τους κατοίκους και βέβαια συστήθηκε και η Επιτροπή που θα κάνει τις επαφές με τους αρμόδιους, ζητώντας άμεσα την επανεξέταση των δασικών χαρτών και την σωστή αποτύπωση τους σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις.

Η Επιτροπή επισκέφθηκε πριν από δέκα μέρες τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη, ζητώντας του να κάνει παρέμβαση. Ο κ. Μαυραγάνης μιλώντας στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και στη δημοσιογράφο Εφη Ντίνη, μετά τη συνάντηση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εγώ σαν Υπουργείο, δεν έχω καμία αρμοδιότητα. Όμως το έχω δουλέψει πάρα πολύ το θέμα σα δικηγόρος και αφουγκράζομαι τον πόνο που δημιουργείται σε περιοχές όπως είναι και η Κάρυστος.  Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες ξεκινά το 2014, όταν δόθηκε σε κάποιες ιδιωτικές εταιρίες χωρίς ιδιαίτερες οδηγίες, η εντολή να διαμορφώσουν το σχέδιο των δασικών χαρτών το οποίο σήμερα αναρτάται και αυτές οι εταιρείες όπου έβλεπαν πράσινο από τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, το χαρακτήριζαν δασικό.

Είτε ήταν αγροτικές εκτάσεις είτε χορτολιβαδικές είτε οικιστικές.

 Όλα τα έβαζαν μέσα. Μάλιστα κάποιες αγροτικές εκτάσεις ή και αστικές ακόμα, οι οποίες είχαν γίνει αντικείμενο πυρκαγιάς θεώρησαν καλό να προτείνουν στο χάρτη να χαρακτηριστούν δασωτέες ή αναδασωτέες. Προφανώς και στο δασικό κώδικα, υπάρχει δυνατότητα να χαρακτηρίζονται και αγροτικές περιοχές ή χορτολοβαδικές, ως αναδασωτέες.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση που μιλάμε για ιδιωτικές περιοχές θα πρέπει να απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις. Οι ΑΝ.ΕΛ κατέθεσαν στη Βουλή μία τροπολογία, που αποτέλεσε και το μοχλό πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να περάσουμε σε μία τελική φάση που περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες εκείνες που είχαμε ζητήσει, λίγη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προθεσμία. Εμείς έχουμε ζητήσει διπλασιασμό στις προθεσμίες».

Ο κ. Μαυραγάνης επεσήμανε ο,τι οι δήμοι λόγω της μικρής δυνατότητας που έχουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουν δώσει στοιχεία για τις οικιστικές πυκνώσεις. Όπου υπάρχουν, θα εξαιρούνται και αυτές από το δασικό χάρτη. Ακόμη και αν είναι χωρίς άδεια τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν και φαίνονται από τη δόμηση που έχει γίνει σε πολλές περιοχές.

Επεσήμανε δε, οτι το τρίτο σκέλος αφορά τη δυνατότητα κάποιων αγροτικών περιοχών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ΟΣΔΕ ή ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον έχουν τίτλους ιδιοκτησίας να αποχαρακτηρίζονται και να μπαίνουν κανονικά στην αγροτική εκμετάλλευση και αυτό να φαίνεται μέσα από το δασολόγιο.

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr