Τελευταία Νέα

Το ΓΕΛ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ σε συνεργασία με το ΓΕΛ Κονιστρών φιλοξένησαν την καθηγήτρια Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουρκουμέλη

Την Τρίτη 25 Απριλίου, το ΓΕΛ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ σε συνεργασία με το ΓΕΛ Κονιστρών, είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει την καθηγήτρια Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Κουρκουμέλη Χριστίνα, της οποίας το ερευνητικό πεδίο είναι η πειραματική σωματιδιακή φυσική και τον συνεργάτη της Δρ. Αγγελιδάκη Στυλιανό.

Η κ. Κουρκουμέλη, παρουσίασε σε ομάδα μαθητών των δύο σχολείων, τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, τον ανιχνευτή ATLAS, τα στοιχειώδη σωματίδια με ιδιαίτερη αναφορά στο μποζόνιο Higgs, τους φορείς των δυνάμεων του καθιερωμένου προτύπου και αναφέρθηκε στην ύπαρξη νέων, μακρόβιων σωματιδίων (Long Live Particles), τα οποία διασπώνται σε γνωστά σωματίδια.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες των δύο σχολείων, με την καθοδήγηση του κ. Αγγελιδάκη με ένα καινούργιο εργαλείο στην πλατφόρμα για την επιστήμη πολίτων Zooniverse, παράλληλα με το πρόγραμμα HYPATIA, χρησιμοποίησαν πραγματικά δεδομένα/γεγονότα από τον ανιχνευτή ATLAS, αναγνώρισαν τις υπογραφές γνωστών σωματιδίων (ηλεκτρονίων, μιονίων, φωτονίων) και αναζήτησαν τις υπογραφές μακρόβιων σωματιδίων(Long Live Particles).

Το κλίμα ευχάριστο και ταυτόχρονα καθηλωτικό. Οι μαθητές των δύο σχολείων χάρηκαν ιδιαίτερα τα διαδραστικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν και ενθουσιάστηκαν με όσα άκουσαν σχετικά με τα στοιχειώδη σωματίδια.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κουρκουμέλη και τον συνεργάτη της τον κ. Αγγελιδάκη που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν των θαυμαστό κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων και να αντιληφθούν ότι η Επιστήμη δεν έχει τέλος. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε το σωματίδιο Higgs, σήμερα αναζητούμε τα μακρόβια σωματίδια.

Τέλος, ευχαριστώ τους εκπαιδευτικούς κ. Νόβα, κ. Δρακοπούλου του ΓΕΛ Αυλωναρίου, κ. Παπαστάθη και κ. Σκαπέτη του ΓΕΛ Κονιστρών για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

KA2

KA4

KA7

KA8

KA9

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 15:24

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr